Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
BigJoe

Do³±czy³: 15 Lut 2008 Posty: 22
|
Wys³any: Wto Mar 25, 2008 5:37 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze siê nie zdarzy³o, aby tak zrobiony jak na schemacie system mi nie odpali³. Po to aby za ka¿dym razem odpali³o jest na lont na³o¿ony nas±czony KNO3 rêcznik papierowy. Skuteczno¶æ w 100%, przynajmniej u mnie. _________________ Detonation is only beginning of explosion, implosion is the end. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

Do³±czy³: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wys³any: Czw Kwi 10, 2008 7:39 pm Temat postu: |
|
|
Zadzia³a³o, i jakby lont pokryæ mas± ³atwo zapaln± (tak dla pewno¶ci) to te¿ by spokojnie odpali³. Ogólnie rozwi±zanie ma³o oryginalne, ale dobre. Na pewno lepsze ni¿ wszelkiej ma¶ci zapalniki chemiczne. A jak± funkcjê na twoim schemacie pe³ni ³y¿ka, tylko funkcjê reprezentacyjn±? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

Do³±czy³: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk±d: Londyn
|
Wys³any: Wto Maj 06, 2008 4:24 pm Temat postu: |
|
|
wybitnie inteligentne wypowiedzi. piszê ju¿ chyba z setny raz, je¶li nie macie nic ciekawego do powiedzenia to milczcie. a je¶li macie ogromn± ochotê na durn± rozmowê to na czat dla podstawówki. _________________ wierz±cy nie praktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
Do³±czy³: 21 Lip 2007 Posty: 343 Sk±d: Zza P³otu
|
Wys³any: Wto Maj 06, 2008 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | je¶li nie macie nic ciekawego do powiedzenia to milczcie. | i ma racje.
£y¿ka jest po to ¿eby zwolniæ sprê¿ynê po upadku granatu... granat spada a ³y¿ka jest zagiêta tak¿e granat spadaj±c musi uderzyæ o pod³o¿e ³y¿k± która zwolni sprê¿ynê. W niektórych granatach jest ona zagiêta prawie ¿e pod podstawê granatu. Czêsto jest te¿ tak ¿e konstrukcja ³y¿ki jest tak obmy¶lona ze sam wstrz±s powoduje jej zwolnienie. Zawleczka jest do h.. pana po to by zabezpieczyæ przypadkowe zwolnienie sprê¿yny na iglicy. Ludzie . A wy tu piszecie ¿e ³y¿ka jest dla ozdoby. Cieszê siê ¿e kto¶ nie napisa³ ¿e jest tylko po to ¿eby na kalmizelce mo¿na by³o go zawiesiæ... ale rzeczywi¶cie czê¶ciowa jej funkcja to ³atwiejsze i wygodniejsze przenoszenie granata
Na konstrukcji na zdjêciu jest podobnie tylko ¿e ³y¿kê z granatem po wyjêciu zawleczki tu¿ przed rzutem zaciskamy w d³oni. Kto ogl±da³ filmy od B&G ten powinien siê domy¶liæ
Co do schematu to pcz spala sie szybciej ni¿ twój lont co przy wyjêciu zawleczki spowoduje wybuch "systemu: odpalania lontu ale lont te¿ siê odpali czyli mog± tu byæ podwójne fajerwerki... Tam gdzie jest p.cz to jest tak jakby lont ledwo wystawa³ z korpusu zapalnika.
Mia³em czas to napisa³em....
Pozdrawiam "zapaleñców" granatów |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

Do³±czy³: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk±d: Londyn
|
Wys³any: Wto Maj 06, 2008 7:32 pm Temat postu: |
|
|
Slu co Ty o to pierdaczysz? ³y¿ka odpala granat po upadku?? chodzi o to ¿e w momencie wyrzucenia granatu z d³oni ³y¿ka odskakuje pod wp³ywem sprê¿yny napinaj±cej iglicê, lub takiego cuda które w ni± uderza zale¿y od budowy granatu. _________________ wierz±cy nie praktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

Do³±czy³: 31 Sie 2007 Posty: 116
|
Wys³any: Wto Maj 06, 2008 7:48 pm Temat postu: |
|
|
£y¿ka jest po to aby w momêcie wyci±gniêcia zawleczki nie odpali³ opó¼niacz. Po wy¿uceniu granatu z rêki ³y¿ka odskakuje pod wp³ywem sprê¿yny, iglica uderza o masê zapalaj±c± i odpala opó¼niacz (najczê¶ciej 3-4 sekundy po to aby wróg nie mog³ go odrzuciæ ) Ot cala filozofia  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lumik1234
Do³±czy³: 07 Pa¼ 2006 Posty: 28 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Wto Maj 06, 2008 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Achtung ma racje Tak wlasnie jest we wspolczesnych granatach. Jednak Slu tez moze miec racje Wydaje mi sie ze w granatach nasadkowych stosowanych podczas II wojny swiatowej bylo wlasnie tak, ze dopiero po wystrzeleniu karabinem granatu i upadku na ziemie/uderzeniu w cel, lyzka odskakiwala pod wplywem uderzenia, zwalniala sprezyne i nastepowala detonacja (tam mechanizm byl szybszy, praktycznie odrazu po odskoczeniu lyzki granat wybuchal). Tak mi sie wydaje, jednak moge sie mylic.
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malutki .45
Do³±czy³: 29 Kwi 2008 Posty: 96 Sk±d: ze Wschodu
|
Wys³any: Czw Cze 05, 2008 8:58 am Temat postu: |
|
|
lumik1234 napisa³: | Wydaje mi sie ze w granatach nasadkowych stosowanych podczas II wojny swiatowej bylo wlasnie tak, ze dopiero po wystrzeleniu karabinem granatu i upadku na ziemie/uderzeniu w cel, lyzka odskakiwala pod wplywem uderzenia, zwalniala sprezyne i nastepowala detonacja (tam mechanizm byl szybszy, praktycznie odrazu po odskoczeniu lyzki granat wybuchal). Tak mi sie wydaje, jednak moge sie mylic. |
A mnie sie wydaje ¿e te granaty by³y standardowe z normalnym opó¼niaczem. Granat wk³ada³o sie do takiego "kubeczka" nakrêconego na koniec lufy wyci±ga³o sie zawleczke i strzela³o ¶lepakiem, ³y¿ka odpada³a gdy granat wypad³ z owego "kubeczka"
A co do tego rysunku granatu to ja bym go tak narysowa³
£y¿ka blokuje iglice jak j± pu¶cimy to odleci zwalniaj±c iglicê. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Go¶æ
|
Wys³any: Czw Cze 05, 2008 10:19 am Temat postu: |
|
|
W czasie II wojny ¶wiatowej granaty nasadkowe wygl±da³y ju¿ zupe³nie inaczej to o czym piszecie to granaty z pierwszej wojny i one faktycznie by³y zwyczajnym granatem zaczepnym z prêtem który sie wk³ada³o w lufe...
W czasie II wojny na lufe karabinu np mausera 98 dokrêcano specjalny gar³acz do którego wk³adano taki granat - dodaæ trzeba ¿e bardziej przypomina³ on pocisk artyleryjski ni¿ granat rêczny http://www.ioh.pl/bron_strzelecka/img/mauser_z_granatnikiem.jpg
tak w³a¶nie to wygl±da³o. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malutki .45
Do³±czy³: 29 Kwi 2008 Posty: 96 Sk±d: ze Wschodu
|
Wys³any: Czw Cze 05, 2008 11:52 am Temat postu: |
|
|
S³ysza³em o granatach w których by³ taki zapalnik Wyci±gniêcie zawleczki powodowa³o rozbici pojemniczka z kwasem, który przegryza³ ¶cianki obudowy zapalnika (trwa³o to kilka sekund i pe³ni³o rolê opó¼niacza) po czym reagowa³ z MWI w sp³once powoduj±c wybuch. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BigJoe

Do³±czy³: 15 Lut 2008 Posty: 22
|
Wys³any: Czw Cze 05, 2008 3:51 pm Temat postu: |
|
|
To nie by³o u¿ywane w granatach tylko bombach, i nie wyci±ga³o siê zawleczki tylko zgniata³o siê ampu³kê z kwasem . Miêdzy innymi taki zapalnik by³ u¿yty w zamachu na Hitlera w Wilczym Szañcu. By³ to jeden z pierwszych czasowych zapalników, ale zasada by³a troszeczkê inna, kwas owszem przegryza³, ale nie ¶cianki tylko zawleczkê, która przytrzymywa³a iglicê na sprê¿ynie. Iglica ta uderza³a w sp³onkê i powodowa³a zapalenie MWI. _________________ Detonation is only beginning of explosion, implosion is the end. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pon Sie 04, 2008 9:05 pm Temat postu: ³y¿ka |
|
|
Dzisiaj wpad³em na zajefajny pomys³ na zapalnik z ³y¿k±.Oto on:
[img]http://c.wrzuta.pl/wi15495/11419632002a2ef248976017/zapalnik%20z%20%C5%82y%C5%BCka?type=i&key=2w1jTQBWn2&ft=f[/img]
oceñcie go[/img] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dominik.megadeth

Do³±czy³: 17 Sie 2007 Posty: 20 Sk±d: Ostrowiec ¦w.
|
Wys³any: Pon Sie 04, 2008 9:16 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi ci o to, ¿e jak naci¶niemy czy wyci±gniemy ³y¿kê, to pu¶ci ona ¶rubkê która zamknie nam obwód. tak ??
Metalowe ¶rubki i bateria 9V w czym¶ co ma wybuchn±æ niezbyt optymistyczna perspektywa baterii 9v w brzuchu
Musia³by¶ zastosowaæ jaki¶ porz±dny i sprawdzony opó¼niacz, bo je¶li ¿arówka by³aby w "docelowej" masie piro to zap³on nast±pi³by w momencie naci¶niêcia ³y¿ki co chyba jest oczywiste, i nie muszê o tym pisaæ  _________________ Fakt niezaprzeczalny... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Adi-1
Do³±czy³: 02 Maj 2008 Posty: 4 Sk±d: bardzo proszê wszechm±dry adminie nie kasuj mi konta bo próbujê siê dokszta³ciæ a przyTymNieSpamowaæ
|
Wys³any: Pon Sie 04, 2008 9:35 pm Temat postu: |
|
|
zawsze mo¿na na ¶rubce daæ kapiszon i lont od niego ale raczej do czego¶ co wybucha siê nie nada ale do mas dymnych mo¿na chyba zastosowaæ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Sie 06, 2008 12:06 pm Temat postu: |
|
|
Tak, chodzi o zamkniêcie obwodu ale jeszcze tak pomy¶la³em mo¿e by t± lampke tam gdzie¶ w³o¿yæ ¿eby siê z mas± piro nie styka³o i tam lont przyczepiæ i bêdzie opu¼nienie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Sob Cze 06, 2009 2:34 pm Temat postu: |
|
|
W tym miejscu ---> TU znalaz³em pomys³owe rozwi±zanie na granat na zawleczkê. Wersja profi rozwi±zañ homeade pokazywanych na ró¿nych forach. Na zdjêciach widaæ wszystko i nie potrzeba opisu. Gdybym mia³ to oceniæ w skali 1 - 6 to dajê 5+. Do szóskti brak jednego plusa tylko dlatego, ¿e zastosowano uciête zapa³ki, które wg mnie pogorsz± niezawodno¶æ. Ale ca³o¶æ ogólnie oceniam bardzo wysoko. Jest prosto, tanio, efektownie.
Przyk³adowe zdjêcia
[url]
Jakby kto¶ wiedzia³ jak zgraæ to na mp3 to proszê o pomoc - ca³o¶æ.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rex123

Do³±czy³: 12 Sty 2007 Posty: 53
|
Wys³any: Sob Cze 06, 2009 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Hej!
W kwesti zgrywania podk³adu dzwiekowego filmu na format mp3:
-pobrac film z youtube (np. przy pomocy takiego programu:klik!)
-nastepnie przy pomocy np. tego programu: klik! zapisujemy sciezke filmu w postaci pliku wav, potem tylko konwertujemy wav na mp3 (np. przy pomocy tego klik)
Gotowy plik klik
Moze istnieja prostsze sposoby, ale ja nie znam takiego.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ma³y

Do³±czy³: 31 Sie 2002 Posty: 193 Sk±d: kraków
|
Wys³any: Sob Cze 06, 2009 6:44 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Sposobów jest napewno kilka tu masz gotowy ju¿ utwór
http://image_piro.republika.pl/metalica.mp3
pzdr. _________________ Ma³y
..."Jak mam czas to siedzê i my¶lê jak nie mam czasu to tylko siedzê" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Sob Cze 06, 2009 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Dziêkujê wszystkim za pomoc w ¶ci±gniêciu mp3, tak¿e tym co napisali mi na PW. Skorzysta³em z metody podanej przez KYK.
Wrócê do granatu. Ten co pokaza³em ma oczywi¶cie wadê polegaj±c± na tym, ¿e uruchomienie zap³onu nastêpuje nie po wylocie granatu z rêki. Przy tak s³abej petardzie jak korsarz - rêki na pewno jednak nie urwie .
Mi³ego wieczoru A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|