Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Niebieski płomień - mieszaniny, gwiazdy, flary, itd...
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kffys

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 3:43 pm    Temat postu: Niebieski płomień - mieszaniny, gwiazdy, flary, itd... Odpowiedz z cytatem

Witam!

Na dziendobry podaje moj wlasny, sprawdzony przepis na niebieski plomien, niestety musze go udoskonalic, aby nadawal sie do gwiazdek bez dextryny bo tak to bedza schly i schly... A tego nie chcemy Wink Czekam na PVC Wink

50% KClO4 *
12% Urotropina **
15% CuCl2 ***
18% NH4Cl****

Mieszanka ktora bez KClO4 spedzila okolo 30 minut (tylko!) w mlynku z pozniej dotartym przez sitko nadchloranem palila sie stabilnie, rowno z czysta niebiesko jasno barwa, czasami zmacona przez przeblysk fioletu ale to jest do naprawy Wink Nie pali sie zbyt szybko wiec chyba bedzie sie dobrze nadawac do flary. POLECAM Smile

*
(planuje zastapic NH4ClO4, ale nie kupnym. Wymieszam w roztworze KClO4 i NH4NO3 i taka mieszanke zkrystalizuje... bo widac przeblyski fioletu i rozu w plomieniu) (Mam nadzieje ze to nie pomysl z kosmosu)

** Jak dostane szelak to beda kwalifikacje Wink Marze o Red Gum Smile
*** Zostanie zamieniona na CuCl, ewentualnie CuCO3 zobaczymy jakie beda wyniki jak zamowie skladniki Razz
**** Zostanie zamienione na PVC... zastanawiam sie tez nad chloroformem Very Happy, ale to musze go najpierw dostac i sprawdzic czy nie jest zbyt lotny. ( On wcale nie dziala jak na filmach Razz)

Bede prowadzic "badania" w zakresie kolorowych plomieni ze skladnikow ogolnodostepnych w Polsce (bez parlonu i red gum - ktora mozna kupic u ketena ale za kosmiczne pieniadze).

OT: Mialem juz tu konto ale tylko czytalem wiec mnie chyba walili Very Happy Teraz
postaram sie bardziej udzielac.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
DNF

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 6:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No zapowiada sie naprawde ciekawie. Czy bedziesz mial filmy..?
co do reakcji KClO4+NH4NO3 to sie nie bede wypowiadal ale mi sie zdaje ze nie zajdzie..ale co ja wiem o chemii. Red gum dostaniesz u pana Artpiego za bardzo przystepna cene. Spiesz sie bo jest to ostatnia dostawa. Pozniej maja byc jakies problemy ze sciaganiem z tego co p. Artpi mowil.
Pozdrawiam
DNF

K. I. Gałczyński
Powrót do góry
IrkaceK

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 7:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Sam swego czasu cos kombinowalem z niebieskim plomieniem i o ile sobie przypominam przy mieszaninie zawierajacej heksamine i CuCl2 zachodzila jakas reakcja - wydzielala sie metaliczna miedz. Nie wglebialem sie w to, bo to odrazu dyskwalifikowalo dla mnie taka kompozycje. Nie obserwujesz u siebie takich objawów ? Sprawdzales jak dziala na ta mieszanke czas ? Zastanawiam sie czy nie lepiej by bylo zamiast chlorku amonu, dac wieksza ilosc chlorku miedzi II Idea Powinno to pozytywnie wplynac na poglebienie barwy.

Pozdrawiam
IK

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Piroman2

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 8:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CuCl2 nie stosuje się w pirotechnice, tylko CuCl - cuprous chloride.
Chlorek miedzi (II) jest jasnozielonym, moco higroskopijnym proszkiem..
Rozpuszczalny doskonale w wodzie, znaczy to jednocześnie, że ulega silnej hydrolizie, oczywiście dająć odczyn kwaśny.

Skoro opracowujesz skład niebieskiej masy, staraj się go wyeliminować -a zresztą widze że piszesz o zamienieniu go na CuCl.. I bardzo dobrze.

Szelak raczej nie wygra z heksaminą, jest ona lepsza w niebieskiach masach... Szelak także nie jest super przyjemny " w obróbce".. i z pewnością nie jest tani, w porównaniu do urotropiny. Ale pewnie, spróbuj, jestem tylko człowiekiem i moge się mylić..

Jeśli NH4Cl4 działa dobrze, to nie zastępuj go.. piszesz że użyjesz pcv lub
chloroformem (nie widze tego praktycznize.. jak już coś to HCB albo C2Cl6, to już z pewnością.. ale w masie tego typu (do flar?). Chloroform odpada.. PCV może być ok, a może nie być, same świnstwo pali się żółtym kopcącym płomieniem.. będzie też utrudnienie w zarabianiu masy na odpowiednią konsystencje.. tworzywo sztuczne jest wredne Wink

Myślę że sam KClO4 może zostać i jest wystarczający dobry na masy niebieskie.. szkoda go zamieniać na droższy NH4ClO4, lub uzyskiwać mieszaninę jak napisałeś"...

[mała uwaga - NH4ClO4 jest lepiej rozpuszczalny, o ile dobrze pamiętam, nie zajdzie reakcja wymiany.. będą cały czas 2 związki w roztworze, ten azotan amonu i nadchloran potasu,]

Widze że zamierzasz właściwie wszystko pozmieniać, rozumiem Cię.. chcesz sprawdzić inne kompozycje - "jak się co będzie sprawdzać"..
To mi sie podoba.
Lecz już teraz, gdy Twoja masa, jest naprawdę dobra, to już jej odczynniki wydają się całkiem ok.

Heksamina z CuCl jest dobrym połaczeniem (CuCl!)...do tego nadchloran + lepiszcze i masa będize dobra.
Choć oczywiste.. kombinacji setki:) i jednocześnie efekty lepsze lub gorsze... dużo tutaj by pisać, a przede wszystkim trzeba działać i zapisaywać swoje wnioski, notować.. itd.

Podoba mi się podejście, daje Ci dostęp do reszty komnat..
Jak da rade, załatw chociaż fotki z działania badanych mieszanek..
powodzenia w opracowywaniu, działaj!
ps drugie konto usunąć? (tak przynajmniej bym zrobił..)
pzdr.
Piroman2

kffys

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 9:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szczerze mowiac nie liczylem na taki nawal odpowiedzi Very Happy
Wiec tak... ukrywajac rumience bede odpowiadal w miare chronologicznie.
1. Filmy i zdjecia moge zrobic, ale nie obiecuje ze duzo sie z nich dowiecie.
Jedyne co mam cyfrowe do robienia zdjec to Sony Ericsson W800i.
Zdjecia sa jeszcze wporzadku - 2Mpix, ale film jest chyba 170x150 czy cos takiego, wiem ze to sie nazywa chyba jakis mniejszy CIF Sad A no i jeszcze jedno... na filmach na tym aparacie plomien jest troche zazieleniony... nawet jak go widze jako soczysty ladny niebieski... ale poprubuje Wink

2. Bardzo chetnie zaczne molestowac pana artpiego, bo red gum... wrrr Very Happy

3. Ta mieszanke kiedys zostawilem dosyc "uwodniona", tzn nie bylo kaluzy ani wody ale byla wilgotna, a to powinno wspomagac takie reakcje, na czas okolo miesiaca i nie zaobserwowalem zadnych zmian istotnych... troche gorzej sie palilo bo bylo wilgotniejsze, ale napewno tam miedzi nie bylo.
Tutaj ilosc chlorkow miedzi i amonu mozna zmieniac... doswiadczalnie wychodzilo mi lepiej jak jest rowno, albo minimalnie mniej chlorku miedzi, poniewaz nawet niewielka ilosc tego chlorku zmienia kolor, a wiecej chloru dobrze go wyostrza. Wink Tylko ze z drugiej strony jest wiecej smrodliwego dymu Sad

4. Dobrze wiem ze CuCl2 nie dorasta do piet CuCl, ale jakos nie chcialo mi sie przepuszczac SO2 przez roztwor tego pierwszego... Po pierwsze jakos nie bardzo mam aparature do tego celu... Po drugie jakos nie lubie sie babrac w warunkach domowych... ale czasami trzeba... zwlaszcza jak sie innych nie ma Sad

5. Szelak przetestuje, bo jest w wielu skladach mieszanek i chetnie zobacze rozne "formacje" to mi da bardziej obektywna mysl Wink Mam nadzieje ze KeteN bedzie tak uprzejmy i odpowie twierdzaco na mojego mejla z prosbami o mniejsze nawazki wlasnie do tych testow.

6. PVC takze sprobuje, bo i tak chce kupic jesli nie do tych to do innych gwiazdek Wink Podobnie do szelaku Wink Chloroform to byl glupi pomysl Razz Przyznaje sie bez bicia... Cos ten chloroform w sobie ma ze wierzymy w takie niestworzone rzeczy na jego temat chocby jak to ze jak sie przylozy gazik lekko nim zwilzony komus do nosa to lezy... lezy... ale po 3 minutach takiej inhalacji :/ P.S. zna ktos srodek ktory by dzialal natychmiast Very Happy ?

7. Co do NH4ClO4 to takze bede probowal, jesli KeteN da mi mozliwosc Wink Nie bede kupowac przeciez kilogram za ponad 100zl... Tylko tak na proby bo slyszalem ze na nadchloranie amonu kolor nie jest brudny od fioletu i jest duzo soczystszy. Dzieki ze mnie utwierdziliscie w przekonaniu ze nie ma co tracic KClO4 na mieszanie go z nawozem Razz

8. Dzieki za zdjecie sim-locka na inne dzialy Very Happy

9. Bardzo prosze o usuniecie tamtego konta bo nawet sie nie dalo logowac , ani hasla odzyskac... :/ i nie wiem wogole czy ono jeszcze jest Sad

Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piroman2 napisał:
.........
Chlorek miedzi (II) jest jasnozielonym, moco higroskopijnym proszkiem..
Rozpuszczalny doskonale w wodzie, znaczy to jednocześnie, że ulega silnej hydrolizie, oczywiście dająć odczyn kwaśny.

Przyczepię się samej chemii Wink . To ,że coś jest doskonale rozpuszczalne nie oznacza , że ulega hydrolizie i że odczyn ma być wg P2 [...]oczywiście kwaśny[...].

Hydrolizie nie ulegają sole mocnych kwasów i mocnych zasad - ich pH ( r-ry ) będą miały wartość ok. 7. Reszta soli ulega hydrolizie dając r-ry o odczynie kwaśnym bądź zasadowym w zaleźności od budowy soli. W przypadku CuCl2 kwasem jest sam uwodniony jon miedzi II ( teoria kwasów Lewisa ). Przesunięciu równowagi kwasowej sprzyja wytrącanie się zasadowych produktów hydrolizy soli ( czyli odszczepienie się protonu od zhydratowanego jonu metalu i przeniesienie jego na cząsteczke wody ).

O niebieskich ogniach nie napiszę bo prawie nie robiłem. Nie daje się do niebieskich mas proszku metalu ( chyba Question ) i to mnie zniechęciło ( niska jaskrawość płomienia ). Robiłem masę opisaną w Szydwłowskim ( kclo3/zasadowy węglan miedzi /siarka. Ogólnie kolorek był dość cieniutki.

Pozdr. A
Powrót do góry

Tchemik

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisał:
Robiłem masę opisaną w Szydwłowskim ( kclo3/zasadowy węglan miedzi /siarka. Ogólnie kolorek był dość cieniutki.

tez robilem i cieniutki to slabe okreslenie. On prawie w ogole nie byl niebieski.

Piroman2 napisał:
PCV może być ok, a może nie być, same świnstwo pali się żółtym kopcącym płomieniem.. będzie też utrudnienie w zarabianiu masy na odpowiednią konsystencje.. tworzywo sztuczne jest wredne.

Z mojego doswiadczenia wynika ze pewnien dodatek PCV podbija kazdy plomien. Ja go stosowalem w zielonych i czerwonych flarach i sprawowal sie calkiem ladnie. Jak wroce z urlopu to w labie zrobie male probki i pokaze.

Obecnie w wolnych chwilach "stracam" CuCl. Pisze "stracam" bo narazie zrobilem r-r CuSO4 dodalem NaCl i nie mam czasu na zrobienie r-ru Na2SO3 by stracic chlorek Laughing Za duzo innej roboty Rolling Eyes

Moze i ja cos z czasem pokaze jesli chodzi o blue flame Wink

Pozdro
Tchemik

Piroman2

PostWysłany: Nie Wrz 17, 2006 11:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiuszu, z tą hydrolizą to mnie aż wybiłes z rytmu...
Wiem co to hydroliza i po prostu moje słówko "jednocześnie" zrobiło z całości błąd. Z mojej storny było to szybkie pójscie do przodu, że ważne jest sama hydroliza tego związku.. a hydroliza w końcu to i tak reakcja chemiczna z wodą, (z H3O+ czy OH-)...
Wiadomo oco mi chodziłoSmile i wiadomo że wyjaśniłeś sprawę, aby nikt nie myślał że sama dobra rozpuszcalność związku to już hydroliza. Pomijam to, myślę że każdy siedzący średnio w piro doskonale powinien znać takie zasady chemi...
ja natomiast poczułem się jakbym się na chemii w ogóle nie znał Wink

Pewnie, że PCV zawsze podbija, chciałem tylko zaznaczyć że nie może jego tam być za wiele.. jeszcze w czerwonych czy zielonych (o których wspomniałeś Tchemiku), gdzie dochodzily ilości proszku Mg, było ok.. w niebieskich tak sądze do 15% wystarczy.
Tutaj to zaznaczyłem, bo robiłem kiedyś masę fioletową (Bleser - pfp) i paliła się "pcv-kowo"...
TO SAMO miałem w przypadku masy Green Metallic by R.Veline (fakt, ze zamiast parlonu dałem pcv..), brak zielonego, masa do niczego.. nie wiem w czym tkwi błąd.

A masa z Szydłowskiego niebieska.. to w gwiazdeczkach na tle czarnego nieba wychodzi bardzo ładnie:) I to właśnie dziwi, bo sama w postaci proszku czy próba spalania w rurce nie da za dobrego rezultatu.. ale tak to jest ok (szkoda że chloran/siarka).
pzdr.
P2

kffys

PostWysłany: Pon Wrz 18, 2006 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgodnie z obietnica jest film oraz zdjecia mojej mieszanki w akcji. Ten sklad co zostal podany wyzej, bez zadnych zmian.

Fotki zostaly zrobione w koncowej fazie palenia, gdyz wczesniej jasnosc jest dorownujaca malej ilosci FB !!! Ogolnie to wszystko wyglada ladniej Wink Tam jest taki pomaranczowy jezyczek plomienia, normalnie on jest bardziej fioletowy i go praktycznie nie widac - wina aparatu. Zobaczcie za to na plytkach jaka piekna poswiata Very Happy

Jest takze film niestety niskiej jakosci Sad
Strona - laduj.pl wchodzicie w pliki i tam szukacie MOV0002, numer pliku 272568 Wink

Czekam na oceny.

P.S. Przepraszam za balagan.

R4PT0R

PostWysłany: Sro Gru 20, 2006 10:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co powiecie na weglan miedzi????co by spasilo dodac zeby byl piekny niebieski plomien?
Piroman2

PostWysłany: Sro Gru 20, 2006 11:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

literatura+strona PFP+własne doświadczenia+zabłąkane posty na forum=
satysfakcjonująca Cię odpowiedź NIE?

-to przez własne zainteresowanie i chęć, sam znajdziesz i nauczysz się przy tym bardzo wiele..

Tak naprawdę, w życiu człowiek interesujących go rzeczy, uczy się zwykle sam - zawzięcie szukając odpowiedzi na nurtujący go problem.

pzdr.
Piroman2

Spanner

PostWysłany: Wto Kwi 20, 2010 1:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

IrkaceK napisał:
Witam

Sam swego czasu cos kombinowalem z niebieskim plomieniem i o ile sobie przypominam przy mieszaninie zawierajacej heksamine i CuCl2 zachodzila jakas reakcja - wydzielala sie metaliczna miedz. Nie wglebialem sie w to, bo to odrazu dyskwalifikowalo dla mnie taka kompozycje. Nie obserwujesz u siebie takich objawów ? Sprawdzales jak dziala na ta mieszanke czas ? Zastanawiam sie czy nie lepiej by bylo zamiast chlorku amonu, dac wieksza ilosc chlorku miedzi II Idea Powinno to pozytywnie wplynac na poglebienie barwy.

Pozdrawiam
IK

Myślę, że to nie była reakcja tylko zmiana koloru CuCl2 pod wpływem uro.
Mieszanka się odwadnia i zmienie kolor na brązowy.
Jednak radzę uważać na mieszankach z CuCl2, ciekawie reagują z aluminium.
Kto nie wierzy niech naleje zawiesinę CuCl2 na folię alu.
Efekt gwarantowany Razz
Powrót do góry
Kwiecia

PostWysłany: Wto Kwi 27, 2010 8:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozwolę sobie wnieść do tematu ciekawy niebieski przepis autorstwa Glebojada, bazujący właśnie na połączeniu CuCl2+uro, który miałam przyjemność testować:

KClO3 50%
CuCl2 33%
heksamina 17%
dex +5%

Podczas wyrabiania tej masy rzeczywiście zachodzi jakaś reakcja, mieszanka brązowieje i robi się lekko ciepła, ale nie jest to nic gwałtownego, nie wydziela się żaden zapach, nie grzeje się zbyt mocno, a gdy masa zbrązowieje do końca, wszelkie objawy ustają. Tak jak napisał Spanner, to prawdopodobnie CuCl2 się odwadnia... i chyba to nawet lepiej. A gwiazdki mają naprawdę ładny głęboki kolor, z tak prostych składników to poezja. Tutaj kadr podglądowy:

A tu moja wyrzutnia gwiazd, z której ten kadr pochodzi:
http://www.youtube.com/watch?v=IBX5d-6mRrU.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Spanner

PostWysłany: Wto Kwi 27, 2010 9:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko cały czas trzeba mieć na uwadze żeby przypadkiem nie miało kontaktu z aluminium, szczególnie z reaktywnym al. bright które jak wiadomo dostanie się wszędzie.
Gwiazdki glebojadowe są naprawdę fajne, kolorek głęboki i wyraźny.
Powrót do góry
Kwiecia

PostWysłany: Wto Kwi 27, 2010 10:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cóż... ja miałam dużo szczęścia mimo wcześniejszej niewiedzy o tej reakcji Embarassed, bo zaprimerowałam je KClO3 / C / Al bright i żadnych nieprzyjemności na szczęście nie było. Ale trzeba pomyśleć nad innym primerem, bez S i Al, albo spróbować bez primera bo chyba powinny być łatwo zapalne.
Powrót do góry
Spanner

PostWysłany: Wto Kwi 27, 2010 10:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrób sobie papkę z cucl2 i nalej na folie alu to zobaczysz co się stanie Razz
Powrót do góry
Kwiecia

PostWysłany: Pią Maj 07, 2010 1:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co tam folia. Podczas mielenia CuCl2 przeżarło mi aluminiową komorę młynka elektrycznego... Wink
Powrót do góry
Glebojad

PostWysłany: Pią Maj 07, 2010 2:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, cóż z moich domyśleń, pomocy wiki i tego co pisze wyżej wynika że cucl2 staje się bezwodny(uwodniony jest zielono niebieski, bezwodny brązowy). Jeśli poczekamy aż reakcja zajdzie przed dodaniem wody to bd to bardzo spokojne i nie ogrzeje się ani trochę. Dekstryny wystarczy w zupełności 2% ale to już szczegóły.
Dzięki za rozpowszechnianie mojego przepisu Kwieciu Very Happy
Dziękuje też za informacje na temat Cucl2, głupio się przyznać ale nie wiedziałem że gryzie się z Alu.
Osobiście mogę jak najbardziej polecić ten skład, Ilość chloranu można w niej zmieniać bez obawy o utratę na jakości koloru odejmując kilka % nadaje się na flary a dodając około 10% więcej można pobawić się w niebieskie petardyhttp://www.youtube.com/watch?v=khHNBHLuDBA.
W przepisie są proporcje które moim zdaniem najbardziej nadały się na gwiazdki.
Powrót do góry
qba200

PostWysłany: Pon Sie 12, 2013 3:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może mi ktoś powiedzieć jeszcze coś praktycznego o kompozycji Glebojada? Tzn zdaję sobie sprawę z niebezpieczności tej mieszanki, pytanie jak bardzo jest niebezpieczna w takim codziennym użytkowaniu tzn. słoik---> szelka. Te kilka % wilgoci w słoiku nie powinno zrobić żadnego bubu? Żadna z kompozycji niebieskich z hamerykańskich forów mnie nie przekonuje, większość gwiazdek pali emitując błękitny kolor, dopiero Glebojadki naprawdę mnie przekonały.

Zamiana KClO3 na KClO4 powinna zwiększyć trwałość mieszanki, są jeszcze inne inhibitory przemian CuCl2 w kontakcie z wodą?

qba200

PostWysłany: Sro Sie 14, 2013 9:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naprawdę nie ma nikogo by pomóc?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: