| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Czy wy郵esz dotacje na forum? |
| Tak |
|
62% |
[ 20 ] |
| Tak, ale tylko je瞠li forum b璠zie ulepszone |
|
12% |
[ 4 ] |
| Nie |
|
25% |
[ 8 ] |
|
| Wszystkich G這s闚 : 32 |
|
| Autor |
Wiadomo嗆 |
HNIW

Do陰czy�: 14 Kwi 2002 Posty: 359
|
Wys豉ny: Sro Sty 06, 2010 10:53 am Temat postu: Dotacja forum |
|
|
Jak pewnie ostatnio zauwa篡li軼ie, co jaki� czas forum nie jest dost瘼ne i to czasami na okres kilku dni. Z powod闚 cz瘰tych awarii 陰cza do serwera oraz sprz皻u, jestem zmuszony przenie嗆 wszystko na nowy serwer do dedykowanego hosting center. Ju� wcze郾iej podj掖em kroki aby przenie嗆 forum z domeny darmowej pirotechnika.one.pl, kt鏎a w ka盥ym momencie mog豉 przesta� dzia豉�, na p豉tn� domene forumpirotechniczne.pl.
Do tej pory forum by這 darmowe i chce aby takie pozosta這 ale utrzymanie go na dobrym poziomie technicznym oraz rozw鎩 wymagaj� dodatkowych koszt闚. Dlatego umie軼i貫m na stronie przycisk dotacji. Je瞠li kto� ma pare wolnych groszy to mo瞠 je wys豉� na konto forum za pomoc� konta paypal lub przy u篡ciu karty kredytowej. To jest najlepsza metoda p豉tno軼i przy jednoczesnym zachowaniu anonimowo軼i p豉c帷ego. Mo瞠cie te� zrobi� przelew bezpo鈔ednio na konto firmowe:
Tandem Networks
63 1050 1461 1000 0023 1230 1670
Z dopiskiem, za forum.
W ci庵u 1-2 miesi璚y powinno ju� wszystko dzia豉� na nowym serwerze z 陰czem BGP w serwerowni w Krakowie. Znacz帷o poprawi to niezawodno嗆 oraz w pewnym stopniu pr璠ko嗆. Je瞠li system dotacji si� sprawdzi to uruchomie tak瞠 wymiane literatury z u篡ciem ftp/http tak aby 豉two mo積a wymieni� si� ksi捫kami i innymi artyku豉mi.
Ostatnio zmieniony przez HNIW dnia Sob Lut 20, 2010 2:45 pm, w ca這軼i zmieniany 4 razy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
HNIW

|
Wys豉ny: Sro Sty 06, 2010 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Tak jak napisa貫m, nie trzeba mie� konta w paypal. Na dole strony macie :
"Nie masz konta PayPal?
U篡j karty debetowej lub kredytowej. Kontynuuj"
Wtedy mo積a zap豉ci� dowoln� kart� debetow� lub kredytow�, kt鏎� mo積a p豉ci� w internecie.
Paypal jest wygodniejszy i mniej jest potem rozliczania z US bo wszystko mam jako jedn� tranzakcje a nie kilkana軼ie. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tchemik

Do陰czy�: 11 Sty 2004 Posty: 497 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Sro Sty 06, 2010 3:42 pm Temat postu: |
|
|
| HNIW napisa�: | | Wtedy mo積a zap豉ci� dowoln� kart� debetow� lub kredytow�, kt鏎� mo積a p豉ci� w internecie. |
A jak sie takowej nie posiada...
Ja tez z checia sie dorzuce ale nie mam jak...
J. _________________ Tchemik.Pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
HNIW

|
Wys豉ny: Sro Sty 06, 2010 5:04 pm Temat postu: |
|
|
| Tchemik napisa�: |
A jak sie takowej nie posiada...
Ja tez z checia sie dorzuce ale nie mam jak...
J. |
Ju� g堯wny post zaktualizowany. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Sro Sty 06, 2010 11:05 pm Temat postu: |
|
|
Git, jestem za i wp豉ta dokonana.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
_Vincenzo_
Do陰czy�: 03 Lip 2003 Posty: 253 Sk康: z MatPlanety
|
Wys豉ny: Sro Sty 06, 2010 11:07 pm Temat postu: |
|
|
Jakie� specjalne 篡czenia co do tytu逝 wp豉ty?? Ostatnio jak pami皻am (a lata ju� min窸y) by這 "Za ksi捫k� o forum"
Teraz co� podobnego czy b康� co? _________________ _Vincenzo_ |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
HNIW

|
Wys豉ny: Czw Sty 07, 2010 12:26 am Temat postu: |
|
|
| Najlepiej po prostu "Za forum". |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
DeTonix

Do陰czy�: 13 Maj 2003 Posty: 170 Sk康: Kresy...
|
Wys豉ny: Czw Sty 07, 2010 1:29 am Temat postu: |
|
|
Witam
Posz這, PayPalem ale bez dopisku, jakby ka盥y z u篡tkownik闚 kopsn掖 cho熲y jedno piwo....
grosz do grosza i b璠zie kokosza....
Pzdr _________________ Memento Mori................ |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
_Vincenzo_
|
Wys豉ny: Czw Sty 07, 2010 10:06 am Temat postu: |
|
|
OK, a wi璚 wys豉ne  _________________ _Vincenzo_ |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
_Vincenzo_
|
Wys豉ny: Pi� Sty 08, 2010 12:13 am Temat postu: |
|
|
| Smok napisa�: |
Jedyne co na forum troch� irytuje to niemo磧iwo嗆 wypowiadania si� i pomocy innym... Pozdrawiam. |
Wypowiada� si� mo瞠sz w okre郵onych komnatach. B璠ziesz pisa� z sensem, dostaniesz szersz� gam� wyboru. To taka specyficzna wersja selekcji naturalnej. _________________ _Vincenzo_ |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Firefighter
Do陰czy�: 26 Wrz 2002 Posty: 56 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Pi� Sty 08, 2010 2:43 pm Temat postu: |
|
|
| Edward Gierek napisa�: | | Pomo瞠cie...? |
Pomo瞠my. _________________ Pozdr., FF. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Hack

Do陰czy�: 15 Cze 2006 Posty: 359
|
Wys豉ny: Pi� Sty 08, 2010 9:22 pm Temat postu: |
|
|
Tak, trzeba wesprzec najfajniejsze forum piro. _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Sty 10, 2010 4:28 pm Temat postu: |
|
|
Moja pomoc zwi您ana z forum polega na tym, 瞠 mog� udost瘼ni� serwer ( kupiony na www.nazwa.pl ) na parkowanie film闚 i zdj耩 a bez tych za陰cznik闚 forum znacznie traci na jako軼i. Kiedy� pcha貫m kopi� ciekawszych plik闚 na http://forumpirotechniczne.pl/www2 ale od roku nie mam ju� tam dost瘼u ( przez format kompa ). Teraz jak znajd� co� ciekawego i mam na to ochot� to wrzucam na http://www.theoreticalscience.pl/Forum_Piro/. Ten serwer to raczej moja pomy趾a a kosztuje co� oko這 500 zeta/rok ( jak przyjedzie faktura to b璠� wiedzia� dok豉dniej ). Wi璚 dla tego forum mog� jego d逝瞠j utrzyma� ale jak d逝go nie wiem.
Gdyby by這 zainteresowanie, mog� 2- 3 osobom da� has這 webowskie do serwera. Osoby te musz� by� moderatorami aby dopisywa� „kopia na forum_piro_2”.
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
HNIW

|
Wys豉ny: Nie Sty 10, 2010 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Ale na forum ju� od dawna mo積a dawa� za陰czniki. Co prawda ich wielko嗆 jest ograniczona ale upowa積ieni i moderatorzy maj� 50MB do dyspozycji co spokojnie wystarczy na 100 zdj耩. Pozostali maj� 5MB.
Po przeniesieniu do nowej serwerowni postaram si� uruchomi� komnate "literatura" na forum oraz umo磧iwie dodawanie wi瘯szych za陰cznik闚 w postaci djvu czy pdf. Wszystko zale篡 od tego czy dofinansowanie forum wystarczy na pokrycie rosn帷ego zu篡cia 陰cza przy 軼i庵aniu wi瘯szych plik闚. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Sty 11, 2010 6:49 pm Temat postu: |
|
|
| HNIW napisa�: | Ale na forum ju� od dawna mo積a dawa� za陰czniki.
. |
Gdyby nie moja praca przenoszenia plik闚 na ww2, na forum by這 do diab豉 dziur . Do dzi� znaczna wi瘯szo嗆 woli poda� zewn皻rzne linki do zdj耩 i film闚 ze szkod� dla tego forum.
Masz racj�, nie ma co aby� ponosi� koszta w 100 % na utrzymanie forum ale podejd� do tego psychologicznie. Dobrowolnie zbierzesz na cukierki, mo瞠 nieco wi璚ej ale tylko w 1-ym roku, potem o tym zapomn�. Lepiej by by這 jawnie poda�, 瞠 masz koszt闚 np. AAAAA zeta i tyle a tyle ci wp造n窸o. Innych by to mobilizowa這 i zach璚a這 do wp豉ty. Og這szeniodawc闚 musisz "zmobilizowa�" Ty albo kto� w Twoim imieniu.
Ruscy testuj� p豉cenie za czytanie forum ale wg mnie forum im pr璠zej zdechnie ni� na nim zarobi�. To nie te ilo軼i wej嗆 co na forum elektroda czy gitarowe.
Ja ci wp豉c� jak skasuj� sw鎩 serwer bo wykup jego to by豉 pomy趾a
Przy okazji wczoraj na discovery pokazali firm� co wyburzy豉 kilkadziesi徠 most闚 ( odpowiada� za to ch這pak 26 lat, syn w豉軼iciela aby by這 jasne ). Pi瘯ne uj璚ia, serce mocniej mi zabi這. Od razu pomy郵a貫m sobie o pewnej sentencji
"砰cie ma w nosie Twoje plany" ( dzi� mog� wklei� u鄉iech ale kiedy� nie by這 mi do 鄉iechu )
Mam spalony komp ale od czego s� s御iedzi
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
HNIW

|
Wys豉ny: Pon Sty 11, 2010 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Zarabianie na forum to by by豉 jaka� pomy趾a. Nasze zainteresowanie jest do嗆 specyficzne wi璚 ogl康alno嗆 raczej jest znikoma. W dofinansowaniu chodzi o pokrycie podstawowych koszt闚 jak domeny czy wykorzystanie 陰cza. P鏦i utrzymanie forum nie kosztowa這 mnie nic poza moj� prac� to nie by這 problem闚. Co innego jest w這篡� prace a co innego jeszcze kase do tego dok豉da�.
Je瞠li chodzi o dok豉dne koszty to nie da si� tego w prosty spos鏏 oszacowa�. Po pierwsze nowy serwer nie b璠zie obs逝giwa� forum ale te� pare innych stron z kt鏎ych korzystam. Po drugie dost瘼 do lepszego 陰cza oraz serwerowni z prawdziwego zdarzenia mam za豉twiony po znajomo軼i na zasadzie handlu wymiennego a nie rocznych op豉t.
Na razie z tego co widze, darowizny na pewno pokryj� koszt domeny. Chce te� da� dost瘼 do literatury aby w 豉twy spos鏏 mo積a dosta� si� do pozycji takich jak Urba雟ki, Fedoroff. Ju� pierwsze przymiarki robie do ustandaryzowania djvu wraz z OCR. To jednak spowoduje znacznie wi瘯sze obci捫enie 陰cza bo przyk豉dowo jeden tom encyklopedii fedoroff przy najlepszej kompresji zajmuje 16MB a jest ich 10 Og鏊nie mam kilka GB literatury zwi您anej z piro i mat. wyb.
Jak ludzie b璠� wp豉ca� to b璠� wi璚ej wrzuca� (inni te� b璠� mogli dodawa� pozycje) a jak nie to sko鎍zy si� na kilku ksi捫kach. My郵e, 瞠 na pocz徠ek to wystarczaj帷a mobilizacja. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Lut 03, 2010 11:39 pm Temat postu: |
|
|
| A_O napisa�: | | ....Ruscy testuj� p豉cenie za czytanie forum ale wg mnie forum im pr璠zej zdechnie ni� na nim zarobi�. |
No i mo積a czyta� bez p豉cenia hehe czy pisa� nie wiem. 砰cie ich do pionu sprowadzi這, piro to nawet nie gitara gdzie ludk闚 jest znacznie wi璚ej a i tam nie ma p豉cenia. Ok, dobrowolno嗆 w p豉ceniu jak najbardziej.
Kasuj� swoja stron� domow�, znudzi豉 si� mi, pewno to skutek tego, 瞠 ju� wszed貫m w 2 po這w� wieku 篡cia :-0. Jak by by� jaki� m這dy pasjonat piro to oddam jemu j� ( oczywi軼ie pust� ) .
A. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
oktogenek
Do陰czy�: 15 Kwi 2002 Posty: 416
|
Wys豉ny: Czw Lut 04, 2010 9:48 am Temat postu: |
|