Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
psorek
|
Wysłany: Sob Maj 29, 2010 12:42 pm Temat postu: |
|
|
Coś mi się wydaje, że dobrze rozumiesz. BTW, spalanie FB na łyżeczce w ilościach ~300 mg jest bardzo efektowne. (próbowałem na stoisku chemicznym na jednym festynie) Tylko ten tlenek siarki... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PiroStach

|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 9:54 pm Temat postu: . |
|
|
Czy aluminium ma odpowiednie rozdrobnienie?Podobną sytuację miałem z tym fb na kclo3/Al bright.Winne było Al. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwiecia

|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 10:31 pm Temat postu: |
|
|
RedBull895 napisał: | Mam problem z FB na KCLO3 i AL. Mianowicie wychodzi jakis wulkan na 2 do 3 metrów a nie petarda.Korpusem jest tekturowa rurka własnej produkcji a na zatyczki służy gips. Co może być przyczyną braku wybuchu??? |
Myślę, że problem wcale nie leży w prochu fotobłyskowym, lecz w konstrukcji petardy. Obstawiam:
1. za dużą dziurkę na lont,
2. ubity proch i zbyt dużą jego ilość - powinien być luzem żeby wybuchnąć, i zajmować połowę do 3/4 wolnej przestrzeni w petardzie; podczas zatykania petardy nie można pchać zatyczki do oporu, tylko wepchać ją tak żeby między nią a prochem było jeszcze wolne miejsce. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Gość
|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 11:45 pm Temat postu: |
|
|
RedBull895 napisał: | Mam problem z FB na KCLO3 i AL. Mianowicie wychodzi jakis wulkan na 2 do 3 metrów a nie petarda.Korpusem jest tekturowa rurka własnej produkcji a na zatyczki służy gips. Co może być przyczyną braku wybuchu??? |
Mix kclo3/Al płatkowane jest do kitu jako flesz a la mieszanka petardowa. Po prostu tak jest a dlaczego nie wiem. Lepiej wychodzi z kclo4 ale czy jest tak szybki jak mpf-42 nie wiem (raczej nie).
Przyczyną jest więc rodzaj użytego Al i utleniacza. Z połączenia kclo3 z Al nic - co by było bardzo szybkie - nie uzyskałem. Mix bardzo szybko ulega zaprasowaniu tak jakby na martwo. Luzem potrafi w otoczce dać huk ale po lekkim nawet sprasowaniu mamy ten wulkan.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 12:06 am Temat postu: |
|
|
wina musi leżeć w składnikach, ich słabym rozdrobieniu, wilgotności, bardzo złych proporcjach lub zanieczyszczeniu. Najprawdopodobniej jest to kiepskie Al lub wilgoć od gipsu. Napisz skąd je masz. Możesz spróbować korpusu bez gipsu, nawet pudełko od zapałek w połowie wypełnione FB i owinięte taśmą. W miarę dobrze zrobiona mieszanka Al/KClO3 na srebrzance dawała huk nawet ubita siłą ręki w strzykawce 10 ml bez żadnego wzmocnienia, napisałeś, że był wysoki snop iskier, czyli korpus nie jest winny, bo zwiększa ciśnienie, co temu FB wystarczy, aby przyspieszyć na tyle żeby rozerwać korpus.
E: widzę że mam całkiem inną wiedzę niż Arkadiusz ;p |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Gość
|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 7:32 am Temat postu: |
|
|
pan_kracy napisał: | ... widzę że mam całkiem inną wiedzę niż Arkadiusz ;p |
Moja wiedza jest jak RedBulla :-0 - przecież chłopak nie zmyśla. Wiele lat temu próbowałem zamienić mpf-42 na mix al/kclo3 - i nic z tego. Efekt nieco poprawiło dodanie kilku % benzoesanu Na ale stało się to wrażliwsze na bodźce i bardziej ryzykowne. Ale i tak nie przebiło mpf.
Pokażcie mi filmik jak ten mix działa bo nie uwierzę, że to takie dobre :-0.
Miłego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwiecia

|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 9:20 am Temat postu: |
|
|
A_O napisał: | Luzem potrafi w otoczce dać huk ale po lekkim nawet sprasowaniu mamy ten wulkan. |
I właśnie o to chodzi. Ogromna większość niewybuchów to świadome (z niewiedzy) lub przypadkowe (podczas zbyt mocnego zatykania) sprasowanie prochu i brak wolnej przestrzeni do skumulowania gazów. Ja obstawiam że to właśnie w tym, a nie w składnikach leży wina. Ewentualnie za duży otwór na lont, a jeśli to rzeczywiście żadne z tych dwóch... to pan_kracy może mieć rację z wilgocią od gipsu, albo kiepskim aluminium.
Ale dziwię się razem z Arkadiuszem, że Tobie pan_kracy ubite KClO3/Al wybuchało. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
czort12
|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 11:43 am Temat postu: |
|
|
Typowe Al srebrzanka po uczciwym zmieszaniu z chloranem i tak ma lekkie problemy - czasem jest nawet ok a czasem tak jak pisano kiszka. Może w tym przypadku wina leży jeszcze po stronie wilgotności chloranu - miałem już sporo worków w swoich rękach i czasem jest naprawdę super a czasem towar dociera w postaci kilkunastu brył... Ale po ubiciu ta mieszanka jest bardzo średnia. Dużo zmienia dodatek Fe2O3/MnO2 w ilościach katalicznych oraz 2-3% siarki (wiem co się mówi o siarce ale to nie są duże ilości i zakładam, że robiąc jakąkolwiek mieszankę piro nie walimy w nią z całej siły i gotowej mieszanki w moździerzu nie ucieramy...) - z tymi dodatkami mieszanka działa już dużo lepiej (tzn - otrzymujemy powtarzalne, zadowalające efekty). Natomiast absolutnie najlepszym rozwiązaniem w tej materii było użycie 20% Al srebrzanki i 10% benzoesanu sodu - reszta to chloran plus katalizator i siarka we wspomnianych wcześniej ilościach - ta mieszanka sprawdza się doskonale i chyba tylko raz mnie zawiodła ale z mojej winy - została za bardzo ubita... _________________ Zapraszam na: www.gothicmods.info |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 1:15 pm Temat postu: Fb chloran/glin płatkowany skuteczność |
|
|
Jeśli chodzi o mieszankę chloran/pył Al (płatkowany) to mieszanka ta moim zdaniem do FB się nie nadaje. Zresztą daje ona bardzo zadowalające efekty w postaci gwiazd Silver Wave: chloran/Al 50:50, 60:40 itp.
Przy czym najlepsze jest wtedy do tego alumium płatkowane, ale takie grubsze(zwane flitter), za dawnych czasów kiedyś miałem takie od Usera.
Zdecydowanie do FB lepiej użyć nadchloranu lub siarki tak jak napisał Czort (wiadomo, zachować bezpieczeństwo).
O dodatku MnO2 czy Fe2O3 do tej meiszanki nie słyszałem, ciekawe info
Wklejam zdjęcie tego Al.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 1:34 pm Temat postu: |
|
|
MnO2 zasadniczo całkiem sensownie katalizuje rozkład KClO3 więc masy z dodatkiem działają lepiej - sęk tylko czy od wilgoci ni się nie porobi ... Testowałem MnO2 w SSA i w sumie z masa lepiej się sprawdzał niż bez , tylko właśnie nie było za bardzo jak sprawdzić jak długo to można trzymać i w jakich warunkach . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Gość
|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 3:31 pm Temat postu: |
|
|
Na głowie stawałem aby mix kclo3/Al płatkowane "strzelał" i raz strzelał a raz nie. Do tego tuman pyłu potrafi solidnie wq..wić, szczególnie jak się robiło 10 kg
Aby Al nie pylił dodawałem lakieru NC, wymieszało się super ale ogólnie dziadostwo do kwadratu (jako mieszanka akustyczna).
Miłego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
psorek
|
Wysłany: Sro Gru 01, 2010 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Pytam się znowu: wie ktoś może na czym polega produkcja al black? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
takado123

|
Wysłany: Sro Gru 01, 2010 6:14 pm Temat postu: |
|
|
wydaje mi sie ze chodzi o rozdrobnienie. tzn. tak czytalem gdzies tam. po prostu jest tak mega super rozdrobnione ze robi sie ciemniejszcze (inaczej zalamuje swiatlo cos w tym stylu).
ano i racja nawet na 'naszym' forum to jest
Al dark pyto, dark german - słynne Aluminium dark, najbardziej reaktywne ze wszystkich, o bardzo piroforycznych właściwościach, niezbepieczne. Typ płatkowy, lecz rozdrobnienia poniżej 0,005mm (5mikronów i niżej) powierzchnia niesamowicie rozwienięta, jak gąbka, przez to bardzo reaktywne. To na tym robią najsilniejsze Fb na świecie, słynną mieszankę KClO4 z Al dark.
INFO: zareklamuje, że niebawem dostępne u KeteNa, ale na mniej niż 100zł/kg nie ma co liczyć. (jest to właśnie najdroższe al, te rozdrobnienie)
Nazywany dark z racji ciemnego połysku, dodaje się też do niego miminalną ilość grafitu.
Używany w pimerach czasem, daje niesamowitą temperature.
http://forumpirotechniczne.pl/viewtopic.php?t=9619
Ostatnio zmieniony przez takado123 dnia Sro Gru 01, 2010 6:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
czort12
|
Wysłany: Sro Gru 01, 2010 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Kolor pochodzi od węgla - jest nim pokrywane aby ułatwić zapłon... _________________ Zapraszam na: www.gothicmods.info |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 6:24 pm Temat postu: |
|
|
A_O napisał: | pan_kracy napisał: | ... widzę że mam całkiem inną wiedzę niż Arkadiusz ;p |
Moja wiedza jest jak RedBulla :-0 - przecież chłopak nie zmyśla. Wiele lat temu próbowałem zamienić mpf-42 na mix al/kclo3 - i nic z tego. Efekt nieco poprawiło dodanie kilku % benzoesanu Na ale stało się to wrażliwsze na bodźce i bardziej ryzykowne. Ale i tak nie przebiło mpf.
Pokażcie mi filmik jak ten mix działa bo nie uwierzę, że to takie dobre :-0.
Miłego dnia A |
Zrobiłem testy i przyznaje się do błędu. Kiedyś zrobiłem eksperyment w niewzmocnionej strzykawce. Mieszanka ubita tłoczkiem, najwyraźniej tłoczek się cofnął, zrobiła się przestrzeń i bum. Dzisiaj zabezpieczyłem tłoczek i powstała flara. Tak samo w rurce. Mix działał jeśli się nie ubiło i nie zostawiło się przestrzeni, bo jest bardzo puszysty. Ale to było dawno. W każdym razie są lepsze mieszanki. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 10:53 am Temat postu: |
|
|
Ja już dawno zarzuciłem wszelkie FB na chloranie, w ogóle powoli go wyrzucam z pirotechniki. Wiadomo że są jednak egzotyki, np glebojadki, zawsze mam go trochę pod ręką. Kulista 10g na chloranie/al bright nie ma co się równać z 0,5g kclo4/al black - petardką 1 cm ID i 2,5cm wysokości. Nie mówiąc co się dzieje po podpaleniu 10 g tego szatana luzem( koniecznie elektryczny zapalnik!) Kartka zostaje rozerwana na strzępy. Podobną moc ma kclo4/MG, natomiast kclo4/al ma średnia moc - coś jak SSA. Nie spodziewałem się takiego efektu. a około 2,5g luzem podpalone na kartce tego fb daje piękny odgłos- cos jak wystrzelenie dużych kalibrów szelek komercyjnych - coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=TRUrMHuHEUE&feature=related tylko trzeba to odpalać na wolnej powierzchni około 20 metrów od jakiegoś lasku. _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lahire22
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 3:27 pm Temat postu: |
|
|
O ja dawno testowałem ten skład.Z doświadczenia wiem ,ze jeszcze lepiej "kopie"german pyro 3 mikrony z Sb2S3.Próbowałem też to młoteczkiem 800 gramowego tak pukniecie bez przekonania nic,niestety druga próba ( mocno ok 0,5g) myślałem ,ze pękły mi bębenki .Nie pukałem w mieszankę z Sb2S3 ,ale na pewno jest wrażliwsza. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
TomekNysa
|
Wysłany: Pon Paź 15, 2012 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Jest jakis proch foto błyskowy, który można długo przechowywać. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Blazin
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2012 2:11 pm Temat postu: |
|
|
Tak naprawde żadnego FBka nie powinno się długo go przechowywać.Lepiej odrazu zużywać.Już nie jednemu sobie sam pyknął.
\ To zależy co to znaczy długo i w jakiej konsystencji ?
są takie co można przechowywać minuty i są takie co można przechowywać o znacznie dłużej tzn. całe dziesiątki lat, a może i dłużej... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RyszardD
|
Wysłany: Czw Gru 20, 2012 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Mam małą kwestię. Pobawiłem się trochę petardkami na FB - ogólnie moc i huk był jak najbardziej OK, ale chciałbym, żeby było dużo oślepiającego błysku. Myślałem, że sama zawartość FB to zagwarantuje.
Jak zrobić petardke co też zdrowo błyśnie, a nie tylko ogłuszy ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|