|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 10:07 am Temat postu: kilka prostych pytañ |
|
|
1. Rozumiem, ¿e Sorbitol to to samo co Sorbit czyli E-420 ? rodzaju cukru u¿ywanego w produktach spo¿ywczych. Gdzie najlepiej najtaniej kupiæ jak najczystsz± jego postaæ ?
2. My¶lê nad wykonaniem w³asnego m³yna kulowego ale z tego co czyta³em na forum jest du¿e prawdopodobieñstwo samozap³onu podczas mielenia i to troszkê nie ukrywam, ¿e mnie martwi, bo czyta³em, ¿e najlepiej mieliæ wszystkie sk³adniki razem. Jednak wpad³em na pomys³ by robiæ to osobno dopiero po dok³adnym zmieleniu i przesianiu przez sita wymieszaæ je w szczelnym pojemniku w którym bêdzie zamkniêty mikro wentylator, który to nastêpnie wywo³a co¶ w stylu „burzy piaskowej” i po odpowiednim czasie wszystko dok³adnie wymiesza. Co Wy na to? Jedyne paliwo jakim chcê siê zaj±æ to karmelek bo na pocz±tek ponoæ nie ma nic prostszego (sk³ad jaki chcê stosowaæ to w³a¶nie Sorbitol 15%, Cukier 20% i KNO3 65% wg. przepisu PINOTA).
3. Co to jest Telefit a raczej co powoduje zastosowanie zamiast Sorbitolu Siarki bo stwierdzenie PINOTA „Jest to do¶æ popularne topliwe paliwo o niskim impulsie...” nie wiele mi to mówi.
4. Znacie jakie¶ ciekawsze mieszanki je¶li chodzi o ich moc wy³±cznie w oparciu o w/w sk³adniki ?
5. Co do sit to na forum znalaz³em namiar na takie co¶: http://www.sosnowiec.surtex.pl/prod_op.php?id=172 i czy kto¶ mo¿e mi doradziæ, które z nich zakupiæ ? co by siê nie okaza³o, ¿e kupie albo o zbyt du¿ej ziarnisto¶ci albo zbyt ma³ej.
Ostatnio zmieniony przez Go¶æ dnia Wto Mar 31, 2009 4:23 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
Do³±czy³: 09 Lut 2007 Posty: 78 Sk±d: zachód
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 3:46 pm Temat postu: |
|
|
Drodzy moderatorzy apeluje o zonka dla tego pana poniewa¿ przez swoje lenistwo za¶mieca i niszczy te wspania³e forum wszystko mo¿na znale¼æ samemu za pomoc± wyszukiwarki, a je¶li nie potrafisz samemu tego zrobiæ to jest dobra oznaka aby¶ nie zaczyna³ z piro ( no có¿ widz±c kolejny idiotyczny temat musia³em to napisaæ ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Widzê, ¿e na tym forum to wolno siê tylko chwaliæ swoimi osi±gniêciami a w przeciwnym wypadku to odsy³acie do ju¿ istniej±cych tematów. Szkoda tylko, ¿e wiêkszo¶æ z nich jest z przed kilku lat ,albo nie ma w nich jasnej i jednoznacznej odpowiedzi np. co do tkanin na sita jako¶ temat umar³ i nie zosta³o tam podane o jakiej ziarnisto¶ci u¿yæ tych materia³ów!! Po drugie pytania zadaje siê po to by unikn±æ ewentualnych "wypadków przy pracy" tak wiêc widzê, ¿e nie pamiêtamy jak sami siê uczyli¶my prawda ?:> je¶li jednak jest tu na forum jaka¶ ¿yczliwa osoba i maj±ca co¶ sensownego do napisania w mojej sprawie to bardzo o to proszê bo zanim co¶ zrobiê czy kupiê lubiê to omówiæ z tymi co siê na tym znaj±. A tak nawiasem mówi±c nie ur±gaj±c u¿ytkownikowi K-19 to jego pytania te¿ by³y do¶æ banalne zw³aszcza to dotycz±ce u¿ywania metalu do konstrukcji przez totalnych amatorów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

Do³±czy³: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | kolejny idiotyczny temat |
Nazwa tematu jest na pewno ¼le sformu³owana, tzn ma³o mówi o jego tre¶ci. I na prawdê forum by³oby bardziej przejrzyste gdyby pytania tego typu by³y zadawane w ju¿ istniej±cych, nawet staruch tematach.
W m³ynie mo¿e nast±piæ zap³on (wybuch) tylko je¿eli bêdziesz mieli³ saletrê razem z cukrem. Milenie razem nie jest potrzebne, przesiewanie przez sita te¿ nie, nawet wstêpne mieszanie nie jest konieczne Zawsze wa¿ne jest ¿eby sk³adniki przed sporz±dzeniem paliwa by³y mo¿liwie jak najlepiej wysuszone. Je¿eli chcesz wymieszaæ je w postaci sproszkowanej, to wa¿ne aby grudki by³y dobrze rozbite (na przyk³ad przez krótkie mielenie w kulowcu, lub przez przesianie przez drobne sito). Inne szczegó³y dotycz±ce sporz±dzania karmelka na prawdê s± ju¿ opisane na forum.
Co do siarki w karmelku to na pewno os³abia ona paliwo, my¶lê ¿e mo¿e mieæ wiêksz± tendencjê do przy¶pieszania w ci¶nieniu, no i sporz±dzanie takiego karmelka jest niezdrowe (opary siarki) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 5:41 pm Temat postu: |
|
|
W koñcu jaka¶ konstruktywna odpowied¼ co do tytu³u postu no có¿, pytania do¶æ ró¿ne tak wiêc ciê¿ko precyzyjnie okre¶liæ co i jak. Co do sugestii aby pisaæ ju¿ w istniej±cych w±tkach to tak 50/50 bo skoro tam nic siê nie dzia³o od kilku lat.....! a piszê tutaj bo skoro to "przedszkole" to ono wg. mnie w³a¶nie s³u¿y takim celom. Dla was pewne sprawy s± oczywiste a dla innych nie - ja te¿ móg³ bym na pewnych forach, na których mam sporo do powiedzenia tak kwitowaæ wszystkich ale to nie na tym chyba polega.
1. ?
2. Widaæ s± ró¿ne szko³y przygotowywania masy karmelkowej ja jednak lubiê byæ dok³adny w tym co robiê i zamierzam zmieliæ je osobno zmieszaæ i przesiaæ. Dziêki temu mam nadziejê uzyskaæ du¿± powtarzalno¶æ silników i ich dobre osi±gi.
3. Czyli jednym s³owem nic dobrego ;]
4. Jak znacie to siê nie chwalicie
5. Mam nadziejê, ¿e znajoma chemiczka mi pomo¿e w doborze optymalnego rozmiaru bo google jako¶ nie chcia³y wskazaæ konkretnej odpowiedzi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Johnny £ódzki
Do³±czy³: 03 Sty 2009 Posty: 59
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno - jak masz odpowiednie mielniki w m³ynku kulowym to nie wybuchnie, ¿eby¶ nie wiem co z nim robi³.
Odpadaj± metale iskrz±ce (wszelkie metale "szare"), za to metale kolorowe takie jak mied¼, mosi±dz, br±z czy aluminium, nie iskrz± i mo¿na je spokojnie stosowaæ.
Poza tym konia z rzêdem temu, kto odpali saletrê z cukrem od iskry  _________________ To co tu piszê, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 7:23 pm Temat postu: |
|
|
Na allegro znalaz³em co¶ takiego: http://allegro.pl/item594297432_kule_16_szt_616g_kula_mlyn_kulowy_sb_pb_cd.html
ale tak czy inaczej zamierzam komponenty przygotowaæ osobno. Poniewa¿ tylko wtedy wg mnie bêdê móg³ otrzymaæ idealne proporcje, które jak najbardziej bêd± powtarzalne. Przy mieszaniu wszystkiego razem i przesiewaniu przez sito, nigdy nie bêdê mia³ pewno¶ci ile czego przelecia³o przez nie . Liczê na to, ¿e te dwa zabiegi zapewni± mi wysok± powtarzalno¶æ otrzymywanych silników i ich dobr± jako¶æ.
Ostatnio zmieniony przez Go¶æ dnia Wto Mar 31, 2009 7:27 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 7:26 pm Temat postu: |
|
|
4. Cytat: | Znacie jakie¶ ciekawsze mieszanki je¶li chodzi o ich moc wy³±cznie w oparciu o w/w sk³adniki ? | No a co ciekawszego/lepszego mo¿na zrobiæ z saletry, cukru i sorbitolu? Mo¿na ewentualnie zmniejszyæ ilo¶æ saletry, wtedy bêdzie siê wolniej, spokojniej pali³o ale te¿ nieco s³absze bêdzie.
5. Sit mo¿na u¿ywaæ w 2 celach. 1 je¶li chcemy uzyskaæ odpowiednie rozdrobnienie, wtedy przesiewami sk³adniki przed ich zmieszaniem. W tym przypadku teoretycznie im drobniejsze sito tym lepiej. 2 je¶li chcemy odpowiednio wymieszaæ sk³adniki. Tutaj te¿ jest potrzebne drobne sito, ale takie ¿eby po przesianiu nic na nim nie zostawa³o. My¶lê ¿e w tym przypadku lepiej zamiast przesiewaæ przez sito, do jakiego¶ plastikowego pojemnika wrzuciæ kilka kawa³ków twardego drewna i mieszankê, zamkn±æ pojemnik i intensywnie potrz±saæ, powiedzmy przez 1 minutê.
Cytat: | bo skoro tam nic siê nie dzia³o od kilku lat.....! |
No to co? To lepiej ¿eby co drugi temat brzmia³ "kilka pytañ"? Forum to nie chat. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Co do innych mieszkanek to w³a¶nie chodzi³o mi o to o czym wspomnia³e¶ tz. je¶li czego¶ jest wiêcej lub mniej to.... ? Moim zamiarem jest stworzenie silnika, który bêdzie wstanie wynie¶æ moja zabawkê na odpowiedni± wysoko¶æ, przy jak najmniejszym przeci±¿eniu. Puki co nie wiem ile jeszcze bêdzie ca³o¶æ wa¿yæ, tak wiêc ciê¿ko cokolwiek wiêcej powiedzieæ ale my¶lê, ¿e na to jest jeszcze czas. Najpierw trzeba nauczyæ siê w³a¶ciwie przygotowywaæ "karmelek" by potem móc go u¿yæ w konkretnej konstrukcji . Ogólnie chcê stworzyæ rakietê wielokrotnego u¿ytku, która wraz z kamerk± bêdzie wstanie wznie¶æ siê na ok. 1.000m. Co do samego silnika nie wiem czy to w³a¶ciwe podej¶cie bo jeszcze o tym za ma³o czyta³em, ale pomy¶la³em, ¿e fajnie by by³o móc zwiêkszaæ jego moc (docelow± wysoko¶æ lotu rakiety) po przez dodawanie kolejnych segmentów do silnika, tak wiêc powiedzmy 1 segment 500m 2 segmenty np 750m. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Johnny £ódzki
Do³±czy³: 03 Sty 2009 Posty: 59
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 8:18 pm Temat postu: |
|
|
Wiêcej utleniacza - wiêksza energia, ale do pewnych granic. Poza tym paliwa o wiêkszej ilo¶ci utleniacza potrzebuj± wy¿szych ci¶neñ i odpowiedniego sprzêtu.
Mniej utleniacza - mniej kopa, stabilniejsza praca, wolniejsze spalanie ziarna, czasami "¿u¿el"
Co do "wyrywno¶ci" silnika, geometriê pracy reguluje siê parametrami ziarna takimi jak d³ugo¶æ, ¶rednica ziarna, ¶rednica/rodzaj kana³u.
O lotach na 1000m z kamerk± to mo¿esz liczyæ po kilku latach pracy - nie porywaj siê z motyk± na s³oñce. Takie przedsiêwziêcie to ju¿ tylko dla "profi". _________________ To co tu piszê, to tylko nieprawdziwe historyjki wyssane z palca. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 8:46 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Poza tym paliwa o wiêkszej ilo¶ci utleniacza potrzebuj± wy¿szych ci¶neñ i odpowiedniego sprzêtu. | Sk±d masz takie informacje? Przypominam ¿e mówimy tu o karmelku.
Je¿eli przez wyrywno¶æ rozumiesz czas pracy silnika, to j± siê reguluje g³ównie przez sk³ad paliwa.
Cytat: | O lotach na 1000m z kamerk± to mo¿esz liczyæ po kilku latach pracy | E tam. Co takiego trudnego jest w tego typu projekcie?
O wiele trudniej jest zrobiæ rakietê powoli wznosz±c± siê na 1km ni¿ po prostu wznosz±ca siê na 1km. Pewne, do¶æ du¿e przyspieszenie na starcie znacznie u³atwia sprawê. Je¿eli potrzebujesz silnika o du¿ym czasie pracy to karmelek raczej odpada, chyba ¿e ze spalaniem czo³owym. Mo¿e lepiej spróbuj z paliwami KN/cukier/ ¿ywica, np 65/15/20. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Mar 31, 2009 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Ogólnie my¶la³em o ma³ym G ze wzglêdu na elektronikê, ¿eby mi jej nie "rozwali³o" ale ogólnie czas wznoszenia mnie nie interesuje... ta rakieta docelowo ma wylecieæ na zadan± wysoko¶æ i powoli opadaæ. Co do porywania siê z motyk± na s³oñce to spokojnie nie powiedzia³em, ¿e chcê aby moja pierwsza rakieta tak polecia³a tz. chcieæ bym chcia³ - bo kto nie ale bêdê siê cieszy³ i ze 100m powoli ma³ymi kroczkami do celu zamierzam doj¶æ a jak siê gdzie¶ po drodze przytrafi jaki¶ "skok" to nie zaszkodzi . Co do karmelka kurcze no chcia³ bym w³a¶nie na nim to osi±gn±æ skoro go¶cie na tym paliwie uzyskali pu³ap setek kilometrów to czemu 1km mia³o by siê nie daæ ? Po drugie karmelek jest z tego co czytam tani i prosty wiêc jak dla mnie idealny. Jak przygotujê sobie ju¿ materia³y na silnik to poproszê o pomoc w jego projekcie a puki co je¶li kto¶ dysponuje opisami tych silników z wyra¼nymi zdjêciami i ³adnymi opisami to prosi³ bym o linki do nich - literaturki nigdy za wiele (ale tej sensownej i na temat:) ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|