Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
yetihehe

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002 Posty: 459 Sk±d: Znienacka
|
Wys³any: Czw Kwi 17, 2003 3:43 pm Temat postu: |
|
|
MAD napisa³: | Dodaæ Mg???
Ja doda³em trochê Al i mia³em drógie w ¿yciu zadymienie w kuchni.
Dlatego dwie rady:
1. Je¶li karmelizyjesz na patelni to najpierw sypnij trochê DROBNO zmielonej mieszanki jak siê roztopi mo¿na daæ resztê-ju¿ nie odpali.
2. ¯adnych metali - na patelni mog± siê rozgrzaæ do czerwono¶ci i mamy dym(je¿eli ju¿ PY£Y tylko pod koniec-do roztopionego i wymieszaæ jeszcze "na ogniu") | Ja grzejê na kuchence elektrycznej. Jak widzê, ¿e ju¿ siê zaczyna topiæ, to zmniejszam napiêcie i powoli ogrzewam. W jakiej temperaturze zapala siê Mg? Ale z dosypywaniem pod koniec, to jestem za. Ciekawe, co by by³o, gdyby dodaæ wióry, a nie py³? Pewnie ³adne iskierki by lecia³y. _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Czw Kwi 17, 2003 4:48 pm Temat postu: Jestem ZA ... |
|
|
yetihehe napisa³: | ....W jakiej temperaturze zapala siê Mg? Ale z dosypywaniem pod koniec, to jestem za. Ciekawe, co by by³o, gdyby dodaæ wióry, a nie py³? Pewnie ³adne iskierki by lecia³y. |
Witam
Te¿ ciekawi mnie dodanie z 5 % proszku Mg. Jestem oczarowany latwo¶cia robienia tego paliwa choæ nie zadawala mnie niska temperatura palenia. Dla mnie urok lotu rakiety to te¿ ogieñ . No i dodatek Mg zwiêkszy nam impuls. Mieszanki na Mg nie maj± niskiej temperatury zap³onu ( s±dzê, ¿e powy¿ej 300 C ) ale w razie gdyby co "posz³o nie tak" robi siê gro¼nie. Mg zwiêksza prêdko¶æ palenia siê "karmelki". Ja mam ma³± butlê na gaz i paliwko robiê "w terenie" . Palnik ustawiam na maly gaz i szeroki rondelek. Ca³y czas mieszam. Na pewno dodam te 5 % Mg.
Acha, na karmelce zrobi³em dzi¶ SR "OSA" ( plus wiele prac domowych )
Na górnym zdjêciu widaæ paliwko karmelkowe. Silnik jest metalowy.
A to silnik w "akcji"
Film : http://www.pirotechnika.one.pl/1/Osa/Osa.mpg
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
Do³±czy³: 27 Sty 2003 Posty: 102 Sk±d: TORUÑ
|
Wys³any: Pi± Kwi 18, 2003 8:48 am Temat postu: |
|
|
Ja robiê karmelek na sorbitolu. Trochê, no du¿o dro¿szu od cukru ale ³atwiej siê topi i nie przypala. My¶lê ¿e bezpiecznie mo¿na to preparowaæ w kuchni. Po wymieszaniu i przegrzaniu paliwa wylewam go na gazetê, dzielê na mniejsze kawa³ki i wk³adam je do silnika lub formy o odp. ¶rednicy, po czym ubijam ko³kiem i zanim stwardnieje przebijam kana³ zaostrzonym patykiem. Proporcje typowe 65:35. Dodatek kilku procent py³u Al strasznie podnosi tem.zap³onu wiêc trzeba siê namêczyæ zanim odpali (gruba stopina, mieszanka zap³onowa do ¶rodka etc.)
pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Kwi 18, 2003 5:00 pm Temat postu: Ciekawy ... |
|
|
leszek napisa³: | Ja robiê karmelek na sorbitolu. Trochê, no du¿o dro¿szu od cukru ale ³atwiej siê topi i nie przypala........Po wymieszaniu i przegrzaniu paliwa wylewam go na gazetê, dzielê na mniejsze kawa³ki i wk³adam je do silnika lub formy o odp. ¶rednicy, po czym ubijam ko³kiem i zanim stwardnieje przebijam kana³ zaostrzonym patykiem. Proporcje typowe 65:35. ..... L. |
Ciekawy opis, ta gazeta i ubijanie. Wtedy eliminujemy skurcz. Ja to samo robiê z cukrem pudrem i KNO3 ( 45 / 55 ). Bez problemów odlewam albo w stanie lekko plastycznym ubijam. Nie mam ¿adnych problemów z tym odlewaniem. Paliwko do dzisiejszej OSY- 2 przygotowa³em w ciagu 15 minut. OSA-2 to nowy silnik metalowy
A to próba , wyszlo bardzo dobrze.
SR "OSA-2"
Film , wiadomo
http://www.pirotechnika.one.pl/1/Osa/Osa2.mpg
Teraz wracam do paliwa typ "pirotechman" . Jest efektowniejsze
No i "WA£KONIE" DO ROBOTY a nie w necie wisieæ
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ja¶laden

Do³±czy³: 27 Lut 2003 Posty: 11
|
Wys³any: Pi± Kwi 18, 2003 5:37 pm Temat postu: |
|
|
Zrobilem dzisiaj baczka na paliwie karmelkowym, efekt by³ super. Baczek polecial na oko³o 10m pozostawiajac zajebiscie duzo dymu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
Do³±czy³: 27 Sty 2003 Posty: 102 Sk±d: TORUÑ
|
Wys³any: Pi± Kwi 18, 2003 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Ja¶laden napisa³: | Zrobilem dzisiaj baczka na paliwie ..... |
ja z resztek paliwa robiê mini-rakietki (przepis znalaz³em w necie).
Kulam wa³ek o ¶rednicy ok 1 cm lub mniej i d³ugo¶ci ok. 3 cm. Gdy paliwo jest jeszcze miêkkie wbijam w jeden koniec drewnian± wyka³aczkê. Tworzy ona kana³ w paliwie i jednocze¶nie s³u¿y za formê do lontu (stopina Pirotechmana). Nastêpnie ca³o¶æ zawijam foli± aluminiow± - ja stosujê tak± grub±, za³atwi³em w znajomej kwiaciarni - ale mo¿e byæ sniadaniowa tylko trzeba daæ jej wiêcej , od przodu mocno zamkniête a z ty³u owiniête dooko³a wyka³aczki tak na d³ 3-4 mm, ca³o¶æ a szczególnie dyszê mocno owijam nici± i przywi±zujê s³omkê lub cienki patyczek a wyka³aczkê zamieniam na lont. Gotowe - odpalam. Niektóre wybuchaj± na starcie ale innym zdarza siê polecieæ i na 50-70 m.
Pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MAD

Do³±czy³: 06 Sty 2003 Posty: 21
|
Wys³any: Sob Kwi 19, 2003 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Karmelkowe paliwo odpala od lontu? Mi nigdy nie da³o siê tak odpaliæ-tylko od lontu "karmelkowego". |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
henry

Do³±czy³: 28 Gru 2002 Posty: 28
|
Wys³any: Sob Kwi 19, 2003 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Odpala na pewno trudniej. Jak sie da na wierzch troche Pcz lub KNO3 + cukier w postaci stalej to juz nie bedzie trudnosci. _________________ Pozdrawiam, m |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
milo

Do³±czy³: 26 Lut 2003 Posty: 26
|
Wys³any: Sob Kwi 19, 2003 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Od lontu karmelek odpala sie bardzo ladnie, dotad nie mialem z tym problemow. A jakiego lontu uzywasz?? _________________ project XX - part 2 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Sob Kwi 19, 2003 7:48 pm Temat postu: Karmelka magnezowa. |
|
|
Witam
A wiêc Szanowni Uzytkownicy forum uprzejmie informujê Was, ¿e dzi¶ zrobilem karmelkê z 5 % Mg. Nie co trudniej siê to paliwo topi³o ale ogolnie i tak nie ¼le. Sk³ad : 45 % cukier puder, 5 % proszek Mg, 50 % KNO3. Niestety musia³em zachowaæ te 45 % cukru aby nie straciæ p³ynno¶ci paliwa. Hm ... niech bêdzie nazwa tego paliwa "karmelka magnezowa"
Próba wyszla nie co gorzej ni¿ OSa2 ale bylo o 30 gram mniej paliwa. Chodzi³o mi w tej próbie jedynie o sfilmowanie strumienia gazów. Wyszlo, ¿e za dysza widaæ wyra¼nie obszar rozrzarzonych gazow. Widaæ doææ wyra¼nie ¶wiecenie. My¶lê, ¿e paliwo to powinno byæ po prostu dobre ( wiêkszy ilpuls ni¿ dla samej karmelki ).
film : http://www.pirotechnika.one.pl/1/Osa/Osa5Mg.mpg
Z ciekawo¶ci zrobi³em tez karmelkê : 40 % cukier , 10 % AA , 50 % KNO3. Paliwo to jednak s³abo siê pali i po odlaniu i wystudzeniu nadal jest miêkkie. A wiêc - kicha
Weso³ych ¦wiat A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DARK
Do³±czy³: 29 Gru 2002 Posty: 38
|
Wys³any: Wto Kwi 22, 2003 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Z ciekawo¶ci zrobi³em tez karmelkê : 40 % cukier , 10 % AA , 50 % KNO3. Paliwo to jednak s³abo siê pali i po odlaniu i wystudzeniu nadal jest miêkkie. A wiêc - kicha |
Ja doda³em prochu amidowego i i to samo. Mo¿e gdyby d³u¿ej wygrzewaæ
Ciekawie mi sie rakieta zachowywa³a na tym paliwie co¶ jak silnik pulsacyjny. Przy trzeci pulsie wystartowa³a, a przy pi±tym eksplodowa³a
Pozdrowienia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tomahovk
Do³±czy³: 16 Maj 2002 Posty: 10 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Pon Kwi 28, 2003 3:11 pm Temat postu: karmelki |
|
|
ja paliwa nie ogrzewam na kuchence chocia¿ to kiedy¶ robi³em teraz u¿ywam do tego celu frytkownice najpierw zobaczy³em na temp wstêpnego rozpuszczania cukru potem na temp ca³kowitego i wreszcie karmelizacji (wszystkie dane z www.nakka-rocketry.net) pewnie pytanie czemu wybra³em frytkownice poniewa¿ mam dok³adne ustalanie temp po drugie mam ³a¼nie olejow± i ca³y proces przebiega bez problemów |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Wto Lip 29, 2003 10:59 am Temat postu: |
|
|
A jak by wzi±¶æ garnek do gotowania mleka fiedy¶ by³y takie specjalne ze mia³y podwujne dno i scianki i wod e siê la³o ciekawe co by z tego wysz³o |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
¦ciArwA

Do³±czy³: 08 Sie 2002 Posty: 201 Sk±d: ju¿ nie st±d :)
|
Wys³any: Wto Lip 29, 2003 2:02 pm Temat postu: |
|
|
nie wode, tylko olej!
woda jak sie gotuje, to zapoda tylko 100*C, a olej da dostatecznie duzo, zeby roztopic paliwko. ale taki garnek raczej niebedzie wygodny, bo jest wysoki. zeby byl o polowe krotszy, to uznalbym go za cud techniki w dziedzinie garnkow do gotowania mleka
uzdrawiam;) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
serfer
Do³±czy³: 01 Cze 2003 Posty: 18
|
Wys³any: Sro Lip 30, 2003 5:41 pm Temat postu: |
|
|
hehe ¶ciarwa o ile sie nie myle "a jest to morzliwe " to gmichal1
pisal ze do tych garnkow LALO sie wode a nie zeby tam NALAC wode i na niej topic karmelka . A co do zakonczenia twojego postu to jesli naprawde uzdrawiasz to mnie cos ostatnio plecy bola "o ile to nie byla pomylka". |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
¦ciArwA

Do³±czy³: 08 Sie 2002 Posty: 201 Sk±d: ju¿ nie st±d :)
|
Wys³any: Sro Lip 30, 2003 6:00 pm Temat postu: |
|
|
niewiem o co ci chodzi z tym ze on napisal... on napisal zle, a ja go poprawilem. na wodzie karmelka nieuczynisz, zato na oleju - tak. no faktycznie, lalo sie tam wode i na niej gotowalo sie mleko, ale zamiast wody mozna nalac oleju. niedawno nawet taki garnek widzialem gdzies... 17zl kosztowal. ale mi niepotrzebny, bo juz taki mam a tak wogole to kim ty wogole jestes i jak smiesz pisac mi ze ja cos zle napisalem, co  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

Do³±czy³: 02 Maj 2003 Posty: 73
|
Wys³any: Sro Lip 30, 2003 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Witam, Przykro mi ¦ciarwa, ale musze przyznaæ wiêkszo¶ci racje jusz kto¶ wcze¶niej napisa³, i¿ najlepiej sie karmelizuje na ³a¼ni wodnej. Otó¿ taki garnek z podwujnymi ¶ciankami i gwizdkiem to najnormalniejsza ³a¼nia wodna, i kto ci powiedzia³, ¿e wody nie podgrzejesz do wiêcej ni¿ 100oC ?? podgrzejesz nawet do 200oC, ale to juz inna bajka i inny stan skupienia (i zaje...e ci¶nienie )
tak wiêc my¶le, ¿e moja wypowied¼ by³a sensowna i kto¶ siê czego¶ z niej nauczy³
Pozdrowienia z Rewala, KML _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
Do³±czy³: 16 Kwi 2002 Posty: 529
|
Wys³any: Sro Lip 30, 2003 10:09 pm Temat postu: |
|
|
Ja te¿ nie zabardzo rozumiem o co chodzi z t± wod±. Karmelek topi siê w (nie pamietam teraz dok³adnie) ale chyba co¶ ok 160*C wiêc nie wiem jak mo¿na stopiæ wrz±c± wod± ??
pozdrawiam
Bia³y |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
Do³±czy³: 16 Kwi 2002 Posty: 529
|
Wys³any: Sro Lip 30, 2003 10:14 pm Temat postu: |
|
|
Czy mam rozumieæ ¿e te garnki maj± mo¿liwo¶æ powstania nadci¶nienia?
Bia³y |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
Do³±czy³: 16 Wrz 2002 Posty: 195 Sk±d: 3miasto
|
Wys³any: Sro Lip 30, 2003 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Karmelek karmelkowi nierowny... jezeli zastosujemy sacharoze to musimy podgrzac do ok 170C, jezeli sorbitol to wystarczy teoretycznie 100C.
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|