Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Proch fotobłyskowy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 16, 17, 18  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
..:::DAX:::..

PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 1:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm myślę, że to kwestia Al bo robiłem tą mieszankę i nie mówię, że paliła się rewelacyjnie ale petardę dało radę zrobić a na pewno nie spalało się bardzo wolno. Sporo pewnie zależy też od ciśnienia.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM  
lampek

PostWysłany: Pią Lut 27, 2009 1:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sam azotan z glinem pali sie raczej jak średnio szybki FB, natomiast znacznie przyśpiesza po dodaniu siarki (na powietrzu spala sie ze ,,stuknięciem"). Składy polecam z PFP.
http://www.youtube.com/watch?v=ttJBPOt8rck
tu filmik z Ba(NO3)2/Al w praktycznym zastosowaniu Twisted Evil
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Salino666

PostWysłany: Nie Wrz 06, 2009 1:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam pytanie odnośnie FB...

Robię z kumplem ostatnio właśnie fotobłyski, ostatni wybuch był naprawdę potężny, aż sam się zdziwiłem Very Happy. FB zawsze robiliśmy tak: wsypywaliśmy kclo3 (najpierw kruszyliśmy, bo czasem znajdzie się jakaś bryłka...), i al na kartkę, mieszaliśmy to trochę, wymieszany proch wsypywaliśmy do korpusu, zatykaliśmy zazwyczaj folią aluminiową, później owijaliśmy folią aluminiową i taśmą klejącą. Jako korpus zazwyczaj służyła rolka po papierze toaletowym. Wkładaliśmy lont i odpalaliśmy... Było średnio, zawsze wybuch był taki nijaki - niby fajnie, ale huk mały itd... Niedawno jako korpusu użyliśmy pudełko po kleju i owinęliśmy to taśmą izolacyjną... Huk był niesamowity. Ja, chociaż wiedziałem, że będzie wybuch, sam się przestraszyłem, a stałem jakieś 200m od miejsca wybuchu (zawsze się boję, że ktoś nas zobaczy albo cuś, więc odpala kumpel, a ja sobie idę - on stresu nie ma XD). I tu pytanie: Co przyczyniło się do tak mocnego wybuchu? Inny korpus, czy taśma? I pytanie drugie: Czy korpus owijany taśmą izolacyjną a zwykłą klejącą to duża różnica, czy raczej szczegół mający niewielki wpływ na ostateczny efekt? I trzecie: czego wy używacie jako korpusu? Wink

Pzdr.
Powrót do góry
.cystof.

PostWysłany: Nie Wrz 06, 2009 1:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuję Ci przeczytać cały wątek o petardach na forum.

Grubość korpusu
Elastyczność korpusu
Kruchość korpusu
Sposób ułożenia prochu w korpusie
Ilość wolnego miejsca w korpusie
Ilość prochu
Jakość prochu
Rodzaj prochu
Sposób odpalania

Te wszystkie czynniki mają znaczenie. Nie będę teraz powtarzał tego co już było tutaj powiedziane. W temacie o petardach jest naprawdę wszystko.

200m ???? To strasznie daleko... Ja to od petard prochowych dalej niż 25 nie staję.

zbyhk napisał:
zmielony na pył Ba(N03)2 + Al stearynowany daje sie podpalić dopiero po uzyciu p.cz (nawet dodatek KCL03 nic nie pomógł) i paliło się długo i spokojnie jak flara

Sole azotanowe z glinem bardzo powoli się spalają. Zachodzę w głowę dlaczego teraz...
Może to z powodu pasywacji zbyt mało rozdrobnionego glinu, ale nie wydaje mnie się.
Albo z powodu ładunku rdzenia glinu +3. Proces trwa po prostu dłużej gdyż glin przechodzi do tlenku Al2O3. Tylko dlaczego akurat z azotanami to tak kiepsko wychodzi a z chloranami lepiej? Czy tak kluczowe znaczenie ma obecność jonu Cl- ??

Oliwan

PostWysłany: Pon Paź 26, 2009 7:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie
czy do fb 60 KClO3: 30 Al: 10S Można dodawać wapna gaszonego aby odkwasić tą MP Question
Jeśli tak to w jakim stosunku do MP

MIROR

PostWysłany: Sro Paź 28, 2009 5:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem że chodzi o przeciwdziałanie szkodliwemu wpływowi h2so4 ba kclo3. Żadnych przeciwwskazań nie potrafię wymyśleć (co nie znaczy, że ich nie ma), ale nie wiem czy jest sens. Pozbędziesz się jednego problemu ale zostanie jeszcze wrażliwość na bodźce mechaniczne. Nie lepiej po prostu zrezygnować z siarki?

PostWysłany: Sro Paź 28, 2009 6:30 pm    Temat postu: stabilność KClO3/Al dodanie wapna gaszonego ? Odpowiedz z cytatem

Ja bym nie dawał wapna gaszonego... Nie wiem czemu ta mieszanka miała by być silnie kwaśna? Rozumiem że ślady H2SO4 z kwiatu siarczanowego...
Dodanie wodorotlenku wapnia da silny odczyn alkaliczny, a przy tym może zacząć reagować Al i będzie to nie przyjemne.
Raczej do mieszanek dodaje się kwas borowy w celu zmniejszania zasadowości ale dotyczy to oczywiście mas azotan/metal gdzie zachodzi reakcja redukcji azotanów do amoniaku.

Ja bym nie dodawał nic, robić ile potrzeba, robić mało a najlepiej w ogóle nie robić bo to nie zgodne z prawem Cool
A jak to mocno kwaśne to siarka jest do du<>y. Oczyścić siarkę przez jakieś płukanie r-rem sody i suszenie.

daniello
Dostęp próbny

PostWysłany: Sob Lis 07, 2009 5:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magnez możesz spokojnie przechowywać w domu tylko wsadź go do jakiegoś szczelnego pojemnika i będzie OK. Zamiast KMnO4 można użyć KNO3(tak jak napisał kolega wyżej), Ba(NO3)2, NaNO3,Sr(NO3)2, KClO3, KClO4 <-to są takie najczęściej używane lecz na początek najlepsza będzie saletra. Powodzenia w eksperymentach
Powrót do góry
aspiryna
Gość

PostWysłany: Sob Lis 07, 2009 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak to są "wiórki" a nie proszek czy pył to może być ciężko nawet z energicznymi utleniaczami
Powrót do góry

arturko94

PostWysłany: Czw Gru 10, 2009 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

osobiście uważam, że FB z KCLO3 + AL jest dobrym i najbezpiecznym rozwiązaniem.

Miedzy stosunkowo bezpiecznym a najbezpieczniejszym jest spora różnica.
Powrót do góry
LoLowaty

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wyczytałem na pewnej stronie że można zrobić fotobłysk z KNO3/S/Al oraz NaNO3/Mg . I tu moje pytanko czy czy ten FB na kno3/s/al mozna zrobic w proporcji KNO3/Al 60/40? Wg mnie siarka spowolni bardzo spalanie. I czy można zastąpić magnez aluminium w mieszance na NaNO3? Niestety pyłem Mg nie dysponuje i mam tylko wióry ale za to Al mam w pyle.
Jeszcze jeśli ktoś zna proporcje na FB z Ba(NO3)2?Oczywiście chciałbym żeby pył metalu to Al.
Z góry dzięki Razz
Powrót do góry
KYK

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

60/30/10 to moim zdaniem najlepsze proporcje do FBka na KNO3. To że twoim zdaniem siarka spowolni spalanie fotoblysku to nie znaczy ze bedzie lipa. W korpusie i tak nabierze predkosci a siarka da dodatkowo wiecej gazow wiec efekt bedzie lepszy.
Powrót do góry
bedziu

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

LoLowaty napisał:
Wyczytałem na pewnej stronie że można zrobić fotobłysk z KNO3/S/Al oraz NaNO3/Mg . I tu moje pytanko czy czy ten FB na kno3/s/al mozna zrobic w proporcji KNO3/Al 60/40? Wg mnie siarka spowolni bardzo spalanie. I czy można zastąpić magnez aluminium w mieszance na NaNO3? Niestety pyłem Mg nie dysponuje i mam tylko wióry ale za to Al mam w pyle.
Jeszcze jeśli ktoś zna proporcje na FB z Ba(NO3)2?Oczywiście chciałbym żeby pył metalu to Al.
Z góry dzięki Razz

najlepiej jak zrobisz:
kno3/al/s 60;30;10 - do petard najlepszy, siarka doda mu mocy w korpusie Wink
ba(no3)2 z al to 74/26 bodajze wg szydłowskiego
Powrót do góry
LoLowaty

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 11:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za odpowiedzi Smile
A macie może jakąś mieszanke z tym azotanem sodu?Znalazlem tylko 1 ale to na pyle magnezowym jest:/
Powrót do góry
konrad65

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 1:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No raczej nic się nie stanie jak użyjesz pyłu Al zamiast pyłu Mg Smile
Powrót do góry
jacek91

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stanie się ...
Al+KNO3 bardzo słabo się spala bo ten azotan jest bardzo słabym utleniaczem ta mieszanka jest stosowana głównie do flar a nie do petard
Mg+NaNO3 spala sie jak normalny FB dając blado-żółty błysk
Mg+KNO3 spala się jak słaby FB
Mg jest bardziej reaktywnym metalem od Al i stąd ta różnica
Powrót do góry
KYK

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 3:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie że KNO3/Al/S świetnie nadaje sie do petard. Wiadomo że z mg FB będzie lepszy ale z al też niczego sobie Razz
Powrót do góry
konrad65

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 3:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jacek91 napisał:
Stanie się ...
Al+KNO3 bardzo słabo się spala bo ten azotan jest bardzo słabym utleniaczem ta mieszanka jest stosowana głównie do flar a nie do petard

Nie zgodzę się do końca KNO3 +Mg może wiele ten film mówi sam za siebie:
http://www.youtube.com/watch?v=_EY_athhV5s Laughing
takich filmów na you tube jest masę więc nie pisz jak do końca nie wiesz Rolling Eyes

Ostatnio zmieniony przez konrad65 dnia Sob Gru 19, 2009 3:41 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
jacek91

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 3:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KYK napisał:
Właśnie że KNO3/Al/S świetnie nadaje sie do petard. Wiadomo że z mg FB będzie lepszy ale z al też niczego sobie Razz

A widzisz gdzieś siarkę w moim poście ?
KNO3+AL+S nie testowałem ale jestem pewien, że taki skład będzie się lepiej spalał niż samo KNO3+AL bo będzie powstawać KS a nie K2O, Zapewne powstanie odrobinka SO2 i jeszcze mniej SO3 który może być katalizatorem w rozkładzie KNO3,

konrad65 napisał:
jacek91 napisał:
Stanie się ...

Nie zgodzę się do końca KNO3 +Mg może wiele ten film mówi sam za siebie:
http://www.youtube.com/watch?v=_EY_athhV5s Laughing
takich filmów na you tube jest masę więc nie pisz jak do końca nie wiesz Rolling Eyes

Widocznie miałem zły skład bo nie mam dokładnej wagi. Moja waga jest z dokładnością do 5 g :p Coś mi też nie pasuje w tym filmiku bo czemu ta mieszanka jest taka ciemna ? białe KNO3+jasny Mg zrobiony prymitywnym sposobem i taka moc ?
Powrót do góry
konrad65

PostWysłany: Sob Gru 19, 2009 4:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A oto drugi dowód:
http://w119.wrzuta.pl/film/06QMcuwr2zm/fb
Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 16, 17, 18  Następny
Strona 11 z 18

Skocz do: