| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
arkady73
Do陰czy�: 17 Maj 2010 Posty: 2
|
Wys豉ny: Wto Maj 18, 2010 2:49 am Temat postu: Rzutki strzeleckie z efektami piro - POMOCY |
|
|
Witam,
to m鎩 pierwszy post na tym forum dlatego na wst瘼ie si� przywitam
Mam nadziej� 瞠 znajde tutaj osoby kt鏎e b璠� w stanie mi pom鏂 i 瞠 pisz� te� we w豉軼iwym dziale
Organizuj� pokaz exhibition shooting - co� jak to http://www.youtube.com/watch?v=xVXy6xiERAY i potrzebowa豚ym takie rzutki strzeleckie jak na tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=QGlKXHdHnJ8 - niestety firma kt鏎a je wytwarza znajduje sie w UK a dodatkowo ma 2 miesi璚zn� przerw� technologiczn� . Pokaz mam 26 czerwca wi璚 tam tego nie kupi� ale mo瞠 kt鏎y� z forumowicz闚 ma wiedz� jaki materia� pirotechniczny umie軼i� w rzutku strzeleckim aby osi庵n望 taki efekt. Oczywi軼ie jestem w stanie pokry� koszty test闚 i produkcji - potrzebuj� 100 szt
Rzutek strzelecki wyglada tak, ma 鈔ednic� ok 11 cm i jest zrobiony z masy bitumicznej
Pozdr
Sebastian
GG:1418070 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Maj 18, 2010 9:37 am Temat postu: |
|
|
| Z tego co ja widz� na pierwszym filmiku nie ma tam 瘸dnego wybuchu ani nic takiego ... nasyp po prostu farby proszkowej i b璠zie . Te z warkoczem iskier - zrobi� si� da ale to wyjd� straszne koszta za te 100szt. a dwa 瞠 nie do ko鎍a bezpieczne to b璠zie ... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
rysiora

Do陰czy�: 08 Lip 2006 Posty: 64 Sk康: w nim ta moc?
|
Wys豉ny: Wto Maj 18, 2010 10:47 pm Temat postu: |
|
|
Te z pierwszego filmu to s� raczej zwyk貫 i chodzi o to, 瞠by zrobi� te pirotechniczne na ich bazie.
@arkady73:
Pewnie si� domy郵asz, 瞠 najwi瘯szym wyzwaniem jest sprawienie, aby przy trafieniu mieszanka pirotechniczna si� zapali豉 zamiast rozpyli� jak m彗a.
Dobrze by by這 mie� cho� jedn� tak� rzutk� piro i zbada� jak dzia豉. Sporo by to mog這 pom鏂. _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
arkady73
Do陰czy�: 17 Maj 2010 Posty: 2
|
Wys豉ny: Pi� Maj 21, 2010 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Co do rzutk闚 dymnych ( z proszkiem)- te b璠� mia� , s� one produkowane w Polsce.
Co do rzutk闚 z piro , niestety nie mam mo磧iwo軼i na teraz 瞠by je zdoby� "na wz鏎" . Skoro 100 szt to taki straszny koszt , to mog� si� zadowoli� mniejsz� ilo軼i�.
Mam tu jeszcze jeden film z rzutkami piro dzia豉j帷ymi troch� inaczej
http://www.youtube.com/watch?v=CwfEzBT_11I - od 4:45 min
pozdrawiam
Sebastian |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Maj 22, 2010 7:08 pm Temat postu: |
|
|
| arkady73 napisa�: | | ...http://www.youtube.com/watch?v=CwfEzBT_11I - od 4:45 min |
Wersja homemade bo za "mocna". Ciekawy temat, nie zna貫m tego. Sporo test闚 porobi貫m w 鈔ucie wybuchowym. Na 99 % wg mnie podobna mieszanka czyli : kclo3/czerwony P/tytan. Nie zalecam jej lamerom bo nie jest zbyt bezpieczna.
Kto chce mo瞠 obra� kork strzelaj帷e (jak jajko) i zawarto嗆 czyli t� czerwonaw� grudk� mo積a przyklei� ta鄉� samoprzylepn� do rzutki i na pewno b璠zie dzia豉�. Wersja profi wymaga du穎 wi璚ej pomys這wo軼i i pracy.
A.
PS. Przy obieraniu korka mo積a zaliczy� eksplozj� ale palca nie oberwie i nie porani zbyt mocno. Ale przyjemne to nie jest. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Lip 28, 2010 10:54 pm Temat postu: |
|
|
Dzi� na discovery by這 o eksploduj帷ych celach (tak瞠 rzutkach), do kt鏎ych strzelano z ostrej amunicji, pono� musi by� V>1000 m/s.
Tu
To co pokazywano na filmie o ile temu wierzy� a wierz� to mix granuowanej AA z py貫m Al. Pono� dark jest najlepszy. Wida� na filmach po wybuchu z馧ty kolor tlenku azotu. Pewno nie deton ale co tam, huk to huk :-0.
To te� przeczytajcie To
Ze s豉bszej broni (ta pompka) AA/Al nie odejdzie, musi by� tam co� innego.
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Lip 28, 2010 11:13 pm Temat postu: |
|
|
| Widzia貫m ten odcinek - c騜 w tych rzutkach by這 raczej co� innego kolor dymu taki bardziej efbekowy(stawia� bym co� takiego KClO3 , Al , S(jakby mieli tam 豉dowa� fosfor czerwony to by poszli z torbami)) , natomiast co do tych lod闚ek jak zobaczy貫m te granulki srebrne od razu wiedzia貫m o co chodzi .... tylko ciekawe 瞠 im to "szczela這" od postrza逝 karabinowego - no niby mo瞠 co� by� ale 瞠by tak ...no mo瞠 mo瞠 ... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
heksogen pl

Do陰czy�: 09 Cze 2004 Posty: 157 Sk康: ma這polska
|
Wys豉ny: Pon Sie 02, 2010 5:39 pm Temat postu: |
|
|
Ten materia� zwany jest tannerite, sk豉d wg ang wiki :
| Cytat: | | The oxidizer is a mixture of 85% 200-mesh ammonium nitrate and 15% ammonium perchlorate, while the catalyst is a mixture of 90% 600-mesh dark flake aluminium powder, 5% 325-mesh Titanium sponge and 5% 200-mesh zirconium hydroxide.[2] Simpler mixtures of ammonium nitrate and aluminium powder are also known to work, but are less sensitive and harder to reliably detonate. |
utleniacz : 85% 200-mesh AA, 15% AP,
paliwko : 90% 600-mesh aluminium dark, 5% 325-mesh porowatego (? sponge) tytanu, 5% 200-mesh wodorotlenku cyrkonu.
Proste mieszanki AA/Al te� dzia豉j� ale s� mniej wra磧iwe i pewne. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Sie 02, 2010 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Jak wida� usmany z ka盥ego g�...a zrobi� biznes a wcze郾iej jego opatentuj�. Znaczy si� setki mieszanek piro nadaje si� do tej "zabawy". Ja bym zacz掖 od pod逝bania przy sk豉dzie MPF-42 (kclo3 zamiast kclo4, nieco wi璚ej S itp a mo瞠 i sam ten flesz by zaskoczy�, w zasadzie powinien). Pewno i sam PCZ z dodatkiem kclo3 potrafi wyfukn望. Setki kombinacji, tak瞠 maj帷 do dyspozycji niewybuchowe binery/sk豉dniki.
Ale i tak polecam korka strzelaj帷ego ale bez jego obierania. Doklei� ta鄉� do rzutki i na pewno zadzia豉.
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
heksogen pl

Do陰czy�: 09 Cze 2004 Posty: 157 Sk康: ma這polska
|
Wys豉ny: Wto Sie 03, 2010 3:56 pm Temat postu: |
|
|
| Wez pod uwage ze przy podanym wyzej sk豉dzie mieszanka jest bardzo ma這 wrazliwa na tarcie/uderzenie wiec nie ma mozliwosci wypadku. KClO3/S jest juz zbyt niebezpieczne, ale zwyk豉 MPF-42, lub KClO4/Al da豚y rade w 100% przy nawet lepszym efekcie akustycznym. Choc AA/AP/Al jest tani jak barszcz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Sie 03, 2010 5:39 pm Temat postu: |
|
|
| heksogen pl napisa�: | | ....AA/AP/Al jest tani jak barszcz |
AP, Al pyro dark tanie nie s�, raczej trudne w zdobyciu, szczeg鏊nie AP. Ten ostatni kupowa貫m (do SR Stru�) w cenie ok. 120 z�/kg. Pyro dark pewno w cenie nie mniej jak 80 /kg. Nadal nie drogo dla pasjonata takich strzelanek ale do ceny AA nie ma co r闚na�.
U nas w Polsce pomys� na produkcj� czego� takiego leg� by w gruzach na samym starcie. W starciu z urz璠asami i ich prawem.
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Sie 03, 2010 6:43 pm Temat postu: |
|
|
120 z� za kg , dla my郵iwego czy innego tam pasjonata broni to paczka 20 sztuk dobrych naboi sztucerowych ... nie tak du穎 ...
Jakby to mia這 by� do takiego pykania to jednak wychodzi troch� inaczej zw豉szcza 瞠 taki kr捫ek du篡 jest. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|