| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
slu_1982
Do陰czy�: 21 Lip 2007 Posty: 343 Sk康: Zza P這tu
|
Wys豉ny: Pi� Maj 09, 2008 11:17 pm Temat postu: |
|
|
Nie przeskoczy� by to tak wygl康a... co by by這 jak by przeskoczy�? w miejscu po陰czenia sk鏎a by si� zw璕li豉 i ca豉 powierzchnia przez kt鏎� przeszed� 逝k. Tak prawda, z mikrofali...
Ed. ζdne zdj璚ie
mi to jako� troch� kobiet� przypomina a przynajmniej jej nogi |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Sob Maj 10, 2008 8:29 pm Temat postu: |
|
|
M闚i� samo za siebie... m鎩 drugi nowy generator na 555 jak pewnie wi瘯szo嗆 zauwa篡這. Brakuje w豉郾ie tego klocuszka i 2x4700 uF
Tranzystor to IRF840
Jak b璠� w sklepie po te kondensatory to kupie tranzystor i te 2rezystory na driver:
Jak wida� nie jest to zbytnio skomplikowane... tranzystor max 3z� w elektronicznym sprawdza貫m
Potem odb璠� si� testy... ciekawi mnie tylko czy naprawd� ten driver na 555 daje naprawd� tak s豉be efekty.
Pozdrawiam !
Ostatnio zmieniony przez slu_1982 dnia Sro Lip 09, 2008 4:49 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Pi� Maj 23, 2008 4:20 pm Temat postu: |
|
|
Co� na podobie雟two TT :
Same uzwojenie wt鏎ne:
Iskiernik
2 kondensatory jeden po 2 warstwy a drugi po 3 warstwy izolatora
Og鏊nie zasada tego jet bardzo prosta jest to zasilane z jednego trafopowielacza.
Wygl康a to mniej wi璚ej tak.
Efekty trudno uj望 aparatem na kamerze nic prawie nie wida� wi璚 nie b璠� dawa�. Nie jest jeszcze uzwojenie wt鏎ne wprowadzone w rezonans i nie ma jeszcze troidu ale mam na dzieje 瞠 to si� zmieni. Nied逝go rozpocznie
si� okres zwany wakacjami wi璚 wtedy co� lepszego si� zrobi mo瞠 SSTC lub co� podobnego ale zwi您anego z TT
Ostatnio zmieniony przez slu_1982 dnia Sro Lip 09, 2008 4:49 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Sob Cze 07, 2008 3:02 pm Temat postu: |
|
|
Zasilanie zvs+ trafopowielacz, uzowjenie wt鏎ne 12,5cm wysoko嗆 zwoji a rurka 鈔ednica co� ok. 3cm przerwa na iskierniku jest minimalna i wtedy otrzymuje bardzo cich� prac� (tylko pod 瘸r闚k� ) a gdy wystaje sam drut z uzwojenia to jest ju� g這郾iej... 逝ki elektryczne co� ok. po 1-2 cm do powietrza z na這穎nym troidem.... szkoda 瞠 tego nie wida� na zdj璚iu. Ta tesla bardzo przypad豉 mi do gustu. Na tak wysokiej cz瘰totliwo軼i ju� bolesne s� wy豉dowania do palca. Filmik ju� b璠zie dodawany. Aha drut za darmo ze starego trafa ma貫j mocy sieciowego ( uzw. pierwotne) 2 nowe tranzystory zakupi貫m a jutro ko鎍z� robi� obudow� ze sklejek i desek
Co powiecie o efekcie z takiego ma貫go uzwoj徠ka ? Do palca po przestawieniu na iskrowniku przerwy do 1-2cm 逝k do palca ma z jakie� mo瞠 5-6 cm ale chyba pisa貫m o tym.
Tranzystory si� mocno grzej� nagrzane si� potrafi� wiesza� po zamontowaniu dw鏂h oddzielnych radiator闚 problem znika ale nie radze katowa� tego zvs-a po 20 min czy co� ok. bo to si� sko鎍zy wymian� tranzystork闚...
Pierwotne uzwojenie:
Drucik i macro uzwojenia
Jest to taka ma豉 teselka kt鏎a ma s逝篡� za lamp� plazmow� z takim uzwojeniem wt鏎nym- ma przyci庵a� wzrok po wej軼iu do pokoju. Taka ma豉 ozdoba osoby kt鏎a si� interesuje elektronik� Na zdj璚iach wida� 瞠 klej do drewna nie wysech� jeszcze jak wyschnie ma by� prze廝oczysty. Liczb� uzwoje� na pierwotnym krokodylkiem b璠� zmienia�. Naprawd� to pomaga lepiej wysterowa� j� i zestroi�. Kondy kt鏎e u篡貫m to te dwa ze zdj璚ia kt鏎e zosta造 potem po陰czone r闚nolegle. Chc� zamkn望 iskiernik w jakim� pojemniku nieprze廝oczystym i wyg逝szonym gazetami w troszk� wi瘯szym pojemniku tak aby nic nie by這 s造cha� co by da這 spok鎩 domownikom jak ju� pisa貫m, ograniczy� skutecznie promieniowanie UV, i 鈍iat這 emitowane przez to co przeszkadza zawsze ujrze� efekty takiej ma貫j cewki.
http://pl.youtube.com/watch?v=peolbc1bzM8
Film... nie jest dobrze wmm nie odczyta� mi avi (kom po formacie i mam wsp2... i dlatego film jest taki d逝gi
Pozdrawiam
Ps. to na 555 wcale nie dzia豉... co� chyba 磧e zrobi貫m ale nie wiem jeszcze.
Ostatnio zmieniony przez slu_1982 dnia Sro Lip 09, 2008 4:50 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Pon Cze 09, 2008 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Dam 2 wyra幡e zdj璚ia z 逝ku do powietrza. Dobrze by by這 zastosowa� jaki� tranzystor jako iskiernik z p造nn� regulacj� cz瘰totliwo軼i. Daje zdj璚ia w domu w jasnym pomieszczeniu. Gdy iskiernik przestawi� na ni窺z� cz瘰totliwo嗆 逝ki do powietrza s� zwi瘯sz� ale cie雟ze i nie wida� tego na zdj璚iu.
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Sro Cze 11, 2008 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Podkr璚i貫m ceweczk�, zasili貫m z tego trafa troidalnego... efekty leprze. Par� zdj耩... Chyba za這輳 www.
Koniec uzwojenia z pocz徠kiem na przerwie 1cm na iskierniku... iskra tu tak ma 10 cm a jak pisa貫m 1cm to 10KV wi璚 mam 100KV
Musz� kupi� autotransformator do zasilania tej ceweczki.... i do laba by si� przyda�... Tylko takie co� drogie jest
Potem za這篡貫m toroid i pod陰czy貫m jak trzeba jeszcze raz.... m鎩 toroid nie jest jednym z moich najlepszych
Rurka do nawijania korpus闚 serii "magnum" nied逝go zobaczycie...
Na razie tyle zdj耩 jest jeszcze par� takich dobrych ale akumulatorki do aparatu musz� na豉dowa�...
Nie gniewacie Si� ?
Pozdrawiam SLU_1982
Jak macie pytania prosz� pisa�
Ostatnio zmieniony przez slu_1982 dnia Sro Lip 09, 2008 4:54 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Alien_
Do陰czy�: 17 Sty 2004 Posty: 78
|
Wys豉ny: Sro Cze 11, 2008 10:50 pm Temat postu: |
|
|
| gniewamy sie na rozjedzajace ramki forum.. nie da sie mniejszych zdjec wrzucic ? Kiedys byla mowa o tym jaki max rozmiar moga miec zdjecia na forum ;] |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Waldu�

Do陰czy�: 10 Cze 2008 Posty: 52 Sk康: z HONC
|
Wys豉ny: Czw Lip 03, 2008 7:59 pm Temat postu: |
|
|
Gratulacje. Efekty godne uwiecznienia.Sam kiedy� uzyska貫m podobne jednak zamiast trafa WN u篡貫m cewki zap這nowej 0.8 oma od Fiata 125 (do zap�.elektronicznego). Sterowa貫m j� poprzez dwa tranzystory BU 208 w uk豉dzie darlinktona generatorkiem sinusoidalnym. Z 12V przy ok.6A da這 si� uzyska� 10cm 逝k. _________________ Waldu� |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Czw Lip 03, 2008 10:37 pm Temat postu: |
|
|
| Dzi瘯i dzi瘯i... teraz pracuj� nad nagrzewnic� indukcyjn�... efekty przy zasilaniu generatora z 12V 20VA to na razie gwo寮� rozg瘸ny do czerwono軼i r闚nie� zasilanko z zvs i dodatkowo do zvs trafo 10/1, cewka robocza i kondensator mikrofal闚kowy. Nied逝go uruchomi� na 250VA i jestem ciekawy efekt闚 lecz wyje盥瘸m na 3 dni.... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Waldu�

|
Wys豉ny: Sob Lip 05, 2008 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Tak mo積a sobie zrobi� ma造 piecyk do topienia metali.Powodzenia. _________________ Waldu� |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Sro Lip 09, 2008 12:34 pm Temat postu: |
|
|
Kr鏒ko o nagrzewnicy:
Zasilana jest z ZVS-a zasilanego transformatorem sieciowym 12V, 20W...
Z ZVS s� trzy wyprowadzenia i s� pod豉czone 5*2 uzwoje� jak w przypadku trafopowielacza, trafa HV, to s� pierwotne, po drogiej stronie rdzenia ferrytowego jest jedno uzwojenie wt鏎ne a wi璚 troch� dziwnie to wygl康a bo ju� z jednym uzwojeniem wt鏎nym mo積a zasili� ma陰 瘸r闚k� z latarki... Co do transformatork闚 na rdzeniach ferrytowych nie polecam ma造ch toroidalnych bo w.cz je kruszy....
potem jedno wyprowadzenie pod陰czamy r闚nolegle do kondensatora i cewki roboczej
Pierwsza pr鏏a z grubsz� 鈔ub�
W ciemno軼i jest pomara鎍zowa a tak to nie wida� nic za bardzo. I nast瘼na pr鏏a z gwo寮ziem
Jak wida� nawet nawet a to tylko przy 20W Kondensator jaki u篡貫m by� z mikrofal闚ki ale mo積a 陰czy� ze sob� kondy MKP czyli impulsowe, przy 0,47uF 275V te� dzia豉這 豉dnie tylko wtedy kond si� troszk� grzeje. Po za tym grzeje si� mostek prostowniczy, tranzystory s� zimne, przy 250V te s� zimne, niestety jeszcze nie mam zdj耩 z pracy przy tak du篡m transformatorze ale na nim 豉dnie 鄉iga ca這嗆. przy u篡ciu mocy powy瞠j 300W lepiej zastosowa� tranzystory IPRF260N kt鏎e wytrzymaj� 46A ale kosztuj� 12z� szt. moc kt鏎� mo積a poda� to nawet 1000W Ja na razie zrobi貫m miniaturk� 瞠by zobaczy� czy to dzia豉 i mnie wci庵n窸o troch�
Co do innych eksperyment闚/bada� to :
Fotografia Kirlianowska
I 逝k elektryczny- roztw鏎 NaCl
Do嗆 ciekawe zdj璚ie
Pozdrawiam Slu_1982 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Sro Lip 09, 2008 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Da貫m mniejsze zdj璚ia bo nawet mi przeszkadza造.... Z ZVS-em mo積a du穎 ciekawych rzeczy zrobi�, ja dzi� zasili貫m nim transformatorek na ferrycie o przek豉dni 10/23 zwoje i uda這 mi si� zasili� tym zwyk陰 瘸r闚k�, r闚nie dobrze mo積a zrobi� transformator o innej przek豉dni i zasila� nim przepalone 鈍ietl闚ki, sam nawet nawin掖em transformator pod ZVS i mia貫m na nim z 10KV~
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Waldu�

|
Wys豉ny: Nie Lip 13, 2008 7:37 pm Temat postu: |
|
|
Witaj slu_1982
Ciekawi mnie jaka jest cz瘰totliwo嗆 pracy Twojego uk豉du i czy pr鏏owa貫� j� zmienia� ? _________________ Waldu� |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Pon Lip 21, 2008 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Nie odpisywa貫m bo nie widzia貫m... Cz瘰totliwo嗆 to co� ko這 kilkuset KHz i jej nie da si� chyba zmienia� wiem te� 瞠 jest tu pe軟a sinusoida odbi這 mi si� kiedy� od oczu 瞠 mo積a j� zmienia� pojemno軼i� kondensatora co jest nieprawd�...
Na uk豉dzie 555 s� generowane impulsy jak to 555 przebieg prostok徠ny... te migaj帷e diody  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Waldu�

|
Wys豉ny: Pon Lip 21, 2008 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Cz瘰totliwo嗆 mo瞠sz zmierzy� np. oscyloskopem.Kilkaset KHz to bardzo du穎. Mo積a zmienia� cz瘰totliwo嗆 obwodu rezonansowego L C przez zmian� ich warto軼i (im mniejsza pojemno嗆 i indukcyjno嗆 tym wi瘯sza f). Pytanie tylko czy rdze� przeniesie inn� cz瘰totliwo嗆 bez strat i tranzystor to wytrzyma?  _________________ Waldu� |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Pon Lip 21, 2008 9:27 pm Temat postu: |
|
|
| Co konkretnie chodzi Ci po g這wie ? rdze� ferrytowy wi璚 nie ma si� co dziwi� 瞠 wyst瘼uj� tu tak du瞠 cz瘰totliwo軼i... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Waldu�

|
Wys豉ny: Wto Lip 22, 2008 11:19 am Temat postu: |
|
|
Zastanawiam si� ile mo積a by by這 maksymalnie j� zwi瘯szy� ?
Jak b璠� mia� troch� czasu to sprawdz� praktycznie na uk豉dzie wg. Twojego projektu.
Pozdrawiam _________________ Waldu� |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Sob Pa� 11, 2008 11:14 pm Temat postu: |
|
|
Chcia貫m si� tylko pochwali� najnowsz� SSTC- solid state tesla coil Je瞠li chce kto� wi璚ej szczeg馧闚 to napiszcie tutaj czy na pw to podam i pomog�
Dobranoc. Slu_1982 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|