| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
rex123

Do陰czy�: 12 Sty 2007 Posty: 53
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 9:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam
W mojej opinii, najwa積iejszy jest dobry w璕iel, z odpowiedniego gatunku drzewa i wypalony w niewysokiej temperaturze.
Drug� wa積� kwesti� jest rozdrobnienie sk豉dnik闚. Kiedys przeciera貫m w mo盥zierzu kilka gram prochu przez oko這 30 minut. 畝dnego przegryzania, granulowania, sk豉dniki te� nie by造 wysokiej czystosci - a proch wyszed� znakomity, w czasie pr鏏 spalania wydawa� charakterystyczne "fukni璚ie". Taki proch "zgranulowany" przez drobne sitko potrafi� ju� dac ma貫 hukniecie (spalany luzem).
PS. Polejcie koledze Tutek, dobrze prawi
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 10:26 pm Temat postu: |
|
|
| tutek napisa�: | | ... Proch porz康nie zmielony w kulasku przy pr鏏ie palenia okaza� si� s豉biutki, pali� si� stosunkowo wolno, 瘸dna rewelacja |
A m鎩 PCZ bez prasowania i 豉mania spe軟ia wymagania testu NKP a film gdzie� na forum. Prasowanie poprawia szybko嗆 palenia poniewa� sk豉dniki prochu w ka盥ym ziarnie, le膨 bli瞠j siebie co u豉twia reakcje a ziarna prochu u豉twiaj� zap這nienie ( mamy zap這n i zap這nienie). Tzn. ogie� omiata od razu jak najwi璚ej ziaren prochu bo mi璠zy nimi jest wolna przestrze�.
To, 瞠 przegryzanie dzia豉 wida� po zmianie barwy prochu na bardziej czarn�. Byle by wody da� nie wi璚ej jak 5-6 %.
I nie pitolcie g逝pot bo w przemy郵e proch tez jest przegryzany cho� nie u篡wa si� tej nazwy. Woda spe軟ia jednak bardzo wa積� funkcj�, nie tylko t� dotycz帷� bhp.
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
Do陰czy�: 29 Kwi 2008 Posty: 96 Sk康: ze Wschodu
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja wiem, 瞠 to niepraktyczne ale jakby kto� chcia� bi� rekord to zastosowanie tej metody, w璕la wysokiej jako軼i, d逝giego czasu mielenia oraz oczywi軼ie prasowania da這 by najlepszy efekt. Ja si� oczywi軼ie b璠� trzyma� swojej obecnej metody produkcji bo jestem le� i nie mam tyle czasu. Pufa� to i mi pufa ale to s豉ba metoda oceny jako軼i prochu. My郵�, 瞠 gdybym da� w璕iel swojej roboty i z odpowiedniego drzewa oraz przed逝篡� czas mielenia, a to mnie pracy i czasu nic nie kosztuje, to m鏬豚ym si� z wami po軼i庵a� Zw豉szcza ten w璕iel musz� wypali� bo ten co teraz mam jest ch**owy jak smalec ale nast瘼na porcja mam nadzieje b璠zie ju� moja. Co do tego prasowania to je郵i ty prasujesz po 4g na raz to pozdrawiam, czy mo瞠 dajesz kilka takich plack闚 na raz ale to by� pewnie da� jeden wi瘯szy. Proch prasowany mo瞠 i jest dobry ale w czasie gdy ty zrobisz szklank� takiego prochu ja swojego zrobi� wiadro, a py逝 Ci pewnie wychodzi ze 30% jak nie lepiej. 疾by nie by這 prasowania te� kiedy� pr鏏owa貫m ale w imadle i jak zobaczy貫m ile py逝 wychodzi to si� przestraszy貫m.
| Cytat: | | Woda spe軟ia jednak bardzo wa積� funkcj�, nie tylko t� dotycz帷� bhp. |
jeszcze pr鏂z przegryzania i granulowania wi璚ej nie znam. Jakie s� inne?
Ostatnio zmieniony przez malutki .45 dnia Sro Sty 05, 2011 10:33 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
tutek
Do陰czy�: 03 Sty 2011 Posty: 15 Sk康: z k徠owni
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Popieram koleg� rex123 瞠 wa積y jest w璕iel i rozdrobnienie. Sam u篡wam wie瘺owy w豉snej roboty wypalany w puszce od farby w這穎nej do kominka. Co do rozdrobnienia to taki wie瘺owy ma naturaln� tendencj� do dobrego zmielenia z racji swojej mi瘯ko軼i. Por闚nywa貫m z sosnowym wypalanym z trocin i by� zauwa瘸lnie mniej podatny na mielenie. Z do鈍iadczenia dodam 瞠 zgranulowanie je郵i kto� si� przy nim upiera powinno si� zrobi� nie na wodzie z dekstryn� kt鏎a niestety spowalnia nasz produkt ale na lakierze NC. Granulki s� znacznie twardsze, szybciej schn� i do tego odpada problem wykrystalizowania saletry. Przy okazji prosz� o rad� co zrobi� aby herbatka PCZ nie pozostawia豉 d逝go p這n帷ych iskier kt鏎e po rozerwaniu szelki spadaj� a� na ziemi�.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 10:42 pm Temat postu: |
|
|
Raczej jak ty to zrobi貫�, 瞠 ci si� tak d逝go pal�? Mi tylko przez sekund�.
| Cytat: | | To, 瞠 przegryzanie dzia豉 wida� po zmianie barwy prochu na bardziej czarn�. |
No to znaczy akurat tyle, 瞠 saletra si� wykrystalizowa豉 i gorzej odbija 鈍iat這 ale ty o tym raczej wiesz.
Ja nie zaprzeczam, 瞠 przegryzanie poprawia jako嗆 prochu ale stwierdzam, 瞠 to nie zawsze ma sens bo przysparza wi璚ej pracy. Je郵i komu� zale篡 na bardzo szybkim prochu i ma du穎 czasu to bardzo prosz� i w prasowanie si� mo積a bawi�.
Nareszcie si� co� dzieje na tym forum  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
tutek
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 10:48 pm Temat postu: |
|
|
Rzeczywi軼ie daj� kilka plack闚 na raz ale w stosie, jeden na drugim tak 瞠 wyprodukowanie 250 gram闚 zajmuje lekko godzink�. "wiadrowych" ilo軼i nie potrzebuje bo skoro na wymiotni璚ie szelki potrzebuj� ok 10 gram闚 ( 15 to by這 zdecydowanie za du穎) to po godzinie mam materia� na 25 szelek.A placki daje kilka mniejszych a nie jeden wi瘯szy ze wzgl璠u na nacisk jednostkowy.Stos dostaje wi璚ej kg/m2 jak jeden du篡.
Testu na kartce nie robi貫m tylko praktyczny czyli udany wystrza� a dla mnie to test najwa積iejszy
Dodam 瞠 przy prasowaniu te� dochodzi do przegryzienia ale tak zupe軟ie przy okazji bo proch jest lekko zwil穎ny a przy prasowaniu roztw鏎 saletry penetruje w璕iel.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 11:44 pm Temat postu: |
|
|
| Ale przy granulowaniu te� si� daje wod� i to wi璚ej wi璚 te� si� troch� przegryza ale to s豉bo. Ja na wiadra te� nie robi�, taki przyk豉d tylko. Do szelki 10g na lifta ale ja go daje tak瞠 na bursta nawet do 2" i nie mam problem闚 z rozrywem. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 11:45 pm Temat postu: lv up |
|
|
Ja tylko dodam ma這 znacz帷y komenatrz, kt鏎y p騧niej usun�: m康rze prawicie ch這py i gwiazdki spadaj� z nieba...
P2
dopisano: moja super szybka opinia w temacie z w豉snego do鈍iadczenia:
1) dobry w璕iel + 1) kulowiec
2) granulacja po przez przecieranie na sicie, ma豉 ilo軼i� wody i ok do 4% dex (mo瞠 by� NC ale straszny smr鏚 i brudzi). Sporo zmieni rzecz jasna rozmiar granulek czyli oczka przez kt鏎e przeciskamy, do dzi� my郵e czy 2mm by這 by dobre czy za du瞠 (stosowa貫m przez 1.2mm, akurat takie mialem sito dobre metalowe)
Reszta zabieg闚 to dla mnie dodatkowa robota, a to 瞠 dam 0,5g mniej do wystrza逝 szelki 2" to mnie nie zbawi. _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
spiker1974
Do陰czy�: 31 Mar 2007 Posty: 46 Sk康: Podlasie
|
Wys豉ny: Czw Sty 06, 2011 10:18 am Temat postu: |
|
|
Dobrze mie� r騜ne sita by muc segregowa� frakcj�, (mam sporo sit o r騜nym mesh), ja u篡wam najdrobniejszej 0.5-0.8 mm do petard 0.8-1.2 jako burst ,a te� lift w ma造ch kalibrach. Potem jeszcze wi瘯sze 2-4 mm jako lift w du篡ch kalibrach i nawet 5-6 milimetrowe okruchy do du篡ch szelek.
Proch o wi瘯szej granulacji b璠zie spala� si� nieco wolniej a to daje lepsz� zapalno嗆 gwiazdek w du瞠j szelce i nie niszczy tak mo寮zierzy.Mi burst z H3 i 鈍iszcza造 granulowanej cz瘰to po prostu rozwala� gwiazdki, sprawdzi貫m to odpali貫m szelk� z kt鏎� mia貫m problem z zapalno軼i� gwiazdek w zamkni皻ym pomieszczeniu, i okaza這 si� 瞠 nie zostaj� gwiazdki, by造 niszczone w chwili odpalenia szelki.
Takie informacje mo積a teraz znale潭 bez problemu na forum, kiedy� trzeba by這 pom璚zy� si� sam. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Czw Sty 06, 2011 12:14 pm Temat postu: |
|
|
Tak spiker masz ca趾owit� racj�. Ja r闚nie� odsiewa貫m drobny py貫k kt鏎y nazywa貫m "maczek" i zu篡wa貫m do inncyh cel闚. Ale w metodzie przecierania przez sito nie trzeba rozdziela� Pcz na wiele frakcji bo w豉軼iwie nie ma co rozdziela�.
Interesowa這 mnie czy przecieraj帷 na sicie 2mm bazowy rozmiar nie b璠zie lepszy, to znaczy lepszy jako proch miotaj帷y (lift powder). Po prostu czy przy 1.2mm te ziarenka nie s� za ma貫 (cho� praktyka pokaza豉 瞠 nadwa造 si� idealnie jako proch miotaj帷y).
W przypadku Pczka do rozrywania szelek to te� mo積a r騜nie, aczkolwiek ja stosowa貫m metod� no郾ika, a wtedy operacja z podzia貫m na frakcje nie ma miejsca.
Test z szelk� "naziemny" jak wida� potrafi dostarczy� bardzo cennych informacji. H3 jest bardzo mocny i nie dziwie si� 瞠 niszczy� gwiazdki - cho� wiadomo 瞠 zale瘸這 to r闚nie� od korpusu.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
|
Wys豉ny: Czw Sty 06, 2011 12:40 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | Reszta zabieg闚 to dla mnie dodatkowa robota, a to 瞠 dam 0,5g mniej do wystrza逝 szelki 2" to mnie nie zbawi.
|
Wychodz� z takiego samego za這瞠nia. Niema chyba nic ta雟zego ni� CP wi璚 nadrobienie jako軼i ilo軼i� nie wi捫e si� ze znacz帷ymi kosztami. Ja 2mm granulat pcham do wszystkiego i si� zawsze sprawdza, no mo瞠 przy kalibrach poni瞠j 12mm jest przy gruby ale te� jako� dzia豉. Co do CP na no郾iku(trociny) to te� go dawa貫m na burst ale wi璚ej z tym roboty. Co prawda jest to pewna oszcz璠no嗆 ale jak ju� wspomina貫m to tylko par� groszy. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
tutek
|
Wys豉ny: Czw Sty 06, 2011 2:23 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam si� z kolegami 瞠 ka盥y orze jak mo瞠 i co lubi .Jak kto� lubi granulowany PCZ i jego jako嗆 mu odpowiada to OK. Mnie granulat nie da� takiej satysfakcji jako lift jak prasowany. Ja te� robi� granulat w豉郾ie do bursta. Robi貫m ostatnio eksperymenty z herbatk� ale pojawi� si� problem bardzo d逝go dopalaj帷ych sie tych fus闚, iskry spada造 a� do ziemi a to mi si� bardzo niepodoba (BHP). Ciekawy jestem jaki jest stosunek zawarto軼i PCZ ganulowanego i na no郾iku w pojemno軼i np. szelki.Chodzi mi o to jak du穎 prochu zchodzi na jedn� szelk� a co si� z tym wi捫e, moc takiego 豉dunku. Wydaje mi si� 瞠 przy granulacie mo瞠 by� troch� za du穎 i rozryw b璠zie za silny, chyba 瞠by zastosowa� granulat bardzo gruby powiedzmy jak� 4-5 mm i do tego o ziarnach bardzo przypominaj帷ych kszta速em tak� Nescafe czyli tw鏎 o "bardzo rozwini皻ej linii brzegowej".My郵a貫m r闚nie� aby spr鏏owa� przy drobniejszym granulacie jaki� dodatkowy ale lekki wype軟iacz, mo瞠 ry� dmuchany? zw豉szcza przy wi瘯szych kalibrach.B璠� musia� kiedy� popr鏏owa� takich rozwi您a� lub wyny郵enie sposobu jak zrobi� granulat du瞠go kalibru.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Macex111

Do陰czy�: 25 Gru 2007 Posty: 76 Sk康: si� tu wzi掖em ??
|
Wys豉ny: Czw Sty 06, 2011 2:41 pm Temat postu: |
|
|
co do ry簑 preparowanego to niewiem czy od wody nie sflaczeje, a co do granulacji to ja biore sobie troche denaturatu troche wody do calej objetosci dodaje 5% dextryny no i gniote taka twarda kule no i z siteczka odrazu na folie alu  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
|
Wys豉ny: Czw Sty 06, 2011 3:22 pm Temat postu: |
|
|
Mo瞠 by i jako� dzia豉這 ale s康z�, 瞠 s豉bo by si� oblepia這 bo woda nie wsi彗a w styropian. | Cytat: | | Wydaje mi si� 瞠 przy granulacie mo瞠 by� troch� za du穎 i rozryw b璠zie za silny |
Je郵i chodzi o burst to nie powinno by� znacznej r騜nicy mi璠zy granulatem a herbatk�. Czas wybuchu jest bardzo krotki i zanim szelka zostanie rozerwana spali si� tylko troch� prochu czyli ziarna spal� si� tyko powierzchniowo, a reszta dopala si� w powietrzu i nie ma wp造wu na rozryw. Niema wi璚 znaczenia czy w 鈔odku ziarna jest no郾ik czy proch. Nawet przy d逝gich lufach muszkiet闚 du瘸 cz窷� prochu dopala si� po jej opuszczeniu, a przecie� taki strza� trwa wielokrotnie d逝瞠j ni� wybuch szelki. Je郵i martwi ci� za silny rozryw to daj CP gorszej jako軼i i wi瘯szej frakcji. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
shadow_1100
Do陰czy�: 21 Lut 2010 Posty: 2
|
Wys豉ny: Czw Sty 06, 2011 4:22 pm Temat postu: |
|
|
| Wracaj帷 do tematu, pr鏏owa貫m ju� wielu metod granulacji i jednak zostan� przy przecieraniu przez sito. U篡wam sita z siatki os這nowej od g這郾ika. Oczka ok.1,5mm i co najwa積iejsze oczka s� w niewielkich odleg這軼iach od siebie co zapobiega sklejaniu si� ziaren. W zale積o軼i od wilgotno軼i prochu kt鏎y przecieram wychodz� takie pa貫czki od 3 do 10mm d逝go軼i. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
skyz
Do陰czy�: 30 Sie 2010 Posty: 12
|
Wys豉ny: Wto Lut 08, 2011 2:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam, poni瞠j przedstawiam sw鎩 granulat p.cz, prasowany z 6% dodatkiem r-r alkoholu w wodzie(50/50) w walce o 鈔ednicy 50mm do g瘰to軼i ok. 1,7g/cm3, w璕iel z leszczyny pospolitej. 安ietnie si� sprawdza jako lift/burst w szelkach.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piro安ie瘸k

Do陰czy�: 19 Lis 2010 Posty: 56 Sk康: 安i皻okrzyskie
|
Wys豉ny: Wto Lut 08, 2011 6:43 pm Temat postu: |
|
|
ζdnie
Czym prasujesz a czym 豉miesz, je郵i wolno wiedzie�? I ile m帷zki przy 豉maniu? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
skyz
Do陰czy�: 30 Sie 2010 Posty: 12
|
Wys豉ny: Wto Lut 08, 2011 8:43 pm Temat postu: |
|
|
| Piro安ie瘸k napisa�: |
je郵i wolno wiedzie�? |
畝dna to tajemnica
Proch miele kilka h w kulowcu, rozdrobnienie ma tu kluczowe znaczenie inaczej nie sprasujemy go do po膨danej g瘰to軼i nast瘼nie zwil穎ny wcze郾iej proch w ilo軼i ok. 30g l康uje do cylindra wk豉damy t這k i pod pras�, prasa zespawana z ceownika do tego podno郾ik 5t. Sprasowane "wafle" zostawiam do wysuszenia, gotowe krusz� w mo寮zierzu po czym powsta造 granulat idzie na sito co nie przejdzie przez oczka z powrotem do mo寮zierza dziele na 2 frakcje z czego powstaje oko這 25% py逝. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|