Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Triazine

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 9:34 am Temat postu: Celownik |
|
|
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem pewnego urządzenia - czy ktoś z profi lub bardziej doświadczonych może mi powiedzieć o nim coś więcej?
Widok z pozycji "obserwatora"
Przy okazji - jest to samodzielny celownik czy fragment jakiejś "wyrzutni" ? Do czego można go wykorzystać?
Pozdrawiam,
TvS |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 9:37 am Temat postu: |
|
|
Do broni strzeleckiej to nie jest na pewno - prędzej do działa - choć trochę dziwny krzyż jak na armatę... Do rpg też krzyż jest zupełnie inny a jak jest z powiększeniem ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
manfred1992
|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 9:50 am Temat postu: |
|
|
Nie jestem pewien ale chyba podobny widziałem w samolotach aeroklubu gdy była akcja zrzucania szczepionek na wściekliznę dla lisów. Być może jest to właśnie urządzenie do z samolotu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Triazine

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 2:00 pm Temat postu: |
|
|
Sprzęt pochodzi z demobilu - kupiłem za ok. 50pln na allegro.
Wg opisu jest to celownik do przystrzeliwania broni.
Powiększenie x6, oprócz "klasycznego" układu przybliżającego ma pryzmat lub zestaw pryzmatów - oraz jest obrócony (tak jak odbicie w lustrze) stąd zakładam że jest to tylko fragment celownika. Poprawnie w nim widać przedmioty tylko gdy leży "horyzontalnie" inaczej obraz obraca się jak w kalejdoskopie (stąd zakładam że może być to element optyczny innej wyrzutni np ppk milan).
Zastanawiam się czy dało by się usunąć ten pryzmat - wtedy powinien działać jak zwykła luneta z powiększeniem x6 - ze względu na jakość wojskowego wykonania działałby idealnie nawet do wiatrówek z dużym odrzutem czy broni na trochę mocniejszy nabój. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Triazine

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 2:11 pm Temat postu: |
|
|
Wg google producent jest z branży lotniczej - ale z drugiej strony celownik posiada regulację położenia krzyża "po skosie". Czyli jest to fragment celownika z jakiegoś "bombowca" z możliwością nanoszenia poprawek na wiatr? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 8:54 pm Temat postu: |
|
|
Najprawdopodobniej w życiu nie spotkałem się z taką siatką w czym kolwiek czym strzela się z ziemi ... ergo musi to być od jakiegoś najpewniej latadła - nie koniecznie do bombardowania może do zrzutu czegoś w konkretny punkt  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|