| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
KYK

Do陰czy�: 31 Sie 2007 Posty: 117
|
Wys豉ny: Czw Kwi 03, 2008 8:19 pm Temat postu: |
|
|
| =FreaK= napisa�: | | w miar� dobry jest KNO3/Al/S 5/2/3 ew proch czekoladowy(w sumie nie wiem jak wyjdzie petarda na nim bo nigdy nie robi貫m) |
Co軼i sie pomyli這 bo za du穎 siary. Ja polecam KNO3/Al/S 6/3/1. A petardki przy dobrym korpusie potrafi� nie幢e hukn望. Od m這tka nie uda這 mi si� go ruszy�  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Kwi 10, 2008 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Wszyscy zastanawiaj� si� nad konstrukcj� zatyczek w petardach, kt鏎ych korpus oparty jest na tulei papierowej, jest mowa o gipsie zaprawach klejowych itd...
Nikt nie wzi掖 pod uwag� wg. mnie bardzo prostego rozwi您ania konstrukcji zatyczki z papieru toaletowego (pierwszy korek-kt鏎y ma bezpo鈔edni� styczno嗆 z mieszank� fotob造skow�) i drugiej wykonanej z parafiny (drugi korek nak豉dany na korek z papieru).
Stosowa貫m takie rozwi您anie z du篡m powodzeniem i ma ono kilka zalet:
- 1. zagro瞠nia brak (mieszanka odizolowana od parafiny korkiem z papieru)
- 2. brak od豉mk闚 lub je瞠li ju� to od豉mki o ma貫j energii - niski ci篹ar w豉軼iwy parafiny
- 3. parafina dobrze klei si� do papieru daj帷 trwa貫 po陰czenie
Rozwi您anie spe軟ia wi璚 podstawowe za這瞠nia konstrukcji petard bezpiecznie i du穎 huku. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sadafag

Do陰czy�: 18 Lis 2006 Posty: 405
|
Wys豉ny: Nie Kwi 13, 2008 11:26 am Temat postu: |
|
|
| Cichy napisa�: | Osobi軼ie u篡wam SSA 8:2
|
Polecam 7:3, pe軟iej si� dopala, jest wi瘯sza szybko嗆 spalania.
A i ludzie nigdy nie u篡wajcie siarki w mieszaninach z chloranami. Chyba 瞠 chcecie mie� kr鏒kie palce. Rozumiem 瞠 zaraz powiecie, 瞠 petardki zu篡jecie w ci庵u kilku dni, ale nie oszukujcie si�. Taka mieszanka mo瞠 pierdykn望 w ka盥ej chwili, tym bardziej u篡waj帷 siarki technicznej, a ju� wog鏊e takiej z ogrodowego, kt鏎a zanieczyszczona jest SO2.
W internecie czyta貫m o pewnej osobi� co ma do軼 du膨 petard� na KCLO3/AL/S w piwnicy i nie wie co z ni� zrobi潩boi si� nawet zutylizowa澕
Jak macie jaki� dobry spos鏏 na utylizacj�, niewybuchow� to zapodajcie. Moim pomys貫m jest wrzucenie petardy do wanny z wod�, aby przez dziurk� na lont dosta豉 si� woda i zala豉 zawarto嗆 wewn徠rz. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
=FreaK=

Do陰czy�: 20 Lip 2007 Posty: 14
|
Wys豉ny: Nie Kwi 13, 2008 12:13 pm Temat postu: |
|
|
Witam, wpad� mi do g這wy pewien pomys� jak zrobi� petard� i mam odno郾ie niej 2 pytania.
1 Czy to w og鏊e b璠zie dobre i zadzia豉(czyt nie wyrwie zatyczek tylko rozerwie korpus)
2 Te wkr皻y nie zachowaj� sie jak pociski przy wybuchu?
Schemat: http://img142.imageshack.us/my.php?image=schematpetardyfv9.png
Zatyczk� (zwini皻y ciasno papier) mia豚y by� posmarowany wikolem w這穎ny w korpus a nast瘼nie wkr璚one wkr皻y, dziura na lont na 鈔odku petardy.
PS
Je郵i kto� ju� na taki pomys� wpad� wcze郾iej to prosz� to usun望 (ja nigdzie takiej konstrukcji nie widzia貫m)
PS2
Gdyby na schemacie lub w tym co napisalem by這 co� niejasne prosz� pyta�.
Pozdrawiam FreaK |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

Do陰czy�: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk康: Pozna�
|
Wys豉ny: Nie Kwi 13, 2008 1:59 pm Temat postu: |
|
|
T� wkr皻y si� wykr璚�, nast瘼nie wkr璚aj帷 si� w tw鎩 nie幢e pokr璚ony m霩g.
Powodzenia. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
KYK

Do陰czy�: 31 Sie 2007 Posty: 117
|
Wys豉ny: Nie Kwi 13, 2008 4:35 pm Temat postu: |
|
|
| Zamiast wkr皻闚 najpierw poprzewiercaj korpus i poprzewlekaj przez nie mocny sznurek i zawi捫. Potem wsadz zatyczke jako tam chcesz np. gips kt鏎y 豉dnie przymocuje si� do sznurka. Napewno nie wyleci. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Xeo
Do陰czy�: 09 Maj 2008 Posty: 4
|
Wys豉ny: Nie Maj 11, 2008 2:05 pm Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio zrobi貫m petard� kulista. Jako formy u篡貫m pi貫czki do tenisa nak豉daj帷 na ni� folie aluminiow�(1 warstw�) a potem obkleja貫m ja paseczkami o szeroko軼i oko這 5cm nas帷zonymi wikolem(mo積a tez wikolem i szk貫m wodnym).Zostawi貫m do suszenia na 24h.Po suszeniu no篡kiem obci掖em j� wzd逝�(tak 瞠by otworzy� i wyj望 pi貫czk� i wsypywa貫m proch(w moim przypadku FB) i zakleja貫m ta鄉� pakunkow� przeci璚ie tak by proch sie nie wysypa�. Potem mo積a zrobi� na dwa sposoby
albo przyklejaj帷 tymi paseczkami jak na pocz徠ku lub zala� gipsem(to m鎩 spos鏏 ja zala貫m tak na 5cm ). Ja zala貫m gipsem i efekt by� zadowalaj帷y huk by� ogromny i pi瘯ny b造sk. Film wrzuc� za 2h do tematu "TUTAJ mo瞠cie pokaza� co potraficie". |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Cze 14, 2008 6:50 pm Temat postu: |
|
|
| mam pytanko o petard� kulist�... ile prochu fb trzeba do takiej wsypa�? pe軟�? czy p馧? czy trzy czwarte? ile wy wsypujecie? pzdr |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Hubcio

Do陰czy�: 05 Sty 2005 Posty: 375 Sk康: tiaaa
|
Wys豉ny: Sob Cze 14, 2008 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Wystarczy ok 2-3 gram闚 . Na tak� wieko軼i pi趾i co tenisa ziemnego . Wszystko zale篡 od wielko軼i, ale nigdy nie ca陰, albo p馧 ! Bo z tej ca這軼i spali si� 10 procent -efektywnie ,a reszta dopali si� po rozerwaniu korpusu . _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Cze 14, 2008 6:59 pm Temat postu: |
|
|
| Ile masz tyle sypiesz... raczej nie powinno sie sypa� do pe軟a gdy� proch sie wolniej rozp璠za...tak 90 % powinno by� wype軟ione... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Hubcio

|
Wys豉ny: Sob Cze 14, 2008 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Co� Ty Gun 90% korpusu o wieko軼i pi趾i do tenisa ziemnego to kilkadziesi徠 gram :/
Zbyt du穎, marnowanie odczynnik闚. _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Cze 15, 2008 5:48 am Temat postu: |
|
|
| Tysz prawda... przy takiej pi貫czce po這wa spokojnie wystarcza.... By� mo瞠 nawet 1/4 da豉 by rade - w sumie 1/4 to by這 by optymalnie i tak wiekszej r騜nicy w huku nie b璠zie co najwy瞠j w sile niszcz帷ej... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Nostra

Do陰czy�: 10 Cze 2006 Posty: 200
|
Wys豉ny: Nie Cze 15, 2008 11:00 am Temat postu: |
|
|
Ale wtopa Panie Gunie, ale wtopa... teraz nic nie zostaje innego, jak le瞠� krzy瞠m ca造 dzie�
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Cze 15, 2008 11:04 am Temat postu: |
|
|
korpus zrobi貫m z bombki ca這嗆 obklejona w papierze ksero z wikolem i wod� o 鈔ednicy 軼ianki ok 1,5-2 cm a 鈔ednica bombki to ok 3,5-4 cm... czyli na oko ile g powinno do niej wej嗆 瞠by huk by� najlepszy??  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Hubcio

|
Wys豉ny: Nie Cze 15, 2008 1:13 pm Temat postu: |
|
|
Zale篡 jakiej mieszaniny pirotechnicznej(jaki proch)
Ale 鈔ednio 2 gramy starcz� _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
max
Do陰czy�: 31 Mar 2007 Posty: 11
|
Wys豉ny: Sob Pa� 18, 2008 11:49 am Temat postu: |
|
|
| Daltar napisa�: | Pozwol� sobie napomkn望 o petardach sznurkowych, cz瘰to nazywanych kasztanami. Kiedy� bardzo popularne, a opis ich produkcji znalaz貫m nawet w 120 letniej ksi捫ce o pirotechnice. Petarda ta charakteryzuje si� ca趾owit� bezod豉mkowo軼i�. To owin皻a w papierze mieszanina pirotechniczna o w豉sciwo軼iach wybuchowych. Nastepnie taki zwitek z zainstalowanym lontem owijami du膨 ilo軼ia warstw sznurka konopnego lub bawe軟ianego. Robimy poprostu rodzaj "k貫bka" podobnego jak babcie z we軟y przy robieniu na drutach  |
Witam
Pozwol� sobie uzupe軟i� tw鎩 post zdj璚iem i skromnym opisem. Z przeprowadzonej przeze mnie
autopsji (21.05.1992) podaj� budow� takiej petardy oraz zdj璚ie (niestety nie moje) :
Korpus to kwadratowa bry豉 o wymiarach 35x35mm wykonana z tektury grubo軼i 1,2mm z zewn皻rznym potr鎩nym oplotem wykonanym z 2,5mm sznurka konopnego. Wype軟iona w 1/2 pcz o grubo軼i ziaren 2-3mm,zapalnik to lont o grubo軼i 4mm x 30mm zako鎍zony z obu stron tzw."g堯wk� zapalaj帷�" ( brak na zdj璚iu ). Ca這嗆 zanurzona w rzadkiej masie ( ja zastosowa貫m 篡wic� poliestrow� kt鏎a szybko twardnieje i sznurek dobrze j� ch這nie ), maj帷a na celu usztywnienie ca貫go korpusu jak r闚nie� b璠帷a zapezpieczeniem przeciw wilgoci. Kto� pewnie sobie pomy郵i ... co pcz a nie fb to pewnie musia這 by� kiepskie, m闚i� od razu 瞠 jest w b喚dzie, poniewa� te petardy naprawd� dobrze strzela造 i co najwa積iejsze by造 bezpieczne. Niestety z nazw� "kasztany" si� nie spotka貫m ale to b豉chostka. Po zmianie pcz na fb mamy rzecz jasna silniejszy efekt akustyczny, jedyne czego mo積a by si� czepi� to czasoch這nne wykonanie tego typu petardy, jednak op豉ci si� z nawi您k�.
Pozdrawiam _________________ Docendo discimus
Ostatnio zmieniony przez max dnia Czw Sty 26, 2012 6:08 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
Do陰czy�: 29 Kwi 2008 Posty: 96 Sk康: ze Wschodu
|
Wys豉ny: Sob Sty 31, 2009 10:03 pm Temat postu: |
|
|
Jak mi si� nie chce to robi� petard� b造skawiczn�. Owijam powiedzmy 造磬� prochu w kawa貫k foli Al tak aby zrobi豉 si� kulka, a nast瘼nie owijam to ta鄉� papierow�, wierc� dziur� i wk豉dam lont. Tak to wygl康a:
http://fotohub.pl/view/9a4ac44c8eed39efefa23ebcae8a2dde |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
.cystof.

Do陰czy�: 25 Wrz 2005 Posty: 63 Sk康: in康
|
Wys豉ny: Sro Sie 19, 2009 6:21 pm Temat postu: |
|
|
| Piroman2 napisa�: | Piro!!! to s� nie 瘸dne proste rekacje chemiczne w roztworach, Simsigver ma ca趾owit� racj�... wiele chemik闚 to mo瞠 sobie o kant dup� rozbi� swoj� wiedz�
Nie wa積e co niekt鏎zy mgr chemicy wiedz� (a niek鏒rzy naprawde przys這wiowe g闚no)... to jest pirotechnika, a reakcje na kartce papieru z jakimi� KClO2.. to mo積a dywagacje prowadzi�, kt鏎e 瘸dnego sensu w piro nie maj�...
pzdr.
P2 |
Szcz窷cie 瞠 to Twoja wypowied� z dawien dawna
PS: Z tych wszystkich reakcji rozpad闚 najlepsze jest to 瞠 chyba 瘸dna nie jest poprawna albo kt鏎捷 przeoczy貫m   _________________ Milczenie, jest dla g逝pc闚 najwy窺zym kunsztem. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Czw Sie 20, 2009 1:08 pm Temat postu: |
|
|
A dlaczego szcz窷cie 瞠 dawna wypowied�, co ja takiego tam napisa貫m ? _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
.cystof.

Do陰czy�: 25 Wrz 2005 Posty: 63 Sk康: in康
|
Wys豉ny: Czw Sie 20, 2009 4:16 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | to jest pirotechnika, a reakcje na kartce papieru z jakimi� KClO2.. to mo積a dywagacje prowadzi�, kt鏎e 瘸dnego sensu w piro nie maj�... |
to oczywi軼ie 瞠 dywagacje na papierze maj� znaczenie i to ogromne. Bez wiedzy chemicznej wi瘯szo軼i z mieszanin kt鏎ych u篡wamy w og鏊e by鄉y nie poznali. A nawet je瞠li by鄉y poznali, to wiedza chemiczna pomaga nam je udoskonali�.
Przyk豉dowo, jak teraz patrz� na swoje w豉sne posty sprzed kilku lat to r帳ie g這w� w st馧 jak mog貫m by� tak g逝pi i pisa� takie pierdo造. Z reszt� wida� po mojej randze na forum co mog貫m pisa�  _________________ Milczenie, jest dla g逝pc闚 najwy窺zym kunsztem. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|