Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lechu
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 11:09 am Temat postu: Tlenek ołowiu - redukcja do metalicznego ołowiu |
|
|
Witam,
Na naszym forum jest wiele osób znających się na chemii (w przeciwieństwie do mnie) i chciałbym poprosić je o radę.
Otórz mam w domu kilka starych akumulatorów z których chce odzyskać ołów metaliczny.
Niestety z metalicznego ołowiu zrobione są tylko ramki (i da sięje prztopić w garnku na kuchence gazowej). Natomiast 3/4 reszty ołowiu jest zawarte w Tlenku ołowiu (II) którym pokryte są owe ramki (katody dokładniej). Nie potrafie w żaden sposób znaleźć metody na redukcje tego tlenku do zywkłego ołowiu. Nie wiem czy istenieje taka metoda, jakie środki chemiczne użyć i czy jest to opłacalne do zrobienia w domu (o ile to w ogóle możliwe).
Dla pomocy podaje (za Wikipedią) reakcje które zachodzą podczas poboru prądu:
anoda:
katoda:
Prosze o każdą pomoc _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
|
V1
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 12:24 pm Temat postu: |
|
|
Powinno pujść węglem w tyglu porcelanowym ale nie wiem czy się opłaca -lepiej się przejść na złom albo kupić gdzieś za pare złotych |
|
|
Powrót do góry |
|
|
FireAzotan SIANOPIS
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 8:28 pm Temat postu: |
|
|
weź kawałek węgla drzewnego wyskrobuj w nim mały rowek wsyp trochę skieruj w nią ogień
2PbO+C ------> 2Pb + CO2 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|