|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
slu_1982
Do³±czy³: 21 Lip 2007 Posty: 343 Sk±d: Zza P³otu
|
Wys³any: Sob Lip 26, 2008 5:39 pm Temat postu: |
|
|
black-berry maj racje... Naprawdê powiniene¶ odej¶æ dalej, jeszcze te MP w s³oikach, nie wiem czy to dobry pomys³ a szk³o ³atwo siê w brzuch wbije
Co do zmiany koloru przez aparat to mo¿e balans bieli trzeba wy³±czyæ ( WB)
Co do szelek to : http://www.youtube.com/watch?v=JY81hWcQXYI ten film mi siê najbardziej podoba³
Je¿eli robisz co¶ na "odwal siê" to tu tego nie dawaj bo tu pokazujemy co naprawdê potrafimy a nie na odpieprz.
¯yczê dalszych sukcesów i pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PoDpalacz666
Do³±czy³: 09 Maj 2008 Posty: 1
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dominik.megadeth

Do³±czy³: 17 Sie 2007 Posty: 20 Sk±d: Ostrowiec ¦w.
|
Wys³any: Sob Lip 26, 2008 6:25 pm Temat postu: |
|
|
slu_1982 napisa³: | jeszcze te MP w s³oikach, nie wiem czy to dobry pomys³ a szk³o ³atwo siê w brzuch wbije
|
To w s³oiku to chyba mieszanka na hmmm nie wiem willow albo TT, na pewno co¶ z tych dwóch. W s³oiku nigdy nic nie mieszam, tam by³y tylko odwa¿one sk³adniki, zreszt± chyba widaæ. Wszystkie mieszanki mieszam na sicie a pó¼niej w misce.
Dzisiaj mo¿e odpalê SM'a 45mm to zobaczymy co z tego wyjdzie. Trochê za ma³o gwiazdek do niego da³em, ale nie bêdê ju¿ go rozbiera³. _________________ Fakt niezaprzeczalny... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Sob Lip 26, 2008 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Ostatecznie dominik.megadeth i podpalacz666 po 3***.. na zachête i pokazane prace..
Dodatkowo oczywi¶cie jak przy 3* i wy¿ej dostêp do grupy odznaczeni i mo¿liwo¶æ pisania w fajerwerkach, piro ogólnej itp..
Dlatego dalsze projekty prosze tam zamieszczaæ, nie tutaj.
Szybki awans.. ale w razie pisania g³upot, rangi zostan± zniesione i pozwolenia cofniête Dlatego staraæ siê i uwa¿aæ.
Safety first
tu go jeszcze nie by³o
Ja tu sobie kulturalnie ikonkê u¿y³em, a zaraz mi j± na ca³ym forum rozprzestrzeni±... - Nostra _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dubielak
Do³±czy³: 23 Kwi 2008 Posty: 18
|
Wys³any: Wto Pa¼ 28, 2008 3:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Ostatnio zrobi³em 2 fugasy xD jeden wiêkszy drugi trochê mniejszy
1 Fugas:
to fotka 
a tu film http://pl.youtube.com/watch?v=IfcBUYq__ZY trochê moi bracia komentowali xD i tata
sk³ad:
-mo¼dzierz h=55cm ¶r=7.8cm ¶cianki oko³o 1cm
-Paliwo 2l Pb95
-Fb KClO3/Al 50/50 25g xD trochê przesadzi³em. obklejone w pudelku po winterfresh (nie robie reklamy )
2 Fugas:
to fotka 
a tu film http://pl.youtube.com/watch?v=8CFGR0fMGFQ
sk³ad:
-mo¼dzierz (parz u góry)
-Paliwo 1.5l Pb95
-Fb KClO3/Al 50/50 15g tez trochê przesadzi³em. obklejone w pude³ku po winterfresh
a tu tez zdjêcia te¿ tych fugasów tylko nie wiem który to który xD

niestety fugasy na filmach s± niebieskie z dziwnych przyczyn, chociarz w rl by³y normalne
To na tyle.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pawcios123 Go¶æ
|
Wys³any: Nie Sty 04, 2009 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Ja zrobi³em wulkan oparty na mieszance saletry potasowej z py³em aluminiowym bright 325 mesh w stosunku objêto¶ciowym 5:4. Dysza mia³a 1 cm ¶rednicy (mog³em daæ mniejsz± ale ba³em siê wybuchu) a snob iskier gdy by³ najwy¿szy mia³ oko³o 2 metry i trwa³ z 5 sekund. Korpus wulkanu by³ wykonany z tekturowej rurki, takiej na której s± nawiniête woreczki w sklepie. Mieszanki by³o 3/4 rurki. Dysza mia³a d³ugo¶æ 2 cm i by³a zrobiona z papieru toaletowego i vicolu. Oto zdjêcie, wydaje mi siê ¿e jak na pierwszy wulkan do¶æ ³adnie wyszed³.
[URL=http://g.imageshack.us/img218/3[/img] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Sty 24, 2009 11:57 am Temat postu: |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=WXp0jnIVIgU
Tutaj filmik z szelk±, która jest "wyrzucana" w górê nie z mo¼dzierza ale leci na rakiecie zasilanej karmelem. Szelka to oko³o 1g namanganianu z glinem, gwiazdki TT (Ba(NO3)2, Mg, PCV, cykloheksanon do rozpuszczenia PCV) zaprimerowane prochem czarnym. Szelka mia³a ¶rednicê 1,8 cala. Do odpalenia u¿ywa³em tl±cego sie sznurka bo wbrew pozorom by³ mocny wiatr i ka¿dy ogieñ otwarty przygasa³. Trzeba przyznaæ ¿e siê zdziwi³em bo rakieta jak widac ma mocnego kopa a to tylko karmel z wywierconym kana³em |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SZYSZKA901202

Do³±czy³: 10 Sty 2009 Posty: 39 Sk±d: Z wybuchu
|
Wys³any: Sro Lut 25, 2009 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam jest to moja kolejna szelka 2”
Waga -40g
Efekt-Tiger tail
Gwiazdki -ok 20 pompowane z strzykawki 5ml
Burst herbatki -H3 + torebeczka z FB
Po³ówki -zrobione na pi³ce do golfa
Opu¼niacz visco- 2mm 2.5cm primerowane Pcz
Lift -2.5g H3
Szelkê po z³±czeniu zaklei³em pod³u¿nym paskiem pergaminu posmarowanym budapremem
owino³em sznurkiem i przyklei³em dwie warstwy cienkich paseczków papieru do pakowania
klei³em klejem na gor±co i zrobi³em stopine.
http://www.youtube.com/watch?v=wycigtnxCxc&feature=channel_page _________________ Zapraszam do ogl±dania moich filmów na YouTube
www.youtube.com/user/parkourlja |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Johnny £ódzki
Do³±czy³: 03 Sty 2009 Posty: 59
|
Wys³any: Sro Kwi 01, 2009 4:56 pm Temat postu: |
|
|
Proch czarny (z jakiego¶ ruskiego forum a jak¿e )
http://img23.imageshack.us/img23/1057/1002976.jpg
To przypalone miejsce to od patyczka
Przegryzany 15% wody, mielony 20 godzin w amatorskim m³ynku kulkowym, prasowany (gêsto¶æ ko³o 1,5 g/cm3) i granulowany do ziarenek 0,5-1,5 na NC.
(tak napisali)
Ruscy maj± jeszcze 7 jednogramowych próbek z kolejnych etapów tworzenia prochu (surowy, granulowany, mielony 1h, 5h, 10h, 20h, granulowany na deksrynie)
PS: Thx za gwiazdki  _________________ To co tu piszê, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MeHow

Do³±czy³: 14 Lis 2008 Posty: 131 Sk±d: ze wsz±d
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
perkspec

Do³±czy³: 12 Kwi 2009 Posty: 2 Sk±d: z k±towni
|
Wys³any: Pon Cze 08, 2009 12:04 am Temat postu: |
|
|
Witam
Filmik z mini pokazu kilku szeleczek 2",star mine'ów oraz star gun'ów. Ca³o¶æ oczywi¶cie miotana pcz(te pierwsze 2 by³y na zawilgoconym i klapa),
gwiazdy na (SrNO3)2 i Ba(NO3)2 z PAM'em i PVC oraz stare dobre TT. Bateria poch³onê³a tylko 3 godziny pracy.
http://www.youtube.com/watch?v=Pm2hYb8dOns |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SZYSZKA901202

Do³±czy³: 10 Sty 2009 Posty: 39 Sk±d: Z wybuchu
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Xts Dostêp próbny
Do³±czy³: 11 Cze 2009 Posty: 15
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Wto Wrz 22, 2009 9:02 pm Temat postu: |
|
|
swietny starsmine Xts, dobra jako¶æ i moje ulubione D1
Daje dostêp próbny do pisania w reszcie komnat. _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
serNitron

Do³±czy³: 05 Maj 2009 Posty: 5 Sk±d: ten dym???
|
Wys³any: Wto Pa¼ 27, 2009 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
to moja od nieca³ego roku pierwsza szelka. Tym razem 3" sph.
Gwiazdy D1 glitter. Swego czasu P2 pisa³ ¿e chyba za bardzo domieli³ niektóre sk³adniki i ja te¿. mimo 10% 80mesh ca³o¶ci wêgla migota³o ca³kiem ³adnie ale krótko.
Wsad gwiazd to ca³kiem du¿o bo prawie 100 g prasowanych na mokro.
Brust to H3 na no¶niku + 1g FB.
lift to 18 g BP o gêsto¶ci 1,7 ( spod prasy) + troszkê kruszków SW
Do tego kometa TT 10g
Oklejane papierem do zaklejania kartonów, zupe³nie takim jakim Chinczycy . napiszê kiedy¶ co nieco o szybkim loncie bo spala siê a w zasadzie wybucha szybciej ni¿ klasyczny quick match a u¿yty BP by³.
oto wygl±d przed: http://img26.imageshack.us/img26/568/szelkad13.jpg
i niestety nie film a zdjêcie na d³ugim na¶wietlaniu, kamerzysta nie nagra³ z przejêcia : http://img101.imageshack.us/img101/3231/kopiadsc1451.jpg
Widziane by³o przez kolegê z 0.5 km ca³kiem dobrze i wysoko¶æ niez³a nie mówi±c o rozrzucie
zdjêcie robione z 40m. s³ychaæ by³o 3 km dalej.
teraz przygotowania na sylwestra. Ca³y rok sprzêt zbiera³em...
Pozdrawiam! Nn _________________ Teraz mrNitron przedstawia siê jako serNitron. Zapamiêtamy?
konto pad³o ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Sro Pa¼ 28, 2009 12:13 am Temat postu: |
|
|
fajne zdjêcie... daje 3*** od strza³u, chyba nie bêdzie to b³êdem...
---------
edit
No tak MrNitron i tak mial juz 3*. A dlaczego konto pad³o? Jest dalej na forum, jaki¶ problem? pisaæ na pw.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.arp

Do³±czy³: 01 Lis 2009 Posty: 6
|
Wys³any: Wto Lis 10, 2009 9:32 pm Temat postu: |
|
|
Hi.
2 "FBki" mojego autorstwa. Sk³ad to KCLO4 60%, Al. Black 000 (5mikronów) 30%, Al. Bright 325 Mesh 10%.
Korpusy:
Wys: 150mm
¦r. 35mm
Gr. ¦cianki: 10mm
2 tekturowe rury w³o¿one jedna w drug±, sklejone Wikolem dla lepszego po³±czenie, zatyczki papierowe, nie chcê ryzykowaæ dostania od³amkiem np. gipsu, lub te¿ ca³a gipsow± zatyczk± (je¿eli chcecie, mogê daæ zdjêcia jak one wygl±daj±).
Pierwszy FB ma 15g tego prochu, drugi za¶ 30g. Obydwa s± oczywi¶cie oklejone czerwon± ta¶m± izolacyjn±, dla lepszego efektu "wizualnego" i po prostu, lepiej siê w ten sposób prezentuj± .
Teraz co¶ nt. miejsca gdzie by³y odpalane.
Jest to stary poligon wojskowy, oddalony od miasta i wszelkich zabudowañ ok. 4-5Km.
Na pierwszym filmie widaæ worek z li¶æmi, pod nim oczywi¶cie znajduje siê FB, chcia³em uzyskaæ efekt "lataj±cych li¶ci", wiêc wzi±³em worek na ¶mieci i napakowa³em do niego tyle li¶ci ile siê da³o .
Drugi za¶ ³adunek by³ odpalany na do¶æ otwartej przestrzeni (wzniesienie), która niestety "poch³onê³a" wiêkszo¶æ huku.
Pewnie powiecie, ¿e ma³o ambitne, lecz ja uwa¿am, ¿e pirotechnika to nie tylko piêkne szelki roz¶wietlaj±ce niebo w nocy, ale tak¿e wybuchy, choæ nie powiem, bardzo bym chcia³ zrobiæ tak± szelkê, odczynniki mam, ale jako¶ nie wiem jak siê za to zabraæ...
FB 1
FB 2
Ogólnie to najwa¿niejsze, czyli BHP przede wszystkim i estetyka .
Pozdrawiam. _________________

Ostatnio zmieniony przez .arp dnia Wto Lis 10, 2009 9:41 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.arp

Do³±czy³: 01 Lis 2009 Posty: 6
|
Wys³any: Wto Lis 10, 2009 9:45 pm Temat postu: |
|
|
RAID napisa³: | Spoko porz±dnie puk³o , co do zatyczek robisz papier + wikol? |
Nie, zatyczki to zwyk³y papier od drukarki z³o¿ony w ma³y kwadrat, sklejony ta¶m±, najczê¶ciej z korpusu zostaj± strzêpy, a zatyczka troszkê uszkodzona, ale nie w strzêpach, tak¿e ¶wiadczy to o tym, ¿e jednak jest mocna .
RAID napisa³: |
ten pierwszy z workiem to to co lata to li¶cie czy ziemia?? bo tak je**o ¿e wygl±da jak by ziemi± rzuci³o |
Nie, to s± same li¶cie z drzew, no mo¿e trochê ziemi, czy piachu siê tam dosta³o jak je zbiera³em, ale to s±, ¿e tak powiem "¶ladowe ilo¶ci" :p. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

Do³±czy³: 18 Lis 2006 Posty: 82 Sk±d: Z klasztoru
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|