Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Firefighter
|
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 11:58 pm Temat postu: Radiowe systemy zdalnego odpalania |
|
|
(pozwolę sobie utworzyć nowy temat)
Witam serdecznie!
Jakiś rok temu wspomniałem o projekcie który zakończyłem, miała powstać stronka. W końcu się udało. Dzisiaj umieściłem ją na serwerze. Podsumowując:
Nazwa projektu to: WFS-1. Jest to "system" zdalnego odpalania fajerwerków lub pobudzania do działania czegokolwiek innego, co może mieć wyprowadzone 2 przewody i co potrafi jakoś sensownie reagować na zmianę napięcia z 0V na 12V (przykład: chociażby żarówka samochodowa). WFS-1 to dwa urządzenia: Kontroler i Moduł Wykonawczy. Urządzenia komunikują się ze sobą drogą radiową, na częstotliwości 433MHz. Zasilane są z 12V, bo takie zasilanie wymagane było przez transceivery, a nie z byle jakiego powodu, bo maja końcówkę mocy 500mW.
To nie uległo zmianie:
Firefighter napisał: |
Podstawowe parametry to:
-częstotliwość pracy: ISM (433MHz)
-zasięg: ok 2km (sprawdzone: ~1.5 km)
-2 kanały (mono/bistabilne - na przełącznik)
-podgląd stanu linii na pilocie w czasie rzeczywistym (odświeżany co ok 2s)
-kontrolka utraty zasięgu/komunikacji pilota z modułem wykonawczym
-ciekawy patent na monitorowanie linii "niczym"
|
Wszystko jest opisane na stronce:
http://firefighter-systems.exofire.net/ (nieaktualne - FF)
Niestety jest ona tylko w j. ang, bo chciałem żeby treść była dostępna dla szerszego grona. W razie wątpliwości będę pisał w tym temacie, jeśli będzie zainteresowanie.
Na stronce jest m. in.:
-szczegółowy opis WFS-1
-filmik prezentujący funkcjonalność WFS-1
-filmik z testu rezystorów jako zapalników elektrycznych
-opis w jaki sposób testowane są "linie strzałowe"
-podzieliłem się też pomysłem skąd brać kable na zapalniki
-jest i galeria (rozebrane urządzenia, a raczej przed złożeniem)
-schematy elektryczne obydwu urządzeń
Ogólnie zamiar był taki żeby dodać jeszcze do działu Download wzór płytek drukowanych i soft do procka, tak żeby można było sobie łatwo taki systemik odtworzyć, ale zaszło kilka zmian w układzie monitorowania stanu linii, płytka została stara, zresztą była to (i jest nadal) płytka pierwszego prototypu - zaprojektowana na szybko, więc stwierdziłem że nie warto, bo się ludzie tylko będą wku**iali. Może kiedyś zrobię nową, to wrzucę na stronkę.
Tutaj zdjątko WFS-1:
WFS-1 gotowy, a ja już od jakiegoś czasu myślę o WFS-2. Układy radiowe mam już upatrzone, płytka pewnie powstanie głównie w oparciu o elementy SMD, bo kupiłem sobie w końcu porządną lutownicę i nieco narzędzi. WFS-2 będzie miał nieco mniejszy zasięg, ale będzie bardziej zaawansowany technologicznie
Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia mojej stronki,
FF.
EDIT1: info o nieaktualnym linku do strony projektu.
EDIT2: Nowy hosting zdjęcia WFS-1
Ostatnio zmieniony przez Firefighter dnia Nie Gru 28, 2014 5:39 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mały
|
Wysłany: Pon Lis 01, 2010 4:24 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Trzeba przyznać że prototyp całkiem całkiem !Zaawansowanie technologiczne 5+ teraz tylko wdrożyć do produkcji (za stary jestem na te mikrokontrolery)
bo Alkaida czeka
pzdr. _________________ Mały
..."Jak mam czas to siedzę i myślę jak nie mam czasu to tylko siedzę" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mahalas
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 2:50 am Temat postu: |
|
|
Piatka z plusem.
Zastanawiam sie tylko czemu kolega Strazak ( po naszemu Firefighter ) nie ma zadnej gwiazdki
Zabraklo na skladzie
Jak by co proponuje zrzute - oddam 2 ze swoich. Doklada sie ktos
Pozdrawiam mahalas |
|
|
Powrót do góry |
|
|
bazyl94
|
Wysłany: Czw Gru 09, 2010 2:51 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja dam moje a w zamian chcę rabacik na ten śliczny zapalnik . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mahalas
|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 4:09 am Temat postu: |
|
|
bazyl94 napisał: | śliczny zapalnik . |
Pewnie Ci sie przejezyczylo wiec poprawiam. Nie jest to ZAPALNIK tylko ZAPALARKA.
Pozdro mahalas |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Spanner
|
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, dlaczego tylko 2 kanały? Przecież mogłeś zrobić więcej, bez problemu. Bardzo mi sie podoba pokazywanie stanu lini na pilocie wiadomo co sie dzieje z zapalnikiem. Przekaźniki się nie pomieściły w obudowie? _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mahalas
|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 7:18 am Temat postu: |
|
|
Spanner napisał: | Witaj, dlaczego tylko 2 kanały? |
He He mozna sie zapytac " inaczej"
W moich krzywych rurkach zmiescily sie 3 kanaly. Dlaczego u Ciebie tylko 2 kanaly
Pozdro mahalas |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Firefighter
|
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Nie wiem dlaczego ale pomimo ustawionego "śledzenia" tego tematu, nie przychodziły mi maile z powiadomieniami , teraz wszedlem na forum bo przyszło coś na priva i tak zajrzałem tutaj, więc przepraszam za moje milczenie
Dziękuję za pozytywny odbiór
Cytat: | dlaczego tylko 2 kanały? Przecież mogłeś zrobić więcej, bez problemu |
mogłem i 20 zrobić, tylko że w założeniu miało to być w miarę proste i kompaktowe urządzenie - 2 przyciski, mała obudowa, właściwie to w założeniu miały być tylko 2 przyciski
Cytat: | Przekaźniki się nie pomieściły w obudowie? |
A przekaźniki to specjalnie są wyciągnięte - wg mnie bardziej szpanersko to wygląda - nie tylko słychać ale i widać że się przęłączają jak się wciśnie przycisk
W tej chwili projekt "WFS-2" leży odłogiem - muszę przeznaczyć trochę czasu na inne rzeczy, ale za kilka mies. na pewno wezmę się za to.
A jak zrobię to mahalas i bazyl94 dostaną darmowe próbki do beta-testów
Pozdrawiam wszystkich,
FF |
|
|
Powrót do góry |
|
|
bazyl94
|
|
Powrót do góry |
|
|
Firefighter
|
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Miałem na myśli gotowe urządzenia do testów _________________ Pozdr., FF. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Macex111
|
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Faktycznie bardzo fajna sprawa, takie pytanie do konstruktora ile takie cacuszko ?? Bardzo sprytnie wygląda i napewno dobrze działa. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Firefighter
|
Wysłany: Sob Lut 19, 2011 9:01 pm Temat postu: |
|
|
Dla ustalenia uwagi - nie planuję tego komercjalizować (!). O darmowych urządzeniach do testów powiedziałem z przymrużeniem oka. Na pewno podzielę się tym jak to wszystko zbudowałem ale nie przewiduję masowej produkcji .
A koszt WFS-1 to tak na oko ~150zł. Najdroższe są transceivery RFM12BP - 2x50zł, do tego dochodzą mikrokontrolery, przekaźniki, obudowa, przełączniki, przyciski itd. _________________ Pozdr., FF. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tchemik
|
Wysłany: Nie Lut 20, 2011 9:46 am Temat postu: |
|
|
Mam pytanko...
Jaki to ma prąd max na wyjściu?
Zastanawiam się czy to by mi odpaliło klasyczny zapalnik elektryczny albo erg co wymaga ok 1 A przy tych co najmniej kilku V.
Pozdro
J.B. _________________
gg 2708094 Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
oktogenek
|
Wysłany: Nie Lut 20, 2011 9:55 am Temat postu: |
|
|
Tchemik spokojnie odpali, jedyny problem jaki może wystąpić to spadek napięcia na przewodzie między zapalnikiem a odbiornikiem taj zapalarki, można to trochę zniwelować dając grubszy przewód i zmniejszając odległość tego przewodu do niezbędnego minimum
Okti |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Spanner
|
Wysłany: Nie Lut 20, 2011 10:27 am Temat postu: |
|
|
W jakim języku pisałeś program?
Ja w ogóle steruje się tymi modułami, odpowiedni przebieg na wejściu, wpisywanie liczby bitowej czy jak?
ale muszę powiedzieć ze zasięg 2km powala _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Nie Lut 20, 2011 11:23 am Temat postu: |
|
|
Spanner - można i tak, i tak. Moduły mają wejście FSK oraz SPI. Przy pomocy FSK można bezpośrednio modulować częstotliwością a jeśli się podaje bajty za pomocą SPI, moduł może automatycznie ponawiać wysyłanie w przypadku braku odpowiedzi i ogólnie zachowuje się prawie jak radiowa karta sieciowa.
Co do zasięgu 2km - wersja taka sama ale z zasięgiem 200m kosztuje 15zł _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Firefighter
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Tchemik napisał: | Mam pytanko...
Jaki to ma prąd max na wyjściu?
Zastanawiam się czy to by mi odpaliło klasyczny zapalnik elektryczny albo erg co wymaga ok 1 A przy tych co najmniej kilku V. |
Tak jak oktogenek napisał, spokojnie da radę . Jedynym ograniczeniem jest tutaj prąd max. przekaźników i wydajność prądowa źródła zasilania, czyli gdy zastosuje się akumulator żelowy tak jak u mnie to ograniczenie sprowadza się do prądu jaki tolerują styki przekaźników (tutaj 5A). Innymi słowy, na drodze pomiędzy akumulatorem a zapalnikiem oprócz kabli stoi tylko przekaźnik który zamyka obwód przy wciśnięciu przycisku "Fire".
Spanner napisał: | W jakim języku pisałeś program?
Ja w ogóle steruje się tymi modułami, odpowiedni przebieg na wejściu, wpisywanie liczby bitowej czy jak? |
Pisałem w C. Bascoma nie znam i nie chcę znać
A yetihehe jak najbardziej ma rację co do reszty
[edit]
tutaj można sobie poczytać o module:
http://www.hoperf.com/rf_fsk/rfm12bp.htm
a tutaj szczegóły jak się go programuje:
http://www.hoperf.com/rf_fsk/rf12b.htm
teraz weszły już nowe transceivery: RFM22B/RFM23B, są warte uwagi _________________ Pozdr., FF. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
rex123
|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 11:43 pm Temat postu: |
|
|
yetihehe napisał: | [...] Co do zasięgu 2km - wersja taka sama ale z zasięgiem 200m kosztuje 15zł |
Witam
Mógłby kolega naprowadzić jakoś na schemat owego urządzenia?
Czy wymagane jest programowanie mikroprocesorów?
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Firefighter
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 8:40 pm Temat postu: |
|
|
rex123 napisał: | yetihehe napisał: | [...] Co do zasięgu 2km - wersja taka sama ale z zasięgiem 200m kosztuje 15zł |
Witam
Mógłby kolega naprowadzić jakoś na schemat owego urządzenia?
Czy wymagane jest programowanie mikroprocesorów?
Pozdrawiam |
Nie wiem czy tylko ja nie rozumię pytania
Jeśli chodzi Ci o schemat WFS-1 to jest na stronce (adres w pierwszym poscie tematu) w dziale Download.
A jeśli chodzi Ci o sam moduł radiowy ten o zasięgu 200m to znajdziesz info tutaj:
http://www.hoperf.com/rf_fsk/rf_transceiver.htm
do kupienia w Seguro:
http://seguro.pl/sklep/?podkat=222
programuje się tak samo jak ten co ja użyłem _________________ Pozdr., FF. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 8:41 pm Temat postu: |
|
|
rex123 napisał: | Czy wymagane jest programowanie mikroprocesorów? | Tak. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|