Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bateria pirotechniczna 1"
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
A_O
Gość

PostWysłany: Sob Sty 02, 2010 11:09 pm    Temat postu: Bateria pirotechniczna 1" Odpowiedz z cytatem

Kilka dni temu seksualnie potraktowałem pewien wyrób piro (rozebrałem jego ) czyli baterię

Kupiłem to pudełko za 50 zeta i poszedłem odpalić i zobaczyć czy warto było Rolling Eyes

No więc efekt całkiem, całkiem, kilka szeleczek były trochę gorszych, reszta na + 5.

--> FILM

Z pudełka wyciąłem wcześniej jedną rurę-wyrzutnię i potraktowałem ją nożykiem

Pierwsze wrażenie - całość jest zbyt skomplikowana ( szczególnie ścieżka ogniowa w baterii i jako spoleta w szeleczce) no ale chińczyki robią za miskę ryżu więc o robociznę nie muszą się martwić.

Naważka gwiazdek plus flesza = 11,2 gram

Ciężar gwiazdek 8,4 Gram, flesza 2,7 Gram. W wyrzutni było 19 rur czyli 1 sztuka za 2,63 zeta.

Czyli 1 kG mieszanki piro ( bez prochu jako ładunku miotającego ) kosztuje w gotowym wyrobie 235 zeta. Czyli cena na górnej granicy, jeszcze do przyjęcia.

Teraz postaram się, a przynajmniej mam taki zamiar, zrobić coś podobnego ale z szeleczką o nieco prostszej konstrukcji. I jako efekt to co najbardziej lubię czyli dragonki. Skład mieszanki dragonkowej podał Bada-Bum i jest on najlepszy.

No i dziś skończyłem 50 lat (bez życzeń bo nie ma z czego się cieszyć )Rolling Eyes Cool . Od razu mocniej mnie dziś strzyka w krzyżu, starość nie radość Wink

A.

Ostatnio zmieniony przez A_O dnia Nie Sty 31, 2010 10:55 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

KYK

PostWysłany: Nie Sty 03, 2010 12:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś podobnego sie zrobiło ale nie szelki tylko saluty bo nie mialem juz małych gwiazdek. Na zatyczki świetnie nadaje się klej na gorąco do nabycia w każdym budowlanym w laskach po 50 groszy + pistolet za dyche. Na 20 sztuk 1" salutów poszło 5 lasek kleju. Fajna sprawa, zatyczka pancernie sie trzyma korpusu, nie trzeba pepłać się z gipsem no i nic nam nie przesiąknie wodą. Czas robienia takich zatyczek to parominutowa zabawa...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Nie Sty 03, 2010 2:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie zawsze ciekawiło jak chinczycy robią te swoje czerwone zatyczki - co to jest ?
Powrót do góry

A_O
Gość

PostWysłany: Nie Sty 03, 2010 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GUN_1917 napisał:
Mnie zawsze ciekawiło jak chinczycy robią te swoje czerwone zatyczki - co to jest ?

To jakaś glinka. Pełni rolę zatyczki, i nadaje szelce obciążenie aby stabilniej leciała. Ale odmierzyć ją, wsypać, zaprasować - sporo z tym pracy. Jest dość krucha, palcami łatwo ją skruszyć.

Wg mnie ten sam cel można uzyskać przy pomocy zatyczek kartonowych i będę chciał to pokazać.

A.
Powrót do góry

Cycu

PostWysłany: Nie Sty 03, 2010 3:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

To już chyba lepiej będzie użyć tynku gipsowego, który jest lekki i bardzo dobrze trzyma się papieru. Z zatyczkami papierowymi za dużo roboty a efekt wydaje mi się, że będzie podobny.

Pozdrawiam

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Nie Sty 03, 2010 4:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Włąsnie to jest ciekawe - oni to chyba wprasowywują bo trzyma się bardzo mocno nie widziałem jeszcze aby coś takiego wypadło - co ciekawe zdaje się ze stosują tą samą masę jako dysze do rakiet ..
Powrót do góry

Cycu

PostWysłany: Nie Sty 03, 2010 4:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś widziałem filmik jak robią takie zatyczki ręcznie. Na sylwestra miałem wyrzutnie firmy Maxsem i pozwolołem sobie Laughing jedną rozebrać i zrobić wszystko z moich materiałów tuba z kartonu a zatyczki z tynku gipsowego. Waliło to jak głupie i nie było różnicy miedzy moim wykonaniem a Chińczyków Cool

daje filmik maszyny do zatykania właśnie tą glinką rurek do wyrzutni.

KLIK

dodano:
znalazłem ten filmik jak robią takie zatyczki ręcznie daje go tutaj

MIROR

PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 7:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy dobrze widzę że glinka jest zaprasowana tylko z jednej strony, a z drugiej po prostu wsypana i jakby zalana żywicą? Mnie jeszcze zastanawia jakiego oni FB używają, ale sprawdzić to to już trochę trudniej będzie.

PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z jednej strony jest sprasowana a z drugiej zwykle wsypana zbrylona glinka odzielona od wewnętrznej strony kartonikiem a od zewnętrznej dodatkowo krążek zalany jest kleikiem pszennym. FBek jest na pamie pewnie z chloranem badz nadchloranem, ale pewnie to pierwsze ;P
Powrót do góry
lampek

PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 10:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

usypać kupkę flesza i odpalić, dzięki temu można ocenić szybkość FBeka, czy to cos pokroju KClO3/Al czy coś mocniejszego.
Powrót do góry
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Pon Sty 04, 2010 11:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najprościej bylo by trochę tego FB rozpuścić - przez sączek i badać własciwości r-r spróbować oddzielić sole - ewentualnie sprawdzić jakie mamy jony to już jakieś tam wyniki do szacowania da - Co do tych rur - rozwaliłem już pare setek i zadnego kartonika na dole nie zauważyłem ani żywicy ... Ciekawa jest ta technologia biorąc pod uwagę fakt że ewidentnie w maszynie miedzy prętem a końcem rurki zostaje sporo miejsce - chyba że to tylko złudzenie...

Znalazłem po sylwku nie odpalną wyrzutnie - postaram się zrobić jakoś analizę FB o ile jest i wtedy powiem co wyszło o ile cena odczynników do analizy mnie nie zabije ...
Powrót do góry

B&G

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 12:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GUN_1917 napisał:
Co do tych rur - rozwaliłem już pare setek i zadnego kartonika na dole nie zauważyłem ani żywicy

Mam wrażenie, że masz na myśli rury z wyrzutni (moździerze).
To co wybebeszył Arek to szelka z wyrzutni 1,2'. Zresztą na zdjęciu są widoczne tajne zapiski Arka i dokładnie tam widać, gdzie w wyrobie znajduje się zmolestowany Smile przedmiot.

Technologicznie wygląda to tak, że najpierw zaprasowują w rurce(szelce) dolną zatyczkę wraz z opóźniaczem (lont), następnie walą szwaks z gwiazdkami i burstem, przekładka, znowu glinka, druga przekładka z dociśnięciem glinki, a na koniec siakiś klej. I mini szelka gotowa.
Rurki które "czopuje" automat z filmu, łączy się odpowiednio lontem przez otwór/otwory tuż nad dolną zatyczką, kompletuje w zestawy okręcone drutem, zasypuje lifciakiem, wrzuca szelki zaprimerowanym opóźniaczem do dołu i wkleja lub wciska krążki cienkiej tektury, żeby wszystko nie wylatało.
To tak w skrócie najprostsza technologia skośnookich.
Przy seryjnej dobrze zorganizowanej produkcji, trzepią tego na tony.

W naszych warunkach zamiast glinki polecił bym bentonit.

Przy okazji, u nas taka produkcja jest nieopłacalna, bo ściągnięcie tego od żółtych wyjdzie znacznie taniej niż wykonanie samych tulejek papierowych - nawet jak byś je zamawiał w dziesiątkach tysięcy.

GUN_1917 napisał:
Mnie zawsze ciekawiło jak chińczycy robią te swoje czerwone zatyczki - co to jest ?

Ta glinka to kosmiczna technologia.
Rozmawiałem z naocznym świadkiem, który widział co mały żółty człowiek robi jak mu się kończy ten kosmiczny materiał na zatyczki.
Żółtek łapie kubeł, łopatę i udaje się 20 metrów na zbocze góry na której zlokalizowana jest "fabryka", a następnie uzupełnia zapasy tajemniczej substancji kilkoma wprawnymi ruchami łopaty.

Ten trick technologiczny prawdopodobnie możliwy jest i w Polsce - na przykład w okolicach Kazimierza nad Wisłą.
Jak kiedyś tam byłeś, to wiesz co mam na myśli.

GM

Ostatnio zmieniony przez B&G dnia Wto Sty 05, 2010 12:25 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
B&G

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 12:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale się rozpisałem.

Przeważnie w szelkach małych wyrzutni jest FB. Gorący, silny i daje huk.
Zauważcie, że wyrzutnie "ciche", tzn. z cichym burstem są rzadkością.

GM
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Cycu

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Powiedz mi proszę jeśli wiesz B&G. Z czego oni robią ten ich klej??
Ja robiłem pszenny, ale ich jest zdecydowanie lepszy.

Pozdrawiam

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 12:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak właśnie , - miałem na myśli rurke od wyrzutni - tych "mini szeleczek" nigdy nie kroiłem dopiero jakoś w weekend będe się do tego przymierzał .- Najlepiej to chyba skalpelem będzie nie ?

Co do tej glinki - tak właśnie caly czas podejrzewałem że to musi być coś takiego - do Kazimierza mam kawał drogi ale spróbuje nakopać gdzieś normalnej gliny i tym spróbować - zobaczymy co to z tego wyjdzie...
Powrót do góry

sqasz5555

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 2:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z ta glinka to niema co kombinowac lepiej kupic worek tego zwiru dla kota pare groszy, pozniej wrzucamy do mlynka elektrycznego lub kulowca i mielimy do na maczke i na sucho prasujemy, wiercic w tym mozna i sie nierozlatuje.
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbowałem się bawić z tą glinką i tak średnio to jest...
Powrót do góry

IrkaceK

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Zatyczka wlasnie ze sprasowanego betonitu wraz z wprasowanym lontem. Przy uzyciu prasy oraz prostego narzedzia wykonanego z kawalka drewna i preta caly proces zajmowal 30-60sekund.

Jak bedzie zainteresowanie betonitem to moge zalatwic (12zl/kg - pylisty).

A teraz uciekam bo ostatnio nawet nie mam czasu na spokojnie poczytac co sie na forum dzieje...

Pozdrawiam
Irek

Ostatnio zmieniony przez IrkaceK dnia Czw Paź 20, 2011 9:12 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
B&G

PostWysłany: Wto Sty 05, 2010 10:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Glina się do tego nie nadaje.
To musi być ziemia ilasta-bentonitowa.
GM
Powrót do góry
JNS

PostWysłany: Sro Sty 06, 2010 3:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy nie prościej jest zaraz po sylwestrowej nocy przytaszczyć wystrzelone i pozostawione wyrzutnie. Jeśli nie będą mokre nadają się bez problemu do ponownego użycia.

Co do zawartości FB w wyrobach skośnookich to faktycznie identyczna mieszanka znajduje się w zestawach mini szelek. Szelka kulista oklejona dwiema warstwami papieru pakowego. Całość wygląda bardzo niechlujnie, ale działa. Mając formę można myślę łatwiej wykonać kuliste szeleczki niż te cylindryki z wyrzutni.

WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU !!!
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: