Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Silniczek rakietowy (fajerwerkowy)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
spiker1974

Do陰czy�: 31 Mar 2007
Sk康: Podlasie

PostWys豉ny: Wto Lip 20, 2010 2:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To topinambur, my郵iwi karmi� tym dziki i hoduj� na polanach w lesie.
wi璚ej informacji na wikipedi http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82onecznik_bulwiasty
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Lip 24, 2010 5:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spiker1974 napisa�:
To topinambur

Wg mnie nie. Obok w wilgotnym miejscu ro郾ie na wys. 2.5 m, nie kwitnie. Pewno軼i jednak nie mam.

Przy okazji, temat silniczk闚 fajerwerkowych i op騧nie� mam zako鎍zony.

=>FILM

Pozostaje problem 豉dunku fajerwerkowego, jego zapalno軼i i poprawienia rozprysku. Wcze郾iej jednak wa積iejszy by� silniczek, 豉dunek F mia� mi tylko sygnalizowa� przeniesienie ognia z SR na 豉dunek F.

By� mo瞠 na 3 silniczkach F wynios� kamerk� Mustka podczepion� do patyka bambusowego :-0

Dodane => Zdj璚ie tej ro郵iny, kreska na wysoko軼i 178 cm

A.

Ostatnio zmieniony przez A_O dnia Nie Lip 25, 2010 12:23 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Lip 24, 2010 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak mysla貫m. Zrobienie rozprysku zaj窸o mi jeden test nieudany i ten udany.

Bawi� si� tym mo積a by rok, dwa albo 5 ale moim celem jest ksi捫ka wi璚 id� dalej. Jak dokr璚� 2-3 kolejne rakietki to wrzyuc� na youtube.

=>FILM

Bazyl napisa�:
Witam
A_O mo瞠sz poda� dok豉dne wymiary silnika (鈔 wew,zew ,wys ile cm da貫� paliwa bez kana逝 i 鈔 dyszy)
sorki za te pytania ale na paliwie s&c + dodadki wywala mi zatyczk� (2cm vikol +gips do konsyst璚ji papki) z dziurk� na odpalenie g這wicy (3mm)

@bazyl94. Pote kilka zda� wi璚ej dodam o samej rakietce.

Silnik paliwo 40 gram, dysza fi (zmierz� :-0), fi wewn. tulejki 24 mm. Waga dragonek (odsiano py� i "mak") 80 gram. Dodano do nich luzem 3 g MPF-42. Brutto z patykiem 130 gram.
Czepiec balistyczny jest o wiekszej 鈔ednicy ni� zalecana poniewa� silniczek wyszed� zbyt "silny" :-0

A.
Powr鏒 do g鏎y
Spanner

Do陰czy�: 31 Mar 2010

PostWys豉ny: Nie Lip 25, 2010 8:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Witam
A_O mo瞠sz poda� dok豉dne wymiary silnika (鈔 wew,zew ,wys ile cm da貫� paliwa bez kana逝 i 鈔 dyszy)
sorki za te pytania ale na paliwie s&c + dodadki wywala mi zatyczk� (2cm vikol +gips do konsyst璚ji papki) z dziurk� na odpalenie g這wicy (3mm)

Napisz mi prosz� wymiary swojego silnika.

bazyl94

Do陰czy�: 08 Lip 2010

PostWys豉ny: Nie Lip 25, 2010 3:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

鈔 wew 15mm, wys 85mm,dysza 5mm,kana� w paliwie 45mm,paliwo bez kana逝 ok 20mm a samo paliwo to (s&c 65:33,1,1,2/KNO3,sacharoza,al bright,C,Fe wszystko mielone 12h w m造nie)
wydaje mi sie 瞠 wina le篡 w paliwie za mocne bo spala sie naprawd� szybko gdy zrobi貫m ostatnio test z t� w豉郾ie zatyczk� + gor帷y klej to ci庵 mia豉 za#5$%^y.Ale co mi z samego silnika jak chc� doda� g這wic� z 豉dunkiem Smile
Najprawdopodobniej zastosuj� paliwo podane przez koleg� A_O
Powr鏒 do g鏎y
Spanner

PostWys豉ny: Nie Lip 25, 2010 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha to ju� wiem o co chodzi.
Moje paliwo by這 w og鏊e nie mielone, po za cukrem (puder).
Spr鏏鎩 zwi瘯szu� dysz� do 6mm., Albo zastosuj spalanie czo這we, a najlepiej to wrzu� filmik ze spalania paliwa luzem.

A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lip 25, 2010 8:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bazyl94 napisa�:
albo dorzuc� troch� w璕la i Fe do tego paliwa

Jak dorzucisz, zrobisz test to nam napisz.

Zdj璚ia jak wykona� silniczek , cz窷� z nich =>Macie TU

Potem wrzuc� wi璚ej ale bez opisu bo mi si� nie chce tego robi� ale i tak sporo mo積a wyqma�.

A.
Powr鏒 do g鏎y
A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Lip 26, 2010 5:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spanner napisa�:
...Mam pytanie, jakim kleisz klejem

My郵�, 瞠 kazdy jego rozpoznaje, minimum wysi趾u w to w堯�, poczytaj cho熲y o tulejkach.

Przy okazji, jako patyk-stabilizator znacznie lepsza jest ta 這dyga ro郵iny. Popada這, dzi� o 21 b璠zie film z 2 test闚 gwiazdek blu z rdzeniem dragonkowym. Brak mi super rozprysku gwiazdek i to chc� z豉pa�.

Dodane => 95 % pracy to testy nieudane :-0

A.

Ostatnio zmieniony przez A_O dnia Sro Lip 28, 2010 10:45 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
IrkaceK

Do陰czy�: 23 Lip 2002
Sk康: te pi瘯ne kolory ?

PostWys豉ny: Wto Lip 27, 2010 5:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odno郾ie test闚 nieudanych Wink

Pcz + Ti + Al

Pozdro

Zmieniony kodek - prosz� o info czy teraz dzia豉

Ostatnio zmieniony przez IrkaceK dnia Wto Lip 27, 2010 6:33 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Lip 27, 2010 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spanner napisa�:
... Na zdj璚iu nie wida� 瞠 jest bardzo bia造, wi璚 si� pytam?
Je郵i wikol, to rozcie鎍zany?

W opakowaniu po jakim� ma郵e (nie jadam margaryny bo jak mawia豉 moja mama "margaryna ko軼i wygina" :-0) jest klej rozcie鎍zony wikol u篡wany do zwijania tulejek) , pojemnik zabrudzony by� jakim� barwnikiem do jajek (testowa貫m i kicha) st康 kolor lekko niebieski.

G瘰ty wikol u篡貫m do wklejenia tej zwini皻ej rurki na silniczek.

Mam nadziej�, 瞠 nie zapyta nikt o rozdrobnienie szamotu, firm� produkuj帷� wikol (inny polioctanowy) itp :-0

Przy okazji => Nieudany silnik (wysz豉 fontanna 6-7 m :-0). Warto pami皻a� nieudane testy poniewa� fontann� t� jestem w stanie odtworzy� :-0. Film ten ma za 2 lata.

Filmu Irkacka nie mog� niczym otworzy�.

A.
Powr鏒 do g鏎y
Spanner

PostWys豉ny: Sro Lip 28, 2010 9:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam w豉郾ie wielki problem z rozcie鎍zonym wikolem, zwyk造 papier drukarkowy po prostu zaczyna si� strasznie marszczy�. Wiecie co zrobi�?

A propos papieru, to ja znalaz貫m super papier do rurek. Jest to papier kt鏎ym s� wyk豉dane skrzynki po cytrusach(drewniane), tylko nie taki bia造, cienki tylko taki szarawo- br您owy.
Potem dam jego fotki i oblicz� gramatur�.
Ale papier jest super.

GUN_1917
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Lip 28, 2010 9:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

za du穎 wody dajesz dawaj o po這we mniej wody i b璠zie git.
Powr鏒 do g鏎y
B&G

Do陰czy�: 12 Wrz 2003
Sk康: U�

PostWys豉ny: Sro Lip 28, 2010 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Papier si� marszczy, bo pod wp造wem wody w堯kna celulozowe "p璚zniej�".
Jak wyschn� to si� skurcz�.
W豉郾ie na tym polega istota zwijania tulejek.
Pisa� zreszt� gdzie� o tym Arek.
GM

A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Lip 28, 2010 12:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B&G napisa�:
Papier si� marszczy, bo pod wp造wem wody w堯kna celulozowe "p璚zniej�". Jak wyschn� to si� skurcz�.
W豉郾ie na tym polega istota zwijania tulejek.

Jak si� rurki zwija z do鈍iadczeniem (szybko, sprawnie) to tylka sk鏎a r彗 si� marszczy jak si� za d逝go te rurki robi :-0.

W堯kna mokre rozci庵aj� si�, przy wysychaniu kurcz�. Uzyskujemy co� jak luf� wzmocnion�, w kt鏎ej istniej� celowo wywo豉ne napr篹enia. Polecam "rakietnikom" bo temat ma這 zbadany (patrzcie SR Stru�). Taka ulejka-lufa wytrzyma kilka wystrza堯w z pociskiem o masie np. 10 gram, przebijaj帷ym desk� calow� z odl. kilku m.

A.
Powr鏒 do g鏎y
Spanner

PostWys豉ny: Czw Lip 29, 2010 8:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juz mi wychodz� rurki, trzeba tylko szybko je zwija� Razz
Ten papier o kt鏎ym pisa貫m ma gramatur� 115g/m^2

A tak w og鏊e to ca造 czas podejrzewa貫m, 瞠 twoje poprzednie wcielenie to arkadiusz, ten podobny styl pisania Smile

PiroStach

Do陰czy�: 16 Lut 2010

PostWys豉ny: Czw Lip 29, 2010 8:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A tak w og鏊e to ca造 czas podejrzewa貫m, 瞠 twoje poprzednie wcielenie to arkadiusz, ten podobny styl pisania

Ale odkry貫� Shocked
Powr鏒 do g鏎y
A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Lip 29, 2010 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba ostatni test, udany silniczka fajerwerkowego. Potem dwa nieudane i mam ju� ich serdecznie do嗆.

=>Test

Mam drobny problem z op騧nieniem, czasami jest zbyt ma貫 :-0.

A.
Powr鏒 do g鏎y
B&G

Do陰czy�: 12 Wrz 2003
Sk康: U�

PostWys豉ny: Czw Lip 29, 2010 10:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Je瞠li chodzi o precyzyjne op騧nienie (dok豉dno嗆 ok. 0,1s), to mo積a zastosowa�, po odpowiedniej modyfikacji, taki wynalazek:
http://www.pyromoravia.eu/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,239/category_id,15/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,78/lang,cz/

W rzeczywisto軼i jest to odpowiedniej d逝go軼i lont ci郾ieniowy 6mm w plastikowej otoczce i umieszczony szczelnie w wyprasce z polietylenu.
Jako otoczk� mo積a wykorzysta� nawoje z ta鄉y izolacyjnej, lub o wiele pro軼iej po prostu zala� w korpusie silnika rzadkim gipsem.
Spos鏏 sprawdzony, powtarzalny.
GM

A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Lip 30, 2010 7:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B&G napisa�:
Je瞠li chodzi o precyzyjne op騧nienie (dok豉dno嗆 ok. 0,1s)

W rakietkach fajerwerkowych tak precyzyjne op騧nienie nie jest potrzebne. Rzecz jest prosta o czym dzi� wiem, trzeba wyd逝篡� czas palenia si� paliwa silniczka i tak obci捫y� rakietk� aby rozprysk odby� si� gdy rakietka przestaje si� wznosi� lub zaczyna opada� - tak jak na ostatnim filmie. Zrobi� nowe silniczki i teraz na pewno wyjdzie git.

Co znane albo nieznane:

10 g PCZ wynosi szelk� zawieraj帷� 70 g 豉dunku fajerwerkowego (gwiazdki +burst). Te same 10 g PCZ u篡te w dobrym czyli "mocnym" silniczku wynosi 豉dunek fajerwerkowy o masie 25 g. Efektywno嗆 PCZ jako lifta jest wi璚 z grubsza 3 razy wi瘯sza od efektywno軼i paliwa rakietowego.

A.
Powr鏒 do g鏎y
A_O
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Sie 01, 2010 8:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bazyl94 napisa�:
... jak wyschn� mi dysze i znajdzie si� czas to poka瞠 wam silniczek na tym paliwie + pokruszone Silver Wave zawarte w paliwie Razz

Pisz jak zrobisz bo inaczej 鄉iecisz.

Kolejne kilka SR gotowych, ale s� zrobione na tulejce o 鈔ednicy wewn. o 1 mm mniejszej, bo tamtych ju� nie mam. Spraw� op騧nie� mam nadziej�, 瞠 jest ostatecznie wyja郾iona. Po prostu nie ma si� co nadmiernie nimi przejmowa�. Mam zbyt du篡 zapas czasu na rozprysk. Na poni窺zym filmiku, pierwsza rakietka jest wykonana na tym mniejszym silniczku.

=>FILM

Paliwa wchodzi na oko 5 gram mniej ( jest 35 zamiast 40). Masa dragonek 90g plus 4g MPF-42.

B璠� kolejne testy SR ale traktowane jako testy gwiazdek poniewa� to te� ciekawy temat.

A.

Ostatnio zmieniony przez A_O dnia Pon Sie 02, 2010 8:02 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nast瘼ny
Strona 2 z 3

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum