Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Modelarz123
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 4:41 pm Temat postu: Bezsiarkowe gwiazdki z saletrą... |
|
|
Witam. Chciałbym poruszyć mianowicie jedną rzecz. Nie wszyscy mają dostęp do sklepów z odczynnikami, a na internecie nie mogą kupować. W takim razie opracowałem skład (na razie, potem będzie filmik) możliwych gwiazdek do wykonania z saletry, węgla oraz nieskomplikowanych związków chemicznych.Wiem że doświadczeni mogą się ze mnie śmiać i mnie wyzywać, ale miałem pilną potrzebę na opracowanie składu gwiazdek. A oto i skład:
(wagowo)
1#:
Saletra-45%
W.Drzewny-45%
Dekstryna-6%
Opiłki aluminium-4%
Binder-Lakier NC lub roztwór spirytu w wodzie
(40/60 obj.)
Ulepszenie:
Saletra-45%
W.drzewny-45%
Dekstryna-6%
Proszek Zn.(można łatwo pozyskać, nie trzeba zamawiać)-4%
Postaram się wrzucić filmiki ze spalania.
Co o tym sądzicie?  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Tak to możliwe, oryginalne kompozycje Shimizu, Chrysanthemum of mystery: KNO3 50, węgiel 45, dex 5 czy nawet Tiger Tail, nie mają siarki lub mają jej nie wiele (6%). Proch czekoladowy też jakoś działa. Nie jest to nic nowego  _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
oktogenek
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 8:01 pm Temat postu: |
|
|
Piroman2 napisał: | Proch czekoladowy też jakoś działa. |
tutaj się nie zgodzę, już pisałem raz na temat prochu czekoladowego, jest to zwykły proch o klasycznym składzie, a nazwa czekoladowy pochodzi od barwy brązowej którą zawdzięcza temu że węgiel drzewny jest wypalany w bardzo niskiej temp. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwiecia

|
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 1:12 pm Temat postu: |
|
|
oktogenek napisał: | już pisałem raz na temat prochu czekoladowego, jest to zwykły proch o klasycznym składzie, a nazwa czekoladowy pochodzi od barwy brązowej którą zawdzięcza temu że węgiel drzewny jest wypalany w bardzo niskiej temp. |
Dość mocno się u nas przyjęło określać tym mianem bezsiarkowca, a co w języku potocznym mocno się utrze, to i do słownika niekiedy trafia. W języku angielskim prochy o zmniejszonej zawartości siarki lub bez niej nazywa się "cocoa powder" - proch kakaowy, a że od kakao do czekolady niedaleko to jest to rodzaj wolnego tłumaczenia tej nazwy, wcale nie taki błędny. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogucik
|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 2:22 pm Temat postu: |
|
|
No cóż... TT, C6 czy pcz na kulowcu wyjdą o niebo lepsze niż w moździerzu ale to zawsze efekt  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|