| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Front

Do陰czy�: 18 Gru 2006 Posty: 189 Sk康: Wrocek
|
Wys豉ny: Pon Lut 25, 2008 9:56 pm Temat postu: |
|
|
inne warunki inny efekt
Ba(NO3)2 + Al da mniej wi璚ej takie produkty: N2 Al2O3 BaO + kilka dziwactw
Ba(ClO4)2 + AL da mnei wiecej cos takiego: BaCl2 + Al2O3 + kilka dziwactw
co do donoru Cl to o ile mi wiadomo(poprawia� jakby co bo w kolorowe pierd鏊ki si� nie zag喚bia貫m) Chlorki bardzo intensywnie barwi� p這mie�.
kclo3 ba(no3)2, Al da nam efekt flary bia貫j mimo jako takiego "donoru" chloru-KClO3 zapewne dzieje sie tak gdy� ca造 donor idzie do KCl. A nie chodzi nam o KCl tylko o BaCl2
dodaj帷 do owego sk豉du PCV kt鏎y rozk豉daj帷 si� daje nam HCl. HCl l帷zy si� z powsta造m w reakcji spalania BaO daj帷 Chlorek. W璕lany swoj� drog� te� ciekawa sprawa.
Sr(ClO4)2*6H2O + Al daje analogiczne efekty jak w przypadku z nadchloranem baru i azotanem baru
Ba(ClO4)2 T+ drogi jak >zly syn< niezbyt dost瘼ny og鏊nie tylko dla or堯w wida� te ruskie to jednak orze趾i  _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
Do陰czy�: 21 Lip 2007 Posty: 343 Sk康: Zza P這tu
|
Wys豉ny: Pon Mar 17, 2008 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Moja flara czerwona na sk豉dzie 50% Sr(no3)2 25% kclo3 25% cukru
Mp by這 ze 50g wida� by這 瞠 cukier kiepsko przemielony, lecia豉 lekka pianka i si� d豉wi豉 co� ta flara. Zielona wo og鏊e mi nie wysz豉 chyba co� pomyli貫m ( mam nadzieje 瞠 to nie B&G si� pomyli� wrzucaj帷 mi co innego ale to chyb nie mo磧iwe ) Kiedy indziej nast瘼ne testy. Sk豉d chcia貫m zrobi� na zielon�: 30% bano 45% kclo3 5%c drz. i 15%s.
http://pl.youtube.com/watch?v=MRtbZNb8bdo |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Czw Mar 20, 2008 10:50 pm Temat postu: |
|
|
W ko鎍u sukces. Zmiany jakie wprowadzi貫m to :
1.Wi瘯sza 鈔ednica
2. Korpus domowej roboty
3.W jednej Flarze jest kana� w 2giej nie ma (test)
Flara bez kana逝:
Film: http://pl.youtube.com/watch?v=cnzDB-75eTg
Flara z kana貫m
Film: http://pl.youtube.com/watch?v=m6tHal9Z3Kk
Wnioski:
-)Flara z kana貫m pali si� intensywniej, ja郾iej oraz szybciej. Dodatkowo jeszcze im damy szerszy korpus tym wi瘯rza powierzchnia spalania.
-)Cz這wiek uczy si� na w豉snych b喚dach.
-)Flara z kana貫m pali si� o jakie� 50-60% szybciej.
Pozdrawiam slu_1982, weso造ch 鈍i徠  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Mar 21, 2008 12:16 pm Temat postu: |
|
|
Masa na flarke zielon� o sk豉dzie 65 Ba(NO3)2 19 Al 8 s i 8 PCV spala sie z baardzo wyra幡ym zielonym p這mieniem - zdaje sie 瞠 jest to ta sama masa kt鏎� wy瞠j mia� na my郵i MIRROR - naprawde jest dobra - bindowanie NC sprawia 瞠 masa spala sie du穎 d逝zej nie trac帷 nic na intensywno軼i 鈍iat豉...Ogolnie godne polecenia ...
SLU - Bardzo 豉dne testy - Tylko powiedz mi po co robi� kana� ? Je瞠li chcesz
nieco zwiekszy� w豉sno軼i o鈍ietleniowe daj troche Py逝 Al albo proszku Mg nie stracisz tyle na czasie palenia ...
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
KYK

Do陰czy�: 31 Sie 2007 Posty: 117
|
Wys豉ny: Pi� Mar 21, 2008 1:38 pm Temat postu: |
|
|
Flary bez proszk闚/py逝 metali s� s豉be, a jak masz kclo3 to s� niebezpieczne przy ubijaniu. Ja polecam sk豉dzik:
50g Ba(NO3)2 / Sr(NO3)2 / NaNO3
30g Mg lub Pam
20g PCV
Jest to o tyle dobry sk豉d 瞠 mo積a 豉two zmienia� kolorki przez u篡cie innego utleniacza (te 3 testowa貫m). A i filmik jescze. Korpus flary robiony na o堯wku. http://pl.youtube.com/watch?v=UwH2LoBy0m8 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Pi� Mar 21, 2008 10:11 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem co z tym cholernym Ba(no3)2. Dopiero za tydzie� mo瞠 si� dowiem
. Azotanu strontu ju� mam ma這 300 co� grama wi璚 mi go ju� szkoda, na gwiazdy przeznacz�.
Postanowi貫m zrobi� co� prostego (tak mi si� wydawa這) a zarazem przyjemnego i dobrze o鈍ietlaj帷ego. W poszukiwaniu MP trafi貫m na VMC ze flar� bia陰 na sk豉dzie:
Kno3 67%
Al 33%
Na tak� mp postanowi貫m u篡� moje komercyjne korpusy. W jednym si� zmie軼i這 ok. 100g tej MP. Czemu wy瞠j napisa貫m 瞠 mi si� wydawa這 瞠 to proste? Poniewa� trzeba by這 dok豉dnie oba sk豉dniki zmiesza�. To 瞠 al jest py貫m kt鏎y lubi unosi� si� w powietrzu dodatkowo skomplikowa這 mi zadanie. Wsypa貫m do miski ca這嗆 i przykry貫m foli�. Wytrz帷ha貫m dosy� d逝go. Potem czas na ubijanie. Ubija貫m na sucho jako� si� uda這 chocia� podczas ubijania mp "wyp造wa豉" na boki. Nast瘼n� spraw� kt鏎a lubi irytowa� to zapalno嗆 takiej mp . Za pierwsz� pr鏏� gdy zosta這 par� cm. w korpusie sypn掖em h3 w to lont i zaklei貫m ta鄉� 瞠by si� nie wysypywa這. Odpalam, odchodz� a tu co ? strza� i patrze co� leci w g鏎� nie wiem o co chodzi sekund� potem podchodz� niepewnie do flary a tu lont wystrzelony zosta�. Mp odpowiednia nietkni皻a nast瘼na pr鏏a do wsypa貫m H3 wstrz御n掖em tak 瞠 si� zmiesza這 i na g鏎� jeszcze troch� tego H3 i w to lont, zaklei貫m i si� uda這. Mia貫m wiele w徠pliwo軼i co do tej mp.
Opisa貫m wady, teraz czas na zalety
Zdj璚ia:
Film:
http://pl.youtube.com/watch?v=FwwgGN1pLjc
Nie zastosowa貫m kana逝 bo:
| Cytat: | Tylko powiedz mi po co robi� kana� ? Je瞠li chcesz
nieco zwiekszy� w豉sno軼i o鈍ietleniowe daj troche Py逝 Al albo proszku Mg nie stracisz tyle na czasie palenia |
Flara 鈍ieci豉 dosy� mocnym 鈍iat貫m.
Korpus ca造 si� spali� zosta豉 zatyczka a po mp grudka rozgrzanego
potopionego Al- efekt z貫go zmieszania odczynnik闚.
Flara sia豉 dooko豉 roztopionym Al dlatego nie mo磧iwa do trzymania w r瘯u( mo瞠 jak dopracuj� j� albo kto� inny)
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
DNF
Do陰czy�: 15 Kwi 2005 Posty: 141 Sk康: Bydgoszcz
|
Wys豉ny: Sob Kwi 26, 2008 11:03 am Temat postu: |
|
|
Witam
GUN_1917, sklad na zielona flare (65 Ba(NO3)2 19 Al 8 s i 8 PCV) jest naprawde swietny. Zamiast Al uzylem PAM i byl zielony tak soczysty jak trawa na wiosne, a do tego niemilosiernie jasny.
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wr鏏elka, dziewcz皻a,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Ga販zy雟ki |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pietom

Do陰czy�: 12 Sty 2008 Posty: 54
|
Wys豉ny: Pon Maj 19, 2008 10:47 pm Temat postu: |
|
|
| ten sk豉d zielonej (65 Ba(NO3)2 19 Al 8 s i 8 PCV) nadawa� by si� na gwiazdki? strasznie ci篹ko to odpali� :/ ale prawda, pali si� 豉dnym zielonym |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Maj 20, 2008 9:11 am Temat postu: |
|
|
| Tak nadaje sie na gwiazdy ale trzeba koniecznie primerowa� i to porz康nie |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pietom

Do陰czy�: 12 Sty 2008 Posty: 54
|
Wys豉ny: Wto Maj 20, 2008 10:11 am Temat postu: |
|
|
Co polecasz jako primer? Albo inaczej zadam pytanko Czym to odpalasz? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Maj 20, 2008 11:34 am Temat postu: |
|
|
| Gruba otoczka z Pcz zda豉 egzamin...ale to temat o flarach a nie gwiazdach ... niech kto� w豉dny to przeniesie.. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
.cystof.

Do陰czy�: 25 Wrz 2005 Posty: 63 Sk康: in康
|
Wys豉ny: Pon Lis 02, 2009 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
nie czyta貫m za bardzo w徠ku, ale mam nadzieje 瞠 to co wymy郵i貫m wniesie co� nowego do mieszanek flarowych.
Nie popieram stosowania silnych utleniaczy jak chlorany do tych naszych mieszanek, one koszmarnie zwi瘯szaj� szybko嗆 spalania si� takiej flarki, a ponad to flara nie mo瞠 by� za jasna, przeznaczenie tego produktu to sygna這wanie [ew. o鈍ietlanie terenu] a nie o郵epianie.
Dlatego proponuj� stosowanie l瞠jszych utleniaczy i dodatkowo spowalniaczy. Za przyk豉d podam mieszank�, kt鏎a jest edycj� popularnej gwiazdkowej czerwonej:
- Sr(NO3)2 55
- Mg 20
- PCV 17
- C [wierzba, po kulowcu] 8
43 gramy tej mieszanki w rurce papierowej fi=1,5cm p這n窸o dok豉dnie 127 sekund. P這mie� by� bardzo stabilny. Zawarto嗆 w璕la, spowolni豉 t� mieszank� a w dodatku dzi瘯i niemu o wiele 豉twiej si� r璚znie prasuje.
Aha, tylko trzeba pot篹nie primerowa�  _________________ Milczenie, jest dla g逝pc闚 najwy窺zym kunsztem. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Pon Lis 02, 2009 5:19 pm Temat postu: |
|
|
| A moje czerwone o郵epia造 ? W豉郾ie nie, za to idealnie o鈍ietla造. 127 sekund ? Duu穎 co�. Opisz korpus. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
.cystof.

Do陰czy�: 25 Wrz 2005 Posty: 63 Sk康: in康
|
Wys豉ny: Pon Lis 02, 2009 11:34 pm Temat postu: |
|
|
Jak tylko 軼i庵n� z telefonu to wrzuc� film dla potwierdzenia. Korpus to zwitka papierowa z 1 kartki a4 (60 albo 40 gram闚), nawet nie klejony, tak瞠 nic szczeg鏊nego. Brak kana堯w w mieszance.
Slu, powiedz, bo nie mam por闚nania, jak du篡 by� p這mie� Twojej flary, m鏬豚y� trzyma� w r璚e powiedzmy z 30 cm uchwytem? _________________ Milczenie, jest dla g逝pc闚 najwy窺zym kunsztem. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
slu_1982
|
Wys豉ny: Wto Lis 03, 2009 12:06 am Temat postu: |
|
|
| Tak m鏬豚ym, m鏬豚ym bez kombinacji trzyma� j� w r瘯u. Ale... moje korpusy maj� z 4mm grubo嗆 軼ianki a zatyczka ma d逝go嗆 w korpusie ko這 5cm. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
bazyl94

Do陰czy�: 08 Lip 2010 Posty: 23
|
Wys豉ny: Wto Lis 09, 2010 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Chcia豚ym zaprezentowa� wam moj� zielona flar� (BaNO3,Al,S,Pcv).
Masy by這 100g by豉 lekko zwil穎na denaturatem i ubita do嗆 s豉bo.
Czas palenia mnie zaskoczy� ,przy 25mm korpusie pali豉 si� 1:28
Og鏊nie powiem 瞠 naprawd� 郵iczna kolor zielony by� 7/10 wg mnie ,ale aparat G***** uchwyci� tylko iskry i blady zielony
Wysoko嗆 efektu waha豉 si� miedzy 1m a 1,20.
Tyle co do opisu
Mile widziane wasze sugestie.
Film>> http://www.youtube.com/watch?v=JglEZTKEE2U
Ps: Jako嗆 nie jest najlepsza:( |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
spiker1974
Do陰czy�: 31 Mar 2007 Posty: 46 Sk康: Podlasie
|
Wys豉ny: Sro Lis 10, 2010 8:40 pm Temat postu: |
|
|
| Na filmie rzeczywi軼ie niewiele wida�. 疾by kolor by� naprawd� dobry musisz da� magnez, ostatecznie PAM, bo aluminium wybiela kolory. Poza tym nale瘸這 by doda� neutralnych dodatk闚 kt鏎e te� wzbogacaj� kolor, w wypadku zielonego to w璕lan baru a najlepiej chlorek baru kt鏎y dodatkowo jest donorem chloru. Dodatki te te� wyd逝瘸j� spalanie si� flary. Je郵i zale篡 ci na d逝gim czasie spalania musisz mieszank� te obowi您kowo doda� binder na bazie alkoholu i 篡wicy najlepiej szelak by nie wp造wa� on na pogorszenie koloru a mieszanka musi by� ubita, przynajmniej w celu odpowietrzenia, je郵i masz mo磧iwo嗆 to bardziej (w granicach rozs康ku), gdy� sprasowanie te� wyd逝瘸 czas spalania. Po dobrym sprasowani i wyschni璚iu nale篡 pr皻 taki zapakowa� w jak najcie雟zy korpus, gdy� zbyt gruby zas豉nia nam p這mie� flary co zubo瘸 bardzo efekt. Jednak musi by� ona lekko opakowana (spalanie liniowe), poniewa� przy braku otoczki p這mie� zbyt szybko zajmie ca造 pr皻. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
bazyl94

Do陰czy�: 08 Lip 2010 Posty: 23
|
Wys豉ny: Sro Lis 10, 2010 10:38 pm Temat postu: |
|
|
T逝k貫m bo to nie mo積a nazwa� prasowaniem ,do mieszanki doda貫m denaturatu i nie poczeka貫m a� wyschnie jestem zdania ,瞠 mo積a doda� troszk� parlonu (tak tak mam go ) poniewa� wydawa這 mi si� ,瞠 brakuje tego chloru i ten al to rzeczywi軼ie d豉wi kolor ale Mg nie mam bo Iracek go nie posiada w ofercie podobnie z Pam'em i min� to s� 3 odczyny kt鏎e s� potrzebne.
Postaram si� poprawi� kolorek ale i tak najbardziej lubi� szelkusie . |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
spiker1974
Do陰czy�: 31 Mar 2007 Posty: 46 Sk康: Podlasie
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ARKO
Do陰czy�: 17 Mar 2012 Posty: 288 Sk康: Radom
|
Wys豉ny: Sob Gru 01, 2012 8:57 am Temat postu: |
|
|
Pomog� firmie ARK0 (je郵i dostanie koncesj�) jako kto� od projektowania wyrob闚 piro i o ile mnie doceni� :]. Pomog貫m tak瞠 innej pionkowskiej firmie na B i tak瞠 za free a pomoc by豉 znaczna - bo ........... w 篡ciu si� liczy nie tylko kasa.
Dla firmy ARK0, dzia豉j帷 na w豉sn� r瘯�, odszuka貫m i pozna貫m Lar� Croft, kt鏎a b璠zie w przysz這軼i testowa� race i to zawsze trzymaj帷 je w swoich drobnych paluszkach
A przy okazji na www mam jaki� syf i usun掖em jego a google mi jego pokazuje :[. A ten kto mi zrobi� stron� wyparowa� :]
Zwiastun => TU
Te moje wysi趾i to na razie moja w豉sna inicjatywa.
Mi貫go dnia A
PS. Jako Lara Croft - Paulina Mr霩 / Pionki |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|