Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jacekjacek40 && ( 2-gie ostrzeżenie )
|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 11:45 am Temat postu: Przechowywanie nitrometanu |
|
|
Chiałem kupic niedawno troche nitrometanu i powiedziano mi że wyłącznie w szkle. JA nie chce szkła tylko butelki plastikowe, bo szklo jest niepewne i niewygodne. Kiedyś kupowałem nm w modelarskim normalnie w plastiku. Są nawet plastikowe karnistry 5l z nm. Jak to właściwie jest nm rozpuszcza plastik czy nie, bo nie chce mi sie w to wierzyc
Aha czy do czarnych plastikowych słojów powinny być nakrętki czarne czy są tylko biuałe, zamawiałem sloje czarne a dostałem białe nakrętki i nie wiem czy moge w tym przechowywać np. rezorcyne, i inne wrażliwe na światło substancje  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 3:55 pm Temat postu: |
|
|
no przestancie że nikt nie wie jak NM sie przechowuje to naprawde mi potrzebne i bardzo pilne a pisac nie trzeba duzo  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NVX

|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli będziesz trzymał to w butelce z polietylenu lub polipropylenu to nic się nie stanie. _________________ Mądry od inteligentnego różni się zdolnością do powstrzymania się od złośliwych komentarzy... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 4:51 pm Temat postu: |
|
|
czyli dokładnie w takich samych tworzywach jak standardowo trzymane sa inne rozpuszczalniki?
bo nie wiem czemu mu klient odmówił...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 2:26 pm Temat postu: |
|
|
Czy nitroMetan przechowywany w butelkach z PP moze parowac na zewn mimo szczelnosci? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PyroSoft

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 6:59 pm Temat postu: |
|
|
jacekjacek40 napisał: | Czy nitroMetan przechowywany w butelkach z PP moze parowac na zewn mimo szczelnosci? |
Chodzi Ci o parowanie CH3NO2 przez PP Nie nie powinien _________________ Gdy chcesz opisać prawdę, elegancję pozostaw krawcom |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
czort12
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2010 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Z własnych doświadczeń - jakakolwiek mieszanka na NM rozpuszcza z czasem woreczki z LDPE - i to dość szybko... Natomiast butelki z HDPE trzymają NM bardzo solidnie - sprawdzałem z własnej ciekawości (bo oryginalnie NM dostałem właśnie w szkle) - przez kilka dni nic nie wyciekło - NM przy przechowywaniu w pozycji leżącej nie miał też tendencji do wyciekania przez gwint... _________________ Zapraszam na: www.gothicmods.info |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BRODA
|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 8:51 am Temat postu: |
|
|
Można go dodatkowo ustabilizować. Dodając "suszki" np. bezw. Na2SO4 oraz sody oczyszczonej, tworzy co prawda szlam na dnie butelki ale dzięki temu można NM przechowywać dużo dłużej i w duzo "trudniejszych" warunkach. A do przechowywania najpewniejsze jest mimo wszystko ciemne szkło.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|