Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tomix

|
Wysłany: Pią Lis 07, 2008 4:10 pm Temat postu: Zapałki Sztormowe |
|
|
Jak zrobic Zapałki Sztormowe ?
Nie chodzi mi o te z wati i wosku tylko te orginale ze sklepu. _________________ SEE YOU |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
heksogen pl

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2008 8:09 am Temat postu: |
|
|
Zapałki Bengalskie – sztormowe
500g dekstryny zostawia się w przeciągu 12 godzin z 1 litrem wody , następnie nagrzewa się kąpiel wodną i do gorącego roztworu , mieszając dodaje się : 850g chloranu potasu (sproszkowanego) następnie miesza się z otrzymaną masą 3500g azotanu strontu ,który uprzednio został dodany wysuszony i 500g sproszkowanej kalafonii. Wszystko przepuszcza się lekko przez młynek. Do tej masy zanurza się drewienko na głębokość od 2 do 2,5 cm.
Podziękowania za przepis dla Artpiego
Czy ktoś posiada przepis na zapałki odpalające od dowolnej powierzchni ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Walduś

|
Wysłany: Pon Lis 10, 2008 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Ja pod koniec lat 70-tych kiedy już było je ciężko kupić w kiosku robiłem wg. własnego przepisu:
Proszek KClO3 mieszałem z 2-3% S i klejem do tapet. Po dodaniu H2O wychodziła papka w której maczałem pojedynczo zwykłe zapałki.
Co do zapałek zapalających się od każdej powierzchni to robiłem podobnie z tym że zamiast S dodawałem P. _________________ Walduś |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PyroSoft

|
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 12:45 pm Temat postu: |
|
|
Walduś napisał: | Co do zapałek zapalających się od każdej powierzchni to robiłem podobnie z tym że zamiast S dodawałem P. |
Te zapałki odpalą się nawet od upuszczenia na ziemię, więc są bardzo niebezpieczne. Bezpieczniejszym utleniaczem byłby tutaj nadchloran (gdzieś chyba nawet mi się obiło o uszy że w ten sposób produkowano zapałki fosforowe, ale mogę sie mylić co do KClO4, fosfor w dawnych zapałkach był na pewno) _________________ Gdy chcesz opisać prawdę, elegancję pozostaw krawcom |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rzepa Gość
|
Wysłany: Pią Gru 23, 2016 3:27 pm Temat postu: |
|
|
walduś dobrze napisał jak dasz troche p to ci i od spodni się zapali
ale co do sztormowych to wystarczy do masy na zapałki dodać niewielką ilość dekstryny |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
antyvlad
|
Wysłany: Sob Gru 24, 2016 2:42 pm Temat postu: |
|
|
rzepa napisał: | walduś dobrze napisał jak dasz troche p to ci i od spodni się zapali
ale co do sztormowych to wystarczy do masy na zapałki dodać niewielką ilość dekstryny |
Podaj konkretny skład bo inaczej śmiecisz  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|