Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Misha
|
Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 12:01 am Temat postu: kilka pytan od poczatkujacego |
|
|
Witam na samym początku chciałbym sie przedstawić nazywam sie Misha Dmitrij K. (Миша Дмитрий K.[nazwiska nie podaje] ) jestem nowy tutaj na forum . Pracuje w PKP jako Maszynista z pasji jestem modelarzem no ale do rzeczy ostatnia rozmowa z kolega z pracy zainteresowała mnie modelarstwem rakietowym i tu mam kilka pytań Mianowice zacząłem juz budowę Rakiety która mam zamiar pomalować i wystrzelić na pikniku majowym PKP Cargo (zlot kolegów z pracy) a wiec pyt nr
1 czy istnieje jakis wzór lub stosunek co do długosci kadłuba ,rurki co do wielkosci lotek
2 czy lepiej kupic gotowy silnik napedowy do rakietki i czy stworzyc go sam
3 jaki układ lotek zastosowac 3 czy 4 czy wiecej i jaki kształt i gdzie je najlepiej umieścić
4 jak jest najbardziej optymalna waga dla rakietki
5 co daj dodatkowe lotki umieszczone w 4/5 długosci rakietki
Teraz podam wymiary z czego tworze moja głowice atomowa jest to rurka aluminiowa o długości 1000mm średnicy 20mm zewnętrznej i 18mm wewnętrznej lotki również beda aluminiowe z blaszki alu. 0.4 mm przyspawanej do korpusu
prosiłbym najlepiej o rysunki bo j.Polski ciezko mi przychodzi do głowy
przepraszam za wszytkie błedy które popełniłem i jesli zle napisałem to równierz przepraszam za to ze zasmiecam forum i z góry dziekuje za odpowiedz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
damianste1
|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 5:51 am Temat postu: |
|
|
1 Tak są wzory na wyliczanie stateczników parcia itp. na początku radze posłużyć sie tym http://www.nieboloty.fora.pl/modelarstwo-rakietowe-dla-poczatkujacych,2/rakieta-standard-dla-poczatkujacych,938.html
2Na początku polecam gotowy na forum nieboloty masz taniego sprzedawce silników lub kup u pana Sornowskiego.
3 ilość jak chcesz. kształt to trójkąt najprostsze chyba albo poatrz na inne rakiety na forum obejrz Sobie filmiki na youtube.
4 na początku jak najlżejsza. nie ma czegoś takiego jak optymalna waga rakietki.
5 Lepsza stateczność jest wtedy lub po to jak jest dwuczłonowa ale to n ie4/5 dlugości
Nie bierz sie za metal!
Na początku z papieru rób |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maciej najlepszy
|
Wysłany: Nie Maj 02, 2010 12:30 pm Temat postu: |
|
|