Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Przemek133

|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 8:48 pm Temat postu: Pierwsza pomoc |
|
|
Zdobyłem książkę do PO i znalazłem w niej rozdział o pierwszej pomocy(zranienie głowy, kręgosłupa i rdzenia kręgowego, przenikające klatki piersiowej, przenikających jamę brzuszną, złamanie postrzałowe kości, krwotoki, wstrząs pourazowy i oparzenia plus opatrunki dłoni i palców) nie znalazłem nic takiego na forum, więc postanowiłem wstawić, mam nadzieję, że się komuś przyda (ale najlepiej, aby nie miał okazji do wykorzystania).
Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 9:53 am Temat postu: |
|
|
kiedy książka została wydana? Sorry nie czytałem, bo mi się nie chciało, ale to ważne. _________________ Milczenie, jest dla głupców najwyższym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek133

|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 1:52 pm Temat postu: |
|
|
wydane w 1986 . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Wrz 19, 2009 1:39 am Temat postu: |
|
|
slu_1982 napisał: | To było w szkole średniej ! |
Kto ja skonczyl ten skonczyl!
Ja podchodze teraz 4ty raz do drugiej klasy... _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 12:46 pm Temat postu: |
|
|
Przemek133 napisał: | wydane w 1986 . |
No to proponuję wyrzucić z forum. Błędne udzielanie pierwszej pomocy może być karalne. Doktryna zakładania opatrunków, reanimacji, itp. zmieniła się od tamtego czasu 100x. _________________ Milczenie, jest dla głupców najwyższym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Harry

|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 1:46 pm Temat postu: |
|
|
To ciekawe czemu dalej tego uczą, skoro metody są aż tak przestarzałe...
Na PO dalej uczą takich rodzajów zakładania opatrunków...
Ponad to podstawowe szkolenie udzielania pierwszej pomocy prowadzone jest również podczas robienia kursu na prawo jazdy _________________ Czasem przyznanie się do tchórzostwa wymaga największej odwagi! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 4:33 pm Temat postu: |
|
|
Różnią się te metody.
Ja tylko mówie że jeżeli ma być temat o pierwszej pomocy to "przyklejony" i z aktualnymi informacjami. _________________ Milczenie, jest dla głupców najwyższym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 6:24 pm Temat postu: |
|
|
Co Ty gadasz, bandażowanie ręki się zmieniło ? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 8:10 am Temat postu: |
|
|
W całym zeskanowanym fragmencie znajdują się inne rzeczy od bandażowania ręki a i ono mogło się zmienić. Doktryna zmienia się mniej wiecej co kilka lat i jeżeli się tym trochę interesujesz to wiesz że metody które się zmieniają, nie są zmieniane bez przyczyny.
Tam jest kurwa napisane że w ramach pierwszej pomocy można komuś przekłuć pęcherz jeżeli gość ma uszkodzony kręgosłup.... Taki zabieg nie mieści się w ramach pierwszej pomocy przedlekarskiej, a skoro jest w tym tekscie jedna taka informacja, na przypadkowo otwartej stronie, to śmiem twierdzić że jest takich więcej. Nie powinno się umieszczać nieaktualnych informacji na forum, szczególnie w temacie w którym może to spowodować krzywdę. _________________ Milczenie, jest dla głupców najwyższym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Przemek133

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 1:58 pm Temat postu: |
|
|
To jest raczej wyjęte z kontekstu gdyż pisze, że gdy wystąpił paraliż i gdy nie ma się dostępu do cewnika, więc jest to ostateczność |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 8:41 am Temat postu: |
|
|