Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yetihehe

|
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 7:47 pm Temat postu: Wzory do szelek |
|
|
Zrobiłem sobie aplikacyjkę rysującą wzory siatek do szelek. Można wygenerować wzór dla dowolnego rozmiaru i z dowolną ilością listków.
tutaj obrazek (szerokosc 314.2mm 300dpi, dużo pikseli)
tutaj programik (w javie).
Programik należy odpalać spod konsoli (nie ma interfejsu).
PS Nie marudzić, że nie wygląda tak jak wzory innych mistrzów, to jest model matematycznie poprawny.
Widzę, że kilku mistrzów nie potrafi tego odpalić. Jak już macie zainstalowaną javę, to ten plik odpala się za pomocą komendy java -jar polkule.jar. Jak chcecie, to możecie stworzyć plik tekstowy, wrzucić tą komendę i zmienić rozszerzenie na .bat. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Czw Mar 06, 2008 5:46 pm Temat postu: Re: pogram do siatek szelek |
|
|
Sensei napisał: | Witam
Dlaczego nikt nie komentuje czy program działa poprawnie? ja niestety nie mogę przetestować, a jestem ciekaw...
Czekam na komentarze :>
Gdyby ktoś miał problem z uruchomieniem to:
1. Sciągnij ten plik: http://rapidshare.com/files/97507888/szelka.rar
2. Wypakuj i odpal plik Start
3. Dalej wiesz co masz robić (dpi chyba najlepiej 300)
pozdawiam |
No właśnie nie wiem co dalej robić. Odpalam programik wszystko ładnie pięknie i na koniec " Aby kontynuować naciśnij dowolny klawisz" no to wciskam i całość się zamyka a polkul rzadnych ni ma  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 12:18 pm Temat postu: |
|
|
http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp tutaj można ściągnąć javę. należy ściągnąć Java Runtime Environment (JRE) 6 Update 5 _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Program sprawdziłem zaraz po tym jak napisałeś pierwszy post i muszę pogratulować. Z napisaniem algorytmu pewnie był problem, natomiast dziwie się że napisałeś to w "dżawie", przepisać te parę linijek kodu do Visual C czy Delphi to nie problem a interfejs graficzny na pewno byłby wygodniejszy tym bardziej że jak widzisz większość ma problemy z "odpaleniem" tego. W razie czego służę pomocą  _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pią Mar 07, 2008 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Algorytm jest prosty, a w javie, bo jestem fanem linuksa i jeśli mogę tego uniknąć, to nie piszę pod systemy microsoft. A co do interfejsu, to dorobię jak znajdę troszkę czasu. Jak bardzo komuś zależy, to wyślę źródełka na emaila (na licencji creative commons by attribution, czyli można robić co się chce, pod warunkiem że się wspomni orginalnego autora )
Edit: W sumie akurat nie mam co robić, to zaraz zrobię.
Dodałem interfejs, zazwyczaj pod windowsem wystarczy dwa razy kliknąć. Ściągnąć można z tego samego linka. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
|
Powrót do góry |
|
 |
pietom

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 12:20 am Temat postu: |
|
|
półkule wychodzą nieco większe - tzn. po podłożeniu szablonu pod formę zostaje kawałek kartki na zewnątrz. ale wystarczy przyciąć norzyczkami i wychodzi idealna półkula
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 8:51 am Temat postu: |
|
|
Hmm, lekko dziwne wydaje mi się, że AŻ TAK wystają, błąd nie nie powinien być aż tak duży (długość listka jest liczona wzdłuż jego środka, a powinna być teoretycznie wzdłuż tej linii). Ktoś wie jak matematycznie wyliczyć długość linii powstałej z wykresu sinusa? _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 9:32 am Temat postu: |
|
|
Witam
Dokladnie nie wiem o co chodzi, ale dlugosc wykresu to calka od a do b z pierwiastka sumy 1 i kwadratu pochodnej funkcji czyli u nas:
Chyba
Pozdro! _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty!
Ostatnio zmieniony przez IrkaceK dnia Pią Kwi 11, 2008 7:35 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 12:38 pm Temat postu: |
|
|
Chyba o to chodzi, w następnej wersji poprawię skalowanie i nie powinno być więcej problemów. Jeszcze tylko małe pytanko, listki wystają równo, czy też na przykład rogi listków wystają bardziej niż środek? Na tym angielskim forum pojawiła się sugestia, żeby zrobić początek linii w pewnej odległości od środka. Dodam to, ale będzie to powodować drobne zniekształcenia, jeśli ta odległość będzie za duża. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 3:28 pm Temat postu: |
|
|
Yeti, niestety w programie jest jakaś luka. Nie znam się na programowaniu za to dosyć dobrze na grafice. Obrazy zapisywane przez program mają DPI zdefiniowane jako 96. Podczas otwierania w PS odczytywane są jako 72 [wartość domyślna]. Oznacza to z tego co wiem że program w ogóle nie definiuje DPI.
Dodatkowo jeżeli w PS zmieni się DPI obrazu na takie jakie sobie żądaliśmy i ustawi liczbę pikseli równą liczbie nadanej przez program, to rzeczywisty rozmiar obrazu będzie zdecydowanie większy niż żądany. _________________ Milczenie, jest dla głupców najwyższym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 7:14 pm Temat postu: |
|
|
No, z zapisaniem dpi do png w javie są drobne problemy, jak pisałem program po prostu nie wiedziałem jak. Co do rozmiaru: na pewno podajesz promień a nie średnicę? Jak podasz średnicę, to wyjdzie ci dwa razy za duża. Poza tym to jest promień gotowej kuli, a nie wzornika. Jak sprawdzałem, to teoretycznie było dokładnie, ale nie miałem odpowiedniej wielkości kuli, żeby przetestować czy wszystko idealnie działa (coś mi lekko nie pasowało). Chętnie zobaczyłbym próbę oklejenia kuli dokładnie wyciętym szablonem, wiedziałbym co jest nie tak. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 10:50 pm Temat postu: |
|
|
Tak promień. A co do tego że jest to promień kuli a nie wzoru to się domyśliłem  _________________ Milczenie, jest dla głupców najwyższym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Soviet

|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 7:14 pm Temat postu: |
|
|
Informatyka niestety nie jest moją mocną stroną, w tym pierwszym programie na górze strony.... jakie dać DPI jeśli potrzebuję półkulę na szelkę o średnicy 4,5cm ? _________________ Rzuciłem piro... została only teoria  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Nie ma to znaczenia. DPI jest wartością pixeli na cal. Także dla bezpieczeństwa wybierz sobie uniwersalne 72. _________________ Milczenie, jest dla głupców najwyższym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 8:58 pm Temat postu: |
|
|
A spojrzeliście, czy przypadkiem w katalogu, w którym uruchomiliście, nie powstały nowe pliki .png? _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

|
Wysłany: Pon Lip 19, 2010 7:56 am Temat postu: |
|
|
Nie, nie powstały. Napisz mi jeszcze, proszę jak dokładnie odpalić ten program z pierwszego postu. _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pon Lip 19, 2010 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Może tak, w jaki sposób odpalasz ten program? Należy dwa razy kliknąć na start.bat. Powinno zapytać o parametry wzornika i po wpisaniu dpi zniknie. W katalogu w którym się to odpalało powinien być plik szelkaXXX.png. Jeśli to nie zadziała, spróbuj nacisnąć [WIN]+[R], w oknie wpisać "cmd" i za pomocą "cd <katalog>" przejść do katalogu w którym jest masz te pliki. Jeśli na przykład na c w katalogu szelka, to "cd c:\szelka", następnie wpisujesz start.bat. Jeśli po tym wszystkim nadal nie działa i nie ma żadnych komunikatów, to nie wiem co nie tak
Jak masz dpi, to dzielisz ilość pikseli obrazka przez dpi, mnożysz razy 2.54 i masz centymetry. W programie musisz wtedy wpisać ile centymetrów ma obrazek. Jak możesz w programie ustawić ile dpi ma obrazek, tym lepiej. Niestety z przyczyn ytechnicznych nie zapisywałem jako jpg, a png jakoś niezbyt chce przechowywać w sobie prawidłowe dpi. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

|
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 10:11 am Temat postu: pytanie |
|
|
Witaj
proszę wyjaśnij mi to jak najdokładniej, próbowałem nawet dawać średnicę 15 dpi500 ilość listków 5
i pisało żey zapisano obrazek o szerokości 46, coś.
Albo napisz mi co wpisać aby po wydrukowaniu mieć pólkule o srednicach
30mm
45mm
68mm
92mm
Będę niezwykle wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Spanner _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie..
Ostatnio zmieniony przez Spanner dnia Czw Lip 22, 2010 8:39 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 7:04 am Temat postu: |
|
|
Wpisz 46mm.
Jakie pytanie taka odpowiedź. Nie mam pojęcia jakim programem drukujesz obrazek i co można w nim ustawić to co ja ci mogę powiedzieć? Zrób może jakiś zrzut ekranu tego programu z miejscem gdzie możesz wpisać milimetry, centymetry lub dpi. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|