Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
slu_1982
|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2008 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Tak raczej tak ale bez wilgoci czyli szczelnie zamknięty pojemnik czyli tak.
Ale żeś zamotał Tak można przechowywać całymi latami. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Johnny Łódzki
|
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 11:07 am Temat postu: |
|
|
Mam pytanie odnośnie mieszanki CuO/Al
Chciałbym zastosować ją do rdzeni Dragon Eggs, ale nie wiem czy będzie to bezpieczne... Słyszałem, że ten termit jest bardzo wrażliwy na bodźce mechaniczne. Czy po potraktowaniu NC, będzie podobnie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Myślę że lakier NC ogólnie zmniejsza wrażliwość każdej z mieszanek, jako że normalnie na sucho, drobinki substancji w MP ocierają się o siebie bezpośrednio, a z lakierem mają "smarowidło" pomiędzy sobą.
Może ktoś kto robił profesjonalne testy[Arkadiusz?] powie więcej. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Falcon
|
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 9:32 pm Temat postu: |
|
|
Zastanawiam się czy dodanie do wrażliwych na wodę mieszanek SILCA GEL'u (takiego jak jest stosowany w pochłaniaczach wilgoci, zwiększa bezpieczeństwo - przy stosowaniu i przechowywaniu.
Można by do opakowania z mieszaniną (włożyć zawinięte w jedną warstwę chusteczki higienicznej nieco SILCA GEL'u) ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 11:34 am Temat postu: |
|
|
Teoretycznie mozna - z tym że jak sie wymiesza jedno z drugim to już tak fajnie nie będzie - a wymieszanie przy używaniu chusteczek higienicznych jest wielce prawdopodobne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Falcon
|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 11:00 pm Temat postu: |
|
|
miałem na myśli to, żeby nieco takich kuleczek zawinąć w chusteczkę i położyć na mieszaninie, przed zamknięciem opakowania.
Przy czym pytanie czysto teoretycznie bo nie mam jakoś specjalnie potrzeby by trzymać mieszaninę. Bardziej zastanawiałem się gdyby ją wykorzystać np. w szelce to ta musiałaby być wykorzystana natychmiast, a tak może byłby sposób na zwiększenie trwałości, tylko wtedy SILCA GEL musiałby "otaczać" chronioną mieszankę, żeby nie dopuścić do niej wigloci...
no ale to wszystko takie teoretyzowanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 10:54 am Temat postu: |
|
|
W sumie to tak się robi można stosować różne substancje higroskopijne do suszenia ale tak na prawdę niewielki ma to sens ... no chyba żę mieszkasz gdzieś w bangladeszu gdzie wilgotność powitrze przekracza 60% |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
LoLowaty

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 11:10 am Temat postu: |
|
|
mam pytanie : czy składniki czarnego prochu należy na początku zmielić osobno a potem mieszać wszystko potrząsając pojeminkiem?I co sie stanie po pochlonieciu wilgoci z Siarka i Magnezem.
Czy KClO3 i KClO4 sa stabilne w połaczeniu z magnezem i siarki do FB?
Czy KMnO4 trzeba w młynku zmielić żeby był dobry do FB?
Czy mieszanine KMnO4+Siarka+Mg normalnie mieszać trząsąc pojeminkiem czy w filizance z porcelany to mieszać czymś z drewna? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 1:12 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo mocno odradzał bym Ci KMnO4 z Mg i S ... odrobina wilgoci i rączka mówi papa ... W ogóle staraj się unikać mieszanin zawierających razem Mg i S ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RAID

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 1:19 pm Temat postu: |
|
|
hmm a np FB na Al z S też jest tak wrażliwy na wilgoć czy to tylko w przypadku użycia Mg?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.arp

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 3:08 pm Temat postu: |
|
|
RAID napisał: | hmm a np FB na Al z S też jest tak wrażliwy na wilgoć czy to tylko w przypadku użycia Mg?? |
Nie, Al i S nie są tak wrażliwe na wilgoć.
Nie róbcie mieszanin z Nadmanganianem potasu..
Zgadza się - KMnO4 może i ma pewne fajne cechy - tyle że jest cholernie reaktywny i co tu dużo mówić nie nadaje się za bardzo do bezpieczniej pirotechniki - Wystarczy chociazby się dowiedzieć o zajściach w suchym lesie... _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RAID

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 4:46 pm Temat postu: |
|
|
.arp napisał: |
Zgadza się - KMnO4 może i ma pewne fajne cechy - tyle że jest cholernie reaktywny i co tu dużo mówić nie nadaje się za bardzo do bezpieczniej pirotechniki - Wystarczy chociazby się dowiedzieć o zajściach w suchym lesie... |
co do FB na KMnO4 + AL bez S to naprawdę mocne połączenie (testowałem na płytce usypany kopczyk około 1cm wysokośći odpalane lontem) delikatnie mówiąc "jeno moment" i brwi niema (oby tylko brwi)... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SZYSZKA901202

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Zrezygnuj z nadmanganianu bo bezpieczeństwo to najważniejsza rzecz w pirotechnice _________________ Zapraszam do oglądania moich filmów na YouTube
www.youtube.com/user/parkourlja |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 7:52 pm Temat postu: |
|
|
Do rad kolegó jeszcze dołożę (już było kiedyś):
- Nie używaj chloranu jeśli nie musisz
- nigdy nie mieszaj chloranu z siarką
- unikaj mieszania nadchloranu z siarką _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
LoLowaty

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 9:41 pm Temat postu: |
|
|
To skoro unikać na chlorkach i KMnO4 fotobłysków to najlepiej pył al albo mg na KNO3? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
daniello Dostęp próbny

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 10:03 pm Temat postu: |
|
|
Na KNO3, KClO4, Ba(NO3)2 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 5:29 pm Temat postu: |
|
|
lolowaty napisał: | chlorkach | Nikt nic nie mówił o chlorkach! _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kwiecia

|
Wysłany: Sob Sty 02, 2010 9:48 am Temat postu: |
|
|
Niektóre gwiazdkowe składy, np. Better Pearl, zawierają razem azotany i aluminium, a jako lepiszcze podana jest dekstryna rozpuszczona w wodnym roztworze alkoholu. I tu moje pytanie, czy dodatek 1-3% kwasu borowego wystarczy, aby można było bezpiecznie lepić je na wodzie? Dotąd myślałam, że jest to raczej zabezpieczenie przed wilgocią z otoczenia, ale skoro tak znane, uznane i szeroko stosowane składy są stworzone z myślą o lepieniu z udziałem wody... Ale pytam na wszelki wypadek, żeby nie było nieprzyjemności z samozapłonem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Johnny Łódzki
|
Wysłany: Sob Sty 02, 2010 3:07 pm Temat postu: |
|
|
Aluminium zwykle jest pasywowane.
Zastanawiam się tylko jak ma ten kwas borowy działać... _________________ To co tu piszę, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Sty 02, 2010 4:48 pm Temat postu: |
|
|
Ten kwas ma zmieniać pH, azotany redukują się do amoniaku w obecności glinu przy OH-.
Przyznam że atomizowane Al w tych kompozycjach nie powinno sprawiać żadnych problemów, zwłaszcza jeśli używamy ok 25% r-ru alkoholu do zarabiania gwiazdek i do tego nie przesadzamy z ilością wody (r-ru alkoholu).
Do D1 na przykład nie dodawałem nigdy kwasu borowego i nie miałem problemów.
Wszystko będzie zależeć od pyłu Al i podejrzewam, że także zacznieczyszczenia (zwłaszcza w KNO3), jakieś chlorki czy inne cuda możliwe że katalizują reakcje.
Zresztą zawartość chlorków czy siarczanów zwiększa higroskopijność niektórych soli i to dość znacznie. O ile dobrze pamiętam dawno czytanego Szydłowskiego (podstawy pirotechniki).
Mam sprawdzone że D1 bez kwasu bornego w postaci gwiazd >pumped< przeleżały 3 lata i im nic nie jest (w zamkniętym słoiku).
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|