Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
benek

|
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 1:45 pm Temat postu: Benio |
|
|
Witam
Chiałbym pochwalić sie moja nowa-stara rakietka "benio" (zaczeła powstawac juz rok temu) z braku czasu prace nad nia i jej odpaleniem posówaja sie bardzo powoli... Lecz teraz cos ruszyło rakieta ma byc odpalona na silniku włąsnej konstrukcji( o sr napisze w innym poscie, zamieszcze zdjecie i film z testu) odzysk bedzie opierał sie na systemie UWS1 wedlug schematu pana Jaskiniowca, układ własnie jest własnie tworzony u kolegi elektronika, gdyz moje budowlane wylształcenie nie pozwala na taka zabawe Jest to dosc spory model, ale mysle ze nie postawiłem sobie zbyt ambitnego zadania przed soba...
Troszke danych o modelu:
-bedzie dzielic sie na dwa człony
-czło dolny z łożem silnika 40cm
-człon górny38 cm+głowica16 cm
-srednica korpusu 52mm
parę fot:
http://img262.imageshack.us/my.php?image=20080323502xl8.jpg
http://img262.imageshack.us/my.php?image=20080323504es3.jpg
pozdrawiam:) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Rasti

|
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 8:21 pm Temat postu: |
|
|
no no fajnusio wygląda ;D tylk onie zapomnij o filmiku ze startu<< ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 8:58 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Taka rakieta nie zasługuje na "przedszkole"
Życzę wesołej drugiej połowy świąt i żeby nie rozerwało tego piknego modelu na starcie. Czekamy niecierpliwie na finał
pzdr
ps. zlituj się z tym bojkotem polskiej ortografii bo nie idzie czytać tego co napisałeś  _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
benek

|
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 9:40 pm Temat postu: |
|
|
z gUry pŻepraszam za tą ortografJe
Dałem do przedszkola bo chyba na modele nie mogę dać tematu... filmik ze startu będzie raczej na pewno, to wszystko zależy jak szybko dostane działającego UWS-a, bo udało mi sie już zrobić jeden egzemplarz ale niestety nie działał A druga sprawa jest wypracowanie powtarzalności dobrego działania moich silników i ciesze sie ze model sie podoba
oto jest filmik z testu silnika który bedzie napedzał rakiety, odbył sie on jesienia zeszłego roku, test udany( niestety nie mam dokładnych danych co do masy paliwa) jestem człowiekiem który woli przeprowadzać doświadczenia praktycznie niż teoretycznie. następny sr będzie dokładnie pomierzony i zważony+ film
http://pl.youtube.com/watch?v=DmQ9xTAWx7k
i jeszcze foto sr:
http://img237.imageshack.us/my.php?image=srpvc3ba3.jpg
narazie mogę napisać ze korpus silnika to rura pcv o gr, ścianki 2,5 mm, zatyczka i dysza wyk. z CX-5. średnica dyszy to 9 mm. średnica wewnętrzna korpusu 37 mm. paliwo to dwa ziarna każde po 50 mm długości (karmelek). sr odpalany elektrycznie od tyłu (zatyczki)
dodam jeszcze ze wczoraj odbył sie kolejny test statyczny takiego samego sr ale zakończył sie kato... (pojawiły sie w filmie niecenzuralne słowa i dlatego nie zamieszczę go na forum :p )
Ps: wesołego Kochones:P |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 11:40 am Temat postu: |
|
|
Cześć
Opisz dokładniej silnik. Z niepełnych danych jakie podałeś wynika że silnik jest skonstruowany poprawnie (w sensie wymiarów, które można jeszcze poprawić) i nie jest wyżyłowany - zacisk początkowy nieco ponad 100. Mimo niskiego zacisku widać dużą sprawność (krótki czas działania) dopóki nie wybrało dyszy (i została świeca dymna). Proponuję jednak podkładkę stalową w cx5. Opisz sposób inhibitowania, pewnie tu tkwi przyczyna ostatniego cato.
Taki silnik jak najbardziej nada się do napędu Twojego modelu
pzdr _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
benek

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 1:03 pm Temat postu: |
|
|
witam
Czyli jak rozumiem mogę zmniejszyć średnice dyszy np do 8 mm? właśnie podkładek metalowa planuje umieścić w dyszy następnego sr który będzie już dokładnie pomierzony i powarzony. a co do inhibitowania to bloki paliwa były owinięte około 3-4 warstwami taśmy malarskiej, zastanawiam sie teraz czy to jest dobry patent...
mam fote bloków paliwa z przed paru miechów, ostatni sr który eksplodował miał identyczne:
http://img147.imageshack.us/my.php?image=dsc00233ta3.jpg
pozdro:) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 5:05 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
No więc masz odpowiedź na przyczynę cato . Nie ma znaczenia ile warstw taśmy malarskiej zastosujesz - klej z pierwszej warstwy za słabo trzyma. Raz się uda a raz nie. Bloki są w porządku, ale pomaluj boczną powierzchnię 1 raz farbą ftalową ogólnego stosowania (schnie około 12 godzin) i po godzinie jak będzie się jeszcze kleić do palców obwiń taśmą malarską, dwa razy wystarczy. Patent jest sprawdzony, napewno zadziała.
Nie wnioskuj że 8mm przekroju krytycznego będzie dobrze. Milimetr robi wielką różnicę. Proponuję na razie nie zmniejszać przekroju krytycznego, lepiej rozwiercić podkładkę do 9mm.
pzdr _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
benek

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 7:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam all
W sobote odbył sie kolejny test silnika do rakietki "Benio" Próba zakończona pomyślnie Bloki paliwa w tym silniku zostały inhibitowane według przepisu Robercika i myślę ze to był jeden z powodów pomyślnego testu silnika. Dzieki!
Nie długo odbędzie sie kolejny test silnika, by udoskonalać i doprowadzić do powtarzalności sr.
Moze troszkę danych (zdjęcia nie zamieszczam bo sr był taki sam jak poprzedni zaprezentowany):
-2 bloki paliwa (karmelek) 46mm długości, 28mm szer.
-waga paliwa 75g.
-dysza 9mm. (bez metalowej wkładki ale następny sr będzie taka posiadał)
-kanał przez całą długość 8mm.
-waga całego sr 210g.
-cały sr 15 cm.
Filmik z próby ( przepraszam za jakosc ale jeszcze nie dorobiłem sie porządnej kamery):
http://pl.youtube.com/watch?v=6frngTriGbU
Mam teraz 2 pytania do kogoś mądrego
1. co można dać miedzy bliki paliwa ? (ja daje krążek z tekturki i nie wiem czy to jest właściwe)
2. Czy bloki mogą być luźno wsuwane do silnika? chodzi o to czy ten ta mała przestrzeń miedzy ścianką a paliwem robi dobrze czy źle silnikowi ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andżej Gość
|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Tak właśnie powinien pracować karmelkowy silnik
Na przekładki pomiędzy blokami stosowaliśmy odcięte kawałki (pierścionki) z papierowej tuby np po foli aluminiowej. Obecnie robimy przekładki z lontu wolnopalnego 3mm grubego. Luz moim zdaniem nie przeszkadza.
pozdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
no Benku uznanie dla Ciebie Chociaż pamiętam, że nie tylko ten SR tak dobrze zadziałał... Szkoda, że wtedy tego nie nakręciliśmy... Chyba pamiętasz o ktory test mi chodzi...
Pozdrawiam
p.s. Kto Ci towarzyszył wtedy? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
benek

|
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Moze lamersko ale chciałem dopytać o tą przekładek między blokami paliwa, jesli mamy dwa bloki w sr i stykają sie one czołowo to ta przekładka ma zajmować całą ich powierzchnie ?? (oczywiście przekładka ma otwór na kanał) bo jeśli Andżej ożywał pierścieni z tuby po foli aluminiowej to one sa trochę wąskie... Moze głupio pytam ale tak to mój skromny rozum ogarnia
Ps: prace bedą postępowały wolno ze względu na mature
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andżej Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 4:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Zadaniem przekładki jest aby płomień z zapalnika dobrze (szybko) zapalił czoła bloków. Zależy nam by w silniku jak najszybciej zapaliła się cała powierzchnia nieinhibitowana - dlatego wąskie przekładki są ok.
pozdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 10:44 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Gwiazdka dla benka Piękna praca silniczka. Przy tak szybkim spalaniu nie potrzeba używać lontu visco na przekładki między blokami ( proch z lontu pomaga zapalic czola blokow ). Pierscionki z tubki papierowej beda w sam raz.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|