| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
crave
Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys豉ny: Sro Lut 16, 2005 10:13 pm Temat postu: Odlewanie paliwa |
|
|
Jak (do cholery) odlewacie paliwo?
W szczeg鏊no軼i pytam o karmelki - dzisiaj okr庵貫 3 godziny (sorbitolka na 豉幡i wodnej) pr鏏owa貫m odla� sobie 3 g逝pie segmenty po 5 cm d逝go軼i, 32 mm 鈔ednicy i z 12 mm kana貫m. Do tego celu nawet specjalnie wytoczy貫m sobie takie urz康zonko:
[]x[]
[]x[]
[]x[]
czyli walec z wywierconym otworem na pr皻 formuj帷y kana�.M
imo nak豉dania ton oleju, wk豉niu papierk闚 etc. paliwo nie da這 si� wyj望 z formy nie zniekszta販aj帷 go - albo paliwo jest za mi瘯kie, a jak twarde to pr皻 jest nie do wyj璚ia. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
v-21

Do陰czy�: 24 Lip 2002 Posty: 835 Sk康: Kaszuby
|
Wys豉ny: Sro Lut 16, 2005 10:38 pm Temat postu: |
|
|
mnie zaje這 to....2dni nerw闚k PINOT juz pisa� o tym na t這czenie kan逝 zastsowac tworzywo sztuczne o powirzchni hydrofobowej i wys wsp rozszezalnosci cieplne np PP \a na zew sred kilka warstw papierka wiec jakim jak moze sie przykleic
 _________________ ....a reszta niech se jaja li瞠..... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 110 Sk康: Radom
|
Wys豉ny: Sro Lut 16, 2005 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Hehehehe crave mia貫m dok豉dnie taki sam problem... Pom鏬� mi pinot (zob. jego post w temacie "maslak p-50 virginity" w komnacie "silniki rakietowe") oraz micha�.
Wa積e jest, aby nie wk豉da� trzpienia od razu po wlaniu paliwa, ale dopiero jak ju� troch� przestygnie. Najlepiej w og鏊e po zrobieniu paliwa czeka� okr庵貫 5 minut a dopiero potem je umie軼i� (bo wla� ju� ci篹ko b璠zie) w korpusie. Trzpie� wsadzasz tylko na chwil�, wyjmujesz zanim jego temp. zr闚na siem z temp. paliwa (bo wtedy to ju� klops). Micha� u篡wa trzpienia z metalu smarowanego mas貫m b康� olejem i jak wyjmuje to wychodzi czy軼iutki, bez przylepionego paliwa. No i oczywi軼ie wyjmujesz p鏦i jest jeszcze plastyczne.
Jutro robi� bloczek 200g to napisz� jak to siem u mnie sprawdzi這.
Sorbitolka rulez
Pozd. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
v-21

|
Wys豉ny: Sro Lut 16, 2005 11:20 pm Temat postu: |
|
|
ja mia貫m nie mniejszy k這pt pniewaz sred zew paliwa to 28mm- papierczyli jakies 27mm a kana� 16mm wiec na "mieso" przypada ok 5mm przy sred prawi 3cm powiem ze nie 豉twa sprawa jeszcze sporo mi zosta這 do dopracowania _________________ ....a reszta niech se jaja li瞠..... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 110 Sk康: Radom
|
Wys豉ny: Czw Lut 17, 2005 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Jestem 鈍ie穎 po testach, paliwko jeszcze stygnie .
First wymiary bloczka: fi 40, d�. 105, kana� przez ca陰 d�. paliwa fi 20.
Trzpie� metalowy, smarowany olejem kujawski - z perwszego t這czenia . Najpierw pr鏏owa貫m odczeka� 8 min po przygotowaniu paliwa - qpa. Potem 15 - to samo, cho� paliwo przylepi這 siem tylko u samego do逝 trzpienia. Uda這 siem dopiero, gdy czeka貫m 20 minut. Wybra貫m 造ch� paliwo (sz這 ci篹ko, 瞠 a� 造磬a siem pokrzywi豉) i wpakowa貫m do korpusu (tuba po papierze toaletowym). Ubi貫m palcami. Zasadzi貫m trzpie�. Wchodzi� ci篹ko - moja tuba p瘯豉 u do逝 . Na szcz窷cie, jako� tam j� przytrzyma貫m, tak 瞠 zachowa貫m kszta速 walca. Od razu po w這瞠niu trzpienia, troch� go obrusza貫m i wyj掖em. Wyszed� czy軼iutki, bez 瘸dnego paliwa, a kana� jest jak oszlifowany . Jak wychodzi� to tak "plasn掖", jak strzykawka, gdy wyjmujemy t這czek a palcem zatykamy t� szyjk� - znaczy, 瞠 by這 podci郾ienie. Mo瞠 to w豉郾ie ono jest win� psucia siem paliwa? Mo瞠 trzeba robi� kana� na przestrza�, 瞠by przy wyjmowaniu dochodzi這 powietrze z drugiej strony, albo nie wiem... jakie� dziurki czy cosik...
V-21 co Ty na to?
Pozd. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Czw Lut 17, 2005 5:59 pm Temat postu: |
|
|
W豉郾ie - Ma郵ak dobrze pisze - najlepiej odczeka� a� paliwo przestygnie i wpycha� trzpie� do lekko plastycznego bloku - je郵i jest zaostrzony spokojnie wejdzie.
Je郵i si� robi kana� na przestrza� np. w ziarnach odlewanych poza silnikiem to p馧 biedy. przestygni皻y wa貫k bierzemy i rolujemy przytrzymuj帷 trzpie� tak jak si� trzyma wa貫k do ciasta przy wa趾owaniu. Wtedy poprzez lekki ucisk paliwo si� ugniata - kana� staje si� wi瘯szy o par� dziesi徠ych mm i trzpie� schodzi bez lipy.
Je郵i kana� nie jest do ko鎍a ziarna - sprawa jest trudniejsza. Trzpie� si� zasysa i przy wyci庵aniu na si喚 dochodzi do deformacji kana逝. Wtedy trzeba go lekko pogiba� na boki, pokr璚i� nim i wpu軼i� powietrze. _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
v-21

|
Wys豉ny: Pon Lut 21, 2005 10:17 pm Temat postu: |
|
|
ja pozostaje przy swojej opcji zrobi貫m jak na razie 8 seg pqaliwa
i idzie jak z p豉tke idelnie r闚ny itd...z rozbieranioe o problema  _________________ ....a reszta niech se jaja li瞠..... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Pon Mar 14, 2005 3:59 pm Temat postu: |
|
|
| Jeszcze jedno pytanie. Jak sobie radzicie z papierem przyklejonym do ziarna? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
szpaner

Do陰czy�: 11 Pa� 2004 Posty: 561
|
Wys豉ny: Pon Mar 14, 2005 5:05 pm Temat postu: |
|
|
a poco sobie z nim wogole radzic?
mozna go potraktowac jako element ziarna:
np:forme wykladasz papierem
wlewasz paliwo
wkladasz zapapierkowany rdzen
wyciagasz go(papierek zostaje)
wyciagasz ziarno i robisz z nim co chcesz
papierek na zewnatrz nie ma nic do roboty, a w srodku spali sie przy odpalaniu, wiec nie bedzie zawadzal _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Pon Mar 14, 2005 5:07 pm Temat postu: |
|
|
| Po co? Papierek inhibituje paliwo, fakt 瞠 s豉bo, ale jednak - a ja nie chce inhibitowa� paliwa. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
razor

Do陰czy�: 12 Gru 2006 Posty: 2 Sk康: Brzeg
|
Wys豉ny: Pon Sty 22, 2007 8:39 am Temat postu: |
|
|
A czy nie mo積a zrobic bloczka paliwa a potem np wiertark� wywierci� kana� w paliwie. s康z�, 瞠 przy niedy篡ch segnemtech paliwa a tak瞠 kana豉ch w paliwie taki spos鏏 m鏬豚y byc dobry. Co wy o nim s康zicie? _________________ obchod幟y sie dobrze z fajerwerkami to b璠ziemy cali |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
beaker

Do陰czy�: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wys豉ny: Pon Sty 22, 2007 9:22 am Temat postu: |
|
|
po pierwsze :Wys豉ny: Pon Mar 14, 2005 5:07 pm (ostatni post)
po drugie : bylo juz
po trzecie: tak mozna, ale czy masz wiertarke stolowa? bo zwyczajna to dosc trudno, do tego dochodzi ryzyko pekania ziarna
pzdr |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Mortan

Do陰czy�: 16 Lut 2008 Posty: 10
|
Wys豉ny: Nie Kwi 06, 2008 11:52 am Temat postu: |
|
|
Nie wiem o czym wy tu wog鏊e m闚icie! U mnie jest tak, 瞠 po zdj璚ia karmelka z palnika zastyga on na ska喚 mo瞠 po 1-2min i nie da rady nic dalej robi� z nim, poniewa� nawet jak jest w formie proszku to nie ugniecie si� na jednolita mas�, tylko si� wykruszy. Z segmentu 7cm, zawsze mi jaki� 1cm odpadnie, bo jest to warstwa kt鏎� ubijam na samym ko鎍u.
Nie wiem te�, o jakiej p造nnej masie tu m闚icie. Przecie� karmelek powinien wyj嗆 jak ciasto, da si� go 造磬� jedynie na這篡�, nie jest w postaci p造nnej! Pr鏏owa貫m nawet taki zrobi� dodaj帷 wi璚ej wody, ale wtedy nic nie wysz這, trzeba czeka� a� woda odparuje, bo inaczej si� nie skarmelizuje!
Ja robi� tak, 瞠 paliwo odlewam ju� w formie razem z trzpieniem formuj帷ym kana�, wtedy wszystko wychodzi prosto, tyle 瞠 ci瞛ko to paliwo ubi� (kredk� )
Zastanawiam si� nad zainwestowaniem w ten zestaw za 160z�. Co o nim s康zicie? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kastor
Do陰czy�: 03 Sty 2008 Posty: 64 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Nie Kwi 06, 2008 12:05 pm Temat postu: |
|
|
oj Mortan, Mortan ... karmelek jak najbardziej jest p造nny, tylko trzeba go roztopi� , je郵i chcesz, 瞠by 豉twiej si� topi� i by� bardziej p造nny to r鏏 sacharoza:glukoza (1:1) zamiast czystej sachorozy [to chyba wiem od Mirrora], normalnie niebo w g瑿ie  _________________ Pirotechnika to nie zbieranie znaczk闚... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
KYK

Do陰czy�: 31 Sie 2007 Posty: 117
|
Wys豉ny: Nie Kwi 06, 2008 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Hmm ale to nie b璠zie tak 瞠 glukoza si� rozpu軼i a sacharoza zostanie w stanie sta造m? Wtedy ziarno b璠zie bardziej kruche.
PS. Co do odlewania paliwa to strasznie denerwuj帷a sprawa  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kastor
Do陰czy�: 03 Sty 2008 Posty: 64 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Nie Kwi 06, 2008 1:20 pm Temat postu: |
|
|
trzeba grza� tak d逝go, a� si� obie roztopi� po czym to wida�? nie wiem, trzeba pr鏏owa�, ale paliwo wychodzi przednie  _________________ Pirotechnika to nie zbieranie znaczk闚... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Maj 28, 2008 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Te� si� m璚zy貫m z tym d逝go, smarowanie olejami, WD40 i innymi, ale teraz to ju� przesz這嗆, teraz trzpie� owijam ta鄉� prze廝oczyst� lub izolacyjn� a la scotch. Po ca趾owitym zastygnieciu i po ruszeniu kombinerkami wychodzi bez uszkodze� bloku paliwa. Z kolei forma zewn皻rzna to papier kt鏎ego i trak nie ruszam po zastygni璚iu - inhibituje zewn皻rzn� powierzchnie ziarna |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maciej najlepszy

Do陰czy�: 04 Lut 2009 Posty: 13
|
Wys豉ny: Sro Maj 20, 2009 11:34 am Temat postu: |
|
|
del
Ostatnio zmieniony przez maciej najlepszy dnia Czw Gru 30, 2010 12:55 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sadafag

Do陰czy�: 18 Lis 2006 Posty: 405
|
Wys豉ny: Czw Lip 02, 2009 2:48 pm Temat postu: |
|
|
Mam pytanie.
Czy pr鏏owa� kto� formowa� ziarno paliwa bezpo鈔ednio na trzpieniu kt鏎y to mia豚y uformowa� kana�?
Czy w takim wypadku lepiej sprawdza豚y si� r-candy czy zwyk造 karmelek?
My郵� 瞠 by這by to prostsze ni� wlewanie paliwa do formy i wsadzanie do takowej trzpienia?
Og鏊nie to jak ten Pan:
http://www.nieboloty.fora.pl/amatorskie-silniki-rakietowe,5/silnik-z-rurki-pcv-do-zimnej-wody,149.html
wykona� takie 豉dne bloczki paliwa?
I czym najlepiej inhibitowa�? Epoxem? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
damianste1
Do陰czy�: 13 Sty 2010 Posty: 24
|
Wys豉ny: Sob Sty 16, 2010 4:12 pm Temat postu: |
|
|
| A ja mam takie pytanie jak bloki paliwa wk豉da si� do silnika to jaki odst瘼 mi璠zy nimi zachowa�?? Czy bez odst瘼u?? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|