Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Silnik Jonowy
Id� do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Syntony

Do陰czy�: 21 Wrz 2003
Sk康: z miasta

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 12:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czego� chyba nie rozumiem.
Jak 逝k z kondensatora m鏬� by� d逝窺zy ni� z generatora?
Przecie� kondensator sie nie na豉duje wy窺zym napi璚iem ni� jest na wyj軼iu generatora.

Pozdrawiam
Syntony
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
GM

Do陰czy�: 30 Lis 2003
Sk康: Warszawa

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 12:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na wyj軼iu generatora jest przeywanik kt鏎y raz podlacza kondensator to generatora a razx do wyj軼ia, jako� dzia豉 wazne ze dziala i to mnie cieszy Wink

Do陰czy�: 06 Sty 2003

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 12:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Silnik jonowy wytwarza si喚 por闚nywaln� z si陰 jak� kartka papieru dzia豉 na st馧"- z "Wiedza i 砰cie"

W satelitach s� wyko篡stywane do korekcji lotu, nie do nap璠zania - to robi grawitacja.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Syntony

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 12:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to ju� nie wiem o co chodzi, jutro jeszcze troche popr鏏鎩e zrobi� ten kondensator.

Pozdrawiam
Syntony
Powr鏒 do g鏎y
GM

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 1:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo瞠 dajesz za cienk� warstwe foli i masz przebicia mi璠zy ok豉dzinami kondensatora, ja u篡wam 4 warstw foli czyli dwa worki czarne (bo grubsze).

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 2:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aaaaaaa, to dlatego, ja da貫m tylko jedn� warstwe foli i pewnie j� przebija.

Pozdrawiam
Syntony
Powr鏒 do g鏎y
GM

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 2:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie przy pe軟ym nastawie generatora to 6 warst foli przebija odrazu a jaki HUK Shocked jakby jaka petarda ogromna wybuch豉!!!

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 2:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie nie s造cha� chuku ale s造cha� ma貫 przebicia, pewnie dlatego 瞠 mam s豉bszy generator (逝k 1,5 cm)z ma貫go trafa.
A robi貫� ju� mno積ik napi璚ia, bo nie wiem jak on dzia豉, zwi瘯sza napi璚ie i zmniejsza nat篹enie, czy jakos inaczej?

Pozdrawiam
Syntony
Powr鏒 do g鏎y
GM

PostWys豉ny: Sob Gru 27, 2003 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dok豉dnie!

Do陰czy�: 24 Sty 2003

PostWys豉ny: Nie Gru 28, 2003 4:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

silnik jonowy sondy deap space 1 dawal ciag 10N, jego zywotnosc to 7-10 Lat. Sila nie duza ale wystarczajaca by powoli rozpedzac dany obiekt...

Ostatnio zmieniony przez Sabudda dnia Czw Lis 03, 2011 10:57 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
methyl

Do陰czy�: 30 Kwi 2002
Sk康: NeW York

PostWys豉ny: Wto Gru 30, 2003 3:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moge zamiescic schematy i opisy generatora do "zlozenia dla kazdego" ale za kilka dni,teraz pisze z pracy bo w domu padla karta graficzna i jestem odciety. z samego trafa z tv wyci庵am 逝k elektryczny kt鏎y ma dlugosc do 5 cm(!!),pali sie prawie bezg這snie ale ma wystarczaj帷� energi� zeby druty po ktorych sie slizga sie topily/parowa造.Moc mojego generatora szacuje na 200-300W . Pakuje na jego rdze� spore pr康y to dlatego.Kondenstaor 豉dujemy przez diode HV!! bez niej iskier niet!! a kondensatory tylko rolkowe z foli ALU i grubej folii plastykowej,ogrodniczej..grubosc calkowita ponad 1 mm

macie linki do polskiej stronki na kt鏎ej "cos" na ten temat jest:
http://www.myzlab.qs.pl/hv/solid/index.php
http://www.myzlab.qs.pl/hv/kondensator/index.html

http://www.powerlabs.org/flybackdriver.htm

i jakis najprostszy ale sprawdzony uklad w wersji dla mniej elektronicznych:

wazne dla uzyskania dobrego efektu jest podanie napiecia okolo 25-35V i wydajnosci min.10A na wyjsciu takiego zasilacza MUSI!! by� du篡 kondensator elektorlityczny,inaczej dziwne rzeczy sie dziej� i uklad pracuje kichowato.
powielacz om闚ie kiedy indziej bo chyba bede musial foty zrobic aby wkleic.
Powr鏒 do g鏎y
slu_1982

Do陰czy�: 21 Lip 2007
Sk康: Zza P這tu

PostWys豉ny: Sro Sty 14, 2009 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
W swoim kr鏒kim 篡ciu zbudowa貫m z 10 modeli jonolot闚 ale 瘸den nie polecia� do dzi� dnia. Lot uwa瘸m za udany, jonolot zasili貫m z 40-45KV, korona jest na 4cm - drut miedziany, na razie m鎩 model jest jeszcze nie wywa穎ny dok豉dnie, ale jutro si� tym zajm�. wa積e 瞠 w ko鎍u polecia� ! Co do mocy przetwornicy to jest zasilana z 16V trafem 50W... co nie daje 10A Razz Moc tu prawie jest nie wa積a- wa積e jest 瞠by spadki napi璚ia na mostku prostowniczym by造 najmniejsze kt鏎e s� powodowane poborem pr康u. Mo積a nawet si� pokusi� o stwierdzenie 瞠 im mniejsza moc tym lepiej bo jak b璠zie przebicie mi璠zy koron� a cz窷ci� doln� to model nam si� nie spali. Do zasilenia u篡貫m przetwornicy na ne555 z wymienionym tranzystorem na irfp460. Co do samej konstrukcji jonolotu to robi貫m go z balsy, o grubo軼i 1mm i szeroko軼i 3mm na "patyczek" konstrukcji. Generalnie to jutro go doci捫� odpowiednio, przyklej� nitki utrzymuj帷e go r闚no w powietrzu. Na razie kr鏒ki filmik kt鏎y pokazuje ze w og鏊e to lata Razz

http://pl.youtube.com/watch?v=ePVUo50VwTY

Pozdrawiam.

ale 瞠� kotleta z 2003 roku odgrza� Very Happy, no ale spox ;)wa積e 瞠 lata Very Happy

_anonimowy mod_
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
slu_1982

PostWys豉ny: Czw Sty 15, 2009 10:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czemu anonim ? Razz Dodaje 2 zdj璚ia, potem film, je郵i kogo� bardziej interesuje to jak ma mo磧iwo嗆 niech pisze w tym temacie albo na PW.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
slu_1982

PostWys豉ny: Nie Sty 18, 2009 3:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://pl.youtube.com/watch?v=FGCDUid23ro&feature=channel_page

Ostateczny film z tego modelu potem b璠zie o鄉iok徠 foremny 20cm bok.
Powr鏒 do g鏎y
slu_1982

PostWys豉ny: Nie Lut 08, 2009 11:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

4ty post pod postem, chyba nie wylec� z forum za siano ? Razz Ale mamy anonimowego moda kt鏎y z przyjemno軼i� po mnie posprz徠a Laughing

Nowy jonolot 6ciok徠 foremny, 140mm bok, zasilanie te samo 40-45kv korona 32mm, szeroko嗆 paska aluminiowego to 40mm
Film: http://www.youtube.com/watch?v=q4D7FXYW_KA
Sora za jako嗆, wida� 瞠 napi璚ie troche za ma貫 jest albo 幢e przyklejone s� nitki i niestabilnie lata.
Powr鏒 do g鏎y
yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002
Sk康: Znienacka

PostWys豉ny: Nie Lut 08, 2009 4:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie lepiej 瞠by nast瘼ny model to by� "lataj帷y materac"? Czyta貫m kiedy� o tym w m這dym techniku, chyba z lat 70tych albo co� ko這 tego (nie jestem taki stary, pisma ojca Very Happy ). No chyba 瞠 po prostu chcesz mie� zabawk�.
Przy okazji, by豚y� w stanie sprawdzi� kadzide趾iem jak wygl康a przep造w powietrza wok馧 modelu? Smile

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
slu_1982

PostWys豉ny: Nie Lut 08, 2009 4:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

By豚ym chyba 瞠 kadzid豉 nie znajd� Razz ale z sam� 鈍ieczk� to te� ciekawie wygl康a Smile od鈍ie輳 czy co� tego posta jak nagram film czym� innym ni� tym telefonem co teraz. Nie widzia貫m tego numeru, poszukam go kiedy� Razz

Daje link do opisu na swojej stronie, mam nadzieje 瞠 po edycji postu b璠zie komnata oznaczona 瞠 jest co� nowego Wink

Oj tak doda貫m linka bez linka Cool

http://www.hvtc.yoyo.pl/jonolot.html
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum