Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tworzenie oddziału rezerwy na czas wojny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (militaria)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
saruman kd

PostWysłany: Wto Cze 12, 2007 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moja rada : kombinuj. skrzyknij ekipę. powolutku spokojniutko. nie musisz od razu kupować 150 mp9 i miliarda sztuk amunicji, wiem fajnie by było. Ale pośmigać po lesie, zrobić jakieś rozpoznanie czy zamaskować się możecie. o instruktora raczej trudno wam będzie, ale ucząc się od różnych ludzi różnych umiejętności można co nieco osiągnąć. na pewno umiejętność działania w grupie czy dowodzenie ludźmi nie zaszkodzi.
A drodzy koledzy pirotechnicy, militaryści i rusznikarze. każdy z nas zaczyna od zaklepanej rury i kija udającego karabin. Teraz uważacie się za super gości a kiedyś też byliście młodzi, WSTYD.

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Wto Cze 12, 2007 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wlasnie wlasnie Saruman dobrze prawi , a Tobie Walc polecam lekture o roznych partyzantach zawsze sie cos tam dowiesz bez wiekszego trudu bo na ogol fajnie sie te lekturki czyta ..
Powrót do góry

saruman kd

PostWysłany: Wto Cze 12, 2007 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w necie też znajdziesz sporo informacji. podchodź do nich chłodno i z rozsądkiem a może w śród śmieci znajdziesz coś ciekawego.

Tak na marginesie to sam chciałbym się w coś takiego pobawić. Wiec jak jest ktoś chętny z okolić wawy i zegrza Wink

Zanim mi napiszecie jakieś pochwały to zanaczam że nie zamierzam tworzyć ani uczestniczyć w jakiejkolwiek zorganizowanej grupie o charakterze zbrojnym czy coś w tym stylu. po prostu grupka znajomych doskonaląca się w różnych dziedzinach.

co do nieskuteczności to sugeruje obejrzeć transmisje z iraku. niespecjalnie wyszkolenie ludzie zadają bolesne straty zjednoczonym armiom najbogatszych krajów świata.

Jacek R.

PostWysłany: Sro Cze 13, 2007 5:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
przyzwyczajenie do nieśmiertelności - za mało taktyki a więcej Rambo.

Przejdź się kiedyś na strzelanke u nas na F50 tylko w niedziele (bo w sobote jest plebs :p ). Nieraz się zdaża że w czasie rundy nie widze przeciwnika ani razu, nieraz sie zdaza ze leżę godzinę w krzakach a potem nie wiadomo skąd mnie ściagają i >tyłek<, musze czekac na koniec rozgrywki :/ Nieraz trzeba przełazić fort naokoło samemu z tłumikiem załozonym zeby troszkę wrogów na tyłach podręczyć... Tak wiec różnie to bywa. A za "niesmiertelność" wypraszamy ze strzelanki.

Cichy

PostWysłany: Sro Cze 13, 2007 1:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Sztuka Wojny" Sun Wu, Sun Bin

Polecam tą książkę. Przeczytałem ją pół roku temu i jakoś nie narzkam. Ma 107 stron{skan}. Dużo wnosi do umysłu. Polecam.

młody chemik

PostWysłany: Czw Cze 14, 2007 12:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Tak jak już napisał rafael31, polecam Związek Strzelecki "Strzelec". To jest to o co ci właśnie chodzi, też jeszcze rok temu miałem taki sam pomysł jak ty, gdy na jakimś pikniku militarnym było właśnie stoisko Z.S. OSW
"Strzelec".
Jest to organizacja paramilitarna ( co ważne legalna i z wielką historią), są szkolenia z taktyki, chodzimy na strzelnice, głównie szkolenia w jednostkach ale w ciągu roku jest też dużo szkoleń dla całego związku lub okręgu ( są dwa, północny i południowy).
A ciebie saruman kd zapraszam do nas do warszawy JS 5001.
Napisz na pw co dokładnie cię interesuje.

Pozdrawiam Młody Chemik
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
rafael31

PostWysłany: Czw Cze 14, 2007 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oj młody chemiku ja nie polecam ZS "strzelec" a Związek strzelecki Evil or Very Mad
ZSS jest odłamem ZS i nie powiem co sądze o dyscyplinie w ZSS Mad nie wiem czy to w waszym okręgu ale noszenie mundurów typu "deszczyk" czapek uszatek z orłem z literką 'S" namalowaną flamastrem czy innych wybryków natury jak np panterki BW nie podoba mi się, bez obrazy może jest to bardziej wygodne ale wojsko to wojsko. Mam nadzieje ze nie uraziłem twoich poglądów a jeśli tak to przepraszam, to tylko moje zdanie.
ED:Oczywiście są tez bardzo debrze prosperujące i zdyscyplinowane oddziały ZSS, jeśli jest taki w twoim poblizu to nie zwlekaj Rolling Eyes
R31

młody chemik

PostWysłany: Czw Cze 14, 2007 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie nie uraziłeś, myślałem że to tylko różnica w nazie poprzez te okręgi, nie wiedziałem że chodzi ci ZS. To prawda dyscyplina czasem szwankuje, ale na poziomie mojej drużyny jest bardzo dobrze. Polecam ZSS, ponieważ ja uważam że można tu coś zdziałać i się dowiedzieć, nie stety nie wiem jak jest ZS bo na ternie warszawy chyba nie ma Rolling Eyes .

Pozdrawiam
Powrót do góry
kamilz92

PostWysłany: Sob Kwi 12, 2008 10:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Widzę że nie tylko ja należę do ZSS Very Happy . Co do dyscypliny to nie jest tak źle, ale są różne wybryki typu
Cytat:
noszenie mundurów typu "deszczyk" czapek uszatek z orłem z literką 'S" namalowaną flamastrem czy innych wybryków natury jak np panterki BW
Mad ale każdy powinien pilnować siebie, przynajmniej będzie tego jednego niezdyscyplinowanego mniej.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
michalwalc

PostWysłany: Nie Kwi 13, 2008 9:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę że jesteś nowy, ale dobra rada.
Następnym razem postaraj się nieodswierzac tematu w którym nikt niepisał przez prawie rok.
Pozdr.

ZAGRAJ Z NAMI!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM  
komasa1994

PostWysłany: Nie Lis 15, 2009 5:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poza tym nikt nie weźmie do wojska 14 latków Exclamation
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM MSN Messenger 
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Nie Lis 15, 2009 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poczytaj synek o Deutschland Volksturm , Hitlerjugend , Flakhelfer a dopiero potem się odzywaj
Powrót do góry

marco

PostWysłany: Pon Lis 16, 2009 2:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Albo najzwyczajniej popatrz znacznie bliżej: Polscy Powstańcy Warszawscy.
_Vincenzo_

PostWysłany: Wto Lis 17, 2009 12:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jeszcze bliżej : ZWM
V1

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 5:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym sie zastanowił nad sensem walki dla kraju który zamyka do więzień potencjalnych swoich obrońców za kawałek złomu z lasu.
Powrót do góry
andrew1989a

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla kraju jest zawsze sens walczyć, dla tego państwa które mamy nigdy!
Powrót do góry
michalwalc

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawo jest prawem i ma sens tylko wtedy kiedy każdy je zna.
Jeżeli ktoś znosi taki kawałek do lasu to nikt nie będzie patrzył czy w razie W bedzi nim bronił kraju, bo jak by cos zrobił Tobie to bys mówił że przepisy cza jeszcze zaostrzyc i wg. wszystko jest bezsensu

ZAGRAJ Z NAMI!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM  
V1

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

michalwalc napisał:
Prawo jest prawem i ma sens tylko wtedy kiedy każdy je zna.
Jeżeli ktoś znosi taki kawałek do lasu to nikt nie będzie patrzył czy w razie W bedzi nim bronił kraju, bo jak by cos zrobił Tobie to bys mówił że przepisy cza jeszcze zaostrzyc i wg. wszystko jest bezsensu

Jak by zrobił jak by na nosie rosły grzyby - prawo ma sens jesli zachowuje zdrowy rozsądek a to występuje w Polsce w dawkach homeopatycznych.
Powrót do góry
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Sro Lis 18, 2009 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehe no Walc toś się popisał -co trzeba zrobić żeby zostać premierem ? Skończyć studia i wygrać wybory żadnych pozwoleń żadnych ,badań ... Co możesz zrobić --- to co robią premierzy od dobrych kilkudziesięciu lat kraj zlikwidować ...doprowadzic x tysięcy ludzi rocznie do samobójstw , innych do emigracji itp

A do zakupu pistoletu czy karabinu ile potrzebujesz papierów , ile badań
ile zaświadczeń ... hoho ...A jakie możesz wyrządzić szkody - powiedzmy że nawet z MG42 byś legalnie zaczął do ludzi strzelać - najwyżej 100-200 zanim Cię złapią - Co to jest w porównaniu z tym co może polityk nic ...
Powrót do góry

_Vincenzo_

PostWysłany: Czw Lis 19, 2009 12:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GUN_1917 Lekko przeginasz Smile "Śmierć jednostki to tragedia - milion zabitych to tylko statystyka." Poznajesz? Stalin też to wyznawał.

Co do prawa w Polsce to fakt jest chore. Mogę biegać z maczetą po ulicy, a nie wolno mi z gazówką.
Ale co można tutaj zmienić i z czyją pomocą?? Weźcie przykład posła Czumy. Nie miał stołka to gadał i pisał konkretne rzeczy. Dostał stołek i zamilkł.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (militaria) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

Skocz do: