| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
bomberman22

Do陰czy�: 12 Mar 2004 Posty: 66 Sk康: pd. - wsch. Polska
|
Wys豉ny: Sro Kwi 27, 2005 6:28 pm Temat postu: |
|
|
| piro_techman napisa�: | | bomberman22 napisa�: | | Ostatnio robi貫 kilka pr鏏 z kolorowymi dymami, ale narazie wyszed� tylko 鄴速y i fioletowy. Mam problem z mieszank� pcz + ultramaryna. S瘯owski pisa�, 瞠 stosuje si� j� do rakiet sygnalizacyjnych i daje niebieski dym. ..... |
1. Nic Ci nie wysz這.
2. S瘯owski si� widocznie pomyli� . Ultramaryn� mo瞠cie tylko dyspergowa� wybuchem ale marny to spos鏏 na dym.
Pozdr. A |
Tak. W豉郾ie to stwierdzi貫m. Zakupi貫m laktoz� i wypr鏏owa貫m mieszanki oparte na KNO3 + laktoza. Kompletna lipa. Nie do嗆, 瞠 pali si� to strasznie powoli i w stanie ubitym nie spos鏏 zapali�, to dymu i tak male鎥o i nawet z dodatkami nie jest kolorowy. A dlaczego uwa瘸sz, 瞠 nic nie wysz這? Wg mnie 鄴速y dym z KMnO4 + dermatol nie jest najgorszy. A przecie� na zakup As2O3 nie mog� sobie pozwoli�. _________________ <<KNO3 + sacharoza
ζdne, nie? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Kwi 27, 2005 7:03 pm Temat postu: |
|
|
| bomberman22 napisa�: | | .... A dlaczego uwa瘸sz, 瞠 nic nie wysz這? Wg mnie 鄴速y dym z KMnO4 + dermatol nie jest najgorszy.. |
Dermatol . Kup sobie 鈍iece chi雟kie i masz profi dym. I taniej Ciebie wyjdzie. Za piro masz 4 * . A jak zrobi貫� fioletowy
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
bomberman22

Do陰czy�: 12 Mar 2004 Posty: 66 Sk康: pd. - wsch. Polska
|
Wys豉ny: Czw Kwi 28, 2005 6:43 pm Temat postu: |
|
|
| piro_techman napisa�: |
A jak zrobi貫� fioletowy
Pozdr. A |
Pr鏏owa貫m dw鏂h sk豉d闚: KNO3 + cukier + fiolet metylenowy i KNO3 + laktoza (8,50 z� za 50g!) + fiolet metylenowy.
Pierwsza mieszanka spala si� znacznie szybciej i dym jest wyra幡iejszy. Druga natomiast pali si� b. d逝go. Prawd� m闚i帷 ten dym jest fioletowo - bury.
Wog鏊e kolorowe dymy to ci篹ka sprawa. Dla mnie lepiej ju� zrobi� dobry bia造 zamiast kiepskiego kolorowego.
A z馧t� 鈍iec� - fakt, mog� kupi�, ale dla mnie liczy si� te� satysfakcja, 瞠 to m鎩 wyr鏏. _________________ <<KNO3 + sacharoza
ζdne, nie? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Nie Cze 05, 2005 2:03 pm Temat postu: |
|
|
PRZENIESIONE Z INNEGO TEMATU
| Banan napisa�: | Ja chodz� od kilkunastu lat i mog� powiedzie� 瞠 wiele pirotechniki na meczach prze篡貫m nawet kilka razy gaz 透awi帷y i jeszcze 篡j�. Du穎 by這 w tym wszyskim niepowodze�. Kiedy� zrobi貫m 鈍iec� z KClO3 + antracen proporcji nie pami皻am ale ok. 60/40, mieszanka nigdy wcze郾iej nie sprawdzana (ze wzgl璠u na braki w odczynnikach) i okaza這 si� na meczu 瞠 kicha , bo zamiast dymu powsta造 k喚by klej帷ej sadzy i ca造 sektor musia� si� ewakuowa�. A jeden z kibic闚 krzykn掖: Co za k...a to podpali豉. Teraz my郵� 瞠 to by豉 i jest g逝pota, lecz kiedy� bez kilku petard nie by這 sensu i嗆 na mecz
W ka盥ym razie teraz na stadionach jest du穎 bezpieczniej co kiedy� i niedowiark闚 serdecznie zapraszam, a kilka wdech闚 dymu pomara鎍zowego z flar ratowniczych na pewno nie zaszkodzi
Co do mieszanek na r騜nokolorowe dymy stosuje si� KClO3 + laktoza + barwnik organiczny + lepiszcza, W ksi捫kach i w necie jest wiele dok豉dnych przepis闚 odno郾ie kolorowych dym闚 sygnalizacyjnych
I jeszcze jedno (tak na marginesie ). Ostatnio na meczu w Szczecinie jaki� kibic odpala� kilka 鈍iec dymnych o do嗆 niespotykanych 篡wych kolorach (r騜owa, fioletowa, zielona) Chcia貫m powiedzie� 瞠 to by豉 naprawd� 鈍ietna robota i je瞠li czyta to forum to niech si� w jakis spos鏏 ujawni. Jestem w豉郾ie za tak� opraw� meczu
|
| helmut napisa�: | banan. to s� zwykle ruskie 鈍iece ratownicze i one bardzo czesto sie pojawiaja w Szczecinie...
a mi chodzi o taki efekt
|
| Banan napisa�: | M闚isz ruskie 鈍iece ratownicze Sam nie wiem, bo w ratownictwie (mi璠zynarodowa konwencja SOLAS) na ca造m 鈍iecie obowiazuje kolor pomara鎍zowy i Rosja powinna sie dostosowac. Raczej s� to 鈍iece ruskie sygnalizacyjne, a ja ca造 czas my郵a貫m 瞠 kto� to samemu zrobi� W ka盥ym razie je瞠li na pierwszym zdj璚iu s� w豉郾ie te ruskie to na 90% s� zrobione na bazie KClO3 + laktoza. Te drugie zdj帷ie robi wra瞠nie i szczerze m闚i帷 nie wiem co tam mo瞠 by�, lecz na pewno jest dodane od cholery barwnika i mieszanka spalaj帷 si� wydziela ma這 ciep豉. St康 taki efekt
Pozdrawiam. banan
P.S. Powiedz helmut ile kosztuje ruska 鈍ieca dymna
|
| helmut napisa�: | | banan napisa�: | M闚isz ruskie 鈍iece ratownicze Sam nie wiem, bo w ratownictwie (mi璠zynarodowa konwencja SOLAS) na ca造m 鈍iecie obowiazuje kolor pomara鎍zowy i Rosja powinna sie dostosowac |
Ma造 b陰d sygnalizacyjne oczywi軼ie. w ka盥ym razie napewno ruskie
| Cytat: | P.S. Powiedz helmut ile kosztuje ruska 鈍ieca dymna  |
Nie mam zielonego poj璚ia. Widzia貫m je pare razy, ale nie kupuje g闚na - je郵i 鈍iece dymne na szczeci雟kim stadionie to tylko granatowo-bordowe Ale je瞠li bardzo Ci to potrzebne to zapytam.
To jak? Kto� ma pomys� [b]jak wykona� 鈍iece z grugiego zdj璚ia???
|
| Banan napisa�: | | Cytat: | Nie mam zielonego poj璚ia. Widzia貫m je pare razy, ale nie kupuje g闚na - je郵i 鈍iece dymne na szczeci雟kim stadionie to tylko granatowo-bordowe |
My郵e dok豉dnie tak samo i w豉郾ie pr鏏uj� takie zrobi�, tylko 瞠 barwniki strasznie drogie. Dlatego podejrzewam 瞠 moje pr鏏y na stadionie b璠zie mo積a zobaczy� dopiero na rund� wiosenn� , cho� jakby si� uda這 zrobi� takie jak na 2 zdj璚iu, to te� by by這 wspaniale
Ja te� nie kupuj� g闚na tylko mnie zastanowi這 ile kosztuj�. Lepiej samemu zrobi� bo o wiele wi瘯sza frajda.
Pozdrawian. banan
|
_________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Lip 23, 2005 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Na ilo嗆 dymu ( kolor pomijam ) z masy dymnej w造wa :
1. Ci篹ar masy dymnej
2. Ilo嗆 barwnika w % w masie dymnej
Ilo嗆 barwnika wacha si� od 40 do 60 % z grubsza w zale積o軼i od budowy chemicznej barwnika.
3. Rodzaj utleniacza i paliwa
Praktycznie jedynym utleniaczem jest KCLO3. Sa te� recepturki na KNO3 i trocinach czy NC. Ale mi nie uda這 si� zrobic dobrego dymu na KNO3. Po wielu pr鏏ach zaniecha貫m tego sk豉du. Paliwem s� : laktoza, cukier puder, m帷zka drzewna, dobrym paliwem jest tiomocznik i inne
4. Konstrukcja wyrobu dymnego
Barnik w czasie palenia si� mieszanki sublimuje ale te� ulega pirolizie i powstaje ciemna , 篡wiczna masa. To wada barwnika. Im 豉twiej ulega pirolizie tym konstrukcj� wyrobu musimy u豉twi� jemu odparowanie. Czyli do najbli窺zego otworku przez kt鏎y dym ucieka musi by� jak najbli瞠j. Nawet do 10 mm.
Po co to pisz�.
Aby軼ie Wy byli m康rzejsi i jeszcze co� . Mam barwnik ruski, niestety zbyt 豉two ulegaj帷y pirolizie. Jak jest ch皻ny to mog� jemu opchn望. W zamian za kontak ze mn� w czasie pr鏏 odsprzedam do嗆 tanio. Za 100 gram - 8 z這ciszy . Barwnik ma spor� te� zalet�. Nie brudzi . Nie mnie barwnik jest obiecuj帷y tyle ,瞠 nie mam czasu na pr鏏y . Wol� SR
Pozdr. A
PS. Zdj璚ia dym闚 tych barwnik闚 gdzie� tu s�.  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Lut 02, 2006 11:15 pm Temat postu: |
|
|
No dobra. Aby zrobi� 鈍iec� dymn� nale篡 kupi� 鈍iece chi雟kie najlepiej hurtem 100 sztuk, wyd逝ba� mase dymn� i robi� samemu 鈍iece . Wcze郾iej mo積a odzyska� barwnik ( wyjdzie nam wtedy najtaniej ), potem zrobi� samemu mas�, setki pr鏏 i mamy nasz� w豉sn� 鈍iec� . Jest tu gdzie logika
10 g barwika to z tego co wiem od 20 zeta w g鏎�. Chyba 瞠 kupicie worek tylko nie w Polsce a Rodamin� skasujcie bo qrwsko brudzi.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
.cystof.

Do陰czy�: 25 Wrz 2005 Posty: 63 Sk康: in康
|
Wys豉ny: Sob Cze 24, 2006 10:54 pm Temat postu: |
|
|
Oto moja 鈍ieca na Rodaminie B. Nie wiem czy wcze郾iej wkleja貫m t� fotk� na forum wi璚 jak tak to przepraszam. Jedyn� wad� 鈍iecy by這 to 瞠 pod sam koniec pojawi造 si� p這mienie pozatym jestem zadowolony.
sk豉d:
KClO3 50
NH4Cl 20
Rodamina B 30
Fruktoza 10 _________________ Milczenie, jest dla g逝pc闚 najwy窺zym kunsztem. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
niewazne

Do陰czy�: 02 Sty 2009 Posty: 9 Sk康: Piernikowe miasto
|
Wys豉ny: Sro Sty 07, 2009 9:09 pm Temat postu: |
|
|
| Anonymous napisa�: | | A czy barwnikiem spo篡wczym zabarwi dym w 鈍iecy dymnej B&T czy mo瞠 trzeba kupywa� drogie barwniki i czy jest jaki� barwnik inny barwnik 豉twego dost瘼u i tani dermatol ostatnio pr鏏owa貫m to by� 鄴速y dym a jaki� np niebieski czerwony itp. niech mi kto� doradzi |
Ja probowa貫m barwnik闚 spo篡wczych zaden nie dzia豉� bylem nawet tak zdesperowany zebarwnik od jajek wzie貫m i du.. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maniek3001 & ( 1-wsze ostrze瞠nie )
Do陰czy�: 29 Gru 2009 Posty: 1
|
Wys豉ny: Sro Gru 30, 2009 12:22 am Temat postu: |
|
|
A czy barwnikiem do barwienia wody uda mi si� zabarwic dym?
na Allegro 10 ml kosztuje ok. 3 z�
przyk豉dowe zdj璚ie takiego barwnika
http://img14.imageshack.us/i/dsc00011sw.jpg/ |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sadafag

Do陰czy�: 18 Lis 2006 Posty: 405
|
Wys豉ny: Sro Gru 30, 2009 5:52 pm Temat postu: |
|
|
Nie
Ich kolor w wodzie wynika z rozpuszczenia odpowiednich jon闚 w roztworze. Podczas spalania mieszanki, nast瘼uje utlenienie zwi您ku wchodz帷ego w sk豉d tej mieszanki, co nie ma absolutnie nic wsp鏊nego z jej zabarwieniem. Aby otrzyma� kolorowy dym, musisz mie� barwnik kt鏎y podczas silnego ogrzewania sublimuje. Nie mam w tym do鈍iadczenia, ale czy nie mo積a by u篡� np. jodu? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Johnny �鏚zki
Do陰czy�: 03 Sty 2009 Posty: 59
|
Wys豉ny: Pi� Sty 01, 2010 12:44 pm Temat postu: |
|
|
| sadafag napisa�: | Nie
Ich kolor w wodzie wynika z rozpuszczenia odpowiednich jon闚 w roztworze. |
Wydaje mi si�, czy takie barwniki s� niejonowe?
| sadafag napisa�: | | Podczas spalania mieszanki, nast瘼uje utlenienie zwi您ku wchodz帷ego w sk豉d tej mieszanki, co nie ma absolutnie nic wsp鏊nego z jej zabarwieniem. |
B陰d. Barwienie dymu polega na tym, 瞠by barwnika w豉郾ie NIE utleni�.
| sadafag napisa�: | | Nie mam w tym do鈍iadczenia, ale czy nie mo積a by u篡� np. jodu? |
Mo積a, ale ucieknie po kilku godzinach w przestrze�. S� jednak ryzykowne mieszanki na jodzie i aluminium, ale s� bardzo wra磧iwe na wilgo� i czas.
Poza tym zabawa z jodem nie jest przyjemna - spotykam si� z nim dosy� cz瘰to na analizach i nie pachnie to przyjemnie ;p _________________ To co tu pisz�, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Muody

Do陰czy�: 11 Wrz 2009 Posty: 14 Sk康: Podhale
|
Wys豉ny: Pi� Sty 01, 2010 7:01 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | sadafag napisa�:
Podczas spalania mieszanki, nast瘼uje utlenienie zwi您ku wchodz帷ego w sk豉d tej mieszanki, co nie ma absolutnie nic wsp鏊nego z jej zabarwieniem.
B陰d. Barwienie dymu polega na tym, 瞠by barwnika w豉郾ie NIE utleni�. |
Johnny czytaj uwa積ie. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sadafag

Do陰czy�: 18 Lis 2006 Posty: 405
|
Wys豉ny: Nie Sty 03, 2010 10:52 pm Temat postu: |
|
|
Barwnik jaki poda� maniek, jest jak najbardziej barwnikiem "jonowym". Gdyby nie by�, by豚y to jedynie uk豉d dyspersyjny nie maj帷y nic wsp鏊nego z rzeczywistym barwieniem roztworu. To tak jak np. z這to albo srebro koloidalne, albo ka盥a inna substancja odpowiednio rozdrobniona np. sadza, nie rozpuszczaj� si� w wodzie, lecz unosz�:
Z這to koloidalne.
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zabikpl
Do陰czy�: 28 Sty 2010 Posty: 2
|
Wys豉ny: Sro Mar 17, 2010 4:46 am Temat postu: |
|
|
| Mam troch� lammersie pytanie . Jako donor chloru stosuje sie proszek PCV. czy jest to taki sam materia� jak np drobno zmielony element pcv? mowa tu o elementach takich jak rura pcv itp ;] |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
oktogenek
Do陰czy�: 15 Kwi 2002 Posty: 416
|
Wys豉ny: Sro Mar 17, 2010 10:02 am Temat postu: |
|
|
prawie taki sam, jak zmielisz kawa貫k rury to bedziesz tam miec jeszcze wype軟iacze barwniki i inne zanieczyszczenia, a po co m璚zy� si� z rura skoro mo積a kupi� proszek czystego PCV  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
zabikpl
Do陰czy�: 28 Sty 2010 Posty: 2
|
Wys豉ny: Sro Mar 17, 2010 5:38 pm Temat postu: |
|
|
a je郵i mo積a wiedzie� w jakich sklepach szukac.... Bo raczej w ogrodnicznym nie xD
Sklep malarski ? Og鏊no budownale? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
andrew221

Do陰czy�: 10 Sty 2009 Posty: 4
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Spanner

Do陰czy�: 31 Mar 2010 Posty: 240
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Loki

Do陰czy�: 17 Cze 2010 Posty: 3 Sk康: Z buszu
|
Wys豉ny: Czw Cze 17, 2010 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
To m鎩 pierwszy post na forum dlatego chcia豚ym wszystkich serdecznie powita� Sam kombinuj� z barwnikami wszelkiego rodzaju, kt鏎e obecnie mam pod r瘯�. Z b喚kitu metylowego zrezygnowa貫m (147z� za 100g w POCh'u...).
Znalaz貫m natomiast stron�, na kt鏎ej oferowane s� barwniki sypkie, organiczne. Poj璚ia nie mam czy sprawdzi造by si� w granatach dymnych.
W sklepie dla plastyk闚 w moim rodzimym miasteczku maj� barwniki w proszku, kt鏎e to zamierzam przetestowa� i dam Wam zna� (jakie� 11 z� za s這iczek ~60gram).
Tutaj link do strony z barwnikami (na kilogramy).
Niekt鏎e s� 鄉iesznie tanie
http://www.apapolska.pl/index.php/shop/products/view/161.html
Pozdrawiam,
Loki |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
gekon
Do陰czy�: 09 Lis 2009 Posty: 17
|
Wys豉ny: Czw Cze 17, 2010 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Niekt鏎e, czyli jakie? Biel tytanowa, biel cynkowa? Indygo 240z�/kg, normalnie tanio jak za barszcz Te barwniki kt鏎e s� tam tanie to barwniki mineralne i do barwienia dymu si� nie nadaj� Wed逝g mnie najta雟zy kolorowy dym jaki mo瞠sz otrzyma� to r騜owy/fioletowy przy u篡ciu rodaminy B od B&G (1kg- 90z�). |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|