Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Silniczek rakietowy (fajerwerkowy)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
A_O
Gość

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiroStach napisał:
...z czego robisz zatyczki w swoich silniczkach?

W ogóle ich nie ma.

Dopisane => A dysza jest.

A.

Ostatnio zmieniony przez A_O dnia Nie Sie 01, 2010 9:50 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

PiroStach

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A dysza?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
A_O
Gość

PostWysłany: Sro Sie 04, 2010 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolejny test udany, gwiazdki złote (węglowe). Efekt w realu znacznie lepszy niż na filmie. Przy okazji wyszedł lekko widoczny (niezamierzony) efekt "rybki".

=>FILM

Gwiazdki to temat rzeka, muszę coś wybrać i chyba wybiorę metodę W30 czyli gwiazdki wykonane W 30 minut :-0

A.
Powrót do góry

A_O
Gość

PostWysłany: Wto Sie 17, 2010 9:09 pm    Temat postu: Patyczki do rakietek Odpowiedz z cytatem

A jednak kwitnie i jest to topinambur :-0

Paliwo do silniczków w cz.wag :

100PCZ + 30 Cdrz + 0,5 Ti + 14 Denaturat.

Klika dni musi schnąć z dykty. O paliwie pisze bo zadano mi pytanie na jutubie :-0

Patyczki są git a zapał do testów na jakiś czas "zdechł" :-0

A.
Powrót do góry

Spanner

PostWysłany: Pią Sie 27, 2010 7:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wrzucam dwa filmiki z pięknymi rakietami ( nie moimi oczywiście), I są to najlepsze rakiety jakie widziałem. Może lot nie jest zbyt ciekawy (w większości weglowa wstęga) Ale efekty miażdżą Shocked
http://www.youtube.com/watch?v=intmdbzkE_s
http://www.youtube.com/watch?v=FjsmfKQxo90&feature=related
Filmy może są długie ale na prawdę warto obejrzeć.

A_O
Gość

PostWysłany: Pią Sie 27, 2010 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spanner napisał:
....Ale efekty miażdżą Shocked

A no miażdżą ale to wyroby firm fajerwerkowych. Szeleczki podczepione do rakietki a szczególnie gwiazdki to odrębny temat rzeka. Aby takie cuda robić trzeba mieć tanią siłę roboczą więc firmy produkujące muszą być chińskie. Tłumaczyłem translatorem Kellner's Fireworks History więc to firma chyba handlowa i dlatego wydedukowałem te Chiny (albo inny kraj z tanią siłą roboczą).

Dopisane => Na filmiku part 1 of 2, w 7 min. 33 sek. pojawia się nowy dla mnie efekt - super i nic o nim nie wiem.

A.
Powrót do góry

Piroman2

PostWysłany: Sob Sie 28, 2010 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obstawiam Pirotechmanie że to mogą być jakby małe świszczałki, tylko nie wiem z jaką kompozycją, spalając się lecą losowo niczym muszki (flies tudzież bees) i dają przy tym ten dzwięk. Albo mała rureczka, gruba, zatkana z dwóch stron i wywiercona mała dysza odpowiednio wywiercona (tzw. brzęczek hummer, LINK).

pzdr.
P2

A_O
Gość

PostWysłany: Sob Sie 28, 2010 9:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piroman2 napisał:
(tzw. brzęczek,hummer

Racja ale pierwszy raz to słyszę - czyli bardzo szybie obroty tulejki.

Przy okazji 3 min 1 sek. macie pokazane co robić aby gwiazdki w 100 % ulegały zapłonowi w momencie pęknięcia szelki. PCZ do primera, powinien mieć w sobie skrawki nici bawełnianych (coś podobnego).
A jeszcze lepiej do PCZ dodać 5 % NC lak w postaci włókien. Obejdzie się wtedy bez kclo3.

A.
Powrót do góry

B&G

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 1:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A_O napisał:

Racja ale pierwszy raz to słyszę - czyli bardzo szybie obroty tulejki.

PCZ do primera, powinien mieć w sobie skrawki nici bawełnianych (coś podobnego).
A jeszcze lepiej do PCZ dodać 5 % NC lak w postaci włókien. Obejdzie się wtedy bez kclo3.

A.

Co do dźwięku, to faktycznie nigdy (poza alarmem w Seksmisji Smile ) czegoś takiego nie słyszałem. Rewelka.

Co do zapłonu, to zgadzam się, że te "szmatki" z PC poprawiają zapalność, ale nie wygląda mi to na luźne włókna. Lepiej to widać we wcześniejszym ujęciu. Są to paski bawełny lub bibuły pokryte primerem.
Na pewno znacznie zwiększają powierzchnię zapłonu i ułatwiają równomierne i szybkie przeniesienie płomienia, na w tym wypadku, mini ładunki hukowe.

I jeszcze jedno. Sądząc po "wystroju" wnętrza warsztatu, rakiety nie powstają w Chinach. Kolesie bawią się prawdopodobnie w miniprodukcję takich ciekawostek. Może na potrzeby własne?
Nawet dla chinoli istnieje bariera opłacalności. A roboty przy tym kupa i to precyzyjnej (np. trzydzieści opóźniaczy w jednej szelce- podwójna spirala hukowa).
Gdyby to robili chinole, to było by tego kupę na rynku, a takie rakiety są wielką rzadkością, przynajmniej u nas.
Na cywilizowanych pokazach nie strzela się rakiet, bo nigdy nie wiadomo gdzie takie cuś zaleci, a może to być baaardzo daleko.

GM

Spanner

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 8:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piroman2 napisał:
Obstawiam Pirotechmanie że to mogą być jakby małe świszczałki, tylko nie wiem z jaką kompozycją, spalając się lecą losowo niczym muszki (flies tudzież bees) i dają przy tym ten dzwięk. Albo mała rureczka, gruba, zatkana z dwóch stron i wywiercona mała dysza odpowiednio wywiercona (tzw. brzęczek hummer, LINK).

pzdr.
P2

To są z pewnością hummery Smile
http://www.youtube.com/watch?v=ZZOWtHwDfEY Macie tu filmik z takiego jednego Very Happy

A_O
Gość

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B&G napisał:
....Co do zapłonu, to zgadzam się, że te "szmatki" z PC poprawiają zapalność, ale nie wygląda mi to na luźne włókna.

Sądząc po "wystroju" wnętrza warsztatu, rakiety nie powstają w Chinach. ........ A roboty przy tym kupa i to precyzyjnej (np. trzydzieści opóźniaczy w jednej szelce- podwójna spirala hukowa).

Na cywilizowanych pokazach nie strzela się rakiet

1. Nie ma znaczenia czy da się skrawki szmatek czy nici albo włókien, działa na podobnej zasadzie. Na filmiku gwiazdki są (chyba) prasowane połówkami, potem sprasowane połówki plus szmatka w całość.

2. Jest zbyt czysto na produkcję.

3. No właśnie, qpa roboty. Na swojej www, firma informuje, że na jej zlecenie firmy zewnętrzne (chyba chińskie) robią to i owo.

4. Dziwiły mnie rakietki (duże), kto to kupuje ?. Bo na pewno nie firmy robiące pokazy, nawet na drobny pokaz z okazji urodzin - rakietki są zbyt ryzykowne w użyciu.

Miłego dnia A
Powrót do góry

Damian

PostWysłany: Sob Lis 13, 2010 1:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A_O napisał:
A no miażdżą ale to wyroby firm fajerwerkowych.
Nie nie, to całkowicie amatorskie od podstaw wykonane cuda. Na innych filmach Dave (displayfireworks1) przedstawia osobę która tworzy te rakiety. Działają całkowicie legalnie w klubie piro.

PS. Ostatnio był film w którym rozbierał petardy Wamp "na draskę" i do tej pory amerykony nie mogą ogarnąć jak to działa i czym jest specyficzny proch tuż po mieszaninie zapalającej.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
max

PostWysłany: Sob Lis 13, 2010 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Damian napisał:
Nie nie, to całkowicie amatorskie od podstaw wykonane cuda. Na innych filmach Dave (displayfireworks1) przedstawia osobę która tworzy te rakiety. Działają całkowicie legalnie w klubie piro.

Witam

Brawo, w końcu prawie zadowalająca odpowiedź, ja powiem tylko dwa słowa: Tom Rebenklau i to jest wszystko w tym temacie.

Pozdrawiam

Damian

PostWysłany: Nie Lis 21, 2010 4:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bazyl94 napisał:
Tak tak widziałem ten filmik zaskoczony był dziwnym rozwiązaniem tych petard .A odnośnie prochu z tego typu petard mam takie wrażenie ,że to jest proch ciśnieniowy*
Miałem na myśli proch który spalając się jednocześnie zostawia za sobą (w ośrodku - korpusie petardy) twardy żużel, coś co ma z imitować zatyczkę, i o dziwo to działa, aczkolwiek zdarzają się niewypały, lub "wyplucia" mieszaniny właściwej. Ale to nie temat o petardach Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
PiroŚwieżak

PostWysłany: Sob Gru 25, 2010 8:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proste i efektowne silniki fajerwerkowe, paliwo s&c ubijane. Zabijcie-nie mam kamery:

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: