Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Kysio
Do³±czy³: 26 Maj 2008 Posty: 7
|
Wys³any: Sro Cze 04, 2008 6:59 pm Temat postu: Rakiety do ASG |
|
|
Witam, zgodnie z sugesti± przenios³em w±tek do dzia³u rakietowego.
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=15450
Chodzi mi o imitator do symulacji wsparcia artyleryjskiego. Testowali¶my mo¼dzierze, ale szybkostrzelno¶æ realna wynios³a 5 – 6 na minutê, co przy zasiêgu 100-130 m niesprawdzi³o siê, a wrêcz mo¿dzierz sta³ siê zawad±. Zaczêli¶my wiêc testy z rakietami i tu k³opot. Aby zabawa mog³a byæ bezpieczna okaza³o siê, ¿e:
1 zasiêg musi byæ od 50 do 160-200 m
2 masa ³±czna rakiety nie powinna przekraczaæ dla „od³amkowej” 80 gram ( chodzi o masê, która ewentualnie mo¿e spa¶æ na cz³owieka ), a dla dymnej 150 (dymna mo¿e byæ ciê¿sza i mieæ wiêkszy zasiêg, gdy¿ bêdzie u¿ywana do stawiania zas³on dymnych, 3-4 szt po 100 gram wystarczaj± wzupe³no¶ci)
3 opad rakiety powinien byæ stromotorowy, ZAKAZ strzelania na wprost
4 rakieta nie mo¿e zawieraæ ¯ADNYCH elementów metalowych lub ceramicznych, które mog³yby raniæ bawi±cych siê
5 paliwo POWINNO wypaliæ siê przed opadem rakiety
6 kaliber 40 - 60 mm
7 stabilizacja wydaje mi siê statecznikami, prêtowa ca³kowicie odpada
Wiêc pytam - jak co¶ takiego mo¿na wykonaæ? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Sro Cze 04, 2008 7:05 pm Temat postu: |
|
|
Korpus papier, silniczki klasy D od Sornowskiego. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
Do³±czy³: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wys³any: Sro Cze 04, 2008 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Siema
Interesuje Ciê silnik robiony, czy kupny?
W tej kwesti polecam silnik kupiony, lekki i sprawdzony, a koszt niewielki (biorac od producenta np sornowskiego, tylko min na 50zl).
Z tym ze, taki maly silniczek, duzo nie wyniesie, wiec raczej nadaje sie do przenoszenia malych ladunkow.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kysio
Do³±czy³: 26 Maj 2008 Posty: 7
|
Wys³any: Sro Cze 04, 2008 8:16 pm Temat postu: |
|
|
Bardziej interesuje mnie robiony (wiêksza frajda jak co¶ siê samemu wykombinuje), ale proszê, jestem do¶æ sprawnym piro eeeeeeeee... chcia³em napisaæ hodowc± drobiu (info dla smutnych panów bez poczucia humoru), ale w temacie rakietowym laikiem. Je¶li to nie k³opot to proszê bardziej "³opatologocznie", np. jaki¶ link, lub odno¶nik do tego co opisujecie. PLIZZZZ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Sro Cze 04, 2008 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Za pó³ roku do¶æ intensywnej pracy bêdziesz mia³ Kysio pierwsze udane wyniki, w miarê powtarzalne po czym wrócisz do pomys³u na mo¼dzierz .
Powtarzalny silnik na tym forum zrobi³ tylko ksard i mam nadziejê, ¿e Ja - silnik Stru¶. Reszta to by³a ruletka. Silnik dla Waszych celów musi byæ bez dyszy, z jednym kana³em ( sam kana³ "robi" za dyszê ).
Eeeeeeeeeeeeeee, nie ten dzia³. Raczej Fajerwerki ale zróbcie jak uwa¿acie.
¯yczê sukcesów
A.
Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sro Cze 04, 2008 8:32 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
Do³±czy³: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Do³±czy³: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wys³any: Sro Cze 04, 2008 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Kysio napisa³: | elementów metalowych lub ceramicznych, które mog³yby raniæ bawi±cych siê |
Co prawda PCV to nie metal, ani ceramika ale te¿ mo¿e raniæ. Poza tym dobra dysza jest twarda i niestety mo¿e zrobiæ krzywdê, tak wiêc je¶li koniecznie ma byæ to rakieta (osobi¶cie uwa¿am ¿e lepszy by³by mo¼dzierz) to papierowy korpus i bez dyszy. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002 Posty: 459 Sk±d: Znienacka
|
Wys³any: Czw Cze 05, 2008 8:14 am Temat postu: |
|
|
Dobra rakieta bez dyszy te¿ jest trudna do zrobienia, chyba jeszcze bardziej ni¿ taka z dysz±. Mi kiedy¶ rakieta bez dyszy tak cudownie wybuch³a, ¿e nie us³ysza³em wybuchu, tylko mi piszcza³o potem w uszach. Druga polecia³a na metr w góre, chocia¿ z pó³ kilo (jeszcze wtedy kiepskiego) prochu tam mia³em _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Czw Cze 05, 2008 9:35 am Temat postu: |
|
|
Niestety, ale do opisywanego zastosowania najwa¿niejsza jest moim zdaniem masa rakiety bez paliwa. Musi byæ ma³a i ju¿. Bo nawet rakieta z silnikiem z papieru, jak wa¿y kilo i spada ze 100m to...ratuj sie kto mo¿e. Tutaj jednak lekka rakietka z silnikiem Sornowskiego jest chyba najprostszym i najlepszym rozwi±zaniem. Mo¿na próbowaæ robiæ samemu z silnikiem z papieru na zaciskanej, papierowej dyszy. Ale sprawno¶æ takiego silnika za wielka nie jest. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Czw Cze 05, 2008 1:49 pm Temat postu: |
|
|
Poruszamy siê blisko tematu Silnik Impulsowy. Na forum ru widzia³em jeden udany temat. Nie wiem gdzie jest bo materia³u maj± sporo. Wiem, ¿e lepiszczem by³ jaki¶ kauczuk, potem paliwo walcowa³ niczym placek. Po stwardniêciu by³o elastyczne i go¶ciu zwija³ to w rulon. Filmu nie widzia³em. Dla usera Kysio to zbyt z³o¿one do jego planu.
Ale ja bym da³ dobry, szybki proch czarny z NC lak. . Testowa³em o podobnej budowie "race. kal.15" - wiele lat temu - i na fabrycznym pcz zasuwa³o nawet przy zaprasowaniu na p³asko. Fi rurki chyba 10 mm. Z kana³em bêdzie jeszcze lepiej. P.cz. daje do¶æ nisk± temperaturê palenia a to zaleta. £adnie napisa³ rex123 trzeba daæ jemu kolejn± * ( mia³em wra¿enie, ¿e rano mia³ 2 * ).
Ja bym "nabój" zrobi³ a la ¶wieca dymna na zawleczkê jak to
albo to
Wk³adasz do po³owy mo¿dzierza, poci±gasz za zawleczkê i puszczasz. No i zw³oka np. 2 sekund musi byæ pewna albo trzeba na palce uwa¿aæ . Albo jakis sposób na poci±gniêcie zawleczki jak "granat" jest w rurze.
Uwaga do GUN_1917 ( [...]Sprawiasz wra¿enie takiego przem±drza³ego z WMASG [...] - Co¶ siê nerwowy zrobi³e¶ . Widzê, ¿e Kysio "starego wróbla" uczy dzia³ania mo¿dzierza ale dla mnie to b³ahostka :- )
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Go¶æ
|
Wys³any: Czw Cze 05, 2008 5:14 pm Temat postu: |
|
|
Ano trafna diagnoza Arku , stwierdzono u mnie nerwice ... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alvares & ( 1-wsze ostrze¿enie )
Do³±czy³: 16 Lis 2009 Posty: 7
|
Wys³any: Sob Lis 21, 2009 6:26 pm Temat postu: |
|
|
moze by tak powiekszona wersja £odygina?
Arkadiuszu, co do sposobu odpalania w mo¼dzierzu, mo¿e by tak poprostu d³u¿sza zawleczka? _________________ Nie rób tego w domu a jak ju¿ robisz to pamiêtaj: "Im d³u¿szy lont, tym d³u¿sze palce" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Go¶æ
|
Wys³any: Sob Lis 21, 2009 10:01 pm Temat postu: |
|
|
Odpu¶æ takie rzeczy do ASG , raz ¿ê Ciê za takie akcje z wmasgu wypiernicz± na bank , a dwa ¿e to prêdzej czy pó¿niej skoñczy siê wizyt± w prokuraturze... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alvares & ( 1-wsze ostrze¿enie )
Do³±czy³: 16 Lis 2009 Posty: 7
|
Wys³any: Czw Lis 26, 2009 4:39 pm Temat postu: |
|
|
albo w szpitalu ;]
ja jak sie z kolegami bawilem to stosowalismy granaty na groch, pistolety na kulki (kupne), swiece dymne i samorobne race (ale tylko w gore, nie w kogos ;])
oprocz tego pomysl o "minach" straszakach.
przykladowo zapalnik elektryczny lub naciskowy i w odleglosci 1-2m od miejsca "wdepniecia" (najlepiej z tylu) rakietke lub piszczalke na BaNO3
ojj ale oftopuje sianem ;] _________________ Nie rób tego w domu a jak ju¿ robisz to pamiêtaj: "Im d³u¿szy lont, tym d³u¿sze palce" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|