Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dichromian potasu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 6:16 pm    Temat postu: Dichromian potasu Odpowiedz z cytatem

Czy robił ktoś mieszaniny pirotechniczne na dichromianie potasu (K2Cr2O7) ?
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 6:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi oto czy jest gorszym czy lepszym utleniaczem od KClO3, KClO4, KNO3 itd
Powrót do góry

kastor

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 6:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pod względem elektrochemicznym jest całkiem dobrym utleniaczem (lepszy nawet niż KClO4), dzięki czemu używany w chromianometrii, jeśli chodzi o względy piroteczniczne, to raczej nie stosuje się go do mieszanek pirotechnicznych, a powodów jest kilka;
- 4 cząsteczki KClO4 dają 8 cz. tlenu [tak mi się wydaje, bo nie chce mi się szukać reakcji Cool ], a 4 cz. dichromianu dają tylko 3 cz. tlenu [to przed chwilą znalazłem na wikipedii],
- 1 kg KNO3 -> 6,5 zł, a 1 kg K2Cr2O7 -> 26 zł Wink [bez komentarza],
- związki chromu na wysokich stopniach utlenienia są rakotwórczne Sad,
- pozatym mam jakieś odczucia, że chromian jakoś powoli się rozkłada :/ [to tylko moje odczucia], więc powoli będzie dostarczan tlenu (nie to co nadchloran Laughing ),

Z tego co wiem to można go stosować jako katalizator do kilku mieszanin. Jeśli pytasz, czy są przepisy na przykład na proch chromianowy ( Laughing ) , czy gwiazdki to w życiu nie widziałem Wink [a wiele przepisów widziałem, choć niewiele zrobiłem]. Jedyną mieszanką 'pirotechniczą' jaką znam jest pył tej soli lekko nasączony alkoholem (czy czymś podobnym- nie pamiętam Confused ), robisz z tego kulkę i podpalasz, kulka się słabiutko pali, trochę dymi, ale za to powtaje dużo zielonego tlenku chromu (dużo pod względem objetości Cool ), pozdro Wink

doznanie

PostWysłany: Nie Mar 02, 2008 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie trzeba niczym nasaczac - przykladasz zrodlo ognia i czekasz az sie zapali
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
aspiryna
Gość

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W mixie z azotanem guanidyny stosowany jest jako profi paliwo rakietowe.
Powrót do góry

lumik1234

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Ja niedawno z kolega testowalem (chyba nawet jeszcze nietknieta przez nikogo z forum) mieszanke dymna oparta na dichromianie.
Sklad jest nastepujacy:
10g PbO2
7g K2Cr2O7
3g Mg
Mieszanka jest prosto zapalna nawet przy bardzo kiepskim rozdrobnieniu skladnikow, spala sie z predkoscia podona do S&C dajac bardzo ladny pomaranczowy dym. Niestety jest dosyc droga, ale mysle ze do zrobienia z niej profi swiec dymnych malo brakuje (mieszanka nie ma wlasciwie wad, przynajmniej podczas testow nie zaobserwowalismy takowych).
Niestety nie mam juz Mg i PbO2, wiec narazie nie moge kontynuowac testow tej mieszanki, ale kazdemu to ma mozliwosc to polecam.
Pozdrawiam!

Zaiste jako gaz bojowy będzie prawie profi...
G_17
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM  
IrkaceK

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 10:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taaaa... zadnych wad, a w dodatku swietna inhalacja takimi makroelementami niezbednymi do prawidlowego rozwoju jak pelna gama zwiazkow olowiu i chromu... Moze jako ciekawostka ale nie na litosc boska "prawie profi swieca" Rolling Eyes

myslec Arrow robic

Nie kur** odwrotnie! A z mysleniem coraz gorzej. Tak samo przy wyrzucaniu smieci z tematu o FB rzucily mi sie w oczy goraco polecane przepisy na FB na KMnO4. Nie rozumiem takiego swobodnego podejscia do tego tematu... FB to jedne z najniebezpieczniejszych mieszanin, a jakos nikt sie tym nie przejmuje i rekomenduje je bez wiekszych oporow. Patrzac z perspektywy czasu sam mialem duzo szczescia (niebezpieczne pomysly z HMTD czy tym nieszczesnym KMnO4) ale teraz poczuwam sie do tego zeby naswietlic ten problem, ale chyba zostanie mi tylko trzymac KCIUKI za tych ktorzy niedlugo moze nie beda mogli tego robic. Chyba za malo osob pozbylo sie palcow Idea

Pozwole sobie takze wkleic post jednego z userow piroportalu

Cytat:
Odnośnie wypadku w Suchym Lesie

Autor: R-Team*Fabio Odp: 36 Ostatni: Rosomak

Witam wszystkich po 4 miesiącach. Chciałem napisać odnośnie tematu który jakiś czas temu założył ktoś z was, odnośnie wypadku w suchym lesie k.Poznania. To byłem ja. Wcześniej pojawiałem się na forum o nicku piro-R-Team ale postanowiono że bezpieczniej będzie usunąć moje konto. Jest mi strasznie przykro ze względu na bzdury jakie wypisywały gazety m.in.
Że wyleciały wszystkie okna (wyleciało jedno) że ewakułowano ludzi z domów dookoła i że maiłem tam cały arsenał. Najlepsze jest to że w którejś z gazet podano iż mam 15 lat, a tak na prawdę za rok 18.Gdzieś jeszcze napisano że mój kolega uciekł i mnie zostawił. Prawda jest taka że o resztkach sił powiedziałem mu gdzie ma przystanek
autobusowy, i że jeszcze zdąży przed przyjazdem policjii. Pirotechniką zajmuje się od 14 roku życia. Za Fb zabrałem się mając 16 lat. Było to moje ulubione zajęcie.
:::NO WIĘĆ:::
A tego dnia zaczęło się tak. Była sobota, zaprosiłem kolegę na pokaz kilku fb. Pojechaliśmy do mojej babci ponieważ
od niej mamy blisko do poligonu wojskowego. Do składania fotobłysków zabraliśmy się zaznaczam przy domu w warsztacie a nie w piwnicy czy na werandzie (FAKT i Superexpress). Udało się zrobić 2 FB wielkości puszki
coca-coli. Z resztki pozostałego proszku zacząłem robić
petardę wielkości połowy takiej puszki. Wszystko już było gotowe. Pozostało mocne obklejenie taśmą izolacyjną. No więc obklejam do okoła starannie i nagle zrobiło mi się biało przed oczami i dziwnie ciepło. W uszach niesamowity ból i gwizd. Byłem w szoku. Po 10 sekundach zacząłem widzieć na jedno oko i lekko słyszeć. Zobaczyłem wszędzie pełno krwi i pół swojej dłoni wiszącej na kilku płatach skóry i mięśnaich. Cały czas krew leciała mi z tętnicy obok kciuka który ledwo się trzymał. Okulary uratowały mi wzrok. Ubranie się paliło. Kolega mnie ugasił. Był opryskany moją krwią. Następnie
przybiegł kuzyn a po 3 minutach byli rodzice. Cała droga z warsztatu do domu była ścieżką z krwi aż do sameł łazienki. Następnie zabrała mnie karetka a z utraty krwi zacząłem się trząść. W szpitalu dano mi środki przeciwbólowe i usypiające. 15 minut po wszystkim była już policja straż pożarna i
saperzy. Zabrali wszystko. Teraz chodzę na rehabilitację i zabiegi przyśpieszające gojenie się oparzeń. Temat zakładam dopiero teraz ponieważ przez ponad 2 miesiące policja trzymała mój komputer. Teraz muszę skończyć z pirotechniką ze względów niezależnych ode mnie. Wiecie o czym mówie.
Jednak pozostane na forum o ile mnie tu chcecie. Zamieszczem tu zdjęcie mojej lewej dłoni miesiąc po wypadku:
http://img170.imageshack.us/my.php? image=imgp3076vj6.png

A co robil ??????

Cytat:
Wiesz kloonek moim zdaniem przesadziłem z ilością. Miałem około 6 łyżek stołowych FB na KMNO4 i Al + S, a tubka kartonowa jaka mi została była troszkę mała, starałem się to wszystko jakoś zmieścić i scisnąć, no i przesadziłem. Przy sciskaniu taśmą musiało coś się stać.. To był mój błąd.

I tak mial duuzo wiecej szczescia niz... a moze po prostu trafil na zle strony gdzie np. o mieszaninach z KClO3 i S pisze sie "nieznacznie wrazliwe na tarcie" Question Marzy sie wam legalna pirotechnika Question Z takim poziomem informacji BHP mozna to sobie wybic z glowy... Chyba imbecyl moglby na cos takiego przyzwolic a takich idiotow w rzadzie nie mamy... raczej.

Troche zszedlem na inny temat, ale dojrzewalo to we mnie od dluzszego czasu i w koncu musialo dac owoc.

Powodzenia, bo mam wrazenie ze sie przyda.
Irek

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
slu_1982

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 10:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No kurde ! Takie podobne zdjęcie widziałem po mieleniu pcz w elektryku... :/
kmno3, s i al to naprawdę nie przelewki Exclamation Już wiem Irku czemu tak pisałeś jak zobaczyłeś skład przejściówki w tym wulkanie co wybuchł. Przykro mi ! A pyt. do tej ręki: ta skóra co jest nie poparzona to przeszczepiana była czy jak to się stało ? Pewnie nie spodoba się wam pyt. Sad I żeby nikt nie robił kmno4 i cukier... Confused
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
kastor

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 11:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lumiku mieszanka może i fajna, ale zawiera sporo chromu i ołowiu, a jak wiadomo te zdrowiu nie służą Confused dlatego staraj się unikać, jeśli już marzą Ci się świece dymne to fajne wychodzą na pyle cynkowym (przpis w Sękowskim), ostatnio nawet widziałem na youtube świece na karmelu, nie wiem jaka była proporcja, ale szacun dla kolesia, bo pół lasu zadymił (za świecę, nie za to, że las zadymił- żeby była jasność Wink ),

jesli chodzi o ten artykuł to zdjęcie mi nie działa Confused, choć z drugiej strony może to i lepiej, bo już sam tekst daje sporo do myślenia, nie sądzę bym kiedykolwiek odważył się wziąć do łapy większą ilośc FB'ka, może to instynkt samozachowawczy

ps. chyba robi się oftop Wink , chociaż z drugiej strony dobrych rad nigdy za wiele, dzięki za artykuł Irkacku, respect for all

sorki, zdjęcie działa, tylko trzeba trochę pokombinować z linkiem Wink
jeśli chodzi o ta skórę... pytanie chyba nie jest niestosowne, bo skoro sam poszkodowany zamieścił zdjęcie...
to chyba nie jest przeszczep, myślę, że po prostu w tym miejscu była lekko poparzona, chociaż z drugiej strony lekko popażona po FB'ku?? no nie wiem, nie sądzę żeby udałao się tak odtworzyć skórę na palcach, to raczej niemożliwe Neutral, całe szczęście, że udało się jako tako złożyć rękę za jakiś czas pewnie się zabliźni, wielu nie miało tyle szczęścia Confused

Piroman2

PostWysłany: Wto Mar 04, 2008 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No niestety wypadki się zdarzają i z mieszankami wrażliwymi na tarcie nie ma żartów - > dlatego dążąc do ulepszenia swoich szelek, nie skupiłem się tylko na efekcie, ale zauważcie, że usunąłem proch H3, zmieniłem proch miotający i rozrywający na proch czarny (jak dla mnie bezpieczny, zwłaszcza stawiając go obok wszystkim na chloranie(V) ). Dlatego szelka chryzantema zawierała wyłącznie KNO3, S, C, bez żadnych innych składników.

Irkacek ma całkowitą racje.. zresztą wystarczy porównać, że Usmeni (itp.) jeśli mają swoje stowarzyszenia itp. to zauważcie jak tam pilnuje się że masa jest na KClO4, a nie na KClO3 !!... o KMnO4 nie ma mowy.. można go co najwyżej użyć do manganometrii czy do akwarium Cool
Z samego początku edukacja BHP i nietolerowanie wielu mas wrażliwych jest inaczej przestrzegane niż u nas.

Ale przejdę do rzeczy!
Cytat:
Sklad jest nastepujacy:
10g PbO2
7g K2Cr2O7
3g Mg
Mieszanka jest prosto zapalna nawet przy bardzo kiepskim rozdrobnieniu składników, spala sie z prędkością podobną do S&C dając bardzo ładny pomarańczowy dym.

Debatujemy tutaj o tym jaka to nie Profi mieszanka i jakie toksyczne opary były jak kolega to podpalał.
Ale zastanawia mnie czy pan Lumik rzeczywiście tą masę sprawdzał. Powiedzcie mi co tutaj daje pomarańczowy dym? Na pewno nie sam dichromian ani magnez czy PbO2...
Czyżby tutaj niby powstawał Pb3O4 i jego sublimacja? Ale to jest nie możliwe, Pb3O4 rozkłada sie termicznie, dichromian też nie może parować i dawać pomarańczowego dymu bo sam sie rozkłada natychmiast w obecności reakcji z Mg...

Chcę przez to powiedzieć, że moim teoretycznym okiem ta masa w ogóle nie daje żadnego pomarańczowego dymu (jeśli dobrze pamiętam, raz ją robiłem i nawet nie wiem czy chciała mi się zapalić..).

I dodam tyle, że pamiętajmy iż jest to forum i ma nam dostarczyć różnorakich informacji, czasami, a nawet powinniśmy testować (teoretycznie rozważać się znaczy) masy, które tylko z czystej ciekawości testujemy. Mimo że nie mają one na przykład zbyt wielkiego praktycznego znaczenia.. ale warto by czasami sprawdzić i wiedzieć, że coś takiego jest. Przynajmniej ja to tak traktuje:) I nie wołajmy tak, że kolega padnie zaraz od związków ołowiu itp (w końcu na dragon eggs'y aż tak najeżdżamy).
Oczywiście z profi mieszanką przesadził jak najbardziej i oczywiście że minia to naprawdę wielkie świnstwo, dichromian także, warto o tym wspominać, ale wystarczy jedna uwaga na ten temat.. pan Lumik już będzie wiedział i następnym razem dopiszę tą uwagę.

Wiadomo że masa jest beznadziejna ze względu na toksyczność.. ale sam do teraz nie wiem czy daje ten pomarańczowy dym? Bo zrobić i sprawdzić 1g to nas raczej nie zabije.. a rozwieje moje wątpliwości.
Wiedza jest bezcenna Wink
pzdr.
P2

lumik1234

PostWysłany: Wto Mar 04, 2008 3:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Dziekuje za zwrocenie mi uwagi, rzeczywiscie przyznaje sie do tego, ze nie pomyslalem nad toksycznoscia dymu.Ale nie pomyslalem o tym z tego powodu ze wszystkie moje mieszanki/petardy itp odpalam na specjalnie do tego celu znalezionym poligonie, akurat tak sie sklada ze dym wieje tam prawie zawsze w jedna strone (uklad terenu). Z tym Profi to naprawde... 2:0 dla Was.
Co do tej mieszanki to sam z kolega (PoDpalacz666, mozliwe ze niektorzy znaja) dziwilismy sie ze mieszanka daje pomaranczowy dym, zadnym wzorem nie moglismy sobie wytlumaczyc czemu tak sie dzialo. Kto ma odczynniki to prosze potwierdzic nasze doswiadczenie. W kazdym razie dym bym bezsprzecznie pomaranczowy, 2 osobom na raz nie moglo sie wydawac Smile
To raczej tyle jesli chodzi o moje wyjasnienia. Jeszcze raz dziekuje za uwidocznienie mojego bledu, czlowiek sie w koncu na nich uczy.
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM  
kastor

PostWysłany: Wto Mar 04, 2008 3:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piroman2 napisał:
(w końcu na dragon eggs'y aż tak najeżdżamy

czekałem, aż ktoś to powie Cool ,

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: