Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rakiety do ASG

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kysio

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 6:59 pm    Temat postu: Rakiety do ASG Odpowiedz z cytatem

Witam, zgodnie z sugestią Cool przeniosłem wątek do działu rakietowego.
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=15450
Chodzi mi o imitator do symulacji wsparcia artyleryjskiego. Testowaliśmy moździerze, ale szybkostrzelność realna wyniosła 5 – 6 na minutę, co przy zasięgu 100-130 m niesprawdziło się, a wręcz możdzierz stał się zawadą. Zaczęliśmy więc testy z rakietami i tu kłopot. Aby zabawa mogła być bezpieczna okazało się, że:
1 zasięg musi być od 50 do 160-200 m
2 masa łączna rakiety nie powinna przekraczać dla „odłamkowej” 80 gram ( chodzi o masę, która ewentualnie może spaść na człowieka ), a dla dymnej 150 (dymna może być cięższa i mieć większy zasięg, gdyż będzie używana do stawiania zasłon dymnych, 3-4 szt po 100 gram wystarczają wzupełności)
3 opad rakiety powinien być stromotorowy, ZAKAZ strzelania na wprost
4 rakieta nie może zawierać ŻADNYCH elementów metalowych lub ceramicznych, które mogłyby ranić bawiących się
5 paliwo POWINNO wypalić się przed opadem rakiety
6 kaliber 40 - 60 mm
7 stabilizacja wydaje mi się statecznikami, prętowa całkowicie odpada
Więc pytam - jak coś takiego można wykonać?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
jaskiniowiec

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Korpus papier, silniczki klasy D od Sornowskiego.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
beaker

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siema
Interesuje Cię silnik robiony, czy kupny?
W tej kwesti polecam silnik kupiony, lekki i sprawdzony, a koszt niewielki (biorac od producenta np sornowskiego, tylko min na 50zl).
Z tym ze, taki maly silniczek, duzo nie wyniesie, wiec raczej nadaje sie do przenoszenia malych ladunkow.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Kysio

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardziej interesuje mnie robiony Twisted Evil (większa frajda jak coś się samemu wykombinuje), ale proszę, jestem dość sprawnym piro Cool eeeeeeeee... chciałem napisać hodowcą drobiu (info dla smutnych panów bez poczucia humoru), ale w temacie rakietowym laikiem. Jeśli to nie kłopot to proszę bardziej Confused "łopatologocznie", np. jakiś link, lub odnośnik do tego co opisujecie. PLIZZZZ
Powrót do góry
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 8:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za pół roku dość intensywnej pracy będziesz miał Kysio pierwsze udane wyniki, w miarę powtarzalne po czym wrócisz do pomysłu na moździerz Very Happy .

Powtarzalny silnik na tym forum zrobił tylko ksard i mam nadzieję, że Ja - silnik Struś. Reszta to była ruletka. Silnik dla Waszych celów musi być bez dyszy, z jednym kanałem ( sam kanał "robi" za dyszę ).

Eeeeeeeeeeeeeee, nie ten dział. Raczej Fajerwerki ale zróbcie jak uważacie.

Życzę sukcesów Shocked Cool

A.

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sro Cze 04, 2008 8:32 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

beaker

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, ale z dysza mozna pojsc w rozwiazanie proste i sprawdzone, silnik pcv.
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=8904
Pzdr
Powrót do góry
MIROR

PostWysłany: Sro Cze 04, 2008 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kysio napisał:
elementów metalowych lub ceramicznych, które mogłyby ranić bawiących się

Co prawda PCV to nie metal, ani ceramika ale też może ranić. Poza tym dobra dysza jest twarda i niestety może zrobić krzywdę, tak więc jeśli koniecznie ma być to rakieta (osobiście uważam że lepszy byłby moździerz) to papierowy korpus i bez dyszy.

PostWysłany: Czw Cze 05, 2008 8:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobra rakieta bez dyszy też jest trudna do zrobienia, chyba jeszcze bardziej niż taka z dyszą. Mi kiedyś rakieta bez dyszy tak cudownie wybuchła, że nie usłyszałem wybuchu, tylko mi piszczało potem w uszach. Druga poleciała na metr w góre, chociaż z pół kilo (jeszcze wtedy kiepskiego) prochu tam miałem Very Happy
jaskiniowiec

PostWysłany: Czw Cze 05, 2008 9:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety, ale do opisywanego zastosowania najważniejsza jest moim zdaniem masa rakiety bez paliwa. Musi być mała i już. Bo nawet rakieta z silnikiem z papieru, jak waży kilo i spada ze 100m to...ratuj sie kto może. Tutaj jednak lekka rakietka z silnikiem Sornowskiego jest chyba najprostszym i najlepszym rozwiązaniem. Można próbować robić samemu z silnikiem z papieru na zaciskanej, papierowej dyszy. Ale sprawność takiego silnika za wielka nie jest.
Powrót do góry
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Czw Cze 05, 2008 1:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poruszamy się blisko tematu Silnik Impulsowy. Na forum ru widziałem jeden udany temat. Nie wiem gdzie jest bo materiału mają sporo. Wiem, że lepiszczem był jakiś kauczuk, potem paliwo walcował niczym placek. Po stwardnięciu było elastyczne i gościu zwijał to w rulon. Filmu nie widziałem. Dla usera Kysio to zbyt złożone do jego planu.

Ale ja bym dał dobry, szybki proch czarny z NC lak. . Testowałem o podobnej budowie "race. kal.15" - wiele lat temu - i na fabrycznym pcz zasuwało nawet przy zaprasowaniu na płasko. Fi rurki chyba 10 mm. Z kanałem będzie jeszcze lepiej. P.cz. daje dość niską temperaturę palenia a to zaleta. Ładnie napisał rex123 trzeba dać jemu kolejną * ( miałem wrażenie, że rano miał 2 * Wink ).

Ja bym "nabój" zrobił a la świeca dymna na zawleczkę jak to

albo to

Wkładasz do połowy możdzierza, pociągasz za zawleczkę i puszczasz. No i zwłoka np. 2 sekund musi być pewna albo trzeba na palce uważać Wink . Albo jakis sposób na pociągnięcie zawleczki jak "granat" jest w rurze.

Uwaga do GUN_1917 ( [...]Sprawiasz wrażenie takiego przemądrzałego z WMASG [...] - Coś się nerwowy zrobiłeś Confused . Widzę, że Kysio "starego wróbla" uczy działania możdzierza ale dla mnie to błahostka :- )

Pozdr. A
Powrót do góry

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Czw Cze 05, 2008 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ano trafna diagnoza Arku , stwierdzono u mnie nerwice Razz ...
Powrót do góry

Alvares
& ( 1-wsze ostrzeżenie )

PostWysłany: Sob Lis 21, 2009 6:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moze by tak powiekszona wersja Łodygina?

Arkadiuszu, co do sposobu odpalania w moździerzu, może by tak poprostu dłuższa zawleczka?

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Sob Lis 21, 2009 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odpuść takie rzeczy do ASG , raz żę Cię za takie akcje z wmasgu wypierniczą na bank , a dwa że to prędzej czy póżniej skończy się wizytą w prokuraturze...
Powrót do góry

Alvares
& ( 1-wsze ostrzeżenie )

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 4:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

albo w szpitalu ;]

ja jak sie z kolegami bawilem to stosowalismy granaty na groch, pistolety na kulki (kupne), swiece dymne i samorobne race (ale tylko w gore, nie w kogos ;])

oprocz tego pomysl o "minach" straszakach.

przykladowo zapalnik elektryczny lub naciskowy i w odleglosci 1-2m od miejsca "wdepniecia" (najlepiej z tylu) rakietke lub piszczalke na BaNO3

ojj ale oftopuje sianem ;]

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: