| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Ghonox

Do陰czy�: 02 Wrz 2007 Posty: 18
|
Wys豉ny: Pon Gru 03, 2007 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam takie "za瘸lenia" odno郾ie granulacji
Granulowa貫m przy przegryzaniu wod� p.cz. i wykrystalizowa豉 si� saletra (jak ju� kto� pisa�) wi璚 taka granulacja troch� g逝pia jest ;o
Teraz acetonem (jak tylko go kupi� gdzie�... ma豉 miejscowo嗆...) b璠� przegryza�. Takie co� si� nie powt鏎zy?
Jak wy prasujecie ten P.Cz.? Bo nie wierz� 瞠 ka盥y z was ma prawdziw� pras� w domu : | _________________ Legalize it! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
mrNitron

Do陰czy�: 29 Gru 2006 Posty: 37 Sk康: ten dym???
|
Wys豉ny: Pon Gru 03, 2007 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Hej! Ja zrobi貫m sobie prase 鈔ubow� i jestem zadowolony prasuje na placki kt鏎e siekam no篡czkami . 4x 鈔uba "10" i jest gites. Apropo prasowania wymy郵i貫m metod� by wsadza� ci瘯ie placki w 2 warstwy papieru lub do worka strunowego i takie co� nawija� na rurk� o ma貫j 鈔ednicy. jest ca趾iem ok ale nie obydzie si� bez frakcjonwania
Pozdro Nn _________________ Nie ma s豉bych MW- s� tylko silne i silniejsze. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
doznanie
Do陰czy�: 05 Wrz 2007 Posty: 53
|
Wys豉ny: Wto Sty 01, 2008 9:35 pm Temat postu: |
|
|
zeby pogodzic interesy granulatu i prasowania trzeba zrobic tak jak mowi Achtung i zainwestowac w walek i nim jezdzic po Pcz ( ktory jest w nadmiarze ) na siatce i bedzie super
ja uzywam tych siatek do szlifowania gladzi szpachlowej |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
morb

Do陰czy�: 07 Lip 2005 Posty: 92
|
Wys豉ny: Sro Sty 02, 2008 12:45 pm Temat postu: |
|
|
patent ciekawy, sam go czasem stosuje , ale niestety nie zawsze sie sprawdza , niektore MP wymagaja znacznego prasowania w jesli chcemy osiagnac parametry zblizone do fabrycznych - np PCz
(zreszta koledzy, juz chyba o tym wspominali) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pietom

Do陰czy�: 12 Sty 2008 Posty: 54
|
Wys豉ny: Pon Lut 11, 2008 11:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam, zrobi貫m sobie granulacik pcz. doda貫m do proszku dynksu z wod� ok 25% wymiesza貫m, porobi貫m grudeczki wileko軼i kilku mm (ale du穎 mi si� kruszy這).
chc� go urzy� jako lift, ale niestety wyrzuca on pseudoszelki na wys max 2m :/ Mo瞠 za du穎 albo za ma這 da貫m. Stara貫m si� dawa� 10% pcz w stosunku do masy szelki.
Co robi� nie tak, 瞠 nie chce mi wyrzuca� na wys 40-50m jak powinno.
Zamiast szelek robi貫m korpusy wype軟ionymi jakimi� 鄉ieciami (piasek,kuleczki szklane itp), 瞠by nie marnowa� gwiazdek i burstu.
Sk豉d pcz to 74% KNO3 14% C i 12% S. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
krzysiek

Do陰czy�: 22 Sty 2008 Posty: 23 Sk康: Bia造stok
|
Wys豉ny: Sob Lut 16, 2008 8:46 am Temat postu: |
|
|
ostatnio troch� przegl康a貫m o sprz璚ie chemicznym i tak sobie wpad這 mi do g這wy takie cu�...
niestety nie posiadam tokarki a przerabianie 鈔ub wydaje si� troch� idiotyczne za wzgl璠u na ma貫 rozmiary...
je瞠li mia豚y kto� ochot� to zapraszam do pr鏏 i oceny ja napewno bede si� stara� zbudowa�...
a je瞠li chodzi o tego typu proch granulowany wyczyta貫m, 瞠 spalanie odbywa si� bardzo 豉dnie poniewa� ziarno przez ca造 czas spala si� podobn� powierzchni�
daje to brak spadku ci郾ienia gaz闚 w mo寮zierzu gdy� ziarno spala si� tak� sam� powierzchni� jak pisa貫m wy瞠j... (info zaczerpniete z ksi捫ki o piro i MW dost瘼nej na forum w PDF) _________________ ... nic wielkiego nie przychodzi mi do g這wy...
Ostatnio zmieniony przez krzysiek dnia Nie Lut 17, 2008 9:44 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
krzysiek

|
Wys豉ny: Nie Lut 17, 2008 8:39 pm Temat postu: |
|
|
a wi璚 uda這 si� stworzy� granulator maszynka jest pierwszym wypustem, wymaga jeszcze kilku modyfikacji np. dobrego nasypu, przede wszystkim ostrza odcinaj帷ego ziarno i stabilizatora rotora... no i nap璠u... mo瞠 鈔uba dociskowa rotor by sie przyda豉... w ka盥ym b康� razie u篡wa貫m wiertarki jako nap璠u... super uniwersalna ze wzgl璠u na mo磧iwo嗆 ustawienia obrot闚
w ka盥ym b康� razie trzeba zapodawa� do嗆 suchy proch poniewa� b.mocno wyciska z niego wod� czy inne ciecze
kilka fotek:
tak wygl康a ziarno prochowe przepuszczone przez maszynk�... u mnie pyrodex (bo brak w璕la dobrego) ze zwalniaczem, 瞠by przeprowadzi� p騧niejsze pr鏏y spalania ziarna w zale積o軼i od jego kszta速u... wyniki potem...
maszynka:
pozdrawiam _________________ ... nic wielkiego nie przychodzi mi do g這wy...
Ostatnio zmieniony przez krzysiek dnia Nie Lut 17, 2008 9:46 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
krzysiek

|
Wys豉ny: Nie Lut 17, 2008 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Nie s康zi貫m, 瞠 zrobi� to tak szybko, a wi璚 kolejny post...
niniejsza praca (do鈍iadczenie) opisuje tylko, a raczej potwierdza troch� teorii, zwi您anych z granulacj� prochu, postanowi貫m sam sprawdzi� poniewa� n瘯a造 mnie pytania dotycz帷e najlepszego granulatu, a wi璚
spalanie ziaren w zale積o軼i od kszta速u: (je瞠li kto� ma wyczucie czasu to sam zauwa篡 r騜nic�) wszystkie pr鏏ki s� z tej samej mieszanki, pyrodex jak ju� wcze郾iej pisa貫m z op騧niaczami tj. al bright+SrNO3 (taka ma豉 domiecha kt鏎a pozosta豉 mi po experymentach ze spalaniem bez utleniacza i pr鏏a nadania koloru... nieudana)
ci篹ko mi tylko powiedzie� w jakich proporcjach co� ko這 75:25, zapomnia貫m... pr鏏ki po 0,2 g
wygl康 ziaren:
Na filmie:
http://pl.youtube.com/watch?v=sjtjB6MvLtg
spalanie co prawda nie odbywa這 si� tak jak w warunkach naturalnych kiedy to z ka盥ej strony po "rozruchu" paliwa nast瘼uje zap這n ziarna)
#1-ziarno w kszta販ie rurki (szybkie spalanie, w warunkach naturalnych odpalenie ca陰 powierzchni� da這 by efekt r闚nomiernego spalania a z racji spalania ma這 zmieniaj帷� si� powierzchni� nie nast瘼uje znaczny spadek ci郾ienia w lufie M)
#2-w kszta販ie kulki (spalanie wolniejsze, zmniejszanie si� powierzchni spalania daje spadek ci郾ienia w lufie M, najwi瘯sze ci郾ienie jest tylko wtedy gdy ca貫 paliwo si� rozpali)
#3- w kszta販ie placka kwadratowego (z racji 瞠 le瘸� on wi瘯sz� powierzchni� na podk豉dce spowodowa這 to sfa連zowanie wyniku, ale odpalenie go trzymaj帷 za ro瞠k na kijeczku da這 podobne efekty jak spalanie kulki, spadek do嗆 szybkie zmniejszanie si� powierzchni podczas spalania da szybki spadek ci郾ienia w lufie)
podsycone teori� z Szyd這wskiego bodaj瞠, ale jak sam nie spr鏏owa貫m to nie by貫m do ko鎍a pewien, mo瞠 komu� to pomo瞠 zw豉szcza tym, kt鏎zy si� jeszcze do dobrych ksi捫ek z piro na forum nie dokopali...
pozdrawiam _________________ ... nic wielkiego nie przychodzi mi do g這wy... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Lucas07 Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Kwi 26, 2008 8:12 pm Temat postu: |
|
|
Witam! Najbardziej je郵i chodzi o granulowanie spodoba� mi si� patent z obracaj帷ym si� pojemnikiem w kt鏎ym jest zwil穎ny proch i kt鏎y to w豉郾ie zlepia si� w granulki... Jak my郵icie czy co� takiego na bazie kulowca zda這 by egzamin czy pr璠ko嗆 nale瘸這 by zwi瘯szy�? Eksperymentowa� kto� mo瞠 w ten spos鏏? Je郵i tak to prosz� o podzielenie si� spostrze瞠niami. Dzi瘯i z g鏎y! Pozdrawiam wszystkich!!!
Bracie . To wszystko jest na forum wystarczy poszuka� !! Zmniejszasz obroty dajesz jakie� 逝ski (dajmy na to ry� czy co tam masz ) i kulasz te gwiazdki co jakis czas kapaj帷 wod� ...wszystko.
G_17 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
Do陰czy�: 29 Kwi 2008 Posty: 96 Sk康: ze Wschodu
|
Wys豉ny: Czw Cze 05, 2008 8:34 am Temat postu: |
|
|
Proch w nabojach od AK47 jest w postaci malutkich kwadracik闚 czy raczej romb闚 o wymiarach oko這 1,5x1,5x0,5mm. Mo積a by sprasowa� proch na placek o grubo軼i 1-2mm i po wyschni璚iu zdrapa� go szpachelk� i gotowe 
Ostatnio zmieniony przez malutki .45 dnia Nie Sty 02, 2011 10:20 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
|
Wys豉ny: Nie Sty 02, 2011 10:27 pm Temat postu: |
|
|
Chcia豚ym opisa� moj� metod� produkcji czarnego prochu. Sk豉dniki miel� osobno: w璕iel(niestety grill) 10h, saletr� 3h, a siark� mam py�. Potem odmierzam porcj�(standardowe proporcje 75/15/10) i wrzucam na godzin� do kulowca z drewnianymi ko貫czkami 瞠by porozbija造 grudki. Potem dodaje roztworu alk. 40% i mieszam w s這iku a� uformuje si� jedna bry豉. Wyrzucam j� na blat i kroje na kilka porcji aby 豉twiej mi by這 j� przetrze� przez tark�(oczka 2mm). Zostawiam to na du瞠j plastikowej p造cie na jakie� 1-2h aby troch� podesch這 i si� nie skleja這. Wrzucam to na sito 0,6mm i energicznie potrz御am przez ok. 3 min. W czasie tego procesu d逝gie granulki 豉mi� si� na kr鏒sze i zaokr庵laj� kraw璠zie. Potem odstawiam na grzejnik/s這鎍e do schni璚ia i przesiewam przez sito 4mm. Taki proch ma twarde ziarna i nie wykrusza si� tworz帷 niechciany py� z racji czego dobrze nadaje si� do czarno prochowc闚 i armatek. Produkcja wymaga minimalnego nak豉du pracy i odsiany py� to ok. 10%. Spala si� ca趾iem szybko, fotka z pr鏏y nkp(nawa磬a powinna by� chyba 0,5g ale ja da貫m 1g albo lepiej)
http://zapodaj.net/3b7986470a83.jpg.html
i stosunek py逝 do granulatu
http://zapodaj.net/70b34a05f9bf.jpg.html
Prosz� o przeniesienie posta do tematu 'Proch czarny' w komnacie 'Pirotechnika (og鏊na)' poniewa� nie mog� tam pisa�. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
A_O Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Sty 04, 2011 11:14 pm Temat postu: |
|
|
| malutki .45 napisa�: | | Chcia豚ym opisa� moj� metod� produkcji czarnego prochu. .........Potem dodaje roztworu alk. 40% i mieszam w s這iku a� uformuje si� jedna bry豉. Wyrzucam j� na blat i kroje na kilka porcji aby 豉twiej mi by這 j� przetrze� przez tark�(oczka 2mm). Zostawiam to na du瞠j plastikowej p造cie na jakie� 1-2h aby troch� pod. |
Jak mo積a przetrze� na tarce co� co jest niespoiste bo nie zawiera w sobie lepiszcza ?. No, chyba, 瞠 bardzo delikatnie, 軼iskaj帷 te porcj� PCZ o konsystencji g瘰tego ciasta. Alkohol w s豉bym stopniu spaja sk豉dniki PCZ i pewno trzeba r瘯� te porcje 軼iska� aby si� nie rozlecia造 przed przetarciem. T� sam� rol� spe軟ia przetarcie "wilgotnej" masy prochowej przez sito. Jest to jednak wg mnie wygodniejsze.
Przy okazji mi這 mi si� Ciebie czyta a widz� dwa zonki- chyba kiepskie mia貫� wej軼ie :-0. Proponuj� jaki� awansik :-0
A.
PS. Potrafi kto� zrobi� tak aby kot z avatora otwiera� oko ?. Pewno trzeba zdj望 klatki z gifa i r璚znie je obrobi� a podejrzewam, 瞠 nie jest to 豉twe. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
takado123

Do陰czy�: 28 Lis 2010 Posty: 68
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 7:29 am Temat postu: |
|
|
ja granuluje tak :
Pcz zwil瘸m acetonem tak aby 豉dnie si� zlepia�. Nast瘼nie daje to na folie Alu na g鏎e zak豉dam druga warstw� folii i ugniatam bli瞠j nie zidentyfikowanym czyms - wyglada jak szpachla tylko jest mocniejsze ;p recznie oczywiscie. taka si豉 wystarczy aby sie zrobil dobrze zbity placek. to nastepnie na kaloryfer. 10 min i jest dosc twardy placek. lamie to nastepnie i gotowe. jak mam czas to delikatnie odsiewam nie zbrylony proch robie na nim wszystko jeszcze raz.
Pcz tez sie dobrze przegryza acetonem. nie zauwazylem szczegolnej roznicy miedzy przegryzanym woda a acetonem oprocz tego ze po wodzie schnie 1 dziec a po acetonie 20 minut ;p
nie krystalizuje sie tez saletra. po suszeniu pCZ przegryzanego z woda polozonego na szczelnej (czyt. nie dziurawej) folii alu na kaloryferze skrystalizowa豉 mi sie saletra i za cholere nie moglem jej usun望 stamt康. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piro安ie瘸k

Do陰czy�: 19 Lis 2010 Posty: 56 Sk康: 安i皻okrzyskie
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 3:24 pm Temat postu: |
|
|
Jak dot康 nie zawiod這 mnie granulowanie sitem. Tylko jako嗆 w璕la jeszcze nie ta. Ot騜 proch pylisty mieszam z wod�, otrzymuj� ciasto na szarlotk�. Wk豉dam w s這ik i czekam 2-3 dni. Potem wyci庵am, 豉duj� do obszernej miski i podsuszam suszark�, tak by podczas przecieranie przez sito nie wydziela豉 si� woda. Ca造 proch po przetarciu przez sito 2,8mm ma kszta速 "balask闚" 2,8x3-3,5mm. Nast瘼nie chwyc� misk� w r璚a i "szuram" jak nale郾iki na patelni kolistymi ruchami. Tworz� si� idealne kulki 1,5-2mm. Zero m帷zki. Daj� do suszenia 25*C na dwa dni.
Je郵i proch jest zbyt mokry, to zbija si� w grudy, je郵i za suchy rozpada si�. υpatologicznie nale篡 doj嗆 do w豉軼iwej konsystencji.
PS: Dajcie saletrze wej嗆 w pory w璕la. Przegryzanie lotnym acetonem przez 1h raczej nie ma sensu. Jak wspomina� kto� na forum, dajemy kropl�, dwie p造nu do naczy� do wody. Znakomicie zmniejsza napi璚ie powierzchniowe wody i u豉twia przegryzanie. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Kiedy� przegryza貫m ale doszed貫m do wniosku, 瞠 to zb璠na praca bo jak mam w璕iel drobny to to prawie nic nie daje, a jak da� za du穎 wody to tylko popsuje proch.
| Cytat: | | Jak mo積a przetrze� na tarce co� co jest niespoiste bo nie zawiera w sobie lepiszcza ?. No, chyba, 瞠 bardzo delikatnie, 軼iskaj帷 te porcj� PCZ o konsystencji g瘰tego ciasta. Alkohol w s豉bym stopniu spaja sk豉dniki PCZ i pewno trzeba r瘯� te porcje 軼iska� aby si� nie rozlecia造 przed przetarciem. T� sam� rol� spe軟ia przetarcie "wilgotnej" masy prochowej przez sito. |
Dok豉dnie g瘰te ciasto, tak 瞠by si� wszystko zbi這 w jedn� kulk�. Nic nie trzeba zbija� bo to si� nie rozpada i wychodz� r騜nej d逝go軼i kluski(do 3cm). Pr鏏owa貫m te� przez sito ale jednak wol� tark�, jako� lepiej mi to idzie, pewnie dlatego, 瞠 otwory w tarce s� pod k徠em. Szybko i bezproblemowo idzie to przecieranie, jakie� 100g w 1,5 min. Im wi瘯sza powierzchnia na kt鏎ej rozsypiemy ten proch tym lepiej bo si� granulki nie sklejaj�. Po 2h jest suchy z wierzchu ale wci捫 kruchy. W czasie potrz御ania 豉mie si� na kr鏒kie odcinki i wychodzi z niego wilgo� dzi瘯i czemu zaokr庵la si� nie wykruszaj帷 zbytnio, nie jest tez na tyle mokry 瞠by si� zlepia�. To dla porcji 200g trwa do 5 min razem z rozkruszeniem za grubej frakcji. Granulek powy瞠j 4mm jest dos這wnie 20 wi璚 rozkruszam je w rekach. najwi璚ej czasu zajmuje mi odwa瘸nie sk豉dnik闚 i wyci庵anie w璕la i saletry z m造na ale to robi� rzadko bo jest do嗆 pojemny. St篹enie 40% dobra貫m do鈍iadczalnie, proch jest na tyle twardy, 瞠 nie trzeba si� ba�, 瞠 mi si� pokruszy lub zetrze na py� i jest wystarczaj帷o szybki. Pr鏏owa貫m z milion metod na proch ale ta dla mnie jest najlepsza bo robi� CP w ekspresowym tempie bez potrzeby ponownego przetwarzania powsta貫go py逝(resztki id� na primer).
| Cytat: | | Przy okazji mi這 mi si� Ciebie czyta a widz� dwa zonki- chyba kiepskie mia貫� wej軼ie :-0. Proponuj� jaki� awansik :-0 |
Na na wej軼iu mia貫m dwie * no ale ja mia貫m z造 dzie� i kto� te� i tak wysz這 Mi na gwiazdkach zbytnio nie zale篡 tylko te zonki mnie troch� w oczy kuj�, kto� je widzi i od razu mysli, 瞠 lamus i rurobomber Niestety to czym si� najwi璚ej zajmuje nie nadaje si� do publikacji na forum z wiadomych wzgl璠闚  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
takado123

Do陰czy�: 28 Lis 2010 Posty: 68
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 6:20 pm Temat postu: |
|
|
| malutki .45 napisa�: | Kiedy� przegryza貫m ale doszed貫m do wniosku, 瞠 to zb璠na praca bo jak mam w璕iel drobny to to prawie nic nie daje, a jak da� za du穎 wody to tylko popsuje proch.
|
a bzdury. jakby prawie nic nie dawa這 to czy kto� by si� w to bawi�?
M鎩 proch jest 郵icznym py貫m i jakkolwiek nie przegryzany pali si� szybko to przegryzany duzo duzo lepiej. nie m闚iac juz o prasowaniu  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Kiedy� na forum by豉 du瘸 debata na ten temat i wnioski by造 podobne do tych, kt鏎e sam wyci庵n掖em. Ciekawa lektura, warto przeczyta�. Saletra si� krystalizuje w du瞠 ziarna w czasie schni璚ia niwecz帷 efekt wnikania saletry w璕iel. Ale jest na to spos鏏, obmy郵i貫m go pewnej bezsennej nocy.
Bierzemy cz窷� saletry na proch(powiedzmy 20% ale to trzeba by ustali� do鈍iadczalnie) i rozpuszczamy ja w wodzie ale to musi by� silny roztw鏎 (np. 100g na szklank� ale nie mo積a przesadzi� bo si� zrobi g瘰ty syrop) i grzejemy to do 80*C dok豉dnie mieszaj帷 i dodajemy kropl� p造nu. Grzejemy w璕iel w piekarniku do 90*C i wlewamy do niego t� mikstur� i mieszamy do jednolitej konsystencji(trzeba tak dobra� proporcje 瞠by wysz這 rzadkie ciasto). Odstawiamy to w bardzo gor帷e miejsce(70-80*C) na 3 dni w szczelnym pojemniku(nie powinien by� wi瘯szy ni� potrzeba 瞠by zbyt wiele wody nie wyparowa這 do powietrza). Potem suszymy i wrzucamy do kulowca na 2h (nie wybuchnie, za ma這 saletry), dodajemy reszt� saletry i siark� i potem post瘼ujemy ju� normalnie. Granulujemy najlepiej bez u篡cia wody.
Teraz t逝macz� dlaczego tak a nie inaczej:
W 80*C mo瞠my rozpu軼i� w szklance wody wiadro saletry wi璚 roztw鏎 b璠zie wystarczaj帷o rzadki, w璕iel do piekarnika poniewa� wlanie gor帷ego roztworu do zimnego w璕la spowodowa這 by szybkie wykrystalizowanie si� saletry. P造n zmniejsza napi璚ie powierzchniowe, a wysoka temperatura "kiszenia" zapobiegnie przedwczesnemu wykrystalizowaniu saletry. Mielenie rozbije grudki(lepiej si� potem wymiesza) i zmieli saletr�, kt鏎a mimo wszystko wykrystalizowa豉 si� poza w璕lem. Granulacja bez wody 瞠by... zgadnijcie
Wszystko trzeba by dopracowa� i przeprowadzi� wiele test闚 z r騜nymi kombinacjami(temperatury, proporcje itp.). Mo積a to zrobi� bez grzania, efekty i tak powinny by� lepsze ni� przy tradycyjnym przegryzaniu. Te zabiegi spowoduj�, 瞠 mo磧iwie najwi瘯sza ilo嗆 saletry zostanie uwi瞛iona w porach w璕la i 瞠 saletra si� nie skrystalizuje. Mia貫m kiedy� plany opatentowania tej metody ale doszed貫m do wniosku, 瞠 a� taki proch mi nie jest potrzebny.
Je郵i napisa貫m co� g逝piego prosz� o obiektywn� krytyk�. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Macex111

Do陰czy�: 25 Gru 2007 Posty: 76 Sk康: si� tu wzi掖em ??
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 8:48 pm Temat postu: |
|
|
| ha tylko jak zgranulowac bez wody ? podejrzewam ze dextryna z acetonem albo spirytem odpowiednio nie zadziala ;d |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
malutki .45
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 8:55 pm Temat postu: |
|
|
No w豉郾ie i tu pomys造 mi si� ko鎍z�. Mo瞠 jak da� 40% wody to tez b璠zie.
No roboty z tym jest od groma ale to tylko teoria bo ja sam nie mam czasu na takie zabawy. Czy to samo to bym nie powiedzia�. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
tutek
Do陰czy�: 03 Sty 2011 Posty: 15 Sk康: z k徠owni
|
Wys豉ny: Sro Sty 05, 2011 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Ciekawa dyskusja widz� si� rozwin窸a. Jednak maj帷 鈍iadomo嗆 瞠 nie b璠� oryginalny stwierdzam 瞠 nic tak nie "ulepsza" prochu jak prasowanie. Wszystkie to kombinacje Panowie z przegryzaniem wydaj� misi� niepotrzebnym komplikowaniem sprawy. Ostatnio pokusi貫m si� o pr鏏e prasowania i wyniki przesz造 naj鄉ielsze oczekiwania. Proch porz康nie zmielony w kulasku przy pr鏏ie palenia okaza� si� s豉biutki, pali� si� stosunkowo wolno, 瘸dna rewelacja.Po sprasowaniu i po豉maniu dos這wnie "fukn掖". Mog� tylko powiedzie� 瞠 15 gram闚 wymiota這 szelk� kulist� o masie 100 gram闚 na jakie� 100 metr闚. Szelka mia豉 jaki� 2 milimetrowy luz w mo盥zie簑. Natychmiast zainwestowa貫m w prost� prask� hydrauliczn� ( klasyczna rama zespawana z rur i innych kszta速ek oraz 2 tonowy podno郾ik samochodowy z hipermarketu za 3 dychy).Prasowanie odbywa這 si� pomi璠zy dwiema p造tkami tekstolitu zwil穎ny delikatnie, tylko aby nie pyli�. Placuszki wychodzi造 grube na jakie� 2 mm i wadze ok 4 gramy.Pr鏏owa貫m zbada� g瘰to軼 i wychodzi這 cos powy瞠j 1.6m/cm2 czyli juz nie磧e. Acha zapomnia貫m 瞠 proch wsypywa貫m w gumowy o-ring 鈔ednicy ok 40mm 瞠by ograniczy� roz豉瞠nie si� placka czyli niepotrzeba jest 瘸dna forma.Tak瞠 radz� Panowie zamiast traci� energi� i zapa� na czarach typu przegryzanie, gotowanie, pieczenie i inne cuda (te� to 獞iczy貫m ) zainwestujcie w pras� ,chocia瘺y najprostszy prymityw.Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|