Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Johnny Łódzki
|
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem, to będą się redukować w środowisku kwaśnym...
8Al + 18H2O + 3KNO3 ---> 3NH3 + 3KOH + 8Al(OH)3
Kwas przesuwa więc równowagę w prawo...
Zrobię testy i zamieszczę relację na forum. Może wyniknie z tego coś pozytywnego. _________________ To co tu piszę, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 6:35 pm Temat postu: |
|
|
O ile dobrze pamiętam w książce Takeo Shimizu są przedstawione wyniki testów mieszanin azotanu (różnych), aluminium, wody z różnym dodatkiem kw. borowego. Temperatura była podwyższona, chyba 60*C. W większości przypadków dodanie 1% kw. borowego powodowało całkowity brak objawów reakcji (wydzielania NH3).
W tylu źródłach polecają dodawanie do mieszanin azotan/al kwasu, że wąpię żebyś miał Jonny rację, ale dobrze że kombinujesz. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Johnny Łódzki
|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 4:31 pm Temat postu: |
|
|
MIROR napisał: | O ile dobrze pamiętam w książce Takeo Shimizu są przedstawione wyniki testów mieszanin azotanu (różnych), aluminium, wody z różnym dodatkiem kw. borowego. Temperatura była podwyższona, chyba 60*C. W większości przypadków dodanie 1% kw. borowego powodowało całkowity brak objawów reakcji (wydzielania NH3).
W tylu źródłach polecają dodawanie do mieszanin azotan/al kwasu, że wąpię żebyś miał Jonny rację, ale dobrze że kombinujesz. |
Brak objawów jest oczywisty, bo amoniak pochłaniany jest przez kwas - ale przez to równowaga leci prosto na produkty! To tylko maskuje zapach, ale reakcja zachodzi silniej niż przy pH=7. Podejrzewam, że alkalizacja dałaby lepsze rezultaty, bo zahamowałaby reakcję. _________________ To co tu piszę, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 10:53 pm Temat postu: |
|
|
Tak ale zaś alkalizacja będzie powodować reakcję, to trzeba by się strasznie upierać i sprawdzać co bardziej by się opłacało, kwestia równowagi reakcji, stopnia przereagowania. Ale jeśli reakcje nie zachodzi w kwaśnym środowisku, albo zaś kwas neutralizuje je i może jest nie tyle mocno kwaśne co może zbliżone do 7. Nie wiem, nie sprawdzałem osobiście pH mieszanek
Ja posiłkowałem się reakcją analitycznego wyznaczania azotanów - NO3.
Można tak sprawdzić obecność azotanu w mieszance, roztwór zawierający jony NO3, zadany małą ilością proszku Zn i zasadą sodową do alkalicznego pH, ogrzewany w próbówce daje wyraźny zapach amoniaku.
Hmm... czekam na dalsze dywagacje, dyskusja moim zdaniem interesująca.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
amlera
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2010 2:57 pm Temat postu: |
|
|
Jako nowicjusz w temacie nie chciałem zakładać osobnego wątku i postanowiłem podpiąć się pod istniejący z moim pytaniem- czy mieszając saletrę potasowa z cukrem pudrem i parafiną można dodać np. węgla drzewnego bez obaw o wybuch całości ? Ten węgiel aby powstało trochę iskier, wiem że z mieszaniny węgla i saletry powstaje tzw. proch czekoladowy- jak jest z jego stabilnością ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pawcios123 Gość
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2010 4:57 pm Temat postu: |
|
|
NIC się nie stanie, mieszanki bez metali na KNO3 są wględnie bezpieczne. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
psorek
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 7:28 pm Temat postu: |
|
|
@almera
Saletra potasowa jest bardzo stabilna. Nic nie powinno się stać. Co do parafiny nie mam pewności, bo nie próbowałem. Jaki daje efekt?
I moje pytanie:
jakie są teoretyczne podstawy ostrzeżeń przed przechowywaniem prochu FB na nadmanganianie potasu? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PiroStach

|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 9:48 pm Temat postu: |
|
|
gdy taka mieszanka zawilgnie jest bardzo duże prawdopodobieństwo że zapali się.Ogółem nie polecam robić tego Fb właśnie z tego powodu.Lepiej zrobić na kclo3 albo kclo4 (znacznie bezpieczniej). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
psorek
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 11:02 pm Temat postu: |
|
|
To to wiem. Tylko CZEMU po zawilgoceniu może odpalić? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
firawerkoman
|
Wysłany: Sob Mar 06, 2010 11:13 pm Temat postu: |
|
|
bo się grzeje! Zresztą nie ważne czemu ważne że się zapali się...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
psorek
|
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 8:32 am Temat postu: |
|
|
mnie interesuje w tym przypadku konkretnie teoria. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pawcios123 Gość
|
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 10:25 am Temat postu: |
|
|
Po prostuzaczyna zachodzić reakcja między KMnO4 i Al w wyniku czego mieszanka się grzeje i w rezultacie zapala. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
psorek
|
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 4:59 pm Temat postu: |
|
|
ale co to jest za reakcja? Coś typu to co napisałem niżej?
Al+3KMnO4 -> Al(MnO4)3+3K
2K+2H2O -> 2KOH+H2 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek91
|
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 11:54 pm Temat postu: |
|
|
Fajnie jakby powstał potas nic tylko go łapać
Z wikipedii
Cytat: | W temp. powyżej 230 °C rozkłada się zgodnie z równaniem:
2KMnO4 → K2MnO4 + MnO2 + O2 |
ale coś mi się wydaje że reakcja zajdzie w następujący sposób
2KMnO4+4AL ->K2O+2MnO+2AL2O3
a czemu z wodą ma większą ochotę się zapalić niż bez, zapewne dlatego, że płatki aluminium chętniej przylegają do kryształków nadmanagianu, dzięki czemu zachodzi powolna reakcja utleniania, w wyniku której powstaje ciepełko, które przyspiesza proces na innych kryształkach dając jeszcze większe ciepełko i BUM
Nie tylko z aluminium się tak dzieje - spróbuj do cukru z KMnO4 nalać wody Po prostu KMnO4 ma bardzo silne właściwości utleniające na dodatek jest dość niestabilny i chętnie ten tlen oddaje utleniając wszystko co znajdzie się w zasięgu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
psorek
|
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 11:27 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Czy ja wcześniej nie po polsku mówiłem?
EDIT:
Jak bardzo niebezpieczne jest KMnO4+cukier+H2O? Jaki to daje efekt? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pawcios123 Gość
|
Wysłany: Pon Mar 08, 2010 1:35 pm Temat postu: |
|
|
jesli je zmieszas i nakapiesz wody to sie zapali, choć nie tak gwałtownie jak z gliceryną. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
psorek
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Zdobyłem właśnie KClO3. Co proponujecie na początek z tym odczynnikiem? H3, FB, kapiszony? Do czego się on nadaje lepiej a co tylko z KClO4? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malutki .45
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 6:43 pm Temat postu: |
|
|
Na początek to z siarką nie mieszaj  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kogucik
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 7:16 pm Temat postu: |
|
|
właściwie do wszystkiego KClO4 jest lepsze od KClO3. Jedyne w czym widzę przewagę KClO3 to cena i to że gwiazdki na KClO3 są łatwiej zapalne. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
psorek
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Nie posiadam chloranu VII. Może zdobędę w najbliższym czasie... A czego DEFINITYWNIE nie robić na tym?
ps. siarkę i fosfor wiem że nie mieszać z tym. Jeden mój kolega UCIERAŁ jakieś 200mg siarki i tyleż chloranu, cud że mu się nic nie stało!
Jakie środki ostrożności przy H3 na chloranie V? Jakie proporcje? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|