Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dulaman
|
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 6:13 pm Temat postu: Odwadnianie kwasu azotowego tlenkiem fosforu |
|
|
Witam
Interesuje mnie następujące zagadnienie
Odwodnienie (dehydratyzacja) kwasu azotowego przy pomocy tlenku fosforu
a dokładniej proporcje
np. chcąc odwodnić 1 l. kwasu azotowego HNO3 68% do stężenia 99% ile gram tlenku fosforu bym potrzebował?
Czy podczas reakcji mogą się wytrącić jakieś gazy lub wydzielić ciepło? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
heksogen pl

|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Pomijając fakt że to banalne obliczenia stechiometryczne (podpowiem, rozpisz reakcje tlenku z wodą, przelicz ilość moli wody którą chcesz zlikwidować i masz ilość moli potrzebnego p4o10), nie uda ci sie tak odwodnić kwasu. Dodajac P4O10 reakcja zajdzie wrecz wybuchowo Ja odwadnialem 95% + kwas przed drugą destylacją, grzeje sie to niemiłosiernie, az do rozkładu kwasu na tlenki. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JPalikot
|
Wysłany: Sob Kwi 03, 2010 1:29 pm Temat postu: |
|
|
Ja bym tylko dodał, że ciekawe lecz mało zbadane są mieszaniny nitrujące sporządzone na bazie HNO3 i bezwodnika fosforowegi.
Np. Sklepowy HNO3 ma 65%, więc można z uproszczeniem założyć, że 100g owego kwasu sklepowego stanowi HNO3 x 2H2O.
Spróbujcie teraz odwodnić przez ogrzewanie H3PO4 w temp. ok 300c lub wyższej. Do otrzymanego kwasu polifosforowego o "uśrednionym" wzorze HPO3 dodajcie owego sklepowego HNO3 w ilości takiej aby przypadło 3mole bezwodnika HPO3 na HNO3 x 2H2O. czyli ok 240g bezwodnika HPO3 na 100g 65% HNO3 sklepowego.
Uzyskana mieszanina nitrująca jest bardzo energiczna (przynajmniej na niepodstawiony pierścień aromatyczny), porównywalna do mieszaniny bezw.HNO3 z bezw.H2SO4. Niestety mieszanie jest dość kiepskie bo mieszaniny HNO3 z bezw. HPO3 są bardzo gęste i kleiste.
No i WESOŁYCH ŚWIĄT wszystkim. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|