|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
A_O Gość
|
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 9:35 pm Temat postu: |
|
|
kapiszon napisał: | ...po 150-200 korpusow zamierzam przygotowywac. . |
Kolega chyba na wojnę idzie. Dwa słowa kluczowe jakie podałem plus 2-3 h w necie i masz wiedzę na patelni. Plus rada od B&G w 2 poście i to jest najlepsza dla Ciebie oferta. Ale TY chcesz instruktażu a mi to brzydko pachnie. Być może się mylę ale warto być czujnym.
Petarda to mieszanka petardowa + tulejka np. od srajtaśmy + lont
I co tu dalej mielić?.
Mielić temat można w kierunku lepszych, tańszych bardziej dostępnych fleszy, jakiś ulepszonych korpusów, sposobu zapłonu (temat o granacie na zawleczkę) ale to nie dotyczy Ciebie bo albo Twoim hobby są psy i motory albo piro.
Nawet jeśli się mylę to odróżnijmy pasjonatów od przypadkowych osób. Uzyskasz to co chcesz i Cie wetnie albo w końcu kiedyś poczytamy w Faktach. Posłuchaj Morwę "nie pozwól by pisały o Tobie gazety, w nekrologu". 150 petard każda po 20 gram SSA to daje 3 kg SSA a to już nie hobby a prokurator.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kapiszon
|
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 10:00 pm Temat postu: |
|
|
@A_O
Czy sadzisz, ze lepiej byloby, abym kombinowal na wlasna reke? To mi wlasnie brzydko pachnie.
Wykonalem teraz 140 korpusow, o czym wczesniej pisalem i w plus minus takich partiach zamierzam to robic jesli zajdzie potrzeba, aby co 10 minut nie zmienial stanowiska pracy. Chyba jest to logiczne. A czy bede wywalal 200 czy 500 korpusow w ciagu 2 dni... owszem, jest to mozliwe, ale dla mnie nie ma wiekszego sensu. Forum nie zmusza Cie przeciez ani do polubienia mnie, ani do odpowiadania na moje pytania.
Instruktaze, owszem, jest dosyc w sieci, lacznie z filmami i zdjeciami. Wciaz jednak istnieja drobne niuanse, o ktorych pojecia wczesniej nie mialem, a ktore moga decydowac o moim bezpieczenstwie, nie mowiac juz o bezpieczenstwie innych osob.
Zbyt wielu kumpli i przyjaciol pochowalem, ktorzy nie mieli wyobrazni, ktorzy uwazali, ze po paruset kilometrach mozna siadac na 200konne maszyny, ze mozna glebiej zlozyc sie na winklu na pollysej oponie, ze lekcewazyc mozna rady doswiadczonych motonitow..
Nie dalej jak dzisiaj rano jakiegos chlopaczka pod Lublinem rozerwalo, bo byc moze nie doczytal albo spotkal takiego kogos jak Ty, A_O, komu brzydko to pachnialo i doradzil danie sobie siana. Gdybym zamierzal zrobic cos glupiego, nie widze problemu, zeby jeden typ mieszanki przygotowac w ilosci pol metra szescian i zrobic na wlasnym podworku druga Oklahome, dajmy na to. Detonator radiowy czy wzbudzany przez telefon komorkowy? Kpina, nie problem, potrzebny sprzet kupi sie w kazdym elektronicznym.
Mimo, ze jeszcze 30tki nie mam na karku, widzialem w zyciu az za duzo. Nie chcesz brac udzialu w dyskusji, dobrze, przeciez nikt Cie nie zmusza, ale te pisane miedzy wierszami zarzuty terroryzmu... daruj sobie.
Po to pytam i draze, zeby odpowiedzi uzyskac od praktykow z duzym doswiadczeniem, zeby uniknac pomylek, idiotyzmow, zeby poznac metody bezpiecznego obchodzenia sie z potencjalnie niebezpiecznymi mieszankami/substancjami.
150 przygotowanych korpusow to zapas na dluzszy czas w zalozeniu. I zdaje sobie doskonale sprawe, jakimi konsekwencjami prawnymi to grozi.
Nie mam zamiaru kleic co pare dni po 10 sztuk.
Nie mierz ludzi wlasna miarka, moze Tobie wystarczy jedno czy dwa hobby w zyciu, dla mnie i 5 to za malo. Przestan malkontencic, bo przydrozne grzyby same beda sie marynowaly na Twoj widok. Nie masz nic do powiedzienia, to.. (pozwole sobie uzyc brzydkiego akronimu..) STFU! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
elvis18

|
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 10:17 pm Temat postu: |
|
|
I ja również pozwolę sobie na skomentowanie takiej postawy. Uważam, że lepiej jest już pomóc takiej osobie jeżeli zwraca się do nas z prośbą o pomoc niż zignorować ją i narazić na np. rady ze strony niedouczonych osób. Ja miałbym wtedy wyrzuty sumienia. Wolałbym wytłumaczyć co i jak i ostrzec przed ewentualnymi niebezpieczeństwami niż powiedzieć, że to jest niebezpieczne i tak zakończyć rozmowę. Wtedy taka osoba jak Kapiszon, czyli potrzebująca rady może zwrócić się do kogoś innego. Ten nie chce pomóc? Trudno, idziemy do innego. I biada mu jeżeli trafi na idiotę, który uważa, że jak umie zrobić proch czarny to może wszystkich pouczać. Czegoś nie wie, nie dopowie i kolega rączek nie ma. Miałbym wtedy ogromne wyrzuty sumienia. Bo w jakimś stopniu byłaby to też moja wina. "Dowiesz się jak dorośniesz" - chyba najgorsze co można powiedzieć. Nie można ignorować takich pytań. Trzeba odpowiedzi dostosować do poziomu pytającego.
Pozdro _________________ Pierwsza zasada pirotechnika - najpierw teoria, potem praktyka  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Adi-1
Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 4 Skąd: bardzo proszę wszechmądry adminie nie kasuj mi konta bo próbuję się dokształcić a przyTymNieSpamować
|
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 11:27 pm Temat postu: |
|
|
Ale to o co pytasz, uświadom sobie są dziecinne można powiedzieć sprawy, użyć wikolu z wodą 1/1 czy może w innych proporcjach, nic nie stoi ci na przeszkodzie byś to sam sprawdził. To o co w większości pytasz, to tak jak byś zapytał czy wkładając rękę w ogień się poparzysz. Są rzeczy bez których wiedzy nic nie zrobisz bo będziesz zadawał właśnie takie pytania, musisz jeśli chcesz samemu powoli do wszystkiego dojść, a jak na razie cechuje cię dziecinne zarozumialstwo. _________________ To co piszę jest wynikiem obserwacji filmików z yt i lektury, a nie praktyki |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Gość
|
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Kwiecia napisał: | a wystarczy mapy przeszukać. |
Na youtube tego sporo jest. Także testy z H3, MPF-42, SSA, inne flesze a nawet PCZ.
Petardy homemade powinny być zrobione na wzór Stielhandgranate
Czyli rurka o dł. na oko nie mniej jak 200 mm. To co trzyma ręka jest w środku puste. Masa piro jest u góry. Nawet jak coś pójdzie nie tak to uratujecie rękę.
W Polsce było 3 producentów petard i tych trzech wyleciało w powietrze, kilka osób zginęło. Także pewien młodych chłopak z Radomia, producent z lat 90-ych, gdy nie było jeszcze koncesji (po domku jednorodzinnym została dziura w ziemi). Mogłem je robić ale nie chciałem ................. bo byłem durnowaty :-0. Ten od petard SZOK II (też wyleciał) robił je w ogromnych ilościach (ale cyfr nie znam).
Większą kasę zawsze zarabia się na ryzyku (szeroko rozumianym).
A.
Ostatnio zmieniony przez A_O dnia Nie Lip 11, 2010 8:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
harry2c
|
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 6:26 pm Temat postu: |
|
|
Klej biurowy to praktycznie jakikolwiek klej w tubce - w sztyfcie nie nadaje się do niczego, bo słabo trzyma. A z kleju i chusteczek powstaje masa świetna na zatyczki do małych petard Pod lampą twardnieje w ciągu 2-3 godzin a jak postoi dłużej to ciężko zgniesc korpus klejony tym klejem
Jedynym minusem tego jest to, że się brudzi i dużo kleju idzie, ale efekt jest ciekawy  _________________ Posiadam zbiór ebooków o MR. Więcej na PW. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogucik
|
Wysłany: Nie Lip 11, 2010 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Kapiszonie, 99% osób powie, że karmelek jest w miarę bezpieczny, a i tak ci się zapali przy robieniu. Musisz postępować z szacunkiem do siły i potęgi tych mieszanek i w miarę ostrożnie, inaczej nic ci się nie stanie, choćby był samozaplon (coś o tym wiem, 3 razy byłem bliski okaleczenia przez piro). Tak samo większość rzeczy nie ma opisanych w necie albo nawet nie przyjdzie ci do głowy o nie zapytać bo są albo zbyt oczywiste albo wynikają z jakiś instynktów człowieka. Pierwsze - myśleć. Drugie - poprzeglądaj fora, na samym tym masz tyle informacji, że zadałbyś może 2-3 pytania.
Trochę lania wody, ale to moja specjalność :> |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 11:12 am Temat postu: |
|
|
Dokładnie tak jak A_O mówi najlepsze petardy to takie jak granat M24 czyli ze zużytych wyrzutni takich co na sylwestra są Wtedy 5g masy i 20cm gazet huk porzadny a ryzyko utraty ręki niewielkie tyle że teraz raczej nie uda Ci się skombinować tych rurek więc raczej to akademickie rozważania. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 11:39 am Temat postu: |
|
|
No jak to nie, jedzie pod hurtownie gdzie organizują pokazy pirotechniczne, pogada żeby zostawili mu parę baterii zużytych i wsio  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kapiszon
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 12:36 pm Temat postu: |
|
|
Wiecie, panowie i panie, jak to jest apetyt rosnie w miare jedzenia, ale glownie rozsadkiem staram sie kierowac, stad moze i moja nadgorliwosc w dopytywaniu.
Stan obecny - suszenie..
10x korpusow x 7,5-8g FB (KClO3 60% + Al 40%),
10x korpusow x 5,5-6g SSA (KClO3 65% + benzoesan Na 33% + 2% Al)
2x korpusy x 68-70g FB
2x korpusy x 55-60g SSA
lonty 8cm i 20cm, slowvisco 3mm
Ta mieszanka wikol+chusteczki.. koszmar... w suszeniu, juz doba peka, a to to nadal wilgotne.
Wyschna, pojade w plener i zobaczymy, co z tego wyjdzie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogucik
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 1:14 pm Temat postu: |
|
|
60/40 kclo3/al to raczej średnia mieszanka. Za dużo paliwa, lepiej już 70/30, a najlepiej 69,5/30,5  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 2:11 pm Temat postu: |
|
|
68-70g na dziendobry Gruba przesada ...miałbyś to samo dając 8-10g i 1cm korpus taki jak np rura od dywanów ma.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kapiszon
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Sadzilem, ze taka objetosc bedzie duzo mniej wazyla, Gun. Dlatego tez wykonalem 4 sztuki tylko, zupelnie testowe, zeby organoleptycznie sprawdzic, jak Al atomizowane bedzie sie zachowywalo w mieszance oraz zeby sprawdzic zaleznosc grubosci scian przy wiekszych ilosciach MP.
Koguciku, zobacze po prostu teraz taki sklad, potem umerdam po kilkadziesiat g w innych proporcjach wagowych, a potem w jeszcze innych. Filmiki na YT czy zdjecia czy relacje na papierze tego na pewno nie oddaja w czesci nawet, wiec chce zobaczyc i porownac mieszanki, zarowno pod wzgledem ilosci uzytej, jak i zastosowania. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kapiszon
|
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 11:49 pm Temat postu: |
|
|
Byly pierwsze proby... zadnych niewypalow, las miedzy pod Obornikami Slaskimi.
Do jakich wnioskow doszedlem?
1. Nie ma co bawic sie w skladanie korpusow. Taniej i skuteczniej kupic waz ogrodowy.
2. Nie ma co bawic sie w mieszanke FB oparta na KClO3+Al. Za duzo zachodu z przygotowaniem i pol kilo w portkach, nadto, Al jest zwyczajnie drogie w porownaniu do alternatyw.
3. Lont przynajmniej 7-8 sekundowy jest najlepszy Dwa razy przycialem na 4-5sek i bylo za malo, mimo ze to slabeusze de facto byly - 4-8g w wezu ogrodowym o srednicy zew pol cala vide ~12mm. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwiecia

|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 8:44 am Temat postu: |
|
|
kapiszon napisał: | 2. Nie ma co bawic sie w mieszanke FB oparta na KClO3+Al. Za duzo zachodu z przygotowaniem i pol kilo w portkach, nadto, Al jest zwyczajnie drogie w porownaniu do alternatyw. |
Zachodu z przygotowywaniem? Hmmmm FB tylko się odważa i miesza, co najwyżej chloran trzeba trochę rozbrylić... a takie SSA czy H3 wypada już zgranulować, czekać aż wyschnie... Więc nie wiem jaki proch jest prostszy do przygotowania niż fotobłyskowy Drogo też nie wychodzi... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 9:35 am Temat postu: |
|
|
No tak kapiszonie ale weż pod uwagę że masz atomizowany Al więc on Ci nie pokazał swoich możliwości tak do końca.
Chociaż np sam uważam że SSA jest masą wygodniejszą niż fbeki... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kapiszon
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 10:01 am Temat postu: |
|
|
Zachodu w sensie babrania sie jak z jajcem, w maseczce, okularach itd.
Fakt, nie mam klasycznego pylu Al, jednak moc wybuchu w takim samym korpusie byla podobna.
Waz ogrodowy jest jednak duzo wygodniejszy w uzyciu, oszczedza mase czasu, bo w ciagu jednego popoludnia mozna wszystko przygotowac. Przyciac waz, zakleic, nawiercic, umocowac lont, przygotowac mieszanke, nasypac, zakleic z drugiej strony i jeszcze uzyc
Zero paprania sie z wikolem, gipsem, masa papierowo-wikolowa i dlugiego oczekiwania na schniecie.
Koszt zakupu weza jest umiarkowany, a z pewnoscia oszczednosc czasu rekompensuje go. Te 70gramowki nadal mi schna... 5ty dzien, kurcze.
Wezme sie chyba dzis za proste rakietki. Jak rozumiem, spokojnie KNO3 + cukeir puder dadza rade tutaj?
Postaram sie pare fotek wrzucic dzis. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwiecia

|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 10:25 am Temat postu: |
|
|
GUN_1917 napisał: | Chociaż np sam uważam że SSA jest masą wygodniejszą niż fbeki... |
Mi się bardzo wygodnie i przyjemnie robi petardki i salutki na H3 z proszkiem żelaza, magnezu i/lub PAMu. Tyle tylko roboty, że węgiel trzeba zmielić i zgranulować całość (bez metali, metale luzem do granulatu). A działają tak: http://www.youtube.com/watch?v=X4m2U42D5gQ
(Taka ciekawostka... że najmocniejsza "petarda" która wyszła spod moich rąk, to motylek ze zbyt małymi dyszami. Podniósł się na parę metrów, nie zniósł ciśnienia i huknął niesamowicie.) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogucik
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 11:02 am Temat postu: |
|
|
Ile to czasu zajmuje założenie maseczki . Rakietki bardzo ciekawe mogą wyjść z dodatkiem al, ogon iskier, ale to nie do s/c. musiałbyś użyć golda albo pcz. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kapiszon
|
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 1:31 pm Temat postu: |
|
|
To nie chodzi o to, ile czasu zajmuje zalozenie maseczki, ale o to, jak w nieprzewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze bliskiej 35stopni, w takiej maseczce sie pracuje
Ciezko robic sobie przeciag, majac pyl Al na stole operacyjnym  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|