Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Falcon
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 5:01 pm Temat postu: MESH - rozpoznawanie granulacji |
|
|
Witam!
Czy jest jakiś opisowy sposób rozpoznawania granulacji preparatów dla określenia ich ziarnistości? Nie chodzi mi o przeliczanie MESH na milimetry, bo taką tabelkę to sobie znalazłem (np. tutaj: http://www.sigmaaldrich.com/chemistry/stockroom-reagents/learning-center/technical-library/particle-size-conversion.html), ale o takie oszacowanie 'na oko'.
Chodzi mi o coś takiego jak opisy w skali Beauforta (1 - Ruch powietrza lekko oddziałuje na dym, 5 - Małe gałęzie kołyszą się, 10 - Drzewa wyrywane z korzeniami. Poważne zniszczenia konstrukcji), które pozwalają obyć się bez pomiaru.
Oczywiście zakładamy, że nie dysponujemy mikroskopem i nie możemy cząstek po prostu zmierzyć  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Mesh określa ilość oczek na długości 1 cala (w sicie).
Nie da się tego zobaczyć na oko, ani też nie liczy się nic pod mikroskopem.
Jedynie kilka sit o znanych oczkach mogło by ci pomóc. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Falcon
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 7:00 pm Temat postu: |
|
|
raczej chodziło mi o takie oszacowanie, że na przykład kolejne rozdrobnienia powodują jakieś właściwości, że przykładowo #100 to drobny morski piasek, #200 to już pył, a powiedzmy #400 kurz którego nie da się zmyć z palców.
Czyli jak bez spojrzenia na nalepkę lub lat doświadczeń nie da rady?
dodane:
znalazłem: http://www.allegro.pl/item737267845_sito_fornierskie_o_srednicy_30cm.html
oferują siatkę od 0,3 do 10mm, ale 30zł za sztukę to dosyć sporo.
Jaki komplet rozmiarowy sprawdza się w waszej praktyce, żebym nie nakupił niepotrzebnych gratów?
Ostatnio zmieniony przez Falcon dnia Czw Wrz 17, 2009 7:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 7:08 pm Temat postu: |
|
|
Tylko że idealnie nie rozróżnisz tego bo niektóre odczynniki takie jak węgiel od pewnego momentu brudzą ręcę mimo że nie są bardzo drobnym pyłem Tak więc idealnie nie rozróżnisz rozdrobnienia poza tym jakie to ma znaczenie lepiej kupić sita różniej wielkości Mesh i mieć spokój  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Falcon
|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 7:21 pm Temat postu: |
|
|
no w sumie racja, a gdzie znajdę komplet takich sit?
przyznam, że tak na szybko przejrzałem allegro pod kątem "sito/sita mesh/mesz" ale nic nie znalazłem, a na same hasło "sito" to tam od groma kuchennych  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Tak przy okajzi, niezłe są te siteczka z Jan'a, ale dużo taniej wychodzi kupić kilka siatek i ramki zrobić samemu. Wyjdzie o wiele taniej.
Strasznie zdzierają na przesyłce. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 6:57 pm Temat postu: Re: MESH - rozpoznawanie granulacji |
|
|
Falcon napisał: | Witam!
Czy jest jakiś opisowy sposób rozpoznawania granulacji preparatów dla określenia ich ziarnistości? ......Chodzi mi o coś takiego jak opisy w skali Beauforta (1 - Ruch powietrza lekko oddziałuje na dym, 5 - Małe gałęzie kołyszą się, 10 - Drzewa wyrywane z korzeniami. Poważne zniszczenia konstrukcji), które pozwalają obyć się bez pomiaru |
Jest taka skala stworzona kiedyś wyłącznie dla moich potrzeb . Rozdrobnienie jak :
1. Skrobia
2. Mąka (do pieczenia )
3. Mąka krupczatka
4. Mak
5. Gorczyca
O przydatności proszku i tak zdecyduje eksperyment a to kilka razy mniej pracy niż analiza sitowa, na którą szkoda czasu. No chyba, że piszesz artykuł naukowy
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|