|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adibeat

|
Wysłany: Sob Lip 19, 2008 2:37 pm Temat postu: Pegasus III E Corona 7 (porażka) |
|
|
Witam i pozdrawiam.
19 lipca Anno Domini 2008 wystartowała kolejna rakieta Pegasus III E. na pokładzie cenny ładunek > kamerka Medion. Cel:
OSZ!
Grzechem byłoby nie wykorzystanie pięknej pogody... zapadła zgodna na START.
wszystko sprawdzone i zapięte na ostatni guzik. Pojechałem samochodem z kolegami na Zatorze. Rakieta staje na nowej wyrzutni - MLP 7B, zbudowanej w rocznicę lotu Mirosława Hermaszewskiego.
O godzinie 12:57 nastąpił zapłon. Rakieta wystartowała przedwcześnie, nie zdążyłem się oddalić, winę za to ponosi lont przymocowany do lontu fabrycznego. Miał mi dać co najmniej 6 sekund zanim odpali się lont fabryczny. Rakieta wystartowała, kamerka działała, kolega nakręcał lot.
Po udanym locie rakieta została szybko odnaleziona, upadła w polu nie porośniętego zbożem rozmaitem.
Pierwsze na co zwróciłem uwagę: kamerka sie zawiesiła... znowu ;/ Medion to medion. Nici z OSZ... mam pecha w tym roku.
dane rakiety:
wysokość: 76 cm (całego zespołu Pegasus - Corona)
średnica max.: 6,5 cm (dla modułu Corona)
jednostka napędowa: silnik klasy E p. Sornowskiego
czyli to samo co poprzednio (ta sama rakieta)
fotki: (niska rozdzielczość, wyższa na fotosiku)
film z lotu:
http://www.youtube.com/watch?v=OIwHk5XbyVU&eurl=http://pl.youtube.com/my_videos_edit2?ns=1&video_id=OIwHk5XbyVU&next=%2Fmy_videos2%3Fpi%3D0%26ps%3D20%
ogólnie, poszło kiepsko... ale nie wolno się załamywać. Rakieta wzbiła się w niebo! _________________ Zwiezdoczka - Bohater Podniebnych Szlaków 2006 -04.11.2008 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|