|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lumik1234
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 8:48 pm Temat postu: KClO3 + CH4N2S |
|
|
Witam.
Dzis gdy robilem porzadek w labie znalazlem CH4N2S znany jako Tiomocznik. Pomyslalem ze moglby w mieszanine z chloranem potasu jakos fajnie zadzialac. Poniewaz nieznalazlem na forum i w necie, aby ktos taka mieszanke testowal badz uzywal zrobilem dzis proby. Mialem 10g mieszanki Chloran/Tiomocznik w proporcjach 70/30. I musze powiedziec ze mieszanka mnie zadziwila. Spala sie jak cos miedzy szybkim p.cz. a fbkiem jesli chodzi o predkosc, a wyglad gazow oraz plomienia przypomina cos miedzy p.cz. a s&c. Aby nie bylo czystego teoretyzowania zalaczam filmik ze spalania 0,8g tej mieszanki: http://pl.youtube.com/watch?v=XEOTkopP6S8 .
A tutaj resztki po spaleniu: http://img139.imageshack.us/img139/1711/p3310058ut1.jpg .
Mieszanka jest bardzo latwo zapalna, zapalila sie (mimo kiepskiego rozdrobnienia tiomocznika, krysztalki nieco wieksze od cukru krysztalu) od jedynie zarzacej sie kartki. Spala sie naprawde szybko, dajac duzo produktow gazowych co widac na filmiku. Bedzie trzeba jeszcze ustalic optymalne proporcje.
Kto posiada odczynniki niech proboje, moze cos ciekawego z tego wyjdze, no i jesli ktos mial z tym jakies doswiadczenia to rowniez prosze o wypowiedz.
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 10:57 pm Temat postu: |
|
|
szczerze to ta kupka nie wygląda mi na 0,8g i jeśli faktycznie tiomocznik miał tak słabe rozdrobnienie (nie miał go wcale ) i tak się pali, to przyznam że zapowiada się nam nowa świetna MP _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lumik1234
|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 2:43 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Mimo mi Achtung ze sie wypowiedziales.
Mieszanki rzeczywiscie bylo 0,8g wazone bylo dokladnie. Mieszanka wydala mi sie ciekawa dlatego o niej napisalem(staram sie nie pisac smieci). Narazie mysle nad zastosowaniem jej jako primera (bardzo latwo zapalna oraz dosyc goraca), jako lifta(duza szybkosc oraz ilosc gazow) jednak nie wiem narazie jak dziala pod cisnieniem - wydaje mi sie ze moze byc jednak za mocna na lifta. Oczwiscie do petard tez nadawalaby sie, jednak narazie problem stabilnosci nie zostal zbadany.
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lumik1234
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 9:56 pm Temat postu: |
|
|
O tym mixie już sporo było |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lumik1234
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 10:57 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Rzeczywiscie znalazlem kilka postow o tej mieszance. Pisales o tym Ty oraz Arkadiusz. Ale informacje mimo tego sa szczatkowe, a ja sadze ze mieszanka jest na tyle ciekawa, ze nalezaloby ja jakos spopularyzowac.
Zamierzam zrobic testy i opisac ja jak tylko bede mial czasu troche, teraz duzo nauki i musze jeszcze okolo tygodnia poczekac.
Jesli masz jakies szczegolowe info lub fotki/filmiki to zapraszam do podzielenia sie.
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Nie mam filmików, powtórze to co napisałem.
Po wykonaniu kilkunastu prób stwierdziłem, że nie nadaje się to na materiał miotający - mix jest zbyt "nieokiełznany". Za to bardzo fajnie nadaje się na plastiki - nawet ze sporą ilością wypełniacza łatwo go pobudzić. Testowałem mieszankę 80:20 i plastyfikowany silikon. Bardzo ładnie odchodziła od 0.5g nadtlenku urotropiny. Myślę, że jest obiecująca tylko chyba tioM nie jest zbyt popularnym iłatwo dostępnym odczynnikiem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|