| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
simsigver Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Gru 22, 2007 5:12 pm Temat postu: |
|
|
| wolfram napisa�: | | Musz� stwierdzi� 瞠 8:2 jest s豉bsze ni� 6:4... i to dosy� wyra幡ie. |
S豉bsze
Chodzi Ci o Dzwi瘯 ?
PS. Dodawajcie siarki tylko tyle, aby zwi您a� s鏚 z BNa w siarczek sodu Na2S, dodanie wi瘯szej ilo軼i siarki raczej nie da pozytywnych efekt闚, je郵i ma to by� do petard hukowych  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Gru 22, 2007 7:07 pm Temat postu: |
|
|
simsgiver ... dzwiek wraca dopiero z echem  fajny jest ten sklad ladna kulka ognia sie robi ...tylko szkoda ze tak szybko znika |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sadafag

Do陰czy�: 18 Lis 2006 Posty: 405
|
Wys豉ny: Wto Gru 25, 2007 9:03 pm Temat postu: |
|
|
| Spalanie BNa+kclo3 mo積a por闚na� do spalania HMTD, kulka ognia, spalanie bardzo szybkie[ale duuu穎 wolniejsze od hmtd]. Z moich obserwacji, najlepiej spala si� sk豉d 70:30. R闚nie� 75:25 spala si� por闚nywalnie. M闚ie 瞠 podobnie. Nie chodzi mi o d德i瘯 detonacji, chodzi mi 瞠 w obu wypadkach wyst瘼uje, tyle 瞠 je郵i chodzi o HMTD to wystarczy lekkie zaprasowanie, a w przypadku 鈍iszcza造 na 100% detonacja b璠zie odchodzi豉 w metalowych rurach[informacja jako ciekawostka-NIE WYPR笅OWYWA� W PRAKTYCE] Sam tego nie sprawdza貫m, ale wiem 瞠 metalowa obudowa daje olbrzymie ci郾ienie, co wystarczy aby uzyska� detonacje w przypadku SSA.Og鏊nie je郵i chodzi o spalanie w o鈔odkach w kt鏎ych ci郾ienie mo瞠 dochodzi� do kilku,kilkunastu MPa, SSA powinna detonowa�. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
morb

Do陰czy�: 07 Lip 2005 Posty: 92
|
Wys豉ny: Sro Gru 26, 2007 7:39 pm Temat postu: |
|
|
a zastanawial sie ktos o mieszaninie Chloran baru i Bna ... tak wiem Chloran baru jest toksyczny , ale ciekawi mnie rozpuszczalnosc (ok 27 g/100ml) - mam na mysli mozliwosc bardzo dokladnego wymieszanie (i zgranulowania ) poprzez rozpuszczanie
ogolnie mam na mysli inne chlorany (lepiej rozpuszczalne w wodzie) np Chloran sodu |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
simsigver Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Gru 27, 2007 7:14 pm Temat postu: |
|
|
| morb napisa�: |
ogolnie mam na mysli inne chlorany (lepiej rozpuszczalne w wodzie) np Chloran sodu |
Mog� Ci zagwarantowa�, 瞠 z NaClO3 po wysuszeniu mocno hooknie...
Do tego daje intensywny 鄴速y b造sk  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
morb

|
Wys豉ny: Czw Gru 27, 2007 9:01 pm Temat postu: |
|
|
| a jak z suszeniem ? i czuloscia ? A i jak wyglada ta kultowa wrecz higroskopijnosc NaClO3 ktora eliminuje ow chloran z powszechnego zastosowania w pirotechnice ? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sadafag

|
Wys豉ny: Pi� Gru 28, 2007 10:02 am Temat postu: |
|
|
| Do piekarnika na kilkadziesi徠 stopni, a potem do szczelnego s這ika. Ja tak robie r闚nie� z chloranem potasu, bo on te� jest higroskopijny[inaczej by si� kurde nie bryli設 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
simsigver Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Gru 28, 2007 10:16 am Temat postu: |
|
|
| morb napisa�: | | a jak z suszeniem ? i czuloscia ? A i jak wyglada ta kultowa wrecz higroskopijnosc NaClO3 ktora eliminuje ow chloran z powszechnego zastosowania w pirotechnice ? |
Czysty NaClO3 jest troch� bardziej higroskopijny od NaNO3, ale zdecydowanie mniej od NH4NO3, b康� krewniaka NaClO4  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sadafag

|
Wys豉ny: Nie Gru 30, 2007 9:39 am Temat postu: |
|
|
| Robi� kto� testy na pobudzanie 鈍iszcza造 sp這nk�. Dzisiaj spr鏏uje co� zkombinowa�. 1g sp這nka HMTD powinna wystarczy�. ζdunek to b璠zie SSA w tubce, a w 鈔odek sp這neczka. Pr鏏owa� ju� kto� takie testy? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
morb

|
Wys豉ny: Nie Gru 30, 2007 10:25 am Temat postu: |
|
|
ale nie widze sensu, paremetry det. zapewne bardzo podbne do miedziana , a i jeszcze musimy uwarzac by ogien nie dostal sie bezposrednio na mieszanke (podobnie jak z NC)
Dodano
Ostatnio dosc duzo kumam , nad zastosowaniem innych utleniaczu z BNa, jako mieszanina pirotechniczna o bardzo duzej predkosci spalania ... cos a'la substytut MWI.
Technologia produkcji podobna do PCz (amatorskiej) - (granulacja, ew. prasowanie, przegryzanie )
Ponizej przedstawiam tabele higroskopijnosci i rozpuszczalnosci pop. utleniczczy stosowanych w pirotechnice.
I mam do was pytanie drodzy forumowicze , ma ktos z was jakis praktryczne doswiadczenia z ow utleniaczami (jako mieszanina z BNa)
Pytam poniewaz niestety niektore z nich sa dosc ciezkie do zdobycia , lub tez drogie.
A ja jako biedny student musze kombinowac.To taka mala dygresja |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Cichy

Do陰czy�: 15 Kwi 2006 Posty: 402 Sk康: z domowego zacisza.
|
Wys豉ny: Sro Sty 02, 2008 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Robi貫m w豉郾ie dzi� swoj� pierwsz� 鈍iszcza喚. No musze stwierdzi�, 瞠 fajna rzecz. Mimo s豉bego korpusu petarda hukne豉, ale i tak jest jeszcze z貫j jako軼i. Musze j� przegry潭 acetonem. Du穎 zabawy z produkcj� nie ma. Mieszasz dwa "proszki" i aceton.
EDYTKA:
Zastanawiam si� nad dodaniem kilku procent popio逝 z papieros闚. Dzia豉� by jako katalizator przyspieszaj帷 spalanie. Co o tym my郵icie?
Zrobie testy, musze dopiero kupi� fajki, bo u mnie w domu nikt nie pali . _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
mrNitron

Do陰czy�: 29 Gru 2006 Posty: 37 Sk康: ten dym???
|
Wys豉ny: Czw Sty 03, 2008 7:21 pm Temat postu: |
|
|
A MnO2 to gryzie ? to co w popiele z peta to nic ciekawego. w tytoniu nie mo瞠 by� go za du穎 (O zwi您ki potasu mi chodzi bo przypuszczam 瞠 to o niego chodzi) bo to zmniejsza jego tlenie a to nie wp造wa na ko篡s� przy u篡tkowaniu . poza tym np K2CO3 jest higroskopijny a mieszaninie to nie pomaga. Poczytaj sobie na pude趾u z kapiszon闚 tam w sk豉dzie zaraz po chloranie i fosforze jest MnO2
PozdroNn _________________ Nie ma s豉bych MW- s� tylko silne i silniejsze. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

Do陰czy�: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk康: Pozna�
|
Wys豉ny: Pi� Mar 21, 2008 1:53 pm Temat postu: |
|
|
O wiele 豉twiej i przyjemniej by這by gdyby� napisa� 瞠 znalaz貫� ciekaw� ksi捫k�/materia� na ten temat i chcia豚y� si� ni� podzieli�, poniewa� nikt z forum "raczej" jej nie ma. Wida� u Ciebie syndrom "nowego usera-pana i w豉dcy", czyli co� w rodzaju "jaki to ja nie jestem wielki", "jakiej to ja wiedzy nie posiadam"... a na ko鎍u: "Kiedy w ko鎍u otworz� drzwi od domu i podziel� si� z innymi moj� wiedz�?"  _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
mrNitron

Do陰czy�: 29 Gru 2006 Posty: 37 Sk康: ten dym???
|
Wys豉ny: Pi� Maj 02, 2008 2:46 pm Temat postu: |
|
|
O troche tu ciemno ostatnio...
Tak pomy郵a貫m 瞠 przecie� w KClO3 to potas nie 陰czy si� bezposrednio z chlorem ale z tlenem. Je郵i przy rozk豉dzie KClO3 uwzgl璠nimy produkt nie KCl tylko K2O to wychodz� ca趾iem ciekawe wyniki. Np wg tego co napisa貫m 鈍iszcza豉 ma BT=0 gdy zastosujemy288g BNa i 1225g KClO3.
A r闚naniem: 2 C6H5COONa + 10 KClO3 14 CO2+ Na2O+ 5K2O+ 10 HCl. procentowo 20:80 i stechio.
Jak sobie zrobi貫m tak� mieszanine to sie przekona貫m 瞠 stara mi sie nie podoba. Dobrze 禦ielone sk豉dniki i nic na powietrzu nie trzeszczy a w postaci sto磬a spala si� gwa速ownie z lekkim osmoleniem kartki i basowym pykni璚iem jak z fosforem ale co por闚nywa�, wybucha z ca趾iem ca趾iem fragmentacj� w byle zwinietym papierku. w rurce fi 4mm zaprasowane lata jak opentane czasem 鈍iszcz帷. Mi to da這 do myslenia co trzymi� w 豉pie ale teraz to bajka...
Przetestujcie sobie to jako rdzenie do craclingu jak kto� chce
Ps chyba zosta貫m emerytowanym pirotechnikiem amatorem bo kuzyn za kilka miech闚 zostanie policjantem a zabardzo mu nie ufam...taki 鈍iat, kraj i pora磬i i sucesy. czasem wpadne na forum szkoda bo tyle chcia貫m sprawdzi� ale nic, bywa
Pozdro _________________ Nie ma s豉bych MW- s� tylko silne i silniejsze. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
simsigver Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Maj 02, 2008 3:45 pm Temat postu: |
|
|
| mrNitron napisa�: |
A r闚naniem: 2 C6H5COONa + 10 KClO3 14 CO2+ Na2O+ 5K2O+ 10 HCl. procentowo 20:80 i stechio.
Ps chyba zosta貫m emerytowanym pirotechnikiem amatorem bo kuzyn za kilka miech闚 zostanie policjantem a zabardzo mu nie ufam...taki 鈍iat, kraj i pora磬i i sucesy. czasem wpadne na forum szkoda bo tyle chcia貫m sprawdzi� ale nic, bywa
Pozdro |
HCl i tlenki litowc闚 bardzo maj� si� ku sobie, dok豉dniej w reakcjach Na2O + 2HCl -> 2 NaCl + H2O uk豉d pierwotny jest b. nietrwa造 i pozbywa si� du瞠j ilo軼i ciep豉 wchodz帷 w t� reakcj�, a pozosta造 Na2O lub K2O bardzo lubi� si� 陰czy� z CO2 na Na2CO3, K2CO3
Ps. Dlaczego martwisz si� kuzynem
Pozdr  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Lut 25, 2009 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Mam jedno pytanko
Czy mieszank� benzoesan sodu i chloran potasu 40:60
mo積a granulowa�, 瞠by potem u篡� jej np. do szelek??
Czy taka zgranulowana lepiej pierdyknie??
Zasadniczo takie pytania by造 ju� przerabiany , do szelek to si� jednak 鈔ednio nadaje , poszukaj na forum by� temat o 鈍iszczale (SSA)
G_17 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MIROR

Do陰czy�: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wys豉ny: Sro Lut 25, 2009 11:08 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | lepiej pierdyknie?? | Nie ma to jak fachowa terminologia
Je瞠li ju� chcesz u篡wa� 鈍iszcza造 jako burstu to na kclo4, dlatego 瞠 na kclo3 jest bardziej niebezpieczna i mo瞠 si� okaza� zbyt mocna, tzn pokruszy gwiazdki. Ale generalnie nie ma sensu tego robi�, chyba 瞠 do miniaturowych szelek. _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Johnny �鏚zki
Do陰czy�: 03 Sty 2009 Posty: 59
|
Wys豉ny: Sob Lut 28, 2009 12:14 pm Temat postu: |
|
|
| MIROR napisa�: | | Cytat: | | lepiej pierdyknie?? | Nie ma to jak fachowa terminologia
Je瞠li ju� chcesz u篡wa� 鈍iszcza造 jako burstu to na kclo4, dlatego 瞠 na kclo3 jest bardziej niebezpieczna i mo瞠 si� okaza� zbyt mocna, tzn pokruszy gwiazdki. Ale generalnie nie ma sensu tego robi�, chyba 瞠 do miniaturowych szelek. |
Albo jako rdzenie do gwiazdeczek
ζdnie wychodz� rdzenie z mocnej 鈍iszcza造 obtoczone w masie gwiazdkowej TT. Efektem jest co� pomi璠zy Dragon Eggs (strzelenie) a cracklingiem (gwiazdka si� "rozpada") |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Achtung

Do陰czy�: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk康: Londyn
|
Wys豉ny: Sob Lut 28, 2009 3:03 pm Temat postu: |
|
|
pierdu pierdu dragon eggs i crackling to jeden czort. jak Tobie 鈍iszcza這we rdzenie daj� efekt pomi璠zy to gratuluj�. wyobra幡i. _________________ wierz帷y nie praktykuj帷y  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|