Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Polska Agencja Kosmiczna
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Inne (mod. rakietowe)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Hack

Do陰czy�: 15 Cze 2006

PostWys豉ny: Czw Sty 24, 2008 12:49 am    Temat postu: Polska Agencja Kosmiczna Odpowiedz z cytatem

...Czyli cos na krztalt NASA, tylko nasze, rodzime. Tadeusz , Donat Szylle,S豉wecki,Pawe� Poncyliusz, Andrzej Czerwi雟ki miedzy innymi tworza komisje do spraw przestrzeni kosmicznej i chca powolania Polskiej Agencji Kosmicznej.Nie wiem czy smiac sie czy plakac, to jedyna czesc naszej rzeczywistosci nie ogarineta przez polityke...
Mlodziezowa Agencja Kosmiczna dziala od jakiegos czasu, nie buduja jednak o ile mi wiadomo niczego szczegolnego, a jedynie ludzie z naszego forum maja zapedy do zbudowania najpierw rakiety o przewyzszeniu 10km i dalej...Smile
Sytuacja gospodarcza kraju nie pozwala na pelen program kosmiczny, budowanie satelity czy rakiety to koszta.
Mam wrazenie, ze agencja ta jesli powstanie sprzyjala bedzie dostepowi do technologii kosmicznych, to by bylo cos.Powiazanie z obronnoscia, technika militarna tej wlasnie dziedziny jaka jast rakietnictwo, konstrukcje SR w przeszlosci doprowadzilo do wstrzymania badan w naszym kraju.Ciekawy jestem jak teraz bedzie to ujmowane?

Moim zdaniem, musimy sie zastanowic na naszym forum nad tematem. W koncu po wpisaniu w google hasel rakietowych nie inne tylko to forum ma najwiecej do powiedzenia.Nikt inny, zadna baza danych nie kataloguje tylu prob rakietowych, SR, paliw, symulacji etc.
Prawda jaka nalezy podkreslic jest to, ze w dobie tak szybkich komputeroow oraz dostepu do oprogramowania kazdy z glowa na karku i zamilowaniem moze byc projektantem chocby czesci zagadnienia w nowoczesny optymalny sposoob.Taka ogoolnodostepna burza mozgow, rezultaty moga byc fascynujace.

pozdrawiam

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lut 03, 2008 1:44 pm    Temat postu: Konferencja na tamat bada� kosmicznych Odpowiedz z cytatem

11 lutego 2008 o godzinie 11:00, w Auli AGH, budynek A-0,
Al. Mickiewicza 30, Krak闚, odb璠zie si� konferencja

"Mo磧iwo軼i rozwoju dzia豉lno軼i w obszarze bada� kosmicznych
w Ma這polsce - sfera badawcza i przemys這wa"

organizowana przez AGH, UJ, Urz康 Marsza趾owski i Centrum Bada�
Kosmicznych PAN.

Program przewiduje kilkana軼ie 10-15
minutowych referat闚, raczej o charakterze informacyjnym ni� naukowym. Teoretycznie do 6 lutego nale篡 potwierdzi� uczestnictwo pisz帷 na adres Jacek.Mlynarz_ma逍a_umwm.pl .

A.
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Kwi 12, 2008 8:28 am    Temat postu: Re: Polska Agencja Kosmiczna Odpowiedz z cytatem

Hack napisa�:
...Czyli cos na krztalt NASA, tylko nasze, rodzime. Tadeusz , Donat Szylle,S豉wecki,Pawe� Poncyliusz, Andrzej Czerwi雟ki miedzy innymi tworza komisje do spraw przestrzeni kosmicznej i chca powolania Polskiej Agencji Kosmicznej.

Na chceniu si� sko鎍zylo Question . Polska to nie dawne ZSRR gdzie 300 mln ludzi rozmawia po rosyjsku lub jego rozumie. W Polsce mo積a znale潭 gar嗆 tych, kt鏎ych interesuj� SR i rakiety.

Tym co ogranicza rozw鎩 tego forum jest to, 瞠 zbyt silnie identyfikuje si� to forum ze mn� a mnie mo積a lubi� lub nie ( jak ka盥ego ) Wink . Mamy wi璚 inne forum o niebolotach, kt鏎e ma spore szanse na to aby "zdechn望" o ile zawarto嗆 jego nie b璠zie chroniona ( kopie itp. ). Kilka razy tam zajrza貫m i mnie osobi軼ie ra膨 te reklamy. Mamy wi璚 pewne typowo polskie zachowanie. Czyli do嗆 szybkie kombinowanie aby nie budowa� tego co wyrasta na dobre bo jeszcze b璠zie zbyt dobre.

Na szcz窷cie mam forum ru gdzie czasami co� napisz� "metod� na v-21" Laughing

Filmik ze startu Striely zrobi� spore wra瞠nie

FORUM_RU

Proponuj� wi璚 aby zrobiono konkurencj� "ruskim" Razz . Czyli ruskie forum ale tu w Polsce. Kto b璠zie pierwszy Question Razz

Mi貫go dnia A
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Kwi 12, 2008 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyjrza貫m si� bli瞠j gdzie wisi forum nieboloty i ...... si� zdziwi貫m. A zdziwi貫m si�, 瞠 貫bscy go軼ie tu pisz� , niekt鏎zy z powa積ymi tytu豉mi przed nazwiskiem. Forum jest darmowe. Wchodzi si� na adres http://www.fora.pl/ i za 5 minut forum jest. Poniewa� cooler33 dzi� si� skar篡�, 瞠 nie ma forum Tchemika to za這篡貫m forum coolerowi33 Laughing

http://www.cooler33.fora.pl/

user : cooler33
has這 : cooler33.

To taki 瘸rt ale chcia貫m zobaczy� co jest w panelu admina a w panelu kicha. Nie ma opcji kopiowania forum.

Dziwi� si� wi璚, 瞠 warto軼iowe posty pisane s� na kaszance, kt鏎a tylko kwestia czasu kiedy zniknie Wink

Je郵i kto� chce mie� forum zbli穎ne do profi to po pierwsze musi mie� od 100 z�./m-c wzwy�.

Wystarczy 5 minut i nawet taki lamer internetowy jak ja ( chocia� dla 90 % facet闚 w moim wieku jestem internetowe guru Wink ), widzi, 瞠 zak豉danie forum na http://www.fora.pl/ jest dobre dla gimnazjalist闚 pisz帷ych np. o swojej klasie.

W zasadzie mog貫m pisa� u Adama ale bardzo dobry spec od informatyki ( czyli Adam ) te� mia� "kaszank�" co mnie dziwi這. Wi璚 "kaszanki" ju� nie ma. Czyli na razie nr 1 pod wzgl璠em techniki i zasobu wiedzy jest forum HNIW.

Mi貫go wieczoru A
Powr鏒 do g鏎y
adibeat

Do陰czy�: 09 Lip 2006
Sk康: Ozork闚

PostWys豉ny: Sob Kwi 12, 2008 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim skromnym zdaniem, Nasze Forum, powinno w wi瘯szym stopniu rozwija� si� w kierunku "ucywilizowania" modelarstwa rakietowego. Niby Polska Agencja Kosmiczna istnieje, jako jaki� tam dzia� PANu, wi璚 czemu by nie zaprosi� do wsp馧pracy, na 豉mach Forum ludzi z PANu i PAKu? na bank na tym nie stracimy.
poza tym, ca造 czas uwa瘸m, 瞠 powinni鄉y za這篡� stowarzyszenie. Wtedy mamy mo磧iwo嗆 odpowiedzi na wszelkie medialne ataki ze strony duperwizjer闚 i kupofakt闚, bo jeste鄉y "na legalu". w Jueseju maja tripoli etc. a u Nas? LIPA! prawda jest taka, 瞠 byle rolnik sam w dolinie mo瞠 mnie udupi� za wystrzeliwanie rakiety. a dodam, 瞠 w domu mam cukier, kt鏎y wg bieg造ch mo瞠 byc przeze mnie uzyty do zamachu terrorystycznego. Poza tym by豚y to krok w stron� oddzielenia sie od wszelkich ludzi, dla kt鏎ych pirotechnika to "narobienie huku dla jaj na osiedlu"...

Arkadiuszu, napisa貫�:

"W Polsce mo積a znale潭 gar嗆 tych, kt鏎ych interesuj� SR i rakiety."
dobrze zwarta grupa mo瞠 wiele zdzia豉�. Zw豉szcza, 瞠 to co robimy pobudza wyobra幡i� i nie jest czasem zmarnowanym.

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Kwi 12, 2008 10:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

adibeat napisa�:
.... w domu mam cukier, kt鏎y wg bieg造ch mo瞠 byc przeze mnie uzyty do zamachu terrorystycznego..

Nie przesadzaj z tym cukrem.

Wklep w google "stowarzyszenie zwyk貫" i zacznij to Panie prezesie Wink . Ale jak znam 篡cie zaraz wykombinuj� Ci konkurencyjne stowarzyszenie Shocked . Ale jak Ty zaczniesz to ja si� doklej� i b璠zie nas ju� dw鏂h Wink

Niestety ja jestem s豉bo u鈍iadomiony spo貫cznie Wink i mog� by� tylko "s逝pem" Confused. Z tych ludzi, kt鏎ych pozna貫m na trzeciego na pewno nadaje si� Hack Wink . Plus pewno robercik, andrzejek ( dzi瘯i tym ostatnim zassa造 mnie du瞠 SR ) itp. .

A.

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Nie Kwi 13, 2008 2:39 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
adibeat

PostWys豉ny: Sob Kwi 12, 2008 10:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no fakt, z cukrem przegi掖em.
w swoim czasie, z kolegami zak豉dali鄉y stowarzyszenie zarejestrowane (wybory samorz康owe etc.) mieli鄉y lokal-siedzib�, cz這nk闚 nam nie brakowa這, prawnik przejrza� wszystkie papiery, ale w 這dzi (XX wydzia� KRS) odrzucili nam statut. i lipa wysz豉. U Nas zarejestrowane raczej odpada> fundusze.
nie twierdz�, 瞠 jest to 豉twe, twierdz�, 瞠 jest do zrobienia.
potrzeba czasu, jakiej� m康rej g這wy, kt鏎a by sprawdza豉 czy wszystko jest dobrze napisane.
no i co zrobi� ze spotkaniem za這篡cielskim :/

beaker

Do陰czy�: 30 Lip 2006

PostWys豉ny: Sob Kwi 12, 2008 11:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Ustawa „Prawo o stowarzyszeniach” obok stowarzysze� zajmuje si� r闚nie� kwesti� tzw. stowarzysze� zwyk造ch, kt鏎ym po鈍i璚ony jest rozdzia� 6 ustawy. Ta forma stowarzyszenia ma charakter uproszczony, jako 瞠 nie posiada ono osobowo軼i prawnej, a do jego za這瞠nia wystarczy dzia豉nie jedynie trzech os鏏, kt鏎e musz� uchwali� regulamin (a wi璚 nie statut) oraz przedstawiciela reprezentuj帷ego dane stowarzyszenie."

Hmm ludzie s�, regulamin da rade napisac, rejestrowac nie trzeba
"nie podlega obowi您kowi rejestracji w KRS"

no to nie da rady?
pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
adibeat

PostWys豉ny: Sob Kwi 12, 2008 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w豉郾ie zaczynam skroba� w notatniku wersje demo statusu Smile ale p騧na godzina chyba przeszkodzi mi w doko鎍zeniu tego "wielkopomnego dzie豉"

z legalno軼i� jest pewnik: przecie� modele rakiet i silniki do nich s� dost瘼ne.

1.Zgromadzenie za這篡cielskie ustanowi這 nazw� stowarzyszenia: "NAZWA" Nazwa wybrana zosta豉 wi瘯szo軼i� g這s闚 cz這nk闚 za這篡cieli.

2. terenem dzia豉nia Stowarzyszenia "NAZWA" jest terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

3. Cele stowarzyszenia "NAZWA":
- zrzeszenie modelarzy rakietowych
- propagowanie modelarstwa rakietowego
- wymiana do鈍iadcze� w dziedzinie modelarstwa rakietowego
itp.
cele te b璠� realizowane poprzez Spotkania Wyjazdowe Cz這nk闚 Stowarzyszenia, wymian� informacji poprzez witryny internetowe

4. Cz這nkostwo w stowarzyszeniu przyznawane jest przez rekomendacje 3 cz這nk闚 stowarzyszenia
utraci� cz這nkostwo mo積a na wniosek jednego z cz這nk闚 za這篡cieli stowarzyszenia i g這sowanie w鈔鏚 cz這nk闚 stowarzyszenia (wymagana 51% frekwencja, wi瘯szo軼i� g這s闚.
obowi您kiem cz這nka stowarzyszenia jest przestrzeganie statutu stowarzyszenia, czynne udzielanie si� na jego forum.

5. stowarzyszenie reprezentowane jest przez cz這nk闚 za這篡cieli. zobowi您ania maj徠kowe zaci庵ane s� wy陰cznie przez cz這nk闚 za這篡cieli na ich w豉sne ryzyko i odpowiedzialno嗆.

6. Stowarzyszenie utrzymywane jest z funduszy cz這nk闚 na zasadzie dobrowolno軼i. Nie przewiduje sie sk豉dek cz這nkowskich. Przynale積o嗆 do stowarzyszenia jest bezp豉tna.

7. zmiany w statucie podejmowane s� na wniosek cz這nk闚 stowarzyszenia. Przyjmowane s� podczas g這sownia (wi瘯szo軼i� g這s闚)

8. decyzja o rozwi您aniu stowarzyszenia podejmowana jest na wniosek jednego z cz這nk闚 za這篡cieli. Decyzja jest przyjmowana poprzez g這sowanie (decyduje wi瘯szo嗆 g這s闚)

9. stowarzyszanie nie przewiduje tworzenia jednostek terenowych.

oczywi軼ie wersja DEMO. ale s康z�, 瞠 co� mo積a z tych wypocin wykrzesa�.

a teraz spa�!

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Kwi 13, 2008 6:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo瞠 zr鏏my na razie przymiark� wirtualn�. Po pierwsze nie ma sensu zak豉dac stowarzysznie rejestrowe bo za du穎 z tym roboty. Wi璚 w gr� wchodzi stowarzyszenie zwyk貫. Musi mie� ono nazw� wi璚 tu jest ma造 problem ( jakie� pomys造 Question ).

Stowarzyszeniem rejestrowym by� �.p. Klub Gara穎wych Rakietnik闚 ale jak dla mnie nazwa jest ma這 powa積a i do逝j帷�. Nazwa musi by� tym czy g貫boki wdech w w徠貫 p逝ca Wink . Wi璚 proponuj� :

1. Stowarzyszenie Rocket Team Poland czyli w skr鏂ie Rocket Team Poland

Wg mnie nazwa nie mo瞠 by� science-fiction czyli w stylu Polska Grupa Exploracji Kosmosu czy Mlodzie穎wa Agencja Kosmiczna. Obie te nazwy s� dla mnie idiotyczne a szczeg鏊nie ta ostatnia gdy� podejrzewam ,瞠 w tej m這dzie穎wej "rz康z�" stare pryki jak ja, a ja przecie� nie m這dzie� ( hm ............. mo瞠 baaaaaaaaardzo p騧na Laughing ).

Stowarzyszenie zwyk貫 gdyby zda這 egzamin mo積a by zamieni� na rejestrowe. Ale jak znam 篡cie - pesymista to dobrze poinformowany optymista.

No i adibeat tu - skoro rzuci� has這 jest tu - "prezesem" ( dlatego te� awansowa� do 8* Wink ) . On wi璚 tu teraz "rz康zi". Z tym "rz康zeniem" to taki nawyk u mnie z woja. Ka盥a grupa musi mie� swojego wodza a jak jego nie ma czyli jest demokracja to mamy burdel , 瞠 hej Laughing

A.
Powr鏒 do g鏎y
adibeat

PostWys豉ny: Nie Kwi 13, 2008 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

panowie- do dzie豉!

Poda貫m demo wersj� statutu. Oczywi軼ie, je郵i kto� ma znajomych, kt鏎zy si� na tym znaj�, niech poprosi ich o sprawdzenie, oszcz璠zi to kr捫enia po urz璠ach.
Musi by� co� takiego jak Zjazd za這篡cielski, czyli te 3 osoby, cz這nkowie za這篡ciele. Potrzebne dane osobowe, podpisy. To da rad� za豉twi�, 瞠 tak powiem z Wink

mia貫m kiedy� znajomo軼i w Starostwie Powiatowym (jeszcze za nieboszczki IV RP), kto wie, mo瞠 uda mi si� je od鈍ie篡�. To pewnie by Nam pomog這 w rejestracji.

Arkadiuszu, wspomnia貫� o KGR, proponuje i嗆 ich drog�, czyli Stowarzyszenie Zwyk貫. M鏬豚y� sie popyta� cz這nk闚 KGR, jak to wygl康a這 u nich? Oczywi軼ie, do udzia逝 w tym projekcie zapraszamy wszystkich - w ko鎍u to nasze Stowarzyszenie ma by� Smile

PS
ROCKET TEAM POLAND> je郵i tw鏎cy tego sloganu s� za, ja te�. Nazwa Jedyna Prawdziwa i S逝szna. Bardzo medialna> wskazuje co robimy i gdzie/ sk康 s� nasi cz這nkowie. w tygodniu poprzegl康am procedury rejestracyjne etc.
pozdrawiam

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Kwi 13, 2008 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Historia

Klub Gara穎wych Rakietnik闚 (KGR) zosta� za這穎ny w marcu 2000 roku przez cz窷� z os鏏 dzia豉j帷ych wcze郾iej na rzecz za這瞠nia stowarzyszenia POLSEK. Celem jej utworzenia by這 zaj璚ie si� pracami technicznymi zwi您anymi z eksploracj� kosmosu. Wzorowano si� tutaj na zespo豉ch pragn帷ych zdoby� ANSARI X PRIZE. Zosta豉 utworzona lista dyskusyjna oraz strona ww w. Do niewielkiej pocz徠kowo grupy kilku os鏏 szybko do陰czy造 dalsze (jednak瞠 liczebno嗆 KGR nigdy nie przekroczy豉 kilkunastu aktywnych os鏏). W sierpniu 2000 roku opublikowano og這szenie na temat KGR na grupie dyskusyjnej pl.sci.kosmos. Najbardziej aktywny okres dzia豉lno軼i KGR-u to lata 2001-2002. W 2001 zarejestrowano stowarzyszenie Klub Gara穎wych Rakietnik闚. W tym samym roku po o篡wionych dyskusjach na temat metod realizowania prac technicznych odesz這 z KGR-u kilka os鏏 (kt鏎e utworzy造 grup� OpenSpace). Pierwsze pr鏏y silnik闚 rakietowych na hamowni przeprowadzono 30 wrze郾ia 2001, po serii pr鏏 na hamowni i nieudanych pr鏏 z rakietami, 24 kwietnia 2002 przeprowadzono odpalenie rakiety SR-23. By� to najwi瘯szy sukces KGR-u i jednocze郾ie jedyna w pe軟i udana pr鏏a rakietowa kt鏎� uda這 si� przeprowadzi�. Krakowska grupa KGR-u skoncentrowa豉 si� na stworzeniu odpowiedniej bazy materialnej do dalszej dzia豉lno軼i (wynajem jednego z krakowskich fort闚 i jego remont). Pozosta貫 osoby powoli traci造 zainteresowanie dzia豉lno軼i�. W 2003 roku przeprowadzono seri� rozm闚 z Polskim Towarzystwem Astronautycznym na temat wsp馧pracy w realizacji projektu rakiety wysoko軼iowej. Wi瘯szo嗆 kontakt闚 w ramach KGR-u mia豉 miejsce przez Internet ale w okresie aktywnej dzia豉lno軼i Klubu regularnie organizowano spotkania, mia造 one miejsce najcz窷ciej w Szczyrku (na g鏎ze Skrzyczne) i w Krakowie (w Obserwatorium Astronomicznym UJ). Najwa積iejsze spotkania odby造 si� 11 listopada 2000 r. w Krakowie, 24 marca 2001 r. w Szczyrku, 1 maja 2002 r. w Krakowie. W listopadzie 2003 KGR wyg這si� na III Konferencji o Nap璠ach Kosmicznych (organizowanej w Warszawie przez Polskie Towarzystwo Astronautyczne) referat na temat hamowni silnik闚 rakietowych. W grudniu 2003 KGR zako鎍zy� praktycznie dzia豉lno嗆 i uleg� rozpadowi.

Planowane projekty
Sonda Atmosferyczna Du篡ch Wysoko軼i (SADW) - celem projektu by這 opanowanie niskim kosztem umiej皻no軼i i technologii potrzebnych do budowy i obs逝gi pikosatelity. Pierwszym etapem projektu mia� by� balon na uwi瞛i. Rakieta Wysoko軼iowa - realizacja programu rakietowego mo磧iwego do przeprowadzenia w polskich warunkach. Analogicznego do programu rakietowego realizowanego w PRL a kt鏎ego efektem by這 opracowanie rakiet serii Meteor.

Osi庵ni璚ia
Przeprowadzenie pr鏏 wytwarzanie wodoru (przy u篡ciu kwasu azotowego i cynku) i nape軟iania nim balonu Zbudowanie hamowni i przeprowadzenie przy jej pomocy serii pr鏏 silnik闚 rakietowych na paliwo sta貫 w豉snej konstrukcji Przeprowadzenie serii pr鏏 w locie ma造ch rakiet Skonstruowanie i przeprowadzenie test闚 radiolinii Opracowanie elektronicznego sterownika (przewidzianego do u篡cia w sondach/rakietach) Zarejestrowania stowarzyszenia w Krajowym Rejestrze S康owym 2 sierpnia 2004 roku, podczas przeprowadzania pr鏏y silnika rakietowego na hamowni, zgin掖 dr Tomasz Kobak - jeden z najbardziej aktywnych cz這nk闚 Klubu Gara穎wych Rakietnik闚.

Link

Sami widzicie. Nie ma si� co za bardzo umawia� na co� poniewa� b璠zie jak b璠zie. Mi nie wypali造 plany w ramach "eltknopir", nie wystrzeli貫m rakiety z Jurkiem ( eltopsji ) za to bez plan闚 i gadania uczestniczy貫m w udanym i pieknym locie Strie造_1 oraz rakiecie Kooperacja na silniku Olusia_1M.

Ale stowarzyszenie zwyk貫, czemu nie.

Bardzo wierze w to, 瞠 kiedy� uda si� wykorzysta� ogromny potencja� Jurka. Wierz� te�, 瞠 jego prace ( uk豉d ZS-PMR, jaki mam u siebie ) zostan� wykorzystane w ramach RTP ( pod ta nazw� mam na uwadze r&a oraz na obecny czas - siebie ).

Mi貫go wieczoru A
Powr鏒 do g鏎y
beaker

Do陰czy�: 30 Lip 2006

PostWys豉ny: Nie Kwi 13, 2008 10:57 pm    Temat postu: re Odpowiedz z cytatem

Witam
Arrow Trzeba, ujednolicic spraw� nieletnich Exclamation
Jak wiadomo zupe軟ie inaczej patrzy si� na grup� dzieciak闚, a inaczej na kilku Pan闚. Przyk豉dowo, na strzelankach ASG (zdaje mi si� wi瘯szo軼i, niech sie wypowiedz� ludzie ktorzy sa w temacie) staruje si� od 16 lat (taki beaker92 Laughing ) + zgoda rodzica/opiekuna.
Arrow Warta這by wprowadzic sk豉dki, czy miesi璚zne, czy na kwarta�, lecz trzeba zaznaczyc 瞠 nie ma co porownywac doros造ch ludzi ze sta造m dochodem, do biednego studencika ew licealisty Wink
Ale je瞠li bedzie po co Exclamation , np wsp鏊ny projekt.
Pozdrawiam

Ps, jakby co to si� pisz� Exclamation gdyby by這 trzeba, mog� poprowadzic jak御 prosta stronke, chyba ze przypniemy si� do kt鏎ego� z modelarzy (uk這n do Ksarda oraz Pomorza) ew. wydzielimy kawa貫k forum.
Powr鏒 do g鏎y
adibeat

PostWys豉ny: Pon Kwi 14, 2008 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do nieletnich, potrzebna by豉by tylko zgoda rodzic闚 wyra穎na na pi鄉ie.
w tygodniu jak w arbeicie b璠� mia� wi璚ej czasu to drukn� potrzebne papiery. Zeskanuj� i wrzuc� na Forum Pirotechniczne.

S康z�, 瞠 RTP b璠zie dzia豉� na nieco innej zasadzie ni� wspomniane przez Arkadiusza KGR. Ludzie rozsiani s� po kraju. Jednak b璠ziemy zjednoczeni w ramach prawa. I wiarygodni.

PS
mo瞠 ma kto� jakie� kontakty (co� wi璚ej ni� numer telefonu) z producentami SR w Polszy i rakiet? warto by這by, jak ju� ruszymy zaprosi� ich do Stowarzyszenia. Autorytety i jeszcze raz autorytety.

Wielkim problem jest wg mnie to, 瞠 jeste鄉y w miar� daleko od siebie. Ale mo積a to rozegra� na wz鏎 Plac闚ek NASA rozsianych po ca造m jueseju. Jedna grupa zaj窸a by si� projektem, inna wykonaniem etc.

co do sk豉dek:
odleg這嗆 mo瞠 by� problemem, kto trzyma豚y kas�, kto j� rozdziela� itp.

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Kwi 14, 2008 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

adibeat napisa�:
...Wielkim problem jest wg mnie to, 瞠 jeste鄉y w miar� daleko od siebie. .........co do sk豉dek:
odleg這嗆 mo瞠 by� problemem, kto trzyma豚y kas�, kto j� rozdziela� itp.

Czasami powinienem mie� ksywk� Zgred bo do嗆 cz瘰to co� ciemno widz� Rolling Eyes .

Wg mnie na forum pownien by� jaki� biznesmen, mniejszy czy wi瘯szy, najlepiej producent SR ale Ci siedz� cicho jak mysz pod miot陰 i domy郵am sie czemu. Wi璚 oni odpadaj�. Problemem te� jest testosteron czyli czasami mroczna strona natury m篹czyzn Wink . Zwr鵵cie uwag�, 瞠 w KGR by� podzia� poniewa� [...]kilka os鏏 ....utworzy造 grup� OpenSpace[...]. Dzi� po KGR i OpenSpace pozosta這 wspomnienie wi璚 po co by這 si� dzieli� Question . "Chop闚" kr璚a 3 rzeczy. Du...y, w豉dza i kasa Wink . Pierwsze i trzecie na forum odpada bo bab nima a jak jest to co� kombinuje i za miesi帷 jej nie ma ( pozdrawiam smerfetk� Cool ). Pozostaje w豉dza. Ale na forum jest to 鄉ieszna w豉dza admina. Mo瞠 on da� bana, usun望 konto , awansowac itp. Ale to taka w豉dza, 瞠 pewno pisuardesa ma wi瘯sz� poniewa� mo瞠 nie wpu軼i� do kibla Cool .

O sk豉dce nie napisz� bo to ostatni problem. Brzydz� si� prawem, jego pogmatwaniem i r騜n� interpretacja zale積� od tego kto ma ile kasy i jakiego ziomala w ........... Wystarczy pos逝cha� jak politrucy z samej g鏎y si� 穋� o wydawa這by si� sprawy proste jak drut. Lubi� mie� og鏊ny pogl康 na prawo ale tylko dla w豉snej wiedzy.

Reasumuj帷. Stowarzyszenie zwyk貫 RTP, jak za這篡cie to na pewno si� doklej� - jak pisa貫m na s逝pa. W豉dza zwykle inaczej rozmawia z grup� ni� z Kowalskim. I to by豉 by pewna jaka� drobna korzy嗆. No i sporo zale篡 od tego kto ma ile testosteronu Laughing ( czyli fa連zywych ambicji, kt鏎e zwykle nic nie buduj�).

Zwr鵵cie na co� uwag�. Pi瘯ny film z lotu Striely_1 by� sukcesem os鏏, kt鏎e zawczasu nie pyskowa造 o to, kto ma komu ile i za co dop豉ci� Wink . . Chocia� ........... utrata flaszki mi grozi豉 Laughing

Mi貫go wieczoru A

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Pon Kwi 14, 2008 8:21 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
adibeat

PostWys豉ny: Pon Kwi 14, 2008 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

瞠by by豉 jasno嗆:
jestem przeciwny sk豉dkom
tak jak jest w demo statusu.

chodzi g堯wnie i ucywilizowanie naszej dzia豉lno嗆 poprzez "organ" reprezentuj帷y ludzi, kt鏎zy tym sie paraj�.

Arkadiuszu doskonale to uj掖e�:

W豉dza zwykle inaczej rozmawia z grup� ni� z Kowalskim.

i tym pogrubionym cytatem ko鎍z� Smile

dodam:
jak kiedy� jaki� debil z medi闚 pu軼i materia�, w kt鏎ym u篡te s� filmy cz這nk闚 stowarzyszenia bez ich wiedzy i sprowadzi poczciwych modelarzy do poziomu dres闚 z petardami wtedy Stowarzyszenie mu odpowie na tak� prowokacj�.

adibeat

PostWys豉ny: Pi� Kwi 18, 2008 8:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WYMAGANE DOKUMENTY:

Informacja na pi鄉ie o za這瞠niu stowarzyszenia z za陰czonym regulaminem dzia豉lno軼i, okre郵aj帷ym w szczeg鏊no軼i jego nazw�, cel, teren i 鈔odki dzia豉nia, siedzib� oraz przedstawiciela reprezentuj帷ego stowarzyszenie.

Panowie (tudzie� i Panie Wink )
od鈍ie篡貫m kontakt z asystentem jednego z Pos堯w, pewnie uda mi si� od鈍ie篡� kontakty ze Starostwem Powiatowym w Zgierzu i samym Starost�. Czyli by這by z g鏎ki Smile w weekenda, b康� mo瞠 wieczorem wklej� Nasz Regulamin do oceny i korekty. Zrobimy to tak:

jak ju� wszyscy zainteresowani wypowiedz� si� na temat regulaminu, znaczy si�, zaakceptuj� go, do pode郵e go poczt� (strajk :/) na koszt w豉sny, z kopertami i znaczkami zwrotnymi do os鏏, kt鏎e chc� zosta� cz這nkami za這篡cielami. Jak b璠� wszystkie autografy daje go do Starostwa i trzymamy kciuki.

Nostra

Do陰czy�: 10 Cze 2006

PostWys豉ny: Pi� Kwi 18, 2008 8:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nono pi瘯na inicjatywa... szanowny kolega Nostru� z ch璚i� przy陰czy豚y si� do stowarzyszenia. Doskwiera jedynie samotno嗆, sam siedzi biedak w swoim zakichanym Podlasiu i ani to odwiedzi� Pomorze ani Po逝dnie Sad

Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Sob Kwi 19, 2008 4:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ksp. Smile
Nostra! nie widz� problemu, tylko 瞠 nale瘸這by opracowa� nie regulamin a statut i za這篡� stowarzyszenie rejestrowe (KRS), kt鏎e ma mo磧iwo嗆 tworzenia oddzia堯w terenowych.

Mo瞠 wtedy by� RTP Nord albo Pomorze RTP S albo Malopolska, Mazowsze, 奸御k, Warmia, Mazury, Wielkopolska...itd ( lista otwarta )

s_merfetka

Do陰czy�: 08 Lut 2007

PostWys豉ny: Nie Kwi 20, 2008 11:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Arkadiusz"]
adibeat napisa�:
. "Chop闚" kr璚a 3 rzeczy. Du...y, w豉dza i kasa Wink . Pierwsze i trzecie na forum odpada bo bab nima a jak jest to co� kombinuje i za miesi帷 jej nie ma ( pozdrawiam smerfetk� Cool ).

Pozdrawiam Ci� r闚nie� Arkadiuszu. Zapomnia貫� 瞠 niekt鏎ych ch這p闚 kr璚i te� piro:P

Co do stowarzyszenia to bardzo fajny pomys�, aczkolwiek znaj帷 ma這stkowo嗆 i k堯tliwo嗆 polskiej braci raczej nie wr騜� mu wielkiej i 鈍ietlistej przysz這軼i. Roz豉m KGR-u jest tego doskona造m przyk豉dem. Ale c騜.. mo瞠 jestem pesymistk�.

Je郵i chodzi o kwestie formalne, to polecam za這瞠nie stowarzyszenia z osobowo軼i� prawn�. Taki podmiot mo瞠 samodzielnie wyst瘼owa� w obrocie publicznoprawnym, czy cywilnoprawnym. U豉twi to mi璠zy innymi umowne nawi您ywanie wsp馧pracy z innymi podmiotami, czy uzyskanie dotacji na dzia豉lno嗆.

Pozdrawiam.

Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Inne (mod. rakietowe) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum