Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
..:::DAX:::..

|
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 1:21 am Temat postu: |
|
|
Hmmm myślę, że to kwestia Al bo robiłem tą mieszankę i nie mówię, że paliła się rewelacyjnie ale petardę dało radę zrobić a na pewno nie spalało się bardzo wolno. Sporo pewnie zależy też od ciśnienia. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lampek

|
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 1:30 pm Temat postu: |
|
|
sam azotan z glinem pali sie raczej jak średnio szybki FB, natomiast znacznie przyśpiesza po dodaniu siarki (na powietrzu spala sie ze ,,stuknięciem"). Składy polecam z PFP.
http://www.youtube.com/watch?v=ttJBPOt8rck
tu filmik z Ba(NO3)2/Al w praktycznym zastosowaniu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Salino666
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 1:01 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam pytanie odnośnie FB...
Robię z kumplem ostatnio właśnie fotobłyski, ostatni wybuch był naprawdę potężny, aż sam się zdziwiłem . FB zawsze robiliśmy tak: wsypywaliśmy kclo3 (najpierw kruszyliśmy, bo czasem znajdzie się jakaś bryłka...), i al na kartkę, mieszaliśmy to trochę, wymieszany proch wsypywaliśmy do korpusu, zatykaliśmy zazwyczaj folią aluminiową, później owijaliśmy folią aluminiową i taśmą klejącą. Jako korpus zazwyczaj służyła rolka po papierze toaletowym. Wkładaliśmy lont i odpalaliśmy... Było średnio, zawsze wybuch był taki nijaki - niby fajnie, ale huk mały itd... Niedawno jako korpusu użyliśmy pudełko po kleju i owinęliśmy to taśmą izolacyjną... Huk był niesamowity. Ja, chociaż wiedziałem, że będzie wybuch, sam się przestraszyłem, a stałem jakieś 200m od miejsca wybuchu (zawsze się boję, że ktoś nas zobaczy albo cuś, więc odpala kumpel, a ja sobie idę - on stresu nie ma XD). I tu pytanie: Co przyczyniło się do tak mocnego wybuchu? Inny korpus, czy taśma? I pytanie drugie: Czy korpus owijany taśmą izolacyjną a zwykłą klejącą to duża różnica, czy raczej szczegół mający niewielki wpływ na ostateczny efekt? I trzecie: czego wy używacie jako korpusu?
Pzdr. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 1:53 pm Temat postu: |
|
|
Proponuję Ci przeczytać cały wątek o petardach na forum.
Grubość korpusu
Elastyczność korpusu
Kruchość korpusu
Sposób ułożenia prochu w korpusie
Ilość wolnego miejsca w korpusie
Ilość prochu
Jakość prochu
Rodzaj prochu
Sposób odpalania
Te wszystkie czynniki mają znaczenie. Nie będę teraz powtarzał tego co już było tutaj powiedziane. W temacie o petardach jest naprawdę wszystko.
200m ???? To strasznie daleko... Ja to od petard prochowych dalej niż 25 nie staję.
zbyhk napisał: | zmielony na pył Ba(N03)2 + Al stearynowany daje sie podpalić dopiero po uzyciu p.cz (nawet dodatek KCL03 nic nie pomógł) i paliło się długo i spokojnie jak flara |
Sole azotanowe z glinem bardzo powoli się spalają. Zachodzę w głowę dlaczego teraz...
Może to z powodu pasywacji zbyt mało rozdrobnionego glinu, ale nie wydaje mnie się.
Albo z powodu ładunku rdzenia glinu +3. Proces trwa po prostu dłużej gdyż glin przechodzi do tlenku Al2O3. Tylko dlaczego akurat z azotanami to tak kiepsko wychodzi a z chloranami lepiej? Czy tak kluczowe znaczenie ma obecność jonu Cl- ?? _________________ Milczenie, jest dla głupców najwyższym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Oliwan

|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 7:44 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanie
czy do fb 60 KClO3: 30 Al: 10S Można dodawać wapna gaszonego aby odkwasić tą MP
Jeśli tak to w jakim stosunku do MP _________________ Pozdrawiam Olek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem że chodzi o przeciwdziałanie szkodliwemu wpływowi h2so4 ba kclo3. Żadnych przeciwwskazań nie potrafię wymyśleć (co nie znaczy, że ich nie ma), ale nie wiem czy jest sens. Pozbędziesz się jednego problemu ale zostanie jeszcze wrażliwość na bodźce mechaniczne. Nie lepiej po prostu zrezygnować z siarki? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 6:30 pm Temat postu: stabilność KClO3/Al dodanie wapna gaszonego ? |
|
|
Ja bym nie dawał wapna gaszonego... Nie wiem czemu ta mieszanka miała by być silnie kwaśna? Rozumiem że ślady H2SO4 z kwiatu siarczanowego...
Dodanie wodorotlenku wapnia da silny odczyn alkaliczny, a przy tym może zacząć reagować Al i będzie to nie przyjemne.
Raczej do mieszanek dodaje się kwas borowy w celu zmniejszania zasadowości ale dotyczy to oczywiście mas azotan/metal gdzie zachodzi reakcja redukcji azotanów do amoniaku.
Ja bym nie dodawał nic, robić ile potrzeba, robić mało a najlepiej w ogóle nie robić bo to nie zgodne z prawem
A jak to mocno kwaśne to siarka jest do du<>y. Oczyścić siarkę przez jakieś płukanie r-rem sody i suszenie. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
daniello Dostęp próbny

|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 5:02 pm Temat postu: |
|
|
Magnez możesz spokojnie przechowywać w domu tylko wsadź go do jakiegoś szczelnego pojemnika i będzie OK. Zamiast KMnO4 można użyć KNO3(tak jak napisał kolega wyżej), Ba(NO3)2, NaNO3,Sr(NO3)2, KClO3, KClO4 <-to są takie najczęściej używane lecz na początek najlepsza będzie saletra. Powodzenia w eksperymentach |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Jak to są "wiórki" a nie proszek czy pył to może być ciężko nawet z energicznymi utleniaczami |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
arturko94
|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 6:11 pm Temat postu: |
|
|
osobiście uważam, że FB z KCLO3 + AL jest dobrym i najbezpiecznym rozwiązaniem.
Miedzy stosunkowo bezpiecznym a najbezpieczniejszym jest spora różnica. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
LoLowaty

|
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 9:05 pm Temat postu: |
|
|
Wyczytałem na pewnej stronie że można zrobić fotobłysk z KNO3/S/Al oraz NaNO3/Mg . I tu moje pytanko czy czy ten FB na kno3/s/al mozna zrobic w proporcji KNO3/Al 60/40? Wg mnie siarka spowolni bardzo spalanie. I czy można zastąpić magnez aluminium w mieszance na NaNO3? Niestety pyłem Mg nie dysponuje i mam tylko wióry ale za to Al mam w pyle.
Jeszcze jeśli ktoś zna proporcje na FB z Ba(NO3)2?Oczywiście chciałbym żeby pył metalu to Al.
Z góry dzięki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 10:03 pm Temat postu: |
|
|
60/30/10 to moim zdaniem najlepsze proporcje do FBka na KNO3. To że twoim zdaniem siarka spowolni spalanie fotoblysku to nie znaczy ze bedzie lipa. W korpusie i tak nabierze predkosci a siarka da dodatkowo wiecej gazow wiec efekt bedzie lepszy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bedziu
|
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 10:07 pm Temat postu: |
|
|
LoLowaty napisał: | Wyczytałem na pewnej stronie że można zrobić fotobłysk z KNO3/S/Al oraz NaNO3/Mg . I tu moje pytanko czy czy ten FB na kno3/s/al mozna zrobic w proporcji KNO3/Al 60/40? Wg mnie siarka spowolni bardzo spalanie. I czy można zastąpić magnez aluminium w mieszance na NaNO3? Niestety pyłem Mg nie dysponuje i mam tylko wióry ale za to Al mam w pyle.
Jeszcze jeśli ktoś zna proporcje na FB z Ba(NO3)2?Oczywiście chciałbym żeby pył metalu to Al.
Z góry dzięki  |
najlepiej jak zrobisz:
kno3/al/s 60;30;10 - do petard najlepszy, siarka doda mu mocy w korpusie
ba(no3)2 z al to 74/26 bodajze wg szydłowskiego |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
LoLowaty

|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 11:05 am Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedzi
A macie może jakąś mieszanke z tym azotanem sodu?Znalazlem tylko 1 ale to na pyle magnezowym jest:/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
konrad65

|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 1:38 pm Temat postu: |
|
|
No raczej nic się nie stanie jak użyjesz pyłu Al zamiast pyłu Mg  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek91
|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 2:25 pm Temat postu: |
|
|
Stanie się ...
Al+KNO3 bardzo słabo się spala bo ten azotan jest bardzo słabym utleniaczem ta mieszanka jest stosowana głównie do flar a nie do petard
Mg+NaNO3 spala sie jak normalny FB dając blado-żółty błysk
Mg+KNO3 spala się jak słaby FB
Mg jest bardziej reaktywnym metalem od Al i stąd ta różnica |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 3:24 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie że KNO3/Al/S świetnie nadaje sie do petard. Wiadomo że z mg FB będzie lepszy ale z al też niczego sobie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
konrad65

|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 3:40 pm Temat postu: |
|
|
jacek91 napisał: | Stanie się ...
Al+KNO3 bardzo słabo się spala bo ten azotan jest bardzo słabym utleniaczem ta mieszanka jest stosowana głównie do flar a nie do petard
Nie zgodzę się do końca KNO3 +Mg może wiele ten film mówi sam za siebie:
http://www.youtube.com/watch?v=_EY_athhV5s
takich filmów na you tube jest masę więc nie pisz jak do końca nie wiesz 
Ostatnio zmieniony przez konrad65 dnia Sob Gru 19, 2009 3:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek91
|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 3:41 pm Temat postu: |
|
|
KYK napisał: | Właśnie że KNO3/Al/S świetnie nadaje sie do petard. Wiadomo że z mg FB będzie lepszy ale z al też niczego sobie  |
A widzisz gdzieś siarkę w moim poście ?
KNO3+AL+S nie testowałem ale jestem pewien, że taki skład będzie się lepiej spalał niż samo KNO3+AL bo będzie powstawać KS a nie K2O, Zapewne powstanie odrobinka SO2 i jeszcze mniej SO3 który może być katalizatorem w rozkładzie KNO3,
konrad65 napisał: | jacek91 napisał: | Stanie się ...
Nie zgodzę się do końca KNO3 +Mg może wiele ten film mówi sam za siebie:
http://www.youtube.com/watch?v=_EY_athhV5s
takich filmów na you tube jest masę więc nie pisz jak do końca nie wiesz  |
Widocznie miałem zły skład bo nie mam dokładnej wagi. Moja waga jest z dokładnością do 5 g :p Coś mi też nie pasuje w tym filmiku bo czemu ta mieszanka jest taka ciemna ? białe KNO3+jasny Mg zrobiony prymitywnym sposobem i taka moc ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
konrad65

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|