Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Silnik imuplsowy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 8:43 pm    Temat postu: Silnik imuplsowy Odpowiedz z cytatem

Zakładam nowy temat ponieważ taki silnik zrobiłem przypadkiem. Jak to w życiu bywa. Więc ma nazwę tak jak mój piesek ( wczoraj zdechł ze starości ) czyli Maja Wink . Wklejam uśmiech ale nie wiecie nawet jak można do psa się przyzwyczaić ( był na 50 % wszystkich moich testów ) Confused

Myślę, że temat ma spore możliwości rozwojowe a zależy to od Was. Jak znajdę silnik impulsowy z forum ru to jego opiszę. Ale sporo było przy nim pracy, mój jest prosty.

Na zdjęciu czy filmiku zozbaczycie rurkę fi wewn. 33 mm, grubość ścianki 5 mm ( dwie rurki - jakieś z hipermaketu - nasunięte na siebie, mam ich jeszcze na 10 testów ). Dł. chyba 250 mm.

Paliwo żpp odmiana też Maja czyli ŻPP Maja . W teście :

60 gram KNO3, 40 gram Mg0,008, 20 g ŻE plus 2 Z1, plus 50 gram grube wióry Fe. Paliwo ubite na płasko, potem przebito otwór fi 9 mm. Paliwo jest dość bezpieczne, pręt fi 9 przebijać przy częstych i słabszych uderzeniach. Dzięki takiem metodzie paliwo ma maks. gęstość.

Paliwo Maja spala się bardzo szybko. Na filmiku mam wrażenie, że spalanie wybuchowe mogło część paliwa rozrzucić co będzie poprawione poprzez stopniową wymianę Mg na ŻE ( co 1 % ).

Stop klatka

Silnik niżej po pracy. Jak widać jest cały i wbił się w piach na gł. ok. 20 cm. Na ziemię nic nie spadło, wszystko się wypaliło w powietrzu.

SR_MAJA_170

Silnik nadaje się do ręcznych "granatników" bo innego zastosowania nie widzę Wink

A.
Powrót do góry

yetihehe

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm, co 1%? Nie lepiej wykonać "wyszukiwanie binarne"? Jedną próbkę już masz. Drugą wykonujesz tak, że jesteś prawie pewien że kiepsko wyjdzie. Jak wyjdzie kiepsko, to robisz wersję w połowie między tymi składami. Jeśli ta trzecia próbka jest za wolna, to robisz wersję między najszybszą i tą trzecią, a jeśli za szybka, to między najwolniejszą i tą trzecią.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yetihehe napisał:
Hmm, co 1%? Nie lepiej wykonać "wyszukiwanie binarne"? Jedną próbkę już masz. Drugą wykonujesz tak, że jesteś prawie pewien że kiepsko wyjdzie..

Poruszasz problem planowania testów. Masz sporo racji w tym co piszesz choć wynik to czasami "gra" różnych czynników ( zmiennych ) i nie takie to proste w przewidywaniu. Tak planowałem test zrobić. 1 próba minus 2 % Mg i plus 2 % ŻE i wg mnie będzie już git. Być może w grę będzie wchodzić jeszcze próba 2 a nawet 3. Może problem rozwiąże posmarowania rurki wewnątrz jakimś klejem ( najlepiej ŻE ) - przed zaprasowaniem paliwa Question .

Dopisane --> Test - 5 % Mg, + 5% ŻE nie wyszedł za dobrze ( nierówne palenie, trochę za dlugie ). Kto zechce dokończy temat bo mnie SRI do granatnika nie interesuje Wink .

A.
Powrót do góry

eltopsj

PostWysłany: Sro Sie 06, 2008 6:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Fajny efekt Arek! Do filmów s-f np. A na tej stop-klatce to już całkowity "odjazd". Wygląda tak, jakby jakaś "szalona kometa" grała z Tobą w berka. Wink Wink

Pozdrawiam
PS Bardzo rzadko ostatnio wpadam na forum Sad , ale jak tylko mogę to staram się śledzić, co robicie.

Ostatnio zmieniony przez eltopsj dnia Sro Sie 06, 2008 7:06 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: