|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
japan

|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 4:56 pm Temat postu: Sativa 18.10.2008 |
|
|
WITAM FORUMOWICZÓW!
18.10.2008 Odbył się start mojej rakiety Sativa.
Postanowiłem, by poleciała z silnikiem z 200 g karmelka. Zacisk 145. Odbył się jeden udany test silnika. Hamownia była wyskalowana do 5 kg i SR rozwalił sprężynę hamowni. Srm wyliczył max ciąg na prawie 19 kg. Więc na podstawie testu szacuję ciąg na jakieś 12 kg. Rakieta ważyła 1,2 kg. Niestety silnik w rakiecie zawiódł, chociaż podczas testu działał bez zarzutów to podczas startu wybuchł. Korpus rakiety ze statecznikami rozpadł się na strzępy. Szkoda mi było trochę SATIVY. Ale cóż, uroki tego hobby.
Teraz omówię poszczególne elementy modelu:
Elektronika:
Człon wykonany ze skrzynek po owocach tak jak stateczniki i elementy trzymające silnik. Timer Pana Jaskiniowca na BD649 zintegrowany z buzzerem dla ułatwienia odnalezienia rakiety. Materiał miotający to NC. W wyniku wybuchu bateria oderwała się od przewodów od zasilania. Buzzer pękł na dwie części.
Rakieta:
Korpus z tekturowej tuby zaszpachlowanej w nierównych miejscach. Głowica toczona, drewniana. Spadochron uszyty z parasola. Korpus Sativy malowałem sprayami.
Stateczniki:
Jak już wspominałem zrobione ze skrzynek po owocach takich drewnianych
Start:
Rakieta wzbiła się na kilka/kilkanaście metrów po czym silnik poszedł w strzępy. Wszystko państwo obejrzą w "Multimedialnym załączniku" .
Będzie tam zdjęcie z taką blaszaną puszką po liptonie Była to "skryjówka" na telefon który miał nagrać start z bliska. Niestety nie udała się operacja, ponieważ bateria telefonu odmówiła posłuszeństwa .
To tyle odnośnie soboty. Mile widziane komentarze i uzasadnione wyrazy krytyki .
http://rapidshare.com/files/155543863/SATIVA_ALBUM.rar.html
Pozdrawiam Krzysztof. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tryt

|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 10:43 pm Temat postu: |
|
|
Szkoda modelu....
troche sie nad nim napracowałeś.....
co przykuwa uwagę to niewątpliwie nazwa
napisz coś o Sativie na pw |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|