|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
slu_1982
|
Wysłany: Sob Lip 26, 2008 5:39 pm Temat postu: |
|
|
black-berry maj racje... Naprawdę powinieneś odejść dalej, jeszcze te MP w słoikach, nie wiem czy to dobry pomysł a szkło łatwo się w brzuch wbije
Co do zmiany koloru przez aparat to może balans bieli trzeba wyłączyć ( WB)
Co do szelek to : http://www.youtube.com/watch?v=JY81hWcQXYI ten film mi się najbardziej podobał
Jeżeli robisz coś na "odwal się" to tu tego nie dawaj bo tu pokazujemy co naprawdę potrafimy a nie na odpieprz.
Życzę dalszych sukcesów i pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PoDpalacz666
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dominik.megadeth

|
Wysłany: Sob Lip 26, 2008 6:25 pm Temat postu: |
|
|
slu_1982 napisał: | jeszcze te MP w słoikach, nie wiem czy to dobry pomysł a szkło łatwo się w brzuch wbije
|
To w słoiku to chyba mieszanka na hmmm nie wiem willow albo TT, na pewno coś z tych dwóch. W słoiku nigdy nic nie mieszam, tam były tylko odważone składniki, zresztą chyba widać. Wszystkie mieszanki mieszam na sicie a później w misce.
Dzisiaj może odpalę SM'a 45mm to zobaczymy co z tego wyjdzie. Trochę za mało gwiazdek do niego dałem, ale nie będę już go rozbierał. _________________ Fakt niezaprzeczalny... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Lip 26, 2008 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Ostatecznie dominik.megadeth i podpalacz666 po 3***.. na zachęte i pokazane prace..
Dodatkowo oczywiście jak przy 3* i wyżej dostęp do grupy odznaczeni i możliwość pisania w fajerwerkach, piro ogólnej itp..
Dlatego dalsze projekty prosze tam zamieszczać, nie tutaj.
Szybki awans.. ale w razie pisania głupot, rangi zostaną zniesione i pozwolenia cofnięte Dlatego starać się i uważać.
Safety first
tu go jeszcze nie było
Ja tu sobie kulturalnie ikonkę użyłem, a zaraz mi ją na całym forum rozprzestrzenią... - Nostra _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dubielak
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 3:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Ostatnio zrobiłem 2 fugasy xD jeden większy drugi trochę mniejszy
1 Fugas:
to fotka 
a tu film http://pl.youtube.com/watch?v=IfcBUYq__ZY trochę moi bracia komentowali xD i tata
skład:
-moździerz h=55cm śr=7.8cm ścianki około 1cm
-Paliwo 2l Pb95
-Fb KClO3/Al 50/50 25g xD trochę przesadziłem. obklejone w pudelku po winterfresh (nie robie reklamy )
2 Fugas:
to fotka 
a tu film http://pl.youtube.com/watch?v=8CFGR0fMGFQ
skład:
-moździerz (parz u góry)
-Paliwo 1.5l Pb95
-Fb KClO3/Al 50/50 15g tez trochę przesadziłem. obklejone w pudełku po winterfresh
a tu tez zdjęcia też tych fugasów tylko nie wiem który to który xD

niestety fugasy na filmach są niebieskie z dziwnych przyczyn, chociarz w rl były normalne
To na tyle.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pawcios123 Gość
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Ja zrobiłem wulkan oparty na mieszance saletry potasowej z pyłem aluminiowym bright 325 mesh w stosunku objętościowym 5:4. Dysza miała 1 cm średnicy (mogłem dać mniejszą ale bałem się wybuchu) a snob iskier gdy był najwyższy miał około 2 metry i trwał z 5 sekund. Korpus wulkanu był wykonany z tekturowej rurki, takiej na której są nawinięte woreczki w sklepie. Mieszanki było 3/4 rurki. Dysza miała długość 2 cm i była zrobiona z papieru toaletowego i vicolu. Oto zdjęcie, wydaje mi się że jak na pierwszy wulkan dość ładnie wyszedł.
[URL=http://g.imageshack.us/img218/3[/img] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 11:57 am Temat postu: |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=WXp0jnIVIgU
Tutaj filmik z szelką, która jest "wyrzucana" w górę nie z moździerza ale leci na rakiecie zasilanej karmelem. Szelka to około 1g namanganianu z glinem, gwiazdki TT (Ba(NO3)2, Mg, PCV, cykloheksanon do rozpuszczenia PCV) zaprimerowane prochem czarnym. Szelka miała średnicę 1,8 cala. Do odpalenia używałem tlącego sie sznurka bo wbrew pozorom był mocny wiatr i każdy ogień otwarty przygasał. Trzeba przyznać że się zdziwiłem bo rakieta jak widac ma mocnego kopa a to tylko karmel z wywierconym kanałem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SZYSZKA901202

|
Wysłany: Sro Lut 25, 2009 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam jest to moja kolejna szelka 2”
Waga -40g
Efekt-Tiger tail
Gwiazdki -ok 20 pompowane z strzykawki 5ml
Burst herbatki -H3 + torebeczka z FB
Połówki -zrobione na piłce do golfa
Opuźniacz visco- 2mm 2.5cm primerowane Pcz
Lift -2.5g H3
Szelkę po złączeniu zakleiłem podłużnym paskiem pergaminu posmarowanym budapremem
owinołem sznurkiem i przykleiłem dwie warstwy cienkich paseczków papieru do pakowania
kleiłem klejem na gorąco i zrobiłem stopine.
http://www.youtube.com/watch?v=wycigtnxCxc&feature=channel_page _________________ Zapraszam do oglądania moich filmów na YouTube
www.youtube.com/user/parkourlja |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Johnny Łódzki
|
Wysłany: Sro Kwi 01, 2009 4:56 pm Temat postu: |
|
|
Proch czarny (z jakiegoś ruskiego forum a jakże )
http://img23.imageshack.us/img23/1057/1002976.jpg
To przypalone miejsce to od patyczka
Przegryzany 15% wody, mielony 20 godzin w amatorskim młynku kulkowym, prasowany (gęstość koło 1,5 g/cm3) i granulowany do ziarenek 0,5-1,5 na NC.
(tak napisali)
Ruscy mają jeszcze 7 jednogramowych próbek z kolejnych etapów tworzenia prochu (surowy, granulowany, mielony 1h, 5h, 10h, 20h, granulowany na deksrynie)
PS: Thx za gwiazdki  _________________ To co tu piszę, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MeHow

|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
|
Powrót do góry |
|
 |
perkspec

|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 12:04 am Temat postu: |
|
|
Witam
Filmik z mini pokazu kilku szeleczek 2",star mine'ów oraz star gun'ów. Całość oczywiście miotana pcz(te pierwsze 2 były na zawilgoconym i klapa),
gwiazdy na (SrNO3)2 i Ba(NO3)2 z PAM'em i PVC oraz stare dobre TT. Bateria pochłonęła tylko 3 godziny pracy.
http://www.youtube.com/watch?v=Pm2hYb8dOns |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SZYSZKA901202

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Xts Dostęp próbny
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 9:02 pm Temat postu: |
|
|
swietny starsmine Xts, dobra jakość i moje ulubione D1
Daje dostęp próbny do pisania w reszcie komnat. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
serNitron

|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
to moja od niecałego roku pierwsza szelka. Tym razem 3" sph.
Gwiazdy D1 glitter. Swego czasu P2 pisał że chyba za bardzo domielił niektóre składniki i ja też. mimo 10% 80mesh całości węgla migotało całkiem ładnie ale krótko.
Wsad gwiazd to całkiem dużo bo prawie 100 g prasowanych na mokro.
Brust to H3 na nośniku + 1g FB.
lift to 18 g BP o gęstości 1,7 ( spod prasy) + troszkę kruszków SW
Do tego kometa TT 10g
Oklejane papierem do zaklejania kartonów, zupełnie takim jakim Chinczycy . napiszę kiedyś co nieco o szybkim loncie bo spala się a w zasadzie wybucha szybciej niż klasyczny quick match a użyty BP był.
oto wygląd przed: http://img26.imageshack.us/img26/568/szelkad13.jpg
i niestety nie film a zdjęcie na długim naświetlaniu, kamerzysta nie nagrał z przejęcia : http://img101.imageshack.us/img101/3231/kopiadsc1451.jpg
Widziane było przez kolegę z 0.5 km całkiem dobrze i wysokość niezła nie mówiąc o rozrzucie
zdjęcie robione z 40m. słychać było 3 km dalej.
teraz przygotowania na sylwestra. Cały rok sprzęt zbierałem...
Pozdrawiam! Nn _________________ Teraz mrNitron przedstawia się jako serNitron. Zapamiętamy?
konto padło ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 12:13 am Temat postu: |
|
|
fajne zdjęcie... daje 3*** od strzału, chyba nie będzie to błędem...
---------
edit
No tak MrNitron i tak mial juz 3*. A dlaczego konto padło? Jest dalej na forum, jakiś problem? pisać na pw.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.arp

|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 9:32 pm Temat postu: |
|
|
Hi.
2 "FBki" mojego autorstwa. Skład to KCLO4 60%, Al. Black 000 (5mikronów) 30%, Al. Bright 325 Mesh 10%.
Korpusy:
Wys: 150mm
Śr. 35mm
Gr. Ścianki: 10mm
2 tekturowe rury włożone jedna w drugą, sklejone Wikolem dla lepszego połączenie, zatyczki papierowe, nie chcę ryzykować dostania odłamkiem np. gipsu, lub też cała gipsową zatyczką (jeżeli chcecie, mogę dać zdjęcia jak one wyglądają).
Pierwszy FB ma 15g tego prochu, drugi zaś 30g. Obydwa są oczywiście oklejone czerwoną taśmą izolacyjną, dla lepszego efektu "wizualnego" i po prostu, lepiej się w ten sposób prezentują .
Teraz coś nt. miejsca gdzie były odpalane.
Jest to stary poligon wojskowy, oddalony od miasta i wszelkich zabudowań ok. 4-5Km.
Na pierwszym filmie widać worek z liśćmi, pod nim oczywiście znajduje się FB, chciałem uzyskać efekt "latających liści", więc wziąłem worek na śmieci i napakowałem do niego tyle liści ile się dało .
Drugi zaś ładunek był odpalany na dość otwartej przestrzeni (wzniesienie), która niestety "pochłonęła" większość huku.
Pewnie powiecie, że mało ambitne, lecz ja uważam, że pirotechnika to nie tylko piękne szelki rozświetlające niebo w nocy, ale także wybuchy, choć nie powiem, bardzo bym chciał zrobić taką szelkę, odczynniki mam, ale jakoś nie wiem jak się za to zabrać...
FB 1
FB 2
Ogólnie to najważniejsze, czyli BHP przede wszystkim i estetyka .
Pozdrawiam. _________________

Ostatnio zmieniony przez .arp dnia Wto Lis 10, 2009 9:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.arp

|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 9:45 pm Temat postu: |
|
|
RAID napisał: | Spoko porządnie pukło , co do zatyczek robisz papier + wikol? |
Nie, zatyczki to zwykły papier od drukarki złożony w mały kwadrat, sklejony taśmą, najczęściej z korpusu zostają strzępy, a zatyczka troszkę uszkodzona, ale nie w strzępach, także świadczy to o tym, że jednak jest mocna .
RAID napisał: |
ten pierwszy z workiem to to co lata to liście czy ziemia?? bo tak je**o że wygląda jak by ziemią rzuciło |
Nie, to są same liście z drzew, no może trochę ziemi, czy piachu się tam dostało jak je zbierałem, ale to są, że tak powiem "śladowe ilości" :p. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|