| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Mariszon
Do陰czy�: 01 Pa� 2010 Posty: 10
|
Wys豉ny: Sob Lis 06, 2010 10:25 am Temat postu: |
|
|
Z Chin nic bym nie zamawia�. 畝dko jest tak 瞠 dostaniesz produkt ktory kupiles tylko przez internet.
Czekam na wyniki test闚  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
KYK

Do陰czy�: 31 Sie 2007 Posty: 117
|
Wys豉ny: Sob Lis 06, 2010 10:43 am Temat postu: |
|
|
| TU masz po 6z� sztuka takiego krzesiwa. Czyli nie op豉ca si� wytapia� go samemu, bo raczej wykonanie w warunkach domowych jest ma這 prawdopodobne. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Lis 06, 2010 12:44 pm Temat postu: |
|
|
| KYK napisa�: | | ...wykonanie w warunkach domowych jest ma這 prawdopodobne. |
Przez ostatni rok zmodyfikowa貫m teori� Einsteina, napisa貫m o hiperdetonacji a jak trzeba to taki pseudona逝kofiec jak ja - budy dla psa nie zbije
100 test闚 w mojej g這wie, odsianie tych co "nie wysz造" i wytypowany test w realu. Jedna tylko pr鏏a i mam pozytywny wynik, iskrzy, 瞠 hej. Pirofor produkowany jest na zimno wg mojego pomys逝. Nie pytajcie bo nie powiem a korzy嗆 dla Was jest taka, 瞠 ju� wiecie, 瞠 w warunkach homemade da rad� to zrobi�. No i obejrzycie Panie mahalas film
Pod wiecz鏎 albo jutro dam film z kom鏎ki jak znajd� kabel. Nie za d逝go nakr璚� lepszym sprz皻em.
1,59 $, tanie to. A kolega Mariszon niech ten walec zastosuje do produkowanie iskier.
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Mariszon
|
Wys豉ny: Sob Lis 06, 2010 3:29 pm Temat postu: |
|
|
A_0
Pozostawiasz mi do wyboru jedynie kupno gotowego krzesiwa w US? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
rex123

Do陰czy�: 12 Sty 2007 Posty: 53
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
mahalas
Do陰czy�: 04 Lis 2007 Posty: 417
|
Wys豉ny: Nie Lis 07, 2010 6:06 pm Temat postu: |
|
|
| A_O napisa�: | | Nie pytajcie bo nie powiem A. |
He He "od nowa" i to tak mniej wiecej od 10 lat
Pozdro mahalas |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Lis 07, 2010 6:09 pm Temat postu: |
|
|
| Mariszon napisa�: | | Pozostawiasz mi do wyboru jedynie kupno gotowego krzesiwa w US? |
Jedno na allegro do testu, bo nie wiadomo co to warte do Twojego celu.
Moje krzesiwo
Jeden tylko test i wynik jest. By� mo瞠 2 miechy, jeszcze 200 - 300 test闚 i da rad� dopracowa� to, co wysz這 mi w 1-ym te軼ie a jak wiemy usmany z g�...a robi� biznesy co ju� tu widzieli鄉y.
Potrzeba ustali� pewne szczeg馧y dotycz帷e tego aby iskier by這 jak najwi璚ej i inne pewne problemy techniczne. Mo瞠 to zrobi� bo zaciekawi這 mnie to. Na pewno 2 miechy w to nie w這輳, g鏎a 10 test闚.
No i nagra貫m na sony w30, potem film poci掖em na lepszy i z ko鎍闚k� gorsz� (kilka tar� i nie by這 iskrzenia). Ale usun掖em nie to trzeba wi璚 macie tylko jedno potarcie ale wysz這 ono git. Reszta te� tak iskrzy豉 cho� by造 kr鏒kie zw這ki. Trzeba by to dok豉dnie rozkmini�.
Mamy tu dwa problemy:
1. Sk豉d masy - obszerny temat wymagaj帷y jeszcze dok豉dnego zbadania
2. Technologia - te� bardzo obszerny temat np. jak zaprasowa� do maks. g瘰to軼i, kolejno嗆 dodawania sk豉dnik闚 itp. , pomijam wydajno嗆 bo to te� odr瑿ny i obszerny temat, o kt鏎ym nic nie wiem.
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Mariszon
|
Wys豉ny: Nie Lis 07, 2010 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Na allegro jest mozliwosc kupna krzesiwa takiego jak w tych zestawach survivalowych, wiec jak cena bedzie rozsadna za jeden patyczek to moze sie skusze.
Odnosnie techniki sprasowania.
Potrzeba tylko zrobion� mas� mocno 軼isn望 i tyle? Mo瞠 to wybuchn望/zapali� si� podczas 軼iskania?
Pzdr |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Lis 07, 2010 9:49 pm Temat postu: |
|
|
| Mariszon napisa�: | | ...Odnosnie techniki sprasowania. .....Potrzeba tylko zrobion� mas� mocno 軼isn望 i tyle? Mo瞠 to wybuchn望/zapali� si� podczas 軼iskania? |
Pono� w tym krzesiwie jakie� nici piroforyczne biegn�, nie wiele o tym wiem. Jak to zniszczysz to nie wiem jak b璠zie z odtworzeniem tego w nowym s逝pku. Nie zapali si� podczas prasowania ale pro forma => operacja na dworze + google na oczy. Najlepiej nie prasuj nic tylko wykorzystaj ten "o堯wek - krzesiwo magnezowe". Do niego przystosuj to urz康zenie jakie planujesz zrobi�.
Skoro co� zamierzasz zaprojektowa� to dlaczego nie zastosujesz kamienie do tej zapalarki kubkowej (albo ten powy窺zy "o堯wek")
http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/12/90/52/13/1290521301
Przecie� te kilka zeta, co za koszt ?.
Wie kto� jak dzia豉 ta zapalarka kubkowa :-0 ?. Trze si� ten kamie� o co� i na to gaz ?
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Mariszon
|
Wys豉ny: Nie Lis 07, 2010 10:57 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Pono� w tym krzesiwie jakie� nici piroforyczne biegn�, nie wiele o tym wiem. Jak to zniszczysz to nie wiem jak b璠zie z odtworzeniem tego w nowym s逝pku. |
Mowisz o masie wlasnej produkcji?
Krzesiwo do zapalarek kubkowych tak jak wczesniej pisalem nie jest chyba w sprzedazy.
A dziala najzwyczajniej. Krzesiwo trze o walec z wystajacymi zabkami i tyle. Czesc iskier lekko wyskakuje z "kubka" a wieksze kawalki krzesiwa ktore odpadaja spalaja sie w kubku. Oczywiscie nie zywym ogniem tylko wyglada to tak jakby zwykla iskra palila sie dluzej i tyle.
Odnosnie olowka. One sa sklejane z dwoch czesci. Jedna to magnez ktory sie skrobie a druga to ten "zapalnik" wiec nie wiem czy to spelni role w moim wynalazku. Potrzebuje cos takiego jak kamien od zapalniczki i tyle.[/quote] |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Lis 08, 2010 9:01 am Temat postu: |
|
|
| Mariszon napisa�: | | Cytat: | | Pono� w tym krzesiwie jakie� nici piroforyczne biegn�, nie wiele o tym wiem. Jak to zniszczysz to nie wiem jak b璠zie z odtworzeniem tego w nowym s逝pku. |
Mowisz o masie wlasnej produkcji?
Krzesiwo do zapalarek kubkowych tak jak wczesniej pisalem nie jest chyba w sprzedazy |
Pyta貫m o krzesiwo magnezowe fabryczne. Z translatora co� mi wychodzi這 o piroforycznych niciach. Ale pewny nie jestem.
Co do krzesiwa do zapalarek kubkowych,
http://forweld.pl/kamienie-do-zapalarki-kubkowej-10szt-p-297.html
kosztuj� 4 zeta za 10 sztuk. Wychodzi 40 gr za 1 sztuk�. I po co samemu kombinowa� ? . Nawet jak nie pod tym linkiem, to pewno w innych miejscach si� na pewno kupi.
Mi貫go dnia A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Lis 08, 2010 10:21 pm Temat postu: |
|
|
| czort12 napisa�: | | ..miszmetal -.... b璠zie on w formie ma造ch g御ek po oko這 300g ... |
Al-Mg ?
Nie widz� zastosowania w piro, w takiej postaci.
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
czort12
Do陰czy�: 22 Sty 2007 Posty: 18
|
Wys豉ny: Wto Lis 09, 2010 12:42 am Temat postu: |
|
|
"„miszmetal”, b璠帷y stopem zawieraj帷ym od 45 do 55% ceru, od 22 do 27% lantanu, inne lantanowce, itr i r騜ne zanieczyszczenia (do 5% 瞠laza, 郵ady krzemu, wapnia i glinu). „Miszmetal” wykorzystywany jest g堯wnie w hutnictwie i do produkcji kamieni do zapalniczek." - wygooglowane - chyba 5 pozycja od g鏎y, sk豉d:
Cer - 54,9%
Lantan - 28,19%
Neodym - 12,89%
Prazeodym - 4,02%
Krzem - 0,028%
疾lazo - 0,22%
Magnez - <0,05% _________________ Zapraszam na: www.gothicmods.info |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|