Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Nie Sie 01, 2010 9:40 pm Temat postu: |
|
|
PiroStach napisa³: | ...z czego robisz zatyczki w swoich silniczkach? |
W ogóle ich nie ma.
Dopisane => A dysza jest.
A.
Ostatnio zmieniony przez A_O dnia Nie Sie 01, 2010 9:50 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PiroStach

Do³±czy³: 16 Lut 2010 Posty: 23
|
Wys³any: Nie Sie 01, 2010 9:48 pm Temat postu: |
|
|
A dysza? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Sro Sie 04, 2010 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Kolejny test udany, gwiazdki z³ote (wêglowe). Efekt w realu znacznie lepszy ni¿ na filmie. Przy okazji wyszed³ lekko widoczny (niezamierzony) efekt "rybki".
=>FILM
Gwiazdki to temat rzeka, muszê co¶ wybraæ i chyba wybiorê metodê W30 czyli gwiazdki wykonane W 30 minut :-0
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Wto Sie 17, 2010 9:09 pm Temat postu: Patyczki do rakietek |
|
|
A jednak kwitnie i jest to topinambur :-0
Paliwo do silniczków w cz.wag :
100PCZ + 30 Cdrz + 0,5 Ti + 14 Denaturat.
Klika dni musi schn±æ z dykty. O paliwie pisze bo zadano mi pytanie na jutubie :-0
Patyczki s± git a zapa³ do testów na jaki¶ czas "zdech³" :-0
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

Do³±czy³: 31 Mar 2010 Posty: 240
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2010 8:08 pm Temat postu: |
|
|
Spanner napisa³: | ....Ale efekty mia¿d¿± |
A no mia¿d¿± ale to wyroby firm fajerwerkowych. Szeleczki podczepione do rakietki a szczególnie gwiazdki to odrêbny temat rzeka. Aby takie cuda robiæ trzeba mieæ tani± si³ê robocz± wiêc firmy produkuj±ce musz± byæ chiñskie. T³umaczy³em translatorem Kellner's Fireworks History wiêc to firma chyba handlowa i dlatego wydedukowa³em te Chiny (albo inny kraj z tani± si³± robocz±).
Dopisane => Na filmiku part 1 of 2, w 7 min. 33 sek. pojawia siê nowy dla mnie efekt - super i nic o nim nie wiem.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2010 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Obstawiam Pirotechmanie ¿e to mog± byæ jakby ma³e ¶wiszcza³ki, tylko nie wiem z jak± kompozycj±, spalaj±c siê lec± losowo niczym muszki (flies tudzie¿ bees) i daj± przy tym ten dzwiêk. Albo ma³a rureczka, gruba, zatkana z dwóch stron i wywiercona ma³a dysza odpowiednio wywiercona (tzw. brzêczek hummer, LINK).
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2010 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Piroman2 napisa³: | (tzw. brzêczek,hummer |
Racja ale pierwszy raz to s³yszê - czyli bardzo szybie obroty tulejki.
Przy okazji 3 min 1 sek. macie pokazane co robiæ aby gwiazdki w 100 % ulega³y zap³onowi w momencie pêkniêcia szelki. PCZ do primera, powinien mieæ w sobie skrawki nici bawe³nianych (co¶ podobnego).
A jeszcze lepiej do PCZ dodaæ 5 % NC lak w postaci w³ókien. Obejdzie siê wtedy bez kclo3.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
Wys³any: Nie Sie 29, 2010 1:01 am Temat postu: |
|
|
A_O napisa³: |
Racja ale pierwszy raz to s³yszê - czyli bardzo szybie obroty tulejki.
PCZ do primera, powinien mieæ w sobie skrawki nici bawe³nianych (co¶ podobnego).
A jeszcze lepiej do PCZ dodaæ 5 % NC lak w postaci w³ókien. Obejdzie siê wtedy bez kclo3.
A. |
Co do d¼wiêku, to faktycznie nigdy (poza alarmem w Seksmisji ) czego¶ takiego nie s³ysza³em. Rewelka.
Co do zap³onu, to zgadzam siê, ¿e te "szmatki" z PC poprawiaj± zapalno¶æ, ale nie wygl±da mi to na lu¼ne w³ókna. Lepiej to widaæ we wcze¶niejszym ujêciu. S± to paski bawe³ny lub bibu³y pokryte primerem.
Na pewno znacznie zwiêkszaj± powierzchniê zap³onu i u³atwiaj± równomierne i szybkie przeniesienie p³omienia, na w tym wypadku, mini ³adunki hukowe.
I jeszcze jedno. S±dz±c po "wystroju" wnêtrza warsztatu, rakiety nie powstaj± w Chinach. Kolesie bawi± siê prawdopodobnie w miniprodukcjê takich ciekawostek. Mo¿e na potrzeby w³asne?
Nawet dla chinoli istnieje bariera op³acalno¶ci. A roboty przy tym kupa i to precyzyjnej (np. trzydzie¶ci opó¼niaczy w jednej szelce- podwójna spirala hukowa).
Gdyby to robili chinole, to by³o by tego kupê na rynku, a takie rakiety s± wielk± rzadko¶ci±, przynajmniej u nas.
Na cywilizowanych pokazach nie strzela siê rakiet, bo nigdy nie wiadomo gdzie takie cu¶ zaleci, a mo¿e to byæ baaardzo daleko.
GM _________________ www.fabrykaognia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

Do³±czy³: 31 Mar 2010 Posty: 240
|
Wys³any: Nie Sie 29, 2010 8:51 am Temat postu: |
|
|
Piroman2 napisa³: | Obstawiam Pirotechmanie ¿e to mog± byæ jakby ma³e ¶wiszcza³ki, tylko nie wiem z jak± kompozycj±, spalaj±c siê lec± losowo niczym muszki (flies tudzie¿ bees) i daj± przy tym ten dzwiêk. Albo ma³a rureczka, gruba, zatkana z dwóch stron i wywiercona ma³a dysza odpowiednio wywiercona (tzw. brzêczek hummer, LINK).
pzdr.
P2 |
To s± z pewno¶ci± hummery
http://www.youtube.com/watch?v=ZZOWtHwDfEY Macie tu filmik z takiego jednego  _________________ Niebo to p³ótno ja trzymam pêdzel ale nie umiem malowaæ wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Nie Sie 29, 2010 8:55 am Temat postu: |
|
|
B&G napisa³: | ....Co do zap³onu, to zgadzam siê, ¿e te "szmatki" z PC poprawiaj± zapalno¶æ, ale nie wygl±da mi to na lu¼ne w³ókna.
S±dz±c po "wystroju" wnêtrza warsztatu, rakiety nie powstaj± w Chinach. ........ A roboty przy tym kupa i to precyzyjnej (np. trzydzie¶ci opó¼niaczy w jednej szelce- podwójna spirala hukowa).
Na cywilizowanych pokazach nie strzela siê rakiet |
1. Nie ma znaczenia czy da siê skrawki szmatek czy nici albo w³ókien, dzia³a na podobnej zasadzie. Na filmiku gwiazdki s± (chyba) prasowane po³ówkami, potem sprasowane po³ówki plus szmatka w ca³o¶æ.
2. Jest zbyt czysto na produkcjê.
3. No w³a¶nie, qpa roboty. Na swojej www, firma informuje, ¿e na jej zlecenie firmy zewnêtrzne (chyba chiñskie) robi± to i owo.
4. Dziwi³y mnie rakietki (du¿e), kto to kupuje ?. Bo na pewno nie firmy robi±ce pokazy, nawet na drobny pokaz z okazji urodzin - rakietki s± zbyt ryzykowne w u¿yciu.
Mi³ego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

Do³±czy³: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk±d: Poznañ
|
Wys³any: Sob Lis 13, 2010 1:46 am Temat postu: |
|
|
A_O napisa³: | A no mia¿d¿± ale to wyroby firm fajerwerkowych. | Nie nie, to ca³kowicie amatorskie od podstaw wykonane cuda. Na innych filmach Dave (displayfireworks1) przedstawia osobê która tworzy te rakiety. Dzia³aj± ca³kowicie legalnie w klubie piro.
PS. Ostatnio by³ film w którym rozbiera³ petardy Wamp "na draskê" i do tej pory amerykony nie mog± ogarn±æ jak to dzia³a i czym jest specyficzny proch tu¿ po mieszaninie zapalaj±cej. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
max
Do³±czy³: 31 Mar 2007 Posty: 11
|
Wys³any: Sob Lis 13, 2010 9:34 am Temat postu: |
|
|
Damian napisa³: | Nie nie, to ca³kowicie amatorskie od podstaw wykonane cuda. Na innych filmach Dave (displayfireworks1) przedstawia osobê która tworzy te rakiety. Dzia³aj± ca³kowicie legalnie w klubie piro. |
Witam
Brawo, w koñcu prawie zadowalaj±ca odpowied¼, ja powiem tylko dwa s³owa: Tom Rebenklau i to jest wszystko w tym temacie.
Pozdrawiam _________________ Docendo discimus |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

Do³±czy³: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk±d: Poznañ
|
Wys³any: Nie Lis 21, 2010 4:41 pm Temat postu: |
|
|
bazyl94 napisa³: | Tak tak widzia³em ten filmik zaskoczony by³ dziwnym rozwi±zaniem tych petard .A odno¶nie prochu z tego typu petard mam takie wra¿enie ,¿e to jest proch ci¶nieniowy* | Mia³em na my¶li proch który spalaj±c siê jednocze¶nie zostawia za sob± (w o¶rodku - korpusie petardy) twardy ¿u¿el, co¶ co ma z imitowaæ zatyczkê, i o dziwo to dzia³a, aczkolwiek zdarzaj± siê niewypa³y, lub "wyplucia" mieszaniny w³a¶ciwej. Ale to nie temat o petardach  _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piro¦wie¿ak

Do³±czy³: 19 Lis 2010 Posty: 56 Sk±d: ¦wiêtokrzyskie
|
Wys³any: Sob Gru 25, 2010 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Proste i efektowne silniki fajerwerkowe, paliwo s&c ubijane. Zabijcie-nie mam kamery:
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|