|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Achtung

Do³±czy³: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk±d: Londyn
|
Wys³any: Sob Lut 21, 2009 9:14 pm Temat postu: zawór pneumatyczny |
|
|
witam szanowne grono
mam ma³e pytanie co do budowy zaworu (chyba tak to mo¿na nazwaæ?) puszczaj±cego sprê¿ony gaz po wci¶niêciu spustu w takich urz±dzeniach jak wiatrówki PCP czy CO2 lub ASG na green-gas.
ze wzglêdu braków w bud¿ecie mam w planach wykonanie karabinu ASG na gaz do zapalniczek+ ciek³y silikon. zastanawia³em siê jakby tak zdemontowaæ wiatróweczkê CO2 Beretta ELITE III, któr± mogê kupiæ za 70z³ nówkê. to jest kwota któr± mogê po¶wiêciæ na budowê karabinka. oczywi¶cie elementy takie jak zamek, kolba czy lufa ju¿ nie stanowi± najmniejszego problemu.
pod uwagê bra³em równie¿ przeróbkê pistoletu na powietrze do sprê¿arki, ale to sprawi³o by za du¿o k³opotu ze wzglêdu na kszta³t, i nie jestem do koñca pewien czy pojedyncze uderzenie o zawór wypu¶ci³o by odpowiednio du¿o gazu. Kolejnym pomys³em jest elektrozawór, ale nie mam ochoty nosiæ akumulatora czy budowaæ przetwornicy choæ to ostatnie by³o by dosyæ ciekawym rozwi±zaniem.
je¿eli kto¶ jest w stanie doradziæ jak zbudowaæ, b±d¼ lepiej gdzie dostaæ w miarê tanio tego typu zawór, bêdê wdziêczny za radê.
Pozdrawiam Achtung _________________ wierz±cy nie praktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
marco

Do³±czy³: 31 Mar 2004 Posty: 316 Sk±d: Piek³o, Szczecin
|
Wys³any: Nie Mar 22, 2009 1:17 am Temat postu: |
|
|
Je¶li dobrze pamiêtam, widzia³em kiedy¶ schemat takiego cuda - bijnik uderza³ w zawór, otwiera³ go na czas przepuszczenia odpowiedniej dawki sprê¿onego gazu, a ci¶nienie wytworzone w komorze zamyka³o go z powrotem. Je¶li siê nie mylê, tak to w PCP dzia³a mniej wiêcej, ale ju¿ od dawna w tych sferach nie siedzê, wiêc jakby kto¶ mnie poprawi³ by³bym wdziêczny.
Sam te¿ zastanawia³em siê nad budow± takiego czego¶ od zera. Odpowiedni zawór bêdzie ciê¿ko znale¼æ, bo wiêkszo¶æ po prostu popuszcza gaz do momentu zwolnienia spustu. _________________ Nie ma wiedzy ktora nie bylaby potega, ale mala wiedza jest niebezpieczna... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|