|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 8:43 pm Temat postu: Silnik imuplsowy |
|
|
Zakładam nowy temat ponieważ taki silnik zrobiłem przypadkiem. Jak to w życiu bywa. Więc ma nazwę tak jak mój piesek ( wczoraj zdechł ze starości ) czyli Maja . Wklejam uśmiech ale nie wiecie nawet jak można do psa się przyzwyczaić ( był na 50 % wszystkich moich testów )
Myślę, że temat ma spore możliwości rozwojowe a zależy to od Was. Jak znajdę silnik impulsowy z forum ru to jego opiszę. Ale sporo było przy nim pracy, mój jest prosty.
Na zdjęciu czy filmiku zozbaczycie rurkę fi wewn. 33 mm, grubość ścianki 5 mm ( dwie rurki - jakieś z hipermaketu - nasunięte na siebie, mam ich jeszcze na 10 testów ). Dł. chyba 250 mm.
Paliwo żpp odmiana też Maja czyli ŻPP Maja . W teście :
60 gram KNO3, 40 gram Mg0,008, 20 g ŻE plus 2 Z1, plus 50 gram grube wióry Fe. Paliwo ubite na płasko, potem przebito otwór fi 9 mm. Paliwo jest dość bezpieczne, pręt fi 9 przebijać przy częstych i słabszych uderzeniach. Dzięki takiem metodzie paliwo ma maks. gęstość.
Paliwo Maja spala się bardzo szybko. Na filmiku mam wrażenie, że spalanie wybuchowe mogło część paliwa rozrzucić co będzie poprawione poprzez stopniową wymianę Mg na ŻE ( co 1 % ).
Stop klatka
Silnik niżej po pracy. Jak widać jest cały i wbił się w piach na gł. ok. 20 cm. Na ziemię nic nie spadło, wszystko się wypaliło w powietrzu.
SR_MAJA_170
Silnik nadaje się do ręcznych "granatników" bo innego zastosowania nie widzę
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 9:42 pm Temat postu: |
|
|
Hmm, co 1%? Nie lepiej wykonać "wyszukiwanie binarne"? Jedną próbkę już masz. Drugą wykonujesz tak, że jesteś prawie pewien że kiepsko wyjdzie. Jak wyjdzie kiepsko, to robisz wersję w połowie między tymi składami. Jeśli ta trzecia próbka jest za wolna, to robisz wersję między najszybszą i tą trzecią, a jeśli za szybka, to między najwolniejszą i tą trzecią. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 10:02 pm Temat postu: |
|
|
yetihehe napisał: | Hmm, co 1%? Nie lepiej wykonać "wyszukiwanie binarne"? Jedną próbkę już masz. Drugą wykonujesz tak, że jesteś prawie pewien że kiepsko wyjdzie.. |
Poruszasz problem planowania testów. Masz sporo racji w tym co piszesz choć wynik to czasami "gra" różnych czynników ( zmiennych ) i nie takie to proste w przewidywaniu. Tak planowałem test zrobić. 1 próba minus 2 % Mg i plus 2 % ŻE i wg mnie będzie już git. Być może w grę będzie wchodzić jeszcze próba 2 a nawet 3. Może problem rozwiąże posmarowania rurki wewnątrz jakimś klejem ( najlepiej ŻE ) - przed zaprasowaniem paliwa .
Dopisane --> Test - 5 % Mg, + 5% ŻE nie wyszedł za dobrze ( nierówne palenie, trochę za dlugie ). Kto zechce dokończy temat bo mnie SRI do granatnika nie interesuje .
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eltopsj

|
Wysłany: Sro Sie 06, 2008 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie!
Fajny efekt Arek! Do filmów s-f np. A na tej stop-klatce to już całkowity "odjazd". Wygląda tak, jakby jakaś "szalona kometa" grała z Tobą w berka.
Pozdrawiam
PS Bardzo rzadko ostatnio wpadam na forum , ale jak tylko mogę to staram się śledzić, co robicie.
Ostatnio zmieniony przez eltopsj dnia Sro Sie 06, 2008 7:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|