Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Węgiel z krzewu szakłaka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciek888

PostWysłany: Wto Sty 29, 2008 8:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Tak z innej strony to szakłak jest pośrednim ogniwem w rozwoju rdzy wieńcowej, albo jak kto woli koronowej (Puccinia coronata) dlatego w wielu krajach jest tępiony ustawowo, więc jakiekolwiek żywopłoty są źle widziane.
Czy szwajcarzy robią węgiel z szakłaka? Może i tak. Może u nich jest popularny, chociaż wątpię. Jak ktoś wie chociaż trochę jak wygląda, to żeby się upewnić podpowiem że ma "czarne korzenie", co jest raczej rzadkością.
Co do dobrego węgla to jeszcze nikt nie podjął tematu leszczyny pospolitej (Coryllus avellana). Chociaż J. Tomanek w "Botanice leśnej", W. Seneta w "Dendrologii" podaje że w dawnych czasach był z niej robiony węgiel drzewny do prochu strzelniczego.
Żeby nie być gołosłownym w niedługim czasie sprawdzę i napiszę coś o wynikach.

Pozdrawiam,
Maciek
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pietom

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 5:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a taki węgiel wyjęty prosto z pieca i zagaszony wilgotną ziemią nadaje się?
drzewo jakie wrzucam do pieca to ... sam nie wiem tych odmian jest pełno, czasem trafiają się drzewa egzotyczne ( palety, skrzyniopalety, itp sprowadzane z różnych zakątków świata do przewozu różnorakich owoców)
Powrót do góry
Piro

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To drzewo "prosto z pieca" to będziesz miał sadze a nie węgiel. Chyba że wyjmiesz wcześniej. A jak dodasz ziemi to potem tego nie doczyścisz, chyba że dolejesz wody Very Happy. Więc odrazu daj wody a potem wysusz.
pietom

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 6:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sadzę to ja mam w kominie Razz
zastosuje się do tego: wyjmę rzażące się węgielki i zanurze w wodzie i wysusze a poźniej zmielę
Powrót do góry
MIROR

PostWysłany: Czw Sty 31, 2008 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamiast moczenia lepiej po wyjęciu zamknąć w jakiejś puszce czy w inny suchy, czysty sposób odciąć dostęp powietrza, a później gdy ostygnie tylko zdmuchnąć popiół. W ten sposób ominiesz suszenie, a suchy węgiel łatwiej się mieli Wink

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2008 3:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wybrałem się ostatnio na poligon i pozbierałem (za pomocą siekierki) trochę gałęzi wierzby. Byłem cwany i pozbierałem tylko te wyschnięte. Chcę zrobić z nich węgiel do H3 i zauważyłem, że miazga w niektórych gałązkach jest już taka zgąbczała. Nie wiem czy powinienem pooddzielać ją od drewna czy mogę "wypalać" ją razem - czy nie popsuje jakości węgla?
Powrót do góry
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2008 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pal wszystko jak lezie ... Ino pilnuj żeby sie równomiernie wypaliło i wszystko będzie jak potrzeba ... i nie mnieszaj gatunków drzewa- zresztą do H3 nie musi być taki idealny ten węgiel...
Powrót do góry
pietom

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2008 9:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poniżej kilka fotek:

tutaj gałęzie po zeskrobaniu kory

zmielone gałęzie w kościarce

stara grzałka z kuchenki elektrycznej postawiona na kostce brukowej

wypalanie

w trakcie wypalania (jak widać ilość węgla zajmuje 1/4 garnka w porównaniu do gałązek)

strasznie dużo śmierdzącego dymu na początku się wydobywało, a gdzieś tak po godzince już ładny zapach Very Happy

gotowy węgielek, smażył się 3,5godz. Z jednego garnuszna wyszło mi 108g czystego węgla

tutaj widać jaki węgiel jest kruchy, bardzo delikatny, łatwo ulega kruszeniu w palcach
Powrót do góry
Teo

PostWysłany: Pią Maj 02, 2008 8:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Super - łatwy do zmielenia, podobno najlepszy, lekki.

Może jakiś filmik pokazujący jego możliwości?

slu_1982

PostWysłany: Pią Maj 02, 2008 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A do produkcji węgla sosnowego to dajemy igły też ? Panie Pietom niszczy się od tego garnek ?. Cyba właśnie węgiel stanowi proglem w zielonych gwiazdach. A baru top A.baru więc szukam dalej powodów dla których się moje gwiazdy na zielono nie palą. Próba pierścieniowa wyszła dobrze, potem rozpuszczenie odpowiedniej soli baru w wodzie wyszło dobrze czyli A baru to A baru Rolling Eyes Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Hubcio

PostWysłany: Pią Maj 02, 2008 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie igieł nie dodajemy , tak samo z korą , którą usuwamy Surprised

Smile
Powrót do góry
zielony_kon
Dostęp próbny

PostWysłany: Sob Cze 26, 2010 12:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie próbowałem prochu z szaklaka choć obok mnie rośnie ale powiem wam dlaczego-galazki sa bardzo trudne do obrania z kory.Kruszyna tego nie ma.Obiera sie łatwiej.Szakłak od kruszyny nie tak bardzo rożni się wyglądem.Zasadniczą rożnicą jest to że krawedzie listków szaklaka sa takie jak piłka,maja male ząbki.Kruszyny listki mają krawędzie gladkie.Szwajcarzy używalą kruszyny ktorą importują ze Slowenii.
Powrót do góry
zielony_kon
Dostęp próbny

PostWysłany: Sob Cze 26, 2010 12:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeszcze jedna cecha szklaka-ma ciernie.Kruszyna nie ma.
Powrót do góry
Ripper87

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, znalazlem ostatnio ladne drzewko(duzy krzew?) ale nie wiem kompletnie jak sie nazywa, natomiast czuje ze nada sie dobrze do prochu gdyz jest miekkie i lekkie. Jego cecha charakterystyczna jest to ze bardzo szybko rosnie, pamietam jeszcze z 6 lat temu chcialem zrobic z niego luk(ktory mi wkrotce pekl) i przypominal wtedy mala leszczyne, teraz to grupa grubych wielkich drzewisk. Oto fotki, wiem ze robione pralka z funkcja aparatu, ale zawsze cos:
http://ripper87.w.interia.pl/d/d1.jpg
http://ripper87.w.interia.pl/d/d2.jpg
http://ripper87.w.interia.pl/d/d3.jpg
http://ripper87.w.interia.pl/d/d4.jpg

Z gory dziekuje za pomoc.
Powrót do góry
slu_1982

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Topola osika, co innego niż osikowa Very Happy Najpospolitsza topola w Polsce...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Glebojad

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Więc tak, wypaliłem węgiel z szakłaka pospolitego oraz kruszyny pospolitej, szakłak jako że był używany do robienia bodajże żółtego barwnika strasznie syfi.
Gotowy węgiel z szakłaka oraz kruszyny praktycznie się nie różni, bardzo mała gęstość usypowa (ok 40% mniejsza niż węgiel lipowy)
Próba gotowego prochu wyszła zadziwiająco dobrze, próbki z węgla szakłaka i kruszyny na moje ślepe oko paliły się identycznie, natomiast o wiele szybciej niż kolega z lipy.
Jak tylko dopadnę jakiś aparat, to wrzucę film porównujący spalanie na lipie i kruszynie.
Powrót do góry
serNitron

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć
Zamiast w temacie Węgiel do prochu czarnego to tutaj bo świeższe.
Prócz szukania odpowiedniego gatunku węgla jakże ważna jest temperatura pirolizy. W książce "Black Powder Manufacturing, Testing & Optimizing"
podają kilka istotnych szczegółów: Temperatura w zakresie 300-400 oC pozwala zachować pewną część substancji lotnych odpowiedzialnych za parametry. Optimum zaznacza się w granicach 25% lotnych (taka zawartość odpowiada mniej więcej struktórze fenoloftaleiny; testy z nią przeprowadzone dały bardzo dobre rezultaty jednak cena ją dyskwalifikuje).
Węgiel sosnowy potrafi mieć osiągi 80% najszybszych BP.
Znana forma GOEX podaje, że używa mieszanki węgli twardych z pewnym procentem miękkich co daje tak dobry BP. Z prywatnej korespondencji autora wynika też, że bardo dobre wyniki daje węgiel z Klonu srebrzystego (warto się zainteresować)
Czyli odpowiedni gatunek (lub mieszanka) drewna + temperatura w podanym zakresie i wynik murowany.
Węgla nie produkuje się zazwyczaj w tak względnie niskich temp. gdyż proces jest endotermiczny, a retorty opalają się same w zakresie 400-600.
Podsumowane prawdy i do działania Wink
Cytat:
I am also indebted to Mick Fahringer and Don MacDonald of GOEX, who shared some
valuable information and insights on commercial Black Powder manufacture.

Rozglądałem się w okolicy i szakłaka nie widziałem, kruszyna jest...

Ripper87

PostWysłany: Wto Sie 17, 2010 12:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.youtube.com/watch?v=qUENzHL8Nx0
Takie coś wyszło z osiki. Saletra ogrodnik, siarka chemiczny, żadnych dodatków typu KCLO3. Ścieżka 50cm, szer ok 1cm, drobny granulat z zaprasek
Powrót do góry
mahalas

PostWysłany: Wto Sie 17, 2010 3:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak bez dodatkow to gratulacje - dobra robota Cool
W XV wieku zostal bys nadwornym alchemikiem. Moze jakas bogata panne by za Ciebie wydali , a dzisiaj to tylko gwiazdke mozesz dostac Very Happy
Wnioskuje za gwiazdka dla kolegi Rippera.

Pozdrawiam mahalas
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Spanner

PostWysłany: Wto Mar 01, 2011 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pewne pytania, odnośnie wierzby, jak i sosny oraz innych drzew.
Kiedy najlepiej zrywać gałęzie, i jaka powinna być ich grubość?
Czy pirolizę prowadzić lepiej na palenisku/ognisku czy w odpowiedni wyższej temperaturze?
pozdro
s

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

Skocz do: